Hoofdmenu

Zoom H2n

Gestart door Joachim Vreeman, april 18, 2013, 16:41:08 PM

Vorige topic - Volgende topic

Joachim Vreeman

Na de mooie waarneming van afgelopen maandag tijdens trektellen (dwerggors kort tp op telpost Hazewater), wil ik toch overstag gaan naar een audiorecorder om geluiden van vogels te registreren. Dit keer had ik het geluk dat de vogel goed in beeld was en bv bosgors kon worden uitgesloten, maar ik maak voortdurend mee dat ik overvliegende vogels vooral op geluid moet determineren.

Ik denk nu aan de Zoom H2n, die ik primair wil gebruiken voor determinatie van vogels door het opgenomen geluid nog eens terug te kunnen horen en evt. door sonogrammen te vergelijken > ik hoef dus niet per sé een puntgave opname. Daarnaast heb ik de beschikking over een beperkt budget, dus vandaar de optie Zoom H2n.

Op internet lees ik eigenlijk alleen maar recensies die te maken hebben met het opnemen van muziek. Graag jullie mening of de Zoom H2n (niet te verwarren met de Zoom H2) speciaal m.b.t. het opnemen van trekroepjes om tot een sluitende determinatie te komen.

Voor de specificaties, zie o.a.: http://www.bax-shop.nl/handheld-recorder/zoom-h2n-handheld-recorder/product-details.html

Alvast bedankt voor de moeite,

Gr. Joachim

Timo Roeke

Zelf ken ik een aantal telposten waar deze apparaten gebruikt worden. Het levert opnames op die als documentatie dienen. Het maken van hele mooie schone opnames wordt lastig. Maar met een beperkt budget is dit een redelijke optie. Maar voor een paar centen meer heb je de: http://www.audiorecordershop.nl/product/145035/olympus-ls-5-pcm-recorder.html

Deze vind ik stukken beter dan de Zoom. Een kleine twee weken tot een maand doorsparen is in dit geval een betere keuze. Succes en we horen natuurlijk graag je ervaring met hetgeen dat je gaat kopen. Mazzeltof!

*Edit - en koop meteen een Dead Kitten - anders zijn de opnames in het veld met een beetje wind wel erg slecht.

Joachim Vreeman

Dank je wel Timo! De Olympus LS-5 lijkt me inderdaad een veel betere keuze en op zich een redelijke prijs. Voor dat geld heb je volgens mij geen betere audiorecorder.

Timo Roeke

Dat denk ik ook niet. Van deze gebruiker weet ik dat hij een Olympus LS5 maakt en echt goede opnames maakt. Hij gebruikt ook een dead kitten: http://waarneming.nl/user/sounds/2760

Joachim Vreeman

Ik ben inderdaad nu nog even op zoek naar goedkope extra accessoires, zodat de prijs niet boven de 200 euro uitkomt

HPM

Citaat van: Timo Roeke op april 19, 2013, 08:54:34 AM
Dat denk ik ook niet. Van deze gebruiker weet ik dat hij een Olympus LS5 maakt en echt goede opnames maakt. Hij gebruikt ook een dead kitten: http://waarneming.nl/user/sounds/2760

Voor mijn LS11 heb ik zelf een cavia gemaakt van een stukje kunstbont. Die helpt goed en is ontzettend veel goedkoper dan er een kopen. Behoorlijke windreductie zonder duidelijke kwaliteitverlies. Ik zou dus zeggen: Kijk eens in het naaimandje.
Herman van der Meer

Timo Roeke

Naaimandje? Die hebben de jeugd van tegenwoordig niet meer Herman :). Als het kapot is dan kopen we het nieuw.

Windekind

Zit hier een pre-recoring buffer op, en werkt ie op autovoice ?
Is deze geschikt i n combinatie met petterson D240x om automatisch time expansion opnames vast te laten leggen ?


Van de zoom H2n lees ik alleen goede verhalen, m.u.v. dat het een niet zo'n degelijk plastiek behuizing heeft die kraakt als je opnames uit de hand wil maken.
Met vriendelijke groet,
Elmar Prins

HPM

De LS11 met zijn metalen behuizing is ook erg gevoelig voor beroering. Dat is voor een groot deel te voorkomen door een pistoolgeep te gebruiken, vast ook wel bij de  H2n.
zie http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=144365.0
Herman van der Meer

Timo Roeke

Op je eerste vragen heb ik geen antwoord Elmar maar het gekraak is zoals Herman al zegt te minimaliseren door een pistol-grip. Zelf heb ik geen pistol-grip maar eigenlijk ook weinig gekraak. Als ik op record druk houd ik de record stevig in de hand waardoor er geen wrijving met het apparaat ontstaat. Eventueel gekraak verwijder je uit de opname door middel van software. Het is namelijk zo dat je de meeste opnames naderhand nog software-matig bewerkt.

HPM

Ja, zonder de mogelijkheid van nabewerking zou ik zo veel opnames weggooien dat het niet leuk meer zou zijn..
Herman van der Meer

Joachim Vreeman

Bij de Ls-5 en specifiek voor trektellen: is daar nog een extra externe mic voor nodig? Ik was al onderweg naar de winkel toen Marc mij vertelde dat hij ook de Ls-5 had plus nog een mic van 200 euriepleurie... Bij elkaar kom je dan op zo'n 400-500 euro en dat gaat me net te ver voor alleen geluidsopnames ter identificatie (al dan niet m.b.v. sonogram).

Gr. Joachim

Timo Roeke

Zelf heb ik tijden opgenomen zonder externe microfoon met geweldige resultaten. Het overgrote deel van de LSx gebruikers heeft geen richtmicrofoon en maakt nog steeds uitstekende opnames.

H.J. Tromp

#13
Ik gebruik al jaren de Zoom H2 tot tevredenheid. Uiteraard is het geen richtmicrofoon, maar de prijs is zeer aangenaam en de opnames zijn helder en zeer goed. Heeft mogelijkheid voor pre-record.
De software is uiterst veelzijdig. Een greep is meegeleverd.

Wat de Dead Kitten van Røde betreft, hier is een vergelijkend onderzoek waarin deze voorkomt:
http://www.broad-horizon-nature.co.uk/windshield-comparison.htm
De Røde komt er puik uit.

Bij Bart Smit kocht ik voor 2 andere mic's ooit een mohair knikkerzakje. Simpel, goedkoop en behoorlijk effectief. Over de plopbal heen doen.
Met vriendelijke groet,
H.J. Tromp