Fotografietips (paddestoelen)

Gestart door laatvlieger, augustus 19, 2005, 12:00:28 PM

Vorige topic - Volgende topic

laatvlieger

Foto´s maken:
Waar moet je op letten?

Er staan inmiddels aardig wat paddestoelen in het veld en ik verwacht dat er daarom binnenkort hier veel foto's van paddestoelen zullen verschijnen. Om een goede determinatie mogelijk te maken is het van belang dat de foto's goed zijn. Veel soorten moeten helaas met een microscoop gedetermineerd worden, maar voor een groot aantal moet het ook mogelijk zijn om op basis van goede foto's tot een conclusie te komen:

Wat is van belang:

hoed:Men heeft vaak de neiging om bij paddestoelen alleen de hoed van bovenaf te fotograferen. Maar ook de plaatjes/buisjes/stekels aan de onderkant van de hoed zijn belangrijk. Deze kunnen met een spiegeltje zichtbaar gemaakt worden. Maak met je nagel of een mesje eens een kras over de plaatjes/ buisjes en kijk of je een verkleuring ziet of dat er melksap uitkomt. Probeer hem ook op te meten.

De steel
Ook de steel en de voet van de paddestoel moeten gefotografeerd worden. probeer de lengte en de dikte op te meten

groep of enkele exemplaar?
Als er een groepje vruchtlichamen bij elkaar staan, fotografeer dan ook het groepje.

doorsnijden:
Soms kan het ook helpen om een paddestoel door te snijden en met de achterkant van het mes licht te kneuzen. Er kan dan een verkleuring optreden. Als het een "plaatjespaddestoel" is, kun je zo ook de aanhechting van de plaatjes zien. Probeer het plukken van paddestoelen zoveel mogelijk te vermijden. Neem volgroeide exemplaren, als je die plukt is dat niet zo erg omdat die al sporen hebben gevormd en als je ze plukt verspreid je ook de sporen. Maar er zijn ook veel andere mensen die er nog van willen genieten, dus pluk niet elk exemplaar.

Geur:
beschrijven.

beschrijf de vindplaats:
Dit wil soms ook wel helpen. Klei, zand, wegberm , op dode boom, aan de voet van eik, beuk , spar etc..

Overige tips:
Liever geen geflitste foto's, hierdoor wijkt de kleur vaak erg af, en maakt het determineren lastiger. Wijkt de kleur op de foto af van de werkelijkheid, meldt dit dan altijd.


kortom:fotografeer ook van de zijkant ipv alleen van boven, kijk ook naar de onderkant van de hoed, snij eens wat doormidden, en beschrijf zoveel mogelijk.

Kijk ook eens op het internet op de aangegeven links naar goede paddestoelensites en kijk dan hoe daar de paddestoelen gefotografeerd worden.  

Veel succes!!!

Ik zal binnenkort hier nog wel eens wat specifieker beschrijven hoe je het beste een paddestoel kunt fotograferen, maar hier moet het alvast beter van worden!
Kijk ook eens op de easy mycokey aanklikkeneasymycokey link. Probeer eens de kenmerken waar daar naar wordt gevraagd op de foto te zetten!
Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/

laatvlieger

#1
Beschrijving maken:

Nog maar weer eens: nu vooral op het beschrijven gericht. Dit is speciaal voor Boleten geschreven maar gaat voor een groot deel ook voor alle andere paddestoen op:

Verzamel alleen, als je iets niet kunt determineren en het er gek voor je uit ziet. Pluk niet onnodig! Er zijn nog meer mensen die er ook van willen genieten en in veel natuurgebieden is het zelfs verboden iets mee naar huis te nemen.

Vet gedrukt staan wat steekwoorden die erg belangrijk zijn (het is niet altijd zo dat de zin waarin deze woorden staan extra belangrijk is)

Als je het écht goed wilt doen dan zou je eigenlijk als volgt moeten werken:

werk het lijstje min of meer af:
*maak een beschrijving van de vindplaats. kijk hierbij naar planten die erbij staan, bodemtype, parasiteert de paddestoel ergens op? etc.)
*De kleuren van het ding in het veld beschrijven. Hoed, steel, buisjes, eventueel steelbekleding, etc. (maak ook foto´s, maar beschrijf ook, soms is de kleurechtheid van de foto niet helemaal in orde. Gebruik het liefst een kleurenstaal)
*en beschrijf de vormen van de paddestoel en bijzonderheden die je opvallen. Gebruik de juiste terminologie. Bekijk bijvoorbeeld deze links maar eens:

Vorm van de hoed:
http://home.earthlink.net/~kosmicjourney/i.../chapt3caps.jpg

Aanhechting van de plaatjes:
http://home.earthlink.net/~kosmicjourney/images/chapt3e.jpg

algehele morfologie:
http://home.earthlink.net/~kosmicjourney/images/chapt3f.jpg


*haal hem los van de grond. Probeer hem daarbij zo min mogelijk te "beduimelen" oftwel zo min mogelijk aanraken.
*druk op één plek op de buisjes en let op of er een kleurverandering optreed. Beschrijf en fotografeer deze kleurverandering.
*meet de diameter van de hoed.
* beschrijf de steelvorm en meet de diameter van de steel (het liefst met een schuifmaat en het liefst op 3 plekken (onder midden en boven).
*beschrijf de geur!
* snijdt het exemplaar doormidden en let op of er een kleurverandering optreed (soms helpt het om met de botte kant van het mes de binnenkant van de steel, de hoed en de buisjes licht te kneuzen). Let hierbij op een directe kleurverandering en een de verandering die pas na een kwartier optreedt. Fotografeer en beschrijf de kleurverandering. Belangrijk is ook de plaats waar de kleurvernadering optreedt (onder in de steel, over de hele steel, alleen boven in de steel, in de hoed, op de plaatjes.)
*meet de lengte van de steel
*beschrijf, teken of fotografeer de aanhechting van de buisjes t.o.v. de hoed.
*neem het exemplaar mee naar huis, zo min mogelijk aangeraakt. Een bakje met wat mos wil wel helpen om het exemplaar goed te houden. (Pas echter op voor erg vochtig mos, dit gaat helemaal met de hoed verkleven en maakt alles nat en stuk)
*Eventueel kan een groot deel van het beschrijven ook thuis gebeuren (inclusief het doorsnijden), maar dan wel dezelfde dag nog als het exemplaar gevonden is. Eventueel de dag erna maar dan moet het exemplaar wel in de koelkast bewaard worden.

*Thuis moet er dan nog microscopisch onderzoek gebeuren. Dit kan op het verse exemplaar gebeuren maar ook op een gedroogd exemplaar.
* Thuis kan men de boleet in een speciale droger laten drogen. (je kunt ze vrij eenvoudig zelf maken). (bij grote boleten moet je soms het exemplaar nog een keer doorsnijden zodat er 3 a 4 schijven ontstaan, geen doorsneden haaks op elkaar maken!)
*As het exemplaar helemaal droog is (als gedroogde appelpartjes) kan het bewaard worden in een herbarium, of opgestuurd naar een expert. Het voordeel is dat men dan verschillende exemplaren nog eens met elkaar kan vergelijken en al het microscopische werk niet direct na de vondst hoeft te doen.

succes en kijk maar wat je hiervan handig lijkt. Hoe meer je van deze tips volgt des te groter de kans dat het tot een goede determinatie komt.

Het komt er eigenlijk op neer dat hoe meer je beschrijft, hoe groter de kans is dat je vind wat het is.
Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/

han.endt

#2
[color=b000080]Sub-onderwerp: [/color][/size] Invullen van de aantallen[/size]

CiteerDit heb ik uit een nieuwsbrief van het meetnet van de NMV gehaald welke op internet staan:

Het aantal vruchtlichamen moet altijd ingevuld worden en in cijfers uitgedrukt worden. Aanduidingen als 'massaal', '-tig', 'ontelbaar' en 'oneindig' kunnen we niet verwerken en kunnen niet met aantallen in andere jaren vergeleken worden. We geven toe dat het soms niet eenvoudig is om het aantal exemplaren te tellen zoals bij de Paarse dennenkorstzwam, die in plakkaten samengroeit. Andere probleemgevallen zijn vergroeide exemplaren van stekelzwammen en de Echte tolzwam. Toch verzoeken we je nadrukkelijk om dan een schatting van het aantal vruchtlichamen te maken. Bij de Kleverige koraalzwam wordt vaak alleen het aantal groepjes opgegeven, maar een groepje bestaat vaak uit verschillende vruchtlichamen die het beste te tellen zijn als je naar de basis van de vruchtlichamen kijkt.

URL:
http://www.webfungi.nl/nem/

Elachista

#3
[color=b000080]Sub-onderwerp: [/color][/size] Sleutels ter determinatie[/size]

Het hele jaar door zijn de paddestoelenkenners op dit forum bereid paddestoelen op de foto's te determineren.
De laatste tijd wordt er, voornamelijk op gebied van de plaatjeszwammen, erg weinig gekeken naar hele belangrijke soortkenmerken.
Alleen een foto is soms niet voldoende, een paddestoel kan variëren in kleur en in vorm.
Voornamelijk na de eerste nachtvorst(en) kunnen paddestoelen snel verkleuren en lijken dan snel op een totaal andere soort.

Graag de volgende tips voor een meer zuivere determinatie.
Ook voor de mensen die de helpende hand bieden ter identificatie van paddestoelen op dit forum kan het ook veel tijdbesprarend zijn.

Van een groep paddestoelen wordt verwacht dat men maximaal twee vruchtlichamen plukt, anders kan het misschien enige (onnodige) schade aanbrengen aan het exemplaar. Met twee vruchtlichamen doel ik op een vers (jong) en een oud exemplaar.

Bij het determineren wordt je aanbevolen deze punten uit te voeren.
Ik doel hier op de plaatjeszwammen.

