bosmier maar welke???

Gestart door cora, april 17, 2013, 22:21:59 PM

Vorige topic - Volgende topic

cora

Ik zou graag willen weten welke soort bosmieren dit zijn ?
Het betreft deze waarneming
http://waarneming.nl/waarneming/view/75212928
Bosmier onbekend - Formica spec. gezien op 2013-04-14 [obscured]
Foto's:




NATUURLIJK !!! de groetjes van Cora de Groot

Eddy Clerx

Peter Boer is hier niet vaak. helaas
Naar mijn bescheiden mening is van deze foto's niet te zien of het rufa of polyctena is. De pratensis (zwartrug) is denk ik uit te sluiten.

Ben zo vrij om te citeren uit "Mieren van de Benelux" van P. Boer (aanrader)

Determineren: De beharing van deze soort is sterk verschillend en varieert van vrijwel onbehaard polyctena tot sterk behaard (F rufa) onder de kop en op het borststuk. De kale vorm is altijd polygyn. De zwakbehaarde F rufa is eveneens vaak polygyn. Beide soortén zijn hier samengenomen omdat er op vele plaatsen in Nederland talloze tussenvormen
('hybriden') voorkomcn tussen beide taxa. In de wetenschappelijke literatuur wordt gesproken over het Formica rufa-complex, omdat wetenschappelijk gezien niet duidelijk is of hier sprake is van twee duidelijke soorten, die vaak hybridiseren, of één soort.
De wijfjes van de 'zuivere' F rufa zijn sterk behaard op de onderzijde van het eerste achterlijfsegment. De wijfjes van de 'zuivere' F polyctena zijn (op enkele korte haartjes na) onbehaard op de onderzijde van het eerste achterlijfsegment. 

Status: NL: Komen overal voor op de hoge zandgronden, het Limburgse heuvelland, de duinen, de Waddeneilanden, Gaasterland en de Ijsselmeerpolders. In het laatste gebied, maar ook elders op veel plaatsen uitgezet. Op de Hoge Veluwe was de dichtheid
in 1983 11 nestkoepels per kmz (n = 590; 54,5 kmz). In de duinen van Bergen (NH) was de dichtheid in 2000 26 nestkoepels per kmz (n = 720; 27,6 kmz). BE: Gaat de laatste decennia duidelijk achteruit. In de IUCN-lijst opgenomen als 'bijna bedreigd'

Hieruit blijkt dat det. lastig is als er niet een foto beschikbaar is veel detail. Weinig goedgekeurde waarnemingen. Niet te min toch leuk om te plaatsen toch?
Een fantastisch aanblik zo'n kluwe perfect georganiseerde chaos.

als het mag >
(http://waarneming.nl/waarneming/view/50383950)

Weia

Je moet zeer goede foto's hebben om de behaarde en de kale rode bosmier uit elkaar te houden, om over de hybriden maar te zwijgen. Een Belgische site zegt: hooguit 12 haren op dat bolletje achter de kop is kale, minstens 24 is behaarde. Af en toe heb ik een foto waarop dat te zien is, dan moet je ze er heel erg groot opzetten.
Groeten, Weia
rode bosmieren: https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,342651.0.html
pagina over variatie bij een paar lastige libellensoorten: www.at-a-lanta.nl/weia/LibellenVariatie.html
motmugjes van foto determineren: http://www.at-a-lanta.nl/weia/Motmuggen.html
familie motmuggen systematisch http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=378882.0

cora

Bedankt beide dan laat ik het zoals het is. Het was in elk geval prachtig om te zien zoveel bij elkaar.
NATUURLIJK !!! de groetjes van Cora de Groot