Mogelijke rol vogels bij verspreiding Andricus quercuscalicis, de Knoppergal

Gestart door Margreet Kwh, december 17, 2012, 11:06:56 AM

Vorige topic - Volgende topic

Margreet Kwh

Dit najaar vond ik onder de zomereik van de gemeente op de hoek van de straat vreemde eikelnapjes. Naast de gewone zomereiknapjes en de door gallen vervormde zomereikels in hun napjes, lagen er ook moseiknapjes, met toen ik beter keek, de resten van eikels.
Ik verzamelde ze en legde ze in een schaal, waar wel meer vondsten belanden.

Hier in de wijk heb ik al vaak waargenomen dat Gaaien ijverig eikels verzamelen en her en der verstoppen, ook in mijn tuin. Daar schieten dan ook links en rechts kleine eikjes op, kennelijk van vergeten wintervoorraad. Bij het zien van een gaai vanmorgen kreeg ik ineens een idee hoe vogels behulpzaam zouden kunnen zijn bij de verspreiding van Knoppergallen.

De makers van deze gallen hebben immers een waardwisseling, van Moseik naar Zomereik. Ondanks zoeken heb ik hier in de omgeving nog geen Moseik kunnen ontdekken, maar vogels zijn misschien beter op de hoogte. Dat blijkt uit mijn vondst van het vijftal moseiknapjes-met-inhoud, duidelijk maaltijdresten van een vogel, lijkt mij.

Zouden de wespjes soms meeliften met de eikels en zo op een zomereik terecht kunnen komen?De waarnemingslink: http://waarneming.nl/waarneming/view/72620410
met vriendelijke groet, Margreet Kouwenhoven

elshof

Wij hebben ook een onuitputtelijke voorraad jonge zomereikje in de moestuin, die wij aan de Vlaamse gaaien danken. Rond ons huis staan alleen Am.eiken, helaas. Eerst waren we bang, dat de Vlaamse gaaien onze hele tuin zouden volplanten met Am.eikels, maar nee, ze planten alleen echte Zomereikels, die iets verder weg staan. Maar wellicht planten ze wel Moseikels. Overigens heb ik veel gezocht in boeken naar dit verschijnsel, maar er wordt uitsluitend gemeld dat Vl.gaaien eikels planten, maar nergens welke soorten.

Groet,
Leonieke Kruit
PS. dit heeft dus niets met gallen te maken, maar misschien toch leuk om te weten.

Margreet Kwh

Dank voor je reactie :duim: Het is altijd leuk om eigen waarnemingen te delen!
En samen worden we dan hopelijk wat wijzer.
met vriendelijke groet, Margreet Kouwenhoven