Weekdieren in de media

Gestart door Margreet Kwh, maart 20, 2013, 09:39:34 AM

Vorige topic - Volgende topic

Rob Koelman

Mollusken en tientallen andere exoten overleden op vlucht naar Schiphol

Op Schiphol zijn gisteren tientallen dode exotische dieren gevonden in een zending afkomstig uit Maleisiƫ. In totaal zaten er 800 reptielen, amfibieƫn, insecten, spinnen en mollusken (weekdieren) in de zending, die Nederland als eindbestemming had.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit deed de ontdekking samen met de douane. Bij controle bleek dat de dieren niet goed verpakt waren en daardoor niet tegen de grote temperatuurverschillen konden die tijdens de intercontinentale vlucht optraden.


Meer lezen: https://nos.nl/artikel/2217653-mollusken-en-tientallen-andere-exoten-overleden-op-vlucht-naar-schiphol.html
Met vriendelijke groet, Rob

Tello Neckheim

Beste Ruut, kan je bericht niet verplaatsen wel verwijderen, vind je dat goed?
Met vriendelijke groeten Tello Neckheim

ruut


Rob Koelman

Kokkel is meest voorkomende schelpdier op Belgische stranden

De kokkel of 'hartschelp' is de schelpentopper op de Belgische stranden. Dat is de uitkomst van de eerste Grote Schelpenteldag die dit weekend werd gehouden om de biodiversiteit aan de kust in kaart brengen.


Meer lezen: https://www.nu.nl/dieren/5185199/kokkel-meest-voorkomende-schelpdier-belgische-stranden.html
Met vriendelijke groet, Rob

Rob Koelman

Japanse oester helpt mossel overleven, maar houdt hem wel klein

Meestal worden exoten als bedreigend gezien voor inheemse planten- en dierensoorten, maar in het geval van de Japanse oester blijkt dat niet op te gaan. De buitenlandse oester helpt de Nederlandse mossel juist.

Uit onderzoek van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) op Texel blijkt dat mosselen die samenleven met Japanse oesters een grotere overlevingskans hebben dan mosselen in pure mosselbanken.


Meer lezen: https://nos.nl/artikel/2224784-japanse-oester-helpt-mossel-overleven-maar-houdt-hem-wel-klein.html
Met vriendelijke groet, Rob




H.J. Tromp

Met vriendelijke groet,
H.J. Tromp

Margreet Kwh

In de Provinciale Zeeuwse Courant, een vergelijkbaar bericht, waarin ook onderzoekers geciteerd worden:
https://www.pzc.nl/schouwen-duiveland/zeldzame-ieniemienieslak-keert-schouwse-duinen-rug-toe~aed6a679/
met vriendelijke groet, Margreet Kouwenhoven

Tello Neckheim

Met vriendelijke groeten Tello Neckheim

Rob Koelman

Massale sterfte onder kokkels in Waddenzee

Tijdens de extreme droogte van de afgelopen maand zijn bijzonder veel kokkels doodgegaan. Drooggevallen delen van de Waddenzee, de Oosterschelde en de Westerschelde lagen "bezaaid met stervende en pas gestorven kokkels", zeggen onderzoekers van de universiteit in Wageningen.

Het is de ergste kokkelsterfte sinds 1990, toen Wageningen begon de stand van de kokkels in kaart te brengen. Het kan jaren duren voordat de kokkelstand is hersteld.

Meer lezen: https://www.nu.nl/dieren/5427056/massale-sterfte-kokkels-in-waddenzee.html
Met vriendelijke groet, Rob


Rob Koelman

Duikers maken unieke beelden van octopus voor Nederlandse kust

Duikers hebben zaterdag een octopus gezien voor de kust van Noord-Holland. Normaal komt deze octopus alleen voor rond de Middellandse Zee. Het dier werd aangetroffen bij een scheepswrak bij Callantsoog.

Bron: https://www.nu.nl/250700/video/duikers-maken-unieke-beelden-van-octopus-voor-nederlandse-kust.html


Met vriendelijke groet, Rob

Arie Twigt

Vriendelijke groeten,

Arie Twigt

ruut

Nieuwe schelpdiersoort ontdekt in Nederlandse wateren

Onderzoekers hebben een voor Europa nieuwe schelpdiersoort ontdekt. De Amerikaanse strandschelp werd aangetroffen in onder meer de Voordelta en de Westerschelde.

