Grijze zeehonden hebben bruinvissen op het menu

Gestart door Marko Oudenaarden, oktober 20, 2012, 18:40:52 PM

Vorige topic - Volgende topic

Hans Verdaat

Hier het artikel uit Levende Natuur:
http://www.delevendenatuur.nl/media/documenten/columnjan13.pdf


En het originele artikel in Aquatic Mammals
http://orbi.ulg.ac.be/bitstream/2268/132404/1/AM%2038.4%20Haelters-1.pdf
(download automatisch na op 'I accept licence' klikken')

Rene Janssen

Leuk artikel in Levende Natuur! Bedankt voor de link, Hans!


René
René JanssenMerel

Als je de tweede foto van die waarneming bekijkt, zou je haast wel denken dat het een zeehond is.. Met de presentatie van Mardik Leopold nog vers in mn achterhoofd, kan ik me indenken hoe die bruinvis zich voelt.
Als het geen zeehond is (want determinatie zeehond is door de kwaliteit foto's wel moeilijk) dan zou ik niet weten wat het wel is, in elk geval geen bruinviskalf..
Vriendelijke groet,
Merel Zweemer

maurice.lahaye

Het is nog geen hard bewijs, maar interessant is de melding zeker. Tja, Grijze zeehonden blijven roofdieren en de natuur blijft verbazen.


Maurice
(op persoonlijke titel)
2015 is het jaar van de das! www.zoogdiervanhetjaar.nl

Merel

Dit is wel grappig, een vriendin van mij en ik hebben het hierover gehad, m.b.t. foto 2. Zij ziet er een tweede bruinvis in, wiens kop achter de voorste zit en waarvan de rugvin net uit het water tevoorschijn komt. Ik denk er een zeehond in te zien. W hebben beide onze eigen visie in een tekening verpakt, zie bijlage. Niet te kritisch op mn zeehond, ik weet dat de tekening niet bepaald natuurgetrouw is.. :P

Zulke waarnemingen en foto's zetten wel aan tot nadenken, dat is wat ik bedoel aan te geven met deze bijdrage. Het blijft een zeer interessant verschijnsel!
Vriendelijke groet,
Merel Zweemer

jvanleeuwen

Merel..geweldige tekeningen.
Deed me denken aan deze
http://lochnessmystery.blogspot.nl/2011_06_26_archive.html
En dan bedoel ik een serieuze benadering om tot een oplossing te komen
Gr. Hans Vl.

Marko Oudenaarden

#38
Inmiddels lijkt het "verminkte-bruinvissen-seizoen" op Goeree weer begonnen. Op de stranden van Kwade Hoek/Ouddorp zijn volgens betrouwbare bronnen (= de lokale EHBZ) sinds 15 februari al weer 17 verminkte bruinvissen gevonden, waarvan de laatste 10 zelfs sinds 1 maart (dus in 4 a 5 dagen tijd).

Ook vorig jaar maart zijn er in drie weken tijd 25 dode bruinvissen op dezelfde paar kilometer strand gevonden, waarvan minimaal 15 verminkte exemplaren.

Belangrijk feit in het kader van de lopende discussie is dat er op de Bollen van de Ooster, de zandbank voor de kust van Ouddorp een populatie grijze zeehