Weekdieren in de media

Gestart door Margreet Kwh, maart 20, 2013, 09:39:34 AM

Vorige topic - Volgende topic

Rob Koelman

Deelnemers eerste editie schelpteldag telden 20.000 schelpen op acht stranden
19 maart 2022

Naar schatting tweehonderd mensen hebben zaterdag meegedaan aan de eerste editie van de schelpenteldag. Er zijn op acht stranden 20.000 schelpen geteld, maakte museum Naturalis na afloop bekend.

Elke vrijwilliger zocht honderd schelpen bij elkaar om ze vervolgens te ordenen op naam. Deskundigen hielpen de tellers daarbij.

De meest aangetroffen soort was de zogeheten halfgeknotte strandschelp (spisula subtruncata). Op de tweede plaats van meest voorkomende soorten staat de ovale strandschelp (spisula elliptica).

Er was een kaart beschikbaar met daarop de 26 meest voorkomende schelpen in Nederland. Er waren ook bijzondere vondsten die niet op deze kaart staan. "Iemand riep dat er een pelikaansvoet is gevonden, een slakkensoort die zeldzaam is. Als dat wordt bevestigd zou dat een hele mooie vondst zijn", zegt Bart Braun van Naturalis.

In Ouddorp in Zuid-Holland werd een tere hartschelp gevonden. "Die komt voornamelijk voor in Zuid-Europa en lijkt bezig met een opmars naar Nederland."

Braun noemt de eerste schelpenteldag een succes. "We hadden ingezet op honderd tellers, het waren er twee keer zoveel. Ook bezoekers in het museum waren enthousiast. Schelpen vertellen ons het verhaal wat er in zee gebeurt. Zo wordt een bezoek aan het strand leuker."

Het Vlaamse Instituut voor de Zee organiseert al vijf jaar een schelpenteldag. Zaterdag deden in de tien Vlaamse kustgemeenten 750 mensen mee, die ongeveer 38.000 schelpen telden. Komende week worden de Nederlandse en Vlaamse tellingen met elkaar vergeleken.

Waarschijnlijk wordt de schelpenteldag volgend jaar landelijk georganiseerd langs de hele Nederlandse kust.


Bron: https://www.nu.nl/opmerkelijk/6190300/deelnemers-eerste-editie-schelpteldag-telden-20000-schelpen-op-acht-stranden.html
Met vriendelijke groet, Rob

Rob Koelman

Artikel op de website van Nature Today.

Glanzend nieuwe landslak

20-MRT-2022 - Soms duurt iets even. Hoewel het eerste exemplaar al op 5 april 2018 werd gevonden, kwam pas dit jaar het besef dat in ons land een nieuwe landslakkensoort leeft. Een ontdekking die haar glans zeker nog niet verloren heeft. Als Nederlandse naam wordt dan ook Zuidelijke glansslak voorgesteld.

De Waalse malacoloog (weekdierkenner) Louis Bronne bekeek in januari 2022 foto's van de Zwitserse glansslak (Oxychilus navarricus helveticus, Blum, 1881) uit ons land. Hij constateerde dat op een deel daarvan Morlina glabra stond, een andere soort uit dezelfde slakkenfamilie. Morlina was hem inmiddels al van meerdere plaatsen in België bekend. Onder andere langs de Maas, maar ook van een vondst van zijn collega Johann Delcourt in ons land. In een zeer binnenkort uit te komen publicatie wijzen beiden er op dat deze soort behalve in België en Luxemburg ook in Nederland leeft. Bronne gaf dit door aan Tello Neckheim, die het weer doorgaf aan Nederlandse malacologen, met name die in Limburg.
Vondsten in Nederland

Na de melding van Louis Bronne zijn de vondsten van de Zwitserse glansslak uit Zuid-Limburg tegen het licht gehouden. De oudste vondst van Morlina glabra bleek gedaan door Arie Twigt, die al op 5 april 2018 een exemplaar langs de Grensmaas bij Itteren vond. Verder werd duidelijk dat op 4 en 22 augustus 2020 door de laatste drie schrijvers van dit bericht nog meer exemplaren verzameld zijn bij Itteren (gemeente Maastricht). Johann Delcourt verzamelde op 5 april 2021 levende exemplaren langs de Maasboulevard Zuid in Maastricht. Met dit alles was het duidelijk dat deze huisjesslak al sinds 2018 in Nederland aanwezig is. Over deze Limburgse vondsten werd onlangs gepubliceerd in Spirula, het tijdschrift van de Nederlandse Malacologische Vereniging (nr 430: 2022). In dat artikel werd ook een voorstel opgenomen voor een Nederlandse naam voor Morlina glabra: Zuidelijke glansslak.


Hele artikel lezen: https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=28921
Met vriendelijke groet, Rob

OJGoreng

Met vriendelijke groet, Zainal