Swarovski 10x32 EL Swarovision

Gestart door KorHaan, maart 17, 2013, 19:36:57 PM

Vorige topic - Volgende topic

KorHaan

Sinds ik op de Birdfair van augustus vorig jaar de Swarovisions EL van Swarovski allemaal heb bekeken, had ik de wens om één van die superkijkers zelf te bezitten. De Swarovisions zijn van een uitzonderlijke klasse, en de 8x32 had toen mijn voorkeur.

Afgelopen vrijdag was het dan zover; mijn verjaardag was aangebroken. Om een beetje de tijd te hebben om te kunnen vergelijken, had ik een bed&breakfast in Maarssen geregeld met mijn vrouw voor 3 dagen, om in de House of Outdoor op mijn gemak een keuze te kunnen maken.

Na enige uren vergelijken merkte ik, dat de 10x32 zoveel meer detail gaf dan de 8x32, dat ik uiteindelijk voor de 10x koos. De 10x32 heeft een gezichtsveld van 120 meter, de 8x32 heeft een gezichtsveld van 140 meter. Ik vond zelf de 120 meter van de 10x32 ruim voldoende, en de helderheid bij bewolkt weer opvallend goed, om deze te verkiezen boven de 8x32.


Ik heb de 42 en de 50 mm modellen van de Swarovision bewust links laten liggen, omdat ik een lichtgewicht kijkertje wilde. De Swarovision 10x32 is met 580 gram een niemendalletje om je nek, tot het moment dat je hem voor ogen zet. Dan heb je dus meteen een ragscherp, rustig, en breed beeld vol details van de vogels waar je naar kijkt.


De open brug is iets waar ik even aan moest wennen, maar je kunt de kijker beter stil houden en dat is mooi meegenomen.


Vriendelijke groet,


Ronald Sinoo

rudieh

Hoi Ronald,

Heb de 10x32 ook sinds een paar maanden, en je krijgt er geen spijt van volgens mij. Het voelt gewoon goed/licht en de optische prestaties zijn zeker niet minder als b.v 10x42  volgens mij. Destijds vergleken met swaro en Nikon 10X42. Optisch voor mij toen niet veel verschil heb toen de ergonomie/gevoel de doorslag laten geven. Tot dusver geen spijt, succes en veel plezier met de aankoop.

Groet rudie

Timo Roeke

Gefeliciteerd Ronald. Ook prettig dat je vrouw zo vriendelijk is om er de nodige tijd in te steken. Jammer dat Normal niet meer op het forum zit maar hij zal je vast ook feliciteren. Graag zie ik wat foto's die niet in een reclameflyer staan. Gebruik je de bijgeleverde riem?

KorHaan

Citaat van: rudieh op maart 17, 2013, 21:06:37 PM
Hoi Ronald,

Heb de 10x32 ook sinds een paar maanden, en je krijgt er geen spijt van volgens mij. Het voelt gewoon goed/licht en de optische prestaties zijn zeker niet minder als b.v 10x42  volgens mij. Destijds vergleken met swaro en Nikon 10X42. Optisch voor mij toen niet veel verschil heb toen de ergonomie/gevoel de doorslag laten geven. Tot dusver geen spijt, succes en veel plezier met de aankoop.

Groet rudie


Hoi Rudie,


Ik heb op de Birdfair ook de Swarovision 10x42 uitgeprobeerd, maar ik vond de 32 mm modellen lekkerder in de hand liggen. De dunnere objectiefbuizen geven meer ruimte in de open brug voor de vingers. En het gewicht was voor mij ook wel iets om hoog op de prioriteitenlijst te hebben.

De 8x32 was iets helderder, maar de detailweergave van de 10x32 gaf toch de doorslag. Na een tijdje kijken naar een oude muur tegenover de winkel met de 8x32 pakte ik de 10x32 en merkte toen een schroefgat met plug op, die ik met de 8x32 gemist had.


De scherpstelknop draait linksom een tikje zwaarder dan rechtsom. Jan van Daalen van de HoO heeft me laten zien bij een opengewerkt demonstratiemodel dat een veer wordt ingedrukt binnenin die de scherpstelling regelt, en dat zorgt voor wat weerstand. De andere kant op scherpstellen rekt de veer uit, wat gemakkelijker gaat. Ik verwacht dat over één of twee maanden de knop soepeler gaat draaien.
Ik verwacht ook, dat ik vaker de telescoop thuis laat. Scherpte en contrast zijn zó goed in de Swarovision, dat scheidend vermogen op grote afstand indrukwekkend is. Ik heb ook de CL Companion vergeleken met de Swarovision, dan zie je duidelijk het grotere contrast van de SV, en het rustiger beeld. Ik was het met Jan van Daalen eens, dat de CL Companion eigenlijk Swarovski-onwaardig is, maar ze gaan wel als warme broodjes over de toonbank, volgens hem.


Ik heb ook even de Swarovski Habicht 7x42 GA porro in groen rubber uitgeprobeerd, maar de scherpstelling draaide zó stroef, dat ik er meteen op afknapte.


Nee, ik ben wel tevreden met mijn keus. Daar ga ik inderdaad veel plezier van hebben. Zo'n kijkertje kun je makkelijk meenemen, en kun je de hele dag om je nek dragen.


Vriendelijke groet,


Ronald Sinoo

KorHaan

#4
Citaat van: Timo Roeke op maart 17, 2013, 21:35:21 PM
Gefeliciteerd Ronald. Ook prettig dat je vrouw zo vriendelijk is om er de nodige tijd in te steken. Jammer dat Normal niet meer op het forum zit maar hij zal je vast ook feliciteren. Graag zie ik wat foto's die niet in een reclameflyer staan. Gebruik je de bijgeleverde riem?


Hoi Timo,


Het was voor ons een mooie gelegenheid om een korte vakantie te nemen. Maarssen heeft een heel mooi, oud centrum. We zaten in een grachtenpand aan de Vecht.

Ik zal binnenkort wat foto's van de kijker laten zien.


De nekriem die erbij zit, gebruik ik inderdaad. Het brede nekgedeelte is comfortabel, want ergonomisch zo uitgevoerd, dat het laag in de nek zit en niet opkruipt. De dunnere straps aan de uiteinden van het brede nekdeel lopen over een soort katrolletjes, die net onder de Habicht-logootjes zitten, zodat je een loshangend eind hebt aan elke kant. Met een clip blokkeer je de katrolletjes, als je ze openclipt kun je de straps langer of korter maken naar wens, je clipt de katrolletjes vervolgens dicht, en de zaak zit muurvast.
Ik had de straps in eerste instantie lang gemaakt, en de oculair-regendeksel aan beide zijden doortunneld, zodat hij makkelijk langs de straps omhoog geschoven kon worden.
Maar ik heb inmiddels het regendeksel aan één kant weer losgemaakt van de strap, zodat ik de riem flink in kon korten, en de kijker op borsthoogte hangt. De veel te lange loshangende uiteinden heb ik afgeknipt, de rafels dichtgebrand en de uiteinden onder de vierkante plastic piefjes, die los om de straps zitten, weggewerkt. Enfin, de foto's zullen later e.e.a. verduidelijken. Het regendeksel scharniert om een centraal deel, met klikstops(!) zodat je de gewenste afstand in kunt stellen en hij goed past. Hij hangt alleen aan de linkerstrap zodat je hem er makkelijk af kunt wippen, wat sneller gaat dan hem, aan beide kanten bevestigd, langs de straps omhoog schuiven. Door de korte aanlijning is de kijker ook een stuk sneller in gebruik.
De objectiefdoppen heb ik er ook opgezet, het beruchte 'postbode-elastiek' om de buizen heb ik aan de buitenkanten flink opgesjord, zodat de rubberen ringen strak zitten. De doppen zelf passen ook in deze modus van bevestigen prima in de objectieven. Ik heb nergens last van dat ze losraken. Het probleem is, dat volgens de handleiding de elastieken keurig recht om de buizen bevestigd dienen te worden, netjes parallel aan de buisuiteinden. Maar door ze aan de buitenkant hoger te zetten dan aan de kant van het onderste brugscharnier, maak je de zaak automatisch strakker, en verschuiven ze dus niet.


De tas is een lachertje; zó groot, dat de kijker erin verzuipt. Er zit zelfs een soort tussenschotje in, waarvan ik me afvraag, wat dat daar doet, met een netje aan de achterkant. Bovendien is daarachter, in de achterwand van de tas, ook nog eens een apart vakje gemaakt, kortom, allemaal overbodige luxe, die de tas niet nodig heeft, en die hem onnodig omvangrijk maakt voor zo'n kleine kijker. De tas is wel stevig en rigide uitgevoerd, met harde wanden; een dubbele ritssluiting die onaangenaam zwaar loopt, sluit de tas af. De draagriem aan de tas is breed en klikt vast in plastic gespen aan de tas, op een rare manier, die bedoeld is om de tas zowel over de schouder als (naar wens) als heuptas te kunnen gebruiken. Handig voor je boterhammen, zo'n tas, maar ik denk dat ik hem gewoon thuislaat.


Ik heb er ook een schoonmaakdoekje bijgekregen, voor de lenzen. De oculairlenzen zijn ietsje hol, wat heel makkelijk is bij het reinigen. De draaicups van de oculairs zijn zwart, hebben 2 tussenstanden tussen helemaal in- en helemaal uitgedraaid, en zijn helemaal los te draaien en te verwijderen.


Je hebt een groen rubberen uitvoering - die heb ik - en een zandkleurige rubberen uitvoering van de kijker. Bij de zandkleurige zijn de oogcups zilverkleurig, ook aan de binnenkant. Alleen de oogrand is van zwart rubber. Indien gewenst, kun je de zwarte oogcups van de groene uitvoering gratis nabestellen, als je de zandkleurige kijker wilt hebben, maar niet de zilveren oogcups. Je kunt eenvoudig de zilveren oogcups vervangen door zwarte. Dat is mij allemaal haarfijn uitgelegd bij de HoO, toen ik opmerkte, dat zilveren oogcups reflecties aan de binnenkant zouden kunnen veroorzaken, die je niet wilt. De zandkleurige kijkers zijn vooral populair bij vrouwen, de groene bij mannen. Tja. Wat optiek betreft zijn ze allebei natuurlijk heel mooi.


Vriendelijke groet,


Ronald Sinoo

M. Hoogteijling

Hallo Ronald,

Dubbel gefeliciteerd! Jarig én dan zo'n kado  :duim:  Hou ons op de hoogte van je ervaringen met de kijker,

gr
marijn
Met vriendelijke groet
Marijn Hoogteijling

KorHaan

Hoi Marijn,

Dank je!

Ik moet nog foto's maken; voorlopig zit ik alleen maar door dit ding te kijken en me af te vragen hoe ze zo'n helder, scherp en contrastrijk beeld in zo'n klein dingetje hebben weten te persen. Héél neutrale kleurweergave ook.


Lekker, lekker.


Met alle doppen erop is het wel een beetje een kerstboom, maar ze zitten niet in de weg, zelfs kortaangelijnd als de kijker is. De scherpstelling verloopt nog niet optimaal, linksom merk je duidelijk meer weerstand dan rechtsom, maar omdat andere (demo)modellen die ik heb bekeken lekker soepel waren, verwacht ik dat de mijne zich ook van zijn boterzachte kant zal laten zien, na het 'inrijden'.

Ik heb trouwens 3 weken geleden een email aan Allbinos gestuurd, met het vriendelijke verzoek om een review van de Swarovision EL 8x32 (toen mijn beoogde keus), maar taal noch teken vernomen van die Polen. Ik kijk nu dus tevens uit naar een review van de zowel de 8x32 als de 10x32.

Het vasthouden van de kijker met die open brug is wel wennen. Ik zit steeds met verschillende aantallen vingers in de gaten, dan weer 's 4, dan weer 's 5, dan weer 's 3, je weet op een gegeven moment niet meer waar al je vingers zitten. Ik vraag me af hoe mensen met 12 vingers zo'n ding vasthouden. ;D
Wel ben ik enorm blij, dat ik de lichtgewicht van de serie heb genomen. Ik moet er niet aan denken, om een 42 of 50 mm om mijn nek te hangen.


Vriendelijke groet,


Ronald Sinoo

Windekind

Heel veel plezier er mee Ronald, wat een kado  :duim:
Met vriendelijke groet,
Elmar Prins

KorHaan

Tnx, Elmar


Ik heb foto's  ;D


Vriendelijke groet, Ronald

KorHaan

2:

KorHaan

3:

KorHaan

4:

KorHaan

En 5:

KorHaan

Grappig; als je de thumbnails met een klik op de .jpg opent, kun je met de muisscroll inzoomen  8)

Anne Hueber †

Ronald, je hebt een lekker 'bekkie'..... :rolleye: ;) ;D

KorHaan

Anne,

;D 


Ik had me wel even kunnen scheren.
Letten jullie wèl op de kijker, a.u.b.?  ;D


Ronald

KorHaan

Ik heb de 'kerstboom' even afgetuigd, de doppen opgeborgen, zodat ik in de regen de SwaroClean-coatings op de oculairs en objectieven kan uittesten op hun functionaliteit.


Onder een druppelende kraan doet-ie het fantastisch; alle druppels rollen eraf ( van de oculairs). Misschien kan ik wel zonder regendeksel, straks. De SwaroClean-coating lijkt een stuk beter te werken dan de antiregen-coating van de Eden XP.


RonaldKorHaan

Gewicht van de Swarovision 10x32 EL:


Nettogewicht van alleen de kijker :  581 gram

Met alleen de riem (liftstrap)        :  647 gram

Met de riem plus alle doppen        :  695 gram


Ronald

Timo Roeke

Mooi hoor! Veel kleiner dan ik had verwacht. Beetje jaloers!

Lowieke

Citaat van: KorHaan op maart 20, 2013, 19:41:21 PM
Wel ben ik enorm blij, dat ik de lichtgewicht van de serie heb genomen. Ik moet er niet aan denken, om een 42 of 50 mm om mijn nek te hangen.
Daar is het harnas voor uitgevonden, vind ik zowiezo prettiger dan enkel een draagriem.

Maar erg fraaie en compacte kijker, dar kan je wel een paar jaar mee vooruit.  :)
Jeroen.

KorHaan

Citaat van: Timo Roeke op maart 22, 2013, 21:10:12 PM
Mooi hoor! Veel kleiner dan ik had verwacht. Beetje jaloers!


Klein, inderdaad, Timo.
Mijn handen zijn ook nog aan de kleine kant. Zie foto 3.


Vriendelijke groet,


Ronald

KorHaan

#21
Citaat van: Lowieke op maart 23, 2013, 01:35:12 AM
Citaat van: KorHaan op maart 20, 2013, 19:41:21 PM
Wel ben ik enorm blij, dat ik de lichtgewicht van de serie heb genomen. Ik moet er niet aan denken, om een 42 of 50 mm om mijn nek te hangen.
Daar is het harnas voor uitgevonden, vind ik zowiezo prettiger dan enkel een draagriem.

Maar erg fraaie en compacte kijker, dar kan je wel een paar jaar mee vooruit.  :)


Ik houd niet zo van harnassen. Ik heb er 3 gehad; ze verhogen wel het draagcomfort maar de banden trekken nogal zwaar aan de kijker als je hem voor ogen zet. Zeker als je recht omhoog kijkt. Als je de banden dan wat langer maakt, hangt je kijker ook meteen op half zeven. Dat fietst niet lekker.

Tegen de tijd dat ik het geld voor de Swarovision 12x50 EL bij elkaar heb gespaard, dan zal ik wel eens naar een goed harnas kijken. Ik vond de balans van de 10x50 en de 12x50 stukken beter dan van de 8,5x42 en de 10x42. En de 12x50 vond ik weer beter dan de 10x50. Toekomstmuziek, want het zal wel enige jaren duren vóór ik weer zo'n verjaardag vier  :) Vriendelijke groet,


Ronald

Bart van Hoogstraten

Citaat van: KorHaan op maart 23, 2013, 03:23:40 AM
Citaat van: Lowieke op maart 23, 2013, 01:35:12 AM
Citaat van: KorHaan op maart 20, 2013, 19:41:21 PM
Wel ben ik enorm blij, dat ik de lichtgewicht van de serie heb genomen. Ik moet er niet aan denken, om een 42 of 50 mm om mijn nek te hangen.
Daar is het harnas voor uitgevonden, vind ik zowiezo prettiger dan enkel een draagriem.

Maar erg fraaie en compacte kijker, dar kan je wel een paar jaar mee vooruit.  :)


Ik houd niet zo van harnassen. Ik heb er 3 gehad; ze verhogen wel het draagcomfort maar de banden trekken nogal zwaar aan de kijker als je hem voor ogen zet. Zeker als je recht omhoog kijkt. Als je de banden dan wat langer maakt, hangt je kijker ook meteen op half zeven. Dat fietst niet lekker.

Tegen de tijd dat ik het geld voor de Swarovision 12x50 EL bij elkaar heb gespaard, dan zal ik wel eens naar een goed harnas kijken. Ik vond de balans van de 10x50 en de 12x50 stukken beter dan van de 8,5x42 en de 10x42. En de 12x50 vond ik weer beter dan de 10x50. Toekomstmuziek, want het zal wel enige jaren duren vóór ik weer zo'n verjaardag vier  :)
De 10x32 is een blijvertje.


Vriendelijke groet,


Ronald

Nadat ik door de 12 x 50 EL gekeken had was ik verkocht en had ik er mijn zinnen op gezet maar in een testrapport las ik dat het een erg trage scherpsteller is door een omwenteling van maar liefst 560 graden van 3 meter naar oneindig: http://www.tvwg.nl/testrapporten/kijkers/Swarovski%20CL+SLC+EL-rs.htm en dat naar rechts draaien zwaarder gaat dan naar links. Dat is me niet opgevallen toen ik hem probeerde, waarschijnlijk omdat ik verbluft was door het beeld waarop ik getrakteerd werd. Een kilo om mijn nek vind ik geen bezwaar maar voordat ik hem koop wil ik hem toch nog een keer uitgebreid testen op dat focus-euvel... (en die 3 meter vind ik eigenlijk ook wel een beperking omdat ik regelmatig ook insecten kijk). Voor zo'n bedrag (€ 2315,-) moet je eigenlijk volledig tevreden zijn en geen kleine handicaps accepteren... Enfin, voorlopig doet mijn Eden 10 x 42 het nog prima en keldert mijn spaarpot toch weer met een andere investering die ik belangrijker vind... ( http://www.bancdarguin.nl/  :blink: ).
Vriendelijke groet! Bart van Hoogstraten

De toekomst van Waarneming is onzeker. Draag bij aan het voortbestaan en betaal gewoon jaarlijks € 25,- abonnementskosten!
https://waarneming.nl/donate/

KorHaan

#23
Hoi Bart,


Het verschil in weerstand van het focuswieltje heb ik in reactie #3 al aangestipt; dat komt door een veer binnenin het scherpstelmechanisme. Dat hebben alle Swarovisions, de mijne ook. Ik verwacht dat het focuswiel soepeler gaat draaien, zodat het euvel minder hinderlijk wordt.

Mijn 10x32 is ook een trage scherpsteller; van dichtbij (1,9 meter) tot oneindig in ca. 640 graden. Van stop tot stop ca. 740 graden, er is voorbij "oneindig" nog 100 graden "overdrive" die je slechts gebruikt als je zonder bril op oneindig wilt kunnen scherpstellen. Met bril, of met goede ogen, heb je die laatste 100 graden niet nodig.


De 12x50 heeft een geringere scherptediepte dan de 10x50, 10x42 en 10x32, die op hun beurt weer een geringere scherptediepte hebben dan de 8,5x42 en de 8x32. Bij een geringe scherptediepte is het juist wel fijn dat er een trage scherpstelling is, je draait dan minder makkelijk door de goede scherpte heen en hoeft minder heen en weer te draaien om de juiste scherpte te vinden.
De 10x32 is wat dat betreft ook prettig, met zijn tragere scherpstelling.


De 12x50 is een specialistische kijker, geschikt voor waarnemingen op grote afstand, maar niet erg geschikt voor gebruik dichtbij. Daar moet je ook rekening mee houden.


Ik heb vandaag de Swarovision 10x32 even kort kunnen vergelijken met de Zeiss Conquest HD 10x42 van een vriend van mij. Ondanks het ruime gezichtsveld van de Conquest (115 m/1000m) legt hij het af tegen de 120m/1000m van de Swarovski.
De Swarovision heeft field-flattenerlenzen met grote randscherpte, de Conquest heeft meer pin-cushion vertekening en een minder vlak beeld. Het is persoonlijk, maar ik vind een vlak beeld prettiger. De grote randscherpte lijkt het al grote gezichtsveld van 120 meter nog groter te maken, doordat het beeld tot de rand toe scherp is.
Ook keek de Swarovision in mijn ogen wat rustiger dan de Conquest. De scherpte in de Swarovision lijkt in mijn ogen wat 'vanzelfsprekender' dan in de Conquest; het is er meteen, met de Conquest moest ik toch weer een beetje werken met mijn ogen.


Vriendelijke groet,


Ronald SinooKorHaan

Ik heb de liftstrap eraf gehaald. Wat een irritant ding is dat.
Waar de liftstrap aan de oogjes van de kijker zit, zit een volkomen overbodig plastic hulsje over de lus geschoven. Mijn handen komen daarmee in aanraking en het schuurt, dat is niet prettig. Bovendien is de strap veel te groot voor zo'n klein kijkertje; een ankerketting aan een roeiboot, dat idee.

Ik heb nu een sterke sportveter door de oogjes gehaald en de lus dubbel geslagen om mijn nek.

Gewicht van kijker + veter is nu 591 gram. Dat scheelt 104 gram met de oorspronkelijke liftstrap en alle doppen op en aan de kijker.


De handligging is nu weer zoals in de winkel, toen zonder strap;  het is raar dat de liftstrap de handligging zodanig beïnvloedt, dat ik dat merk in het veld. Ik heb nu 6 vingers in de open brug, en het voelt geweldig, zoals in de winkel. Stabiel beeld ook met zo'n rotsvaste greep.


Eens kijken... De tas is ruk. De doppen zijn ruk. De liftstrap is ruk.
Dat laat alleen de kijker over. En die is GEWELDIG. Je ziet in één oogopslag dat je door een alphamerk staat te kijken. 100 % vogelen.
Mijn oude Eden XP 8x42 haalde 95 %.
Die extra 5 % zijn de prijs meer dan waard. Je gooit de Swarovision voor ogen en de scherpte is er meteen. Bij de Eden moest ik 'werken' naar de scherpte toe, ook al was dat maar heel even. 

De Swarovision heeft een oogstrelend beeld. En r-u-i-m! Niet te geloven voor een 10x.


Vriendelijke groet,


Ronald Sinoo

M. Hoogteijling

Een aanstekelijke analyse Ronald, elke miliseconde genieten zo te lezen. En herkenbaar van de SV 8,5x42! Ben nog benieuwd naar hoe graden de focus kan rollen ivm snel scherpstellen en of je in het veld iets merkt dat scherpstellen naar links een andere weerstand heeft dan naar rechts.
Met vriendelijke groet
Marijn Hoogteijling

KorHaan

Ha Marijn,


Het is genieten, ja. Het is het Smelleken onder de kijkers: klein, razendsnel, vlijmscherp zicht, meteen erop en niet meer loslaten  ;D


De focus gaat in iets meer dan twee keer rond van stop naar stop. Voorbij oneindig is er iets meer dan een kwartslag tot de stop; dat gebruik ik niet met mijn bril op. Dus van close-up naar oneindig in één en driekwart draai.


De focus gaat linksom met iets meer weerstand dan rechtsom. Niet dat het verder hinderlijk is; met 6 vingers in de open brug, mijn linkerwijsvinger op de focusknop en mijn rechterpink op het objectiefscharnier, heb ik een goeie greep en is het scherpstellen een fluitje van een cent.
Ik hoop dat met verder gebruik het focuswieltje wat smeuïger gaat lopen. Het is nu nog niet echt roomboter.


Vriendelijke groet,


Ronald Sinoo


KorHaan

Het voordeel van een kleine kijker is, dat je hem makkelijk overal mee naar toe neemt.


Dus op de fiets naar Hilversum en terug voor mijn tandartsafspraak, de kijker om de nek.
Het Spanderswoud leverde Raaf en Buizerd op. De Raaf kon ik door de boomtoppen heen volgen op volle scherpte. De kleinere scherptediepte van de 10x is een voordeel want je vindt makkelijker de scherpte van de vogel achter de takkenzooi.

Daarna nog een tijdje in de tuin staan vogelen, dat leverde 3 Buizerds, 1 Havik en 12 Aalscholvers op. Dit is ZO relaxed vogelen; je ziet een stip, gooit de Swarovision voor ogen, en in 0,001 seconde zit je meteen op alle details.  :rolleye:   :duim:
Ik heb ook een tijdlang de Canon 10x30 IS met beeldstabilisatie gehad, en ik besefte vanmiddag ook weer waarom ik die heb weggedaan. De Canon is te traag. Je hebt teveel tijd nodig om de vogel scherp in beeld én met stilstaand beeld te krijgen.


Vriendelijke groet,


Ronald Sinoo

KorHaan

Vandaag (Hemelvaartsdag) was ik op de MiniBirdFair in polder Arkemheen bij Nijkerk, op uitnodiging om een workshop vogeltekenen/herkenning te doen.


Tussen de bedrijven door kon ik ook even buiten het bezoekerscentrum bij het stoomgemaal kijken, waar de Huiszwaluwen je zowat om de oren vlogen, en in de weilanden de Grutto's en Kieviten, Rietzangers en Visdiefjes  spektakelden zoals alleen Jac. P. Thijsse dat ooit eerder gezien moet hebben. Genieten!


In de stand van Cameranu.nl hadden ze ALLE Swarovski EL Swarovision modellen neergezet om te bekijken, en ik heb ze weer allemaal bekeken.

De 8x32
De 10x32
De 8,5x42
De 10x42
De 10x50
De 12x50


Ik kon ze vergelijken met mijn eigen Swarovision 10x32 EL en ik moet zeggen, dat ik gaandeweg toch steeds tevredener werd met mijn aankoop op 15 maart jongstleden van genoemde kijker.


Het enorme gezichtsveld van de 10x32 is toch wel een pré boven de 10x42 en de 10x50.


De detailweergave doet nauwelijks onder voor die van de 12x50.


Kortom: ik ben een tevreden mens.


Vriendelijke groet,


Ronald SinooKorHaan

Citaat van: KorHaan op april 07, 2013, 19:19:23 PM
Ik hoop dat met verder gebruik het focuswieltje wat smeuïger gaat lopen. Het is nu nog niet echt roomboter.

Nu ruim een maand verder loopt het scherpstelwiel al vloeiender.
De weerstand naar linksom is nog steeds iets groter dan naar rechtsom, maar de scherpstelling gaat nu gelijkmatiger en dat is wel erg prettig. Al met al bijna 2 maanden op moeten wachten, wat best lang is. De stroeve scherpstelling van mijn Eden XP was een maand na aanschaf al smeuïger.


Vriendelijke groet,


Ronald Sinoo