De bijensterfte is nog steeds aanzienlijk hoger dan 20 jaar geleden. Recente niveau's van sterfte fluctueren wat, maar de sterfte is nog steeds gemiddeld veel hoger dan vroeger. Het is inderdaad een complex probleem, maar het is wat flauw om het af te doen met argumenten die erop neer komen dat we nu eenmaal niet zonder pesticiden kunnen. Dat kan echt wel, maar de consument wil daar niet voor betalen.
Ik ben al tientallen jaren imker en weet precies wat mijn eigen bijensterfte is in al die jaren. Ik heb alles bijgehouden vanaf het eerste jaar dat ik bijen ging houden. Helaas zijn het niet alleen pesticiden maar ook straling (UMTS) is bij mij een bron van veel ellende voor de bijen. Monoflorale drachtbronnen zijn bij mij nooit van enige betekenis geweest en dat is voor mij geen factor. Als bijen echter per jaar maar enkele grote drachtbronnen hebben kan dat een extra verzwakking opleveren. Zo worden bijen in de USA in het voorjaar massaal op amandel gezet (met de bespuitingen erbij) en daarna gaan ze meestal nog enkele keren naar andere monocultures. Dat heeft op de lange duur ook zijn invloed, maar voor mijn gevoel beperkt. Het is moeilijk te bewijzen.
Het Italiaanse onderzoek betekent een doorbraak in de zoektocht naar de oorzaak van veel voorkomende sterfte door virussen. Dat betreft zo'n 5 belangrijke virussen, waaronder DWV (Deformed Wing Virus). Bij mij gaan veel bijen dood door DWV en ook door het viris dat de vliegspieren verlamt. Die bijen zien er heel normaal uit, maar kunnen niet vliegen.
Het argument van de betere bestrijding van Varroamijten door de imkers en daardoor minder virussen slaat werkelijk nergens op. Dat wordt door een medewerker (dr. Tjeerd Blacquiere) van de WUR al jarenlang geroepen, maar dan in de vorm van het basis-argument dat imkers te weinig kennis hebben om goed voor de bijen te zorgen. Ik verzorg mijn bijen met veel kennis, maar heb ook sterfte. Het is voor mij een belachelijk argument. Als je zelf niets onderzoekt (en helaas is dat zo bij deze persoon in Wageningen) en je gaat dan maar wat onzin uitkramen, omdat van je verwacht wordt dat je als wetenschapper een bijdrage moet leveren, dan is dat gewoon onzinnig en zielig.
Nu hebben Italiaanse wetenschappers aangetoond dat niet de Varroamijt de echte boosdoener is, maar de verzwakking van de bijen door diverse oorzaken, waaronder pesticiden en fungiciden, die de bijen weerlozer maakt ten opzichte van de dodelijke virussen. De Varroamijt is slechts een transportmiddel voor de virussen. Ik zeg niet dat de mijten geen verzwakking genereren, maar met alleen de mijten was in het begin goed te leven. Ik had indertijd zeer hoge mijtbesmettingen (5000 mijten per volk, geteld na toediening antimijtmiddel), maar de volken waren zeer actief en vitaal. Dat is nu echt geheel anders. Ik heb moeite om het aantal volken op peil te houden. Als ik mijn volken nu behandel tegen de mijten vallen er enkele honderden op de boden en ze zijn dus meer dan gedecimeerd, maar de bijenvolken zijn veel zwakker.