Blauwe vogel in Turkije

Gestart door Toine, augustus 18, 2005, 21:49:26 PM

Vorige topic - Volgende topic

Toine

Ik ben net terug van een vakantie in Alanya (zuidkust van Turkije). Vorige week hadden we daar een excursie met de jeep en de gingen een stuk het binnenland in. Ik zag hier een (donker)blauwe vogel vliegen met zwarte vleugelpunten. Hij vloog best ver weg (50 meter?) dus ik heb 'm maar heel even kunnen zien. Na even in mijn ANWB-vogelgids te hebben gekeken ben ik er nog niet helemaal uit. Ik dacht zelf aan een scharrelaar of een smyrna-ijsvogel. De vogel leek me meer ter grote van een kraai dus een scharrelaar zou logischer zijn maar ik zal zo snel niet de oranje rug. Iemand een idee wat het zou kunnen zijn?

Voorbeeldjes:

Scharrelaar:


Smyrna ijsvogel:


*Edit: Na nog wat foto's bekeken te hebben van een scharrelaar in vlucht weet ik wel bijna zeker dat het een scharrelaar was. Waarschijnlijk heb ik dan ook nog een tweede gezien op een electriciteitskabel :D

laatvlieger

#1
De bovenste is een scharrelaar! Fantastisch!

Die eronder is een Smyrna ijsvogel, Tip: Kijk naar de snavel


Oh ik zie nu dat het niet jouw foto´s zijn....

maar ter grootte van een kraai, ja dat zal wel kloppen dan he..
Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/

Toine

#2
Snavel heb ik dus niet kunnen zien, daar ging het helaas te snel voor :)

Foto's weet ik wel, ik wilde alleen laten zien dat dit de twee vogels zijn die het meest op mijn waarneming lijken en ook nog in het gebied voorkomen waar ik was :)

laatvlieger

Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/

Bram Rijksen

Citeeren blauwe rotslijster??
ter grootte van een kraai? Zwarte vleugelpunten?

laatvlieger

Grootte op afstand kan lastig in te schatten zijn, donkere vleugelpunten heeft ie wel, dus waarom niet in ogenschouw nemen? Zijn ook nog tot 23 cm lang hoor!
en is donkerblauw
Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/

Bram Rijksen

CiteerGrootte op afstand kan lastig in te schatten zijn, donkere vleugelpunten heeft ie wel, dus waarom niet in ogenschouw nemen? Zijn ook nog tot 23 cm lang hoor!
en is donkerblauw
Maar een kraai is bijna 2 x zo groot, een blauwe rotslijster heeft echt géén zwarte vleugelpunten en is slecht onder bepaalde omstandigheden echt blauw te noemen.
 

laatvlieger

#7
Even een quote van een ander item van dit forum:

CiteerDeze vogel zag ik in de slufter bij de Kerncentrale Borsele.
Hij was ongeveer zo groot als een merel.

dit ging over die graspieper/ boompieper....

Zeker voor beginnende vogelaars is het moeilijk om vogels op grootte te schatten of een goede beschrijving te maken... Hoe vaak ik al niet bij mijn tante in de tuin heb gestaan om een groenling, sperwer, jonge merel, e.d. te gaan zien omdat er nu echt iets bijzonders zat...

Ik kijk nergens meer van op.
Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/

Ringneck


Naar 4x in Turkije te zijn geweest heb ik veel Scharrelaars gezien, 1x een Smyrna Ijvogel en 1x een Blauwe Rotslijster.

Volgens mijn waarnemingen komt de Scharrelaar als blauwe vogel het meest voor, vooral in dorpen en open boslandschap, de andere twee vogels houden zich het liefs op buiten de bewoonde kom. Dus de plaats waar jij het vogel heb waargenomen kan doorslaggevend zijn.

Blauwe Rotslijster: houd van kale rots vlakten.

Smyrna Ijvogel: waterrijke gebieden bv moerassen, meren en rivieren en is de laatste jaren vlink achteruit gegaan in Turkije, o.a. door toerisme. In de jaren 70 kwam hij veel voor in de Dalyan delta maar nu is hij erg schaars geworden.
Met vriendelijke groeten,

Rob


My Webpage

Jos Welbedacht

Scharrelaar lijkt op afstand en met bepaalde lichtomstandigheden op een Kraai. Ze zitten best vaak op elektriciteits kabels.
Jos Welbedacht, Groningen
I said you could find me where the Nighthawks fly - dEUS: One advice, Space