Aansluiten Shotgun Mic op LS-11

Gestart door Timo Roeke, december 07, 2011, 10:57:07 AM

Vorige topic - Volgende topic

Timo Roeke

Enige tijd geleden ben ik begonnen met het opnemen van geluiden. Niet alleen leuk en interessant om te doen maar bijzonder leerzaam. Ik kan het iedereen aanraden! Maar inmiddels ben een beetje aan het rondneuzen om mijn opnames te verbeteren. Door Birdforum.net zijn er een aantal interessante producten langsgekomen waar ik graag jullie mening over hoor. Bovendien ben ik niet technisch onderlegd en ik vraag me af hoe ik het één en ander aansluit op mijn Olympus LS-11. Heb ik bijvoorbeeld extra kabels nodig?

CameraNu.nl heeft een redelijke shotgun mic te koop voor een aantrekkelijke prijs:
http://www.cameranu.nl/nl/Audio-en-Hifi/Microfoon/RDE/Rode-NTG2-Short-Shotgun-Microfoon/H274_4873_30213/

Meegeleverd zijn de volgende zaken:
- Rits tas
- RM5 Stand Mount (microfoon-houder)
- WSVM Windshield

Ik zie hier geen kabels bijstaan en vandaar mijn vraag.

Deze zou ik er graag bij aanschaffen:
http://www.cameranu.nl/nl/Audio-en-Hifi/Microfoon/RDE/Rode-WS6-Deluxe-Windshield/H274_4873_30353/
http://www.cameranu.nl/nl/Audio-en-Hifi/Microfoon/RDE/Rode-PG-2-Pistol-Grip-Shockmount/H274_4873_30303/

Heeft iemand op het forum ervaring met deze producten. Ze komen allemaal erg goed uit de test en doen slechts iets onder voor de Sennheiser producten maar het scheelt enorm in kosten.


Richard Gerritsen

Hé Timo,

De output van de microscoop is XLR. Om deze aan de LS te pluggen ben je een verloop kabel nodig zoals:

http://www.icm-import.nl/go.php?m=pdt&t=shw&pgp_id=329

De xlr kabel zal standaard bijgeleverd worden.

Timo Roeke


Norman

Timo,

Heb je de microfoon al gekocht?
Hoe zijn je ervaringen met deze combinatie?

Ik overweeg eenzelfde set aan te schaffen t.z.t.

Thijs Fijen

Tis dat ik er nu aan denk: waarschijnlijk heb je XLR female naar MINI jack male nodig! Dus geen 3,5 mm Jack-plug!! Bij mijn zoektocht kwam ik alleen uit bij de volgende winkel: Bax-shop (http://www.bax-shop.nl/xlr-jack/klotz-xlr-female-3.5-mm-jack-male-stereo-kabel/product-details.html). Dat was ongeveer de enige die hem had!
Bij mij kostte die 14,95.. Maar nu kan ik em alleen van 25 euro vinden (ook 3 meter, beetje overdreven).

Begin niet aan verloopstukjes van jack naar mini-jack, kans op kwaliteitsverlies, kan alleen maar stuk en je hebt een gigantische plug aan je kleine LS11..
Thijs Fijen

Thijs Fijen

Oh ja.. en ik heb de shockmount ook.. Prima ding :) Fijn verstelbaar, handig dat de kabel door je handvat heen kan, aan te sluiten op een statiefje met grote schroefdraad.
Thijs Fijen

Timo Roeke

Een update. Ik heb inmiddels een Olympus Shotgun Mic maar de kwaliteit vannde opnames zijn minder dan zonder externe microfoon op de Olympus LS11.

Thijs Fijen

Hoe bedoel je slechtere opnames? Meer ruis? Kraken?
Thijs Fijen

Timo Roeke

Volume van opnames is aanzienlijk lager dan zonder shotgun mic. Nu heb ik ergens gelezen dat dit komt omdat de Olympus LS-11 een eigen externe mic heeft en dat opname apparatuur met alleen een externe microfoon optie dit niet heeft.

Timo Roeke

Even een update: Na contact met de Nederlandse klantenservice van Olympus (waar je het nodige geduld voor moet opbrengen) blijkt dat het aankomt op de juiste instellingen. Elke zoom-functie van de microfoon moet op uit staan. Dus geen wide, narrow, zoom of zelf standard mag je gebruiken. Dit levert allemaal verlies op aan kwaliteit. Een 'in-huis' test met & zonder richtmicrofoon liet al duidelijke verschillen zien. Het aantal binnenkomende decibel is nu met de richtmicrofoon hoger dan zonder. Morgen een veldtest en dan weet ik het zeker.

Timo Roeke

De oplossing staat hierboven. Gisteren opnames gemaakt in het veld. Hieronder het resultaat. Een beter resultaat dan zonder richtmicrofoon.
http://waarneming.nl/waarneming/view/71932854