welke soort is dit?

Gestart door wilde, maart 26, 2007, 21:35:22 PM

Vorige topic - Volgende topic

wilde

Vandaag in mijn tuin (Koudekerke, Walcheren). Het dier lijkt geen nimf meer, maar is niet groter dan circa 10 mm. Wat kan dit zijn? Misschien een soort doorntje?

Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Jeroen Nagtegaal

Het gaat hiet idd om een doorntje, Er blijven door het lange schild 2 soorten over, Zand en Zegge doorntje, voor een goede zekere determinatie is een duidelijke foto van de knie van boven genomen nodig, maar gezien de locatie denk ik meer richting zanddoorntje,
Groet, Jeroen Nagtegaal
Moderator subforum Ringen

Een geringde vogel gezien of gevonden.
Meld het hier of mail naar ringonderzoek@gmail.com

wilde

Alvast bedankt, ik zal vandaag proberen het dier opnieuw te zien. Daarvoor is de kans het grootst aan het eind van de middag. Het dier zat te zonnen op een kaal stukje helling.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Mark van Veen

#3
Zie de overzichten bij zanddoorntje en zeggedoorntje voor kenmerken en foto's.

PS mooi belicht overigens: flits gebruikt?? Hoeveel stops licht dan??
groet,

Mark van Veen

wilde

#4
Ja, daar had ik al gekeken. Er staan overigens weinig goede foto's, die voldoende details tonen. Ik zie weinig verschillen tussen de soorten. Die van mij is meer grauw-grondkleurig dan bruin, wat veel foto's tonen, maar die subtiele kleuren vind ik wel heel mooi. Ik zal vanmiddag proberen het beestje te vinden en de bovenkant fotograferen.
De foto zal ik later nog in een iets hogere resolutie op Nederpix zetten, zodra de naam zeker is. Gemaakt met de Canon 100 mm macro, 25 mm tussenring en twinflitser, 1/250, F18, ISO 100, met de autofocus, maar wel bijna op uiterste dichtbijstand.

Van de stops licht heb ik geen idee, want dat doet die flitser geheel automatisch net als de interne camera-flitser, rekening houdend met alle factoren: ISO, tijd, diafragma, afstand.
Misschien bedoel je de camera-flitscompensatie die met stopjes van 1/3 werkt tot maximaal plus en min 2. Bij de 100mm gebruik ik +2/3,  soms +3/3. Dat heb ik proefondervindelijk vastgesteld.
Bij de 65mm macro moet de compensatie meestal iets hoger zijn tot zelfs wel eens 6/3, afhankelijk van de tube-uittrek, maar dat varieer ik al fotograferend, door steeds even op de display te kijken hoe het er uitziet.

Misschien probeer ik het beestje ook nog eens met de 65 mm macro te fotograferen, als het wil blijven poseren. Dan heb ik een mooie vergelijking, maar dat kan alleen 'en profile', want die lens heeft heel weinig dieptescherpte en mogelijk zijn dan niet beide antennen scherp, wat ik storend vind.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

wilde

De doorntjes zijn mij welgezind, want ik zag er net weer een op ongeveer dezefde plek. Het is mogelijk een ander exemplaar, want die witte vlek is anders dan bij de 1e foto, maar mogelijk is die recent ontstaan door een vorm van vervuiling (vogelpoepje?). Ik zie geen duidelijke knik in de binnenlijn van de achterpoot bij de knie. Dan moet het dus het Zeggedoorntje zijn. Of concludeer ik niet correct?


Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Mark van Veen

#6
Zanddorentje, want een duidelijke knik. Zie vooral de dij boven. Zoek de zwart-wit gevlekte kiel tegen de binnenrand van de dij aan. Voor de knie (ik schat op de foto een cm of zo) zie je een duidelijke slinger in die kiel: van de rand naar midden voor de knie. Door wat schaduwwerking goed zichtbaar. Op de onderste is de knik ook duidelijk aanwezig, maar doordat schaduwen ontbreken zie je het minder goed.
groet,

Mark van Veen

wilde

#7
Van de laatste foto heb ik nog een uitsnede gemaakt met een lijntje langs de kromming. Bij de rechterpoot is het wat onduidelijker, ook omdat die iets weggedraaid staat. Ik denk dat ik nu begrijp welke kromming bedoeld wordt. Inmiddels zag ik er nog meer, ook anders gekleurde, dus ze zijn bij in de tuin mij niet zeldzaam. Is er nog een verschil te zien tussen mannetjes en vrouwtjes?
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Mark van Veen

Kiel is zo goed gevonden.

Vrouwtje hebben eilegkleppen op de punt van het achterlijf, net als veldsprinkhanen (en mits ze volwassen zijn). Mannetjes hebben die om duidelijke redenen niet.
groet,

Mark van Veen

tekenaar

mannetjes zijn gemiddeld een stuk kleiner
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/