Foto's redden van een verminkt kaartje/stick (How to).

Gestart door Platbuik, juli 05, 2013, 10:04:45 AM

Vorige topic - Volgende topic

Platbuik

Het gaat hieronder alleen om foto's; documenten of films doen we niet aan, misschien dat iemand dat eens kan beschrijven. Ook Apple of Linux negeren we.

We gaan er van uit dat Windows een fout op je kaartje/stick signaleert, en deze heeft behandeld om te repareren.
Windows redt alle info die gevonden kan worden (zie  8.) en zet deze in bestandjes gegroepeerd in een HIDDEN (waarom  ??? ) directory, genaamd iets van FOUND.000. Dus als je de melding hebt gehad dat er honderden bestanden zijn gered, dan is het wel even schrikken als je explorer geen hidden files laat zien :-( Zelf oplossen, ben ik bang. Want we gaan verder met het onderwerp: hoe krijg je je foto's weer terug uit deze FILE0000.CHK bestanden, en hoe zet je de originele bestandsdatum weer terug, zodat ze ook van buiten op (volg-)orde te brengen zijn.

We gebruiken Irfanview 4.30. De meeste oudere versies hebben de mogelijkheden die we gebruiken al aan boord, maar misschien zitten ze op andere plekjes. En we gebruiken een beetje MS-DOS.

Ga als volgt te werk (lees het eerst even helemaal door tot het einde):
1. Start een MSDOS-command-prompt (run "cmd").

2. CD naar de FOUND.000 directory.

3. DIR, en je ziet allemaal FILEnnnn.CHK bestanden die door geen enkel programma herkend worden.

4. Maak ze als foto's herkenbaar door de extensie .CHK te vervangen door .JPG, .CRW, .RAW, .CR2 of in welk formaat je ook fotografeert. Als het een mix is, dan kan Irfanview dit voor je oplossen (zie 7.), doe REN *.CHK *.JPG .

5. DIR, en je ziet nu allemaal FILEnnnn.JPG staan.

6. Start Irfanview, navigeer naar de FOUND.000 directory en open een van de foto's.

7. Druk vervolgens op de "T" op je toetsenbord om het Thumbnail overzicht te krijgen; wacht tot ze allemaal zijn weergegeven. Meldingen/voorstellen om verkeerde extensies te herstellen accepteren. Meldingen over onherkenbare bestanden wegklikken, en voor je verder gaat met stap 8 deze bestanden verhuizen (met F7) naar een andere directory.

8. Halve of anderszins verminkte en ongewenste foto's weggooien (DELETE-toets). NB: er kunnen hele oude plaatjes tussen staan, zelfs van de vorige eigenaar van je camera/kaartje!

9. Ga naar Options>Sort Thumbnails, en vink aan "By EXIF date (taken) Ascending". De oudste foto's staan nu bovenaan, en in deze volgorde gaan we de naam toekennen (net zoals de camera deed).

10. Druk "CTRL-A" om alles te selecteren. Druk op "B" voor de BatchConversion. Hier moet je wat instellen.
    Work as: Batch rename
    Name pattern: IMG#### (kies hier de naamgeving van je camera, de "#" worden door een volgnummer vervangen).
    Options: Als je niet wilt dat de nummering met IMG0000 begint kun je hier aan ander startpunt instellen.
         Als je wilt dat met de nieuwe naam ook een nieuwe kopie van je bestand gemaakt wordt, dan instellen met COPY. Dan ook "Output directory for result files" invullen, ook als je MOVE gekozen hebt. COPY is de veilige optie, met MOVE wordt de FOUND.000 directory leeggemaakt.
    Controleer of al je bestanden in het venster rechtsonder (input files(nn)) staan en op volgorde (soms wil de "CTRL-A" selectie wel eens losgelaten worden; dan uit BatchConversion gaan en gewoon opnieuw doen).
    Staan er andere opties aangevinkt, bv van een vorige keer, bedenk dan of die nog/weer van toepassing zijn op je huidige situatie.

11. Klik dan op "Start Batch", en kijk toe hoe het werk wordt gedaan. De namen worden gecorrigeerd.

12. Nu de datum nog goedzetten. Navigeer mbv Thubnail-venster naar de directory waar de foto's met de nieuwe naam zijn geplaatst. Selecteer weer alle foto's in het Thumbnail overzicht, en druk "SHIFT-J". Op de Popup vul je alleen in
      Transformation: None.
       "Apply original EXIF date/time to new file"
       "Keep all APP markers (default)"
       Klik op Start
       Van alle foto's wordt de bestandsdatum/tijd aangepast aan de gegevens uit de EXIF-Date/time-taken.

Bij punt 10. kun je er ook voorkiezen om slechts een (aaneensluitend) deel te selecteren, en die precies de goede naam (met geselecteerd volgnummer anders dan 0) te geven zodat ze weer op de originele plek tussen de nog aanwezige foto's passen. En dan dit een paar keer herhalen.

Door deze behandelingen wordt de qualiteit van de foto's niet aangetast, Irfanview past alleen de buitenkant van het bestand aan.

Succes!
Dank aan Irfan Skiljan voor de tips, en zijn onvolprezen gereedschap.
---88:  A. van Leur (├×latbuik)