Bladwesp? met legboor

Gestart door Libelleke, mei 05, 2013, 20:52:48 PM

Vorige topic - Volgende topic

Libelleke

Hoi forum,

Vandaag vloog tijdens wat struinwerk op telpost Strabrechtse Heide deze schoonheid vlak voor me in een spinnenwebje in een Grove den. Kwam er op eigen kracht weer uit, maar gelukkig kon ik in de tussentijd even snel wat plaatjes maken. Ik heb dit type bladwesp (vrouwtje neem ik aan) nog niet eerder gezien. Was niet zo gek groot, zonder legboor niet groter dan 5mm schat ik. Met wat vergelijken komt een Xyela sp. wel in de buurt. Klopt dat en is er misschien nog dichter bij een soortnaam te komen?
Groet, Robert
                                          
\/
o==<
/\

Jorgen

Inderdaad een Xyela sp. De familie Xyelidae zijn snel te herkennen aan de vorm van de antennen. Van de 2 voor Nederland gemelde soorten heeft X. longula een veel langere legboor wat er dus een X. julii van zou maken. Ik heb er echter geen ervaring mee, dus zal het nog eens navragen. Deze bladwespen worden weinig gemeld, onder andere door hun ontwikkeling in sparrenkegels.
------------------------------------------------
Jorgen Ravoet
http://picasaweb.google.nl/Jorgen.Ravoet

Libelleke

Jorgen, bedankt alvast voor de hulp. Ben benieuwd of het inderdaad een zekere X.julii mag gaan worden.
Groet, Robert
                                          
\/
o==<
/\

Fonsv

#3
Dag,

Dit lijkt me inderdaad X. julii. Kan deze vooralsnog op waarneming.nl worden geplaatst? Tot nu toe slechts één gevalideerde waarneming!

Beste groeten,
Fons
Nieuwsgierig naar wespen in de Benelux? Neem dan zeker een kijkje in deze facebookgroep: https://www.facebook.com/groups/wespen/

Een interessante groep voor sluipwespen en schildwespen in continentaal Europa: https://www.facebook.com/groups/627045798106763/