Netwantsjes copula en nimfen?

Gestart door Arp, maart 31, 2007, 14:33:06 PM

Vorige topic - Volgende topic

Arp

Hallo, hier wat netwantsjes van vorige nazomer (21 oktober 2006) uit het Kalheupink park in Oldenzaal. De Rododendrons hadden er aardig van te lijden, maar behalve Stephanitis rhododendri kunnen natuurlijk ook nog andere op die plant voorkomen (S. takeyai??) - kortom: ik heb geen idee welke het nu is... wie weet er meer (en hoe kan ik ze eventueel zelf uit elkaar houden?)
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

Arp

Hier nog eens een paartje, volgens mij in copula en wat vaag kruipgebeuren erbij geplakt waarvan ik het vermoeden heb dat het nimfjes waren??
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

Berend Aukema

Stephanitis takeyai (familie Tingidae)

Arp

CiteerStephanitis takeyai (familie Tingidae)
Dank je Berend  :duim:  Mag ik het kleingrut ook als nimfjes afboeken, of horen die er niet bij?

Stel ik zou naar literatuur opzoek willen die mij leert om deze zelf van o.a. S. oberti en S. rhododendri etc te onderscheiden - in welke richting moet ik het dan zoeken? Is er iets van een goede sleutel voor NL / West-Europa voor deze dieren waar deze exoot ook in is opgenomen?
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

Berend Aukema

Het kleingrut betreft inderdaad nimfen. Helaas zijn er alleen een tweetal specialistische publicaties: een revisie van de Japanse soorten van het genus Stephanitis en een zeer recente Franse publicatie (Streito, 2006) met een sleutel voor de Europese soorten. Als je wil kan ik je een fotokopie sturen!

Arp

CiteerAls je wil kan ik je een fotokopie sturen!
Does a rag doll have hairy nipples? :gap: Tuurlijk - erg leuk! (zie PM)

en bedankt voor info en det. nimfjes  ^_^  
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)