1) Geur, is er een kenmerkende geur? Scherp, zalmachtig, fruitachtig, stinkend, radijsachtig, schimmelig, geen, naar chloor etc. etc.
2) Kwetsbaarheid. Is de paddestoel erg breekbaar of juist erg stevig.
Voorbeelden zijn hiervan de zwartpurperen russula ft. broze russula.
3) Verschijnselen, komt er sap uit de steel? Rood sap of wit sap?
Bij mycena's kan dit het geval zijn bij bijv. de bloedsteelmycena s.l. en melksteelmycena.
Ook is het belangrijk om te weten of de paddestoel kleeft ja of nee.
Zo ja; bijv. een (gras)kleefsteelmycena s.l.
Komt er melk uit meerdere delen van de paddestoel (plaatjes, hoed en steel) dan kan dit duiden op een melkzwam.
4) Smaak, kan altijd handig zijn. Is niet verplicht aangezien niet iedereen dit wil/durft.
Smaken kunnen bijv. zijn fruitig, scherp, mild, zwammig, melig of helemaal smaakloos etc. etc.
LET OP! Bij het proeven dien je een stukje te proeven van pakweg een halve- tot kleine centimeter. Slik dit deel niet door, maar spug dit na het proeven weer uit.
Pas als men stukjes van een paddestoel inneemt kan de mogelijke giftigheid gaan werken. Kortom: proeven en mond legen, om de mond na die tijd even te spoelen met wat water kan verstandig zijn.
5) Groeiplaats. Groeit de soort in een dennen- of loofbos? Bij welke boom?
Groeit ie op hout, afgevallen takken, afgevallen bladeren of gewoon "op de grond"?
Een soort als bijv. de zwartvoetkrulzoom groeit op naaldhout, je kan dus ook de steel gaan volgen of er inderdaad hout(resten) onder de bladeren ligt.

FOTOGRAFEREN
Foto bovenkant & 'natuurlijke houding'.
Foto onderzijde (plaatjes of buisjes/steel goed zichtbaar).
Foto doorsnede mág, hoeft niet - maar kan eveneens handig zijn.

Voor zover.

Tymo Muus
Groet,
Tymo

JW_2all

#4
Bestaat er een goede manier om stuifzwammen en bovisten te fotograferen?

Paar voorbeelden (foto 1 en 2 is zelfde soort):



en bijvoorbeeld deze:



Kun je aan deze foto's voldoende zien van het gleba en subgleba om te bepalen of het een lycoperdon,  bovista, of vascellum is, m.a.w. of het subgleba meerkamerig is of niet, en of het subgleba met een vlies gescheiden is van het gleba of niet ?

En hoeveel moet je van de wortelstreng in beeld brengen i.v.m. kleurkenmerken?
Is dat (die wortelstreng kleur  wit of grijs)  altijd nodig of alleen maar bij de drie soorten waarvoor dat een onderscheidend kenmerk is (cq. Melige stuifzwam, Melige bovist en Kleine bovist) ?

Meer in het algemeen:

Welke handelingen dienen er te worden verricht voor een waarneming uit de groep van de Lycoperdales.


Vergelijk bijvoorbeeld:

in een waarneming van Corry,  http://waarneming.nl/waarneming/view/61256235?_popup=1

of een foto van Kjell: http://waarneming.nl/waarneming/view/56811413?_popup=1


Als ik me alleen beperk tot de Afgeplatte stuifzwam (Vascellum) dan valt me op dat heel veel foto's onbeoordeeld blijven, terwijl juist de Afgeplatte met dat scheidingsvlies tussen subgleba en gleba gemakkelijk beoordeelbaar zou moeten zijn. Het kan natuurlijk zijn dat de juiste specialist niet online actief is op dit forum.

Toch zou het handig zijn om wat richtlijnen te hebben. In veldexcursies worden stuifzwammen (vooral bovisten) vaak betast, om te kijken of het subgleba verend is. Soms wordt er eentje doorgesneden om het verschil te tonen. Althans, dat gebeurde in NMV-werkweken in 2000 en 2001, en bij excursies in Flevoland, en op Texel.

Je zou dus verwachten dat het dan dus fotografisch ook zo werkt. Het hele ding+doorsnede+wortelstreng.
Groet,
Jan


WimJ

De links in de 2e post werken inderdaad niet meer. Met web archive kan ik ze nog wel terughalen.
Zou de topic-starter onderstaande foto's wellicht op eigen webruimte kunnen opslaan zodat ze in de toekomst nog te bekijken blijven?

Vorm van de hoed:
http://web.archive.org/web/20060525024649/http://home.earthlink.net/~kosmicjourney/images/chapt3caps.jpg



Aanhechting van de plaatjes:
http://web.archive.org/web/20060525024502/http://home.earthlink.net/~kosmicjourney/images/chapt3e.jpg



algehele morfologie:
http://web.archive.org/web/20060525024515/http://home.earthlink.net/~kosmicjourney/images/chapt3f.jpg

Vriendelijke groet,
Wim

JW_2all

Okee, dat zijn scans uit boeken, dus mogelijk geen legal copyright van de toenmalige site.
Het lijken me niet echt waardevolle links.
Groet,
Jan