vuurgoudhaan en goudhaan?

Gestart door TjeerdBurger, april 09, 2007, 20:01:35 PM

Vorige topic - Volgende topic

TjeerdBurger

Vanmiddag liep ik met mn ouders en vrienden door het Bennekomse bos en hoorde vuurgoudhaan zingen. Na even zoeken zag ik hem ook en hij zag er erg mooi uit, hij leek wel bijna een oranje gezwel op zn kopje te hebben. De vogel was niet alleen want er was nog een goudhaantje bij. Ik dacht dat dit ook vuurgoudhaan was maar het bleek een goudhaan te zijn. De vogels leken wel aan het baltsen (geen idee hoe goudhanen dat doen), de vugo was iig constant aan het zingen en ze hadden allebei opgezette kruin. Ze zaten ook continu achter elkaar aan. Op een gegeven moment vlogen ze allebei op en als een fladderend bolletje vlogen ze via wat takken naar de grond. Het leek wel of iig 1 van de vogels wou paren. Op de grond bleven ze ongeveer 10 seconden zitten, ze zaten achter wat takken dus ik heb ze op de grond niet goed kunnen zien.
Hebben ze gepaard? Was er een poging tot? Of was het alleen maar wat gestoei?

ik heb daarna nog goed gegeken of het wel echt een goudhaan was maar dat was ook echt zo. Is er iets bekend over hybrisatie van vuurgoudhaan en goudhaan? Of heeft iemand dit eerder gezien?

Christian

Kan het geen territorium gedrag geweest zijn?
Christian Brinkman

Daniël Muilwijk

Dat is ook meteen waar ik aan moest denken toen ik het las: territoriumgedrag. Voor de rest heb ik nog nooit gehoord van hybriden tussen goudhanen, maar ben wel benieuwd.

TjeerdBurger

ja daar heb ik ook aan gedacht, maar ze bleven de rest van de tijd gezellig met zn 2en bij elkaar, geen vijandig gedrag oid gezien
maar territoriumgedrag lijkt me ook het meest logisch alleen, ja...het leek toch wel heel erg op baltserig gedrag