In 2017 en 2018 zijn in Europa door wetenschappers van Wageningen Marine Research voor het eerst exemplaren van de strandschelp aangetroffen.

De onderzoekers verwachten dat het aantal Amerikaanse strandschelpen (Mulinia lateralis) de komende jaren in Nederland enorm zal toenemen.

Oorspronkelijk komt dit schelpdier voor in het westelijke deel van de Atlantische Oceaan, van de Golf van Saint Lawrence tot de Golf van Mexico. Deze Amerikaanse strandschelp werd aangetroffen in de Nederlandse kustwateren, in de Waddenzee en in de Westerschelde. Het gaat om tot bijna zesduizend stuks per vierkante meter.

Hoewel niet is onderzocht hoe de Amerikaanse strandschelp precies in Nederland terecht is gekomen, is het de verwachting dat het organisme is meegekomen met ballastwater van schepen.

In de jaarlijkse schelpdierenmonitoring zal Wageningen Marine Research nauwgezet volgen hoe de populatie en verspreiding van de Amerikaanse strandschelp zich ontwikkelen.

Door: NU.nl

Rob Koelman

Duikteam zet duizenden oesters uit in wrak Noordzee

Wrakduikteam De Zeester uit Lauwersoog en het Wereld Natuur Fonds hebben vanochtend duizenden oesters uitgezet op een wrak op de zeebodem boven Ameland.

Het gaat om een proef van het Wereld Natuur Fonds om oesterbanken terug te krijgen in de Noordzee. Tot eind 19e eeuw bestond 20 tot 30 procent van de Nederlandse Noordzeebodem uit oesterbanken, maar die zijn door overbevissing en ziekten verdwenen. Ze keren niet uit zichzelf terug.
Kraamkamer

Het Wereld Natuurfonds noemt oesterbanken goed voor de biodiversiteit en waterkwaliteit in de Noordzee. Ze vormen kraamkamers voor andere diersoorten, die op hun beurt weer dienen als voedsel voor andere dieren.

Vorige zomer werden al oesters uitgezet op kunstmatig aangelegde 3D-geprinte oesterbanken in de Noordzee, maar het is voor het eerst dat een wrak is gebruikt als vestigingsplaats.

Volgens het Wereld Natuur Fonds is een wrak uitstekend geschikt voor dit doel. Een woordvoerder zei tegen RTV Noord: "Er wordt niet gevist en niet gebaggerd".


Bron: https://nos.nl/artikel/2282006-duikteam-zet-duizenden-oesters-uit-in-wrak-noordzee.html
Met vriendelijke groet, Rob

Margreet Kwh

Hadden we hier laatst een grote storing door een bug, waardoor o.a. 112  enkele uren er uit lag, in Japan legde kortgeleden een slak het treinverkeer plat. Lees maar:
met vriendelijke groet, Margreet Kouwenhoven

Deborah

Met vriendelijke groet, Deborah

lukasverboom

Wormen zijn nog steeds geen weekdieren :)
Groet,
Lukas

Marien bioloog
Favoriete groepen: korstmossen, mossen, schelpen, vleermuizen, mariene dingen.

Korstmossen in de tuin? https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,464730.0.html

Deborah

Met vriendelijke groet, Deborah

Deborah

Met vriendelijke groet, Deborah

Deborah

Met vriendelijke groet, Deborah

Deborah

Met vriendelijke groet, Deborah

Deborah

Met vriendelijke groet, Deborah

Deborah

Met vriendelijke groet, Deborah


Deborah

's Werelds eerste oesterwieg basis voor meer Noordzeenatuur in Nature Today door ARK Natuurontwikkeling, Bureau Waardenburg, Good Fish en het Wereld Natuur Fonds d.d. 17 maart 2021.
Met vriendelijke groet, Deborah

Rob Koelman

Met vriendelijke groet, Rob

Tello Neckheim

Jeetje, ik ben echt jaloers, ik heb zo vaak mossels gefotografeerd en nooit wat gewonnen, maar ik vind het ook mossel na de maaltijd hoor.
Met vriendelijke groeten Tello Neckheim