Welke uil?

Gestart door Guido de Kleijn, maart 06, 2013, 09:57:35 AM

Vorige topic - Volgende topic

Guido de Kleijn

Goedemorgen,

Vanochtend omstreeks 5 uur lag ik wakker en hoorde ik buiten naar ik meen een uil. Ik heb helaas geen geluidsopnamen kunnen maken maar het klonk als een zacht en hoog hoehoe (vrij kort). Absoluut geen Turkse tortel of ander soort duif want die weet ik wel te onderscheiden. Het was ook met verschillende tussenpozen, soms 1 á 2 minuten en soms binnen een aantal seconden.

Ik woon overigens in een klein dorpje (Kwintsheul) aan de rand van wat open land en kassen. Ik ben op zoek gegaan naar geluiden op internet en voor zoveer ik het kon vinden maakt een steenuiltje meer een schreeuwend geluid en een ransuil een wat krassender geluid. Het kwam nog het beste overeen met een bosuiltje of een ruigpootuil (maar die laatste lijkt me onwarschijnlijk).

Excuses voor de minimale informatie maar ik hoop dat iemand er iets zinnigs op kan zeggen, ben namelijk erg benieuwd waar het beestje zich ophoudt. Er zijn wat oude vervallen schuurtjes in de buurt.

gr.

Guido
Met vriendelijke groet, Guido de Kleijn

la2re

hallo guido,
jammer dat je niks heb kunnen opnemen.

als ik hoehoe lees denk ik aan een oehoe of bosuil, aangezien de oehoe duidelijk hoe........ hoe zegt (dus met kleine rust er tussen) en het me erg onwaarschijnlijk lijkt dat je een oehoe hebt gehoord ivm met je omgeving , denk ik voor 98 % zeker tezijn van een bosuil. bosuilen maken nu vol op geluid om te paren en territorium duidelijk te maken.

groetjes
larse
met vriendelijke groet,
Larse Claessens (student opleiding: bos en natuur beheer )

GertJ

Ransuil weet mij wel eens te verrassen met geluidjes die ik nog niet kende.
Ik zou proberen om zo veel mogleijk geluidjes van Ransuil te beluisteren. Je zult je zien dat deze aardig wat verschillende geluiden kan.
Groet Gert Jager

Dirk van Opheusden

Zacht en hoog 'hoe.... hoe....'? Reken maar dat dat een ransuil is.
Dirk van Opheusden

Guido de Kleijn

Sorry voor de late reactie maar ontzettend bedankt voor de info! Het is behoorlijk lastig om te determineren vanuit je eigen ervaring (zonder opnamen) en dan op internet te gaan zoeken naar geluiden die er eventueel op lijken.
Ik ga nog eens even aan de slag met de ransuilgeluiden.

Met vriendelijke groet, Guido de Kleijn

michel.wissink

Gezien het seizoen en het tijdstip denk ik toch het eerst aan bosuil.
Groeten,
Michel

Katoelenkiekers.nl

Camera: Fuji FinePix HS10 en FinePix S1
Kijkers: Nikon Action 8x40; Bynolyt Target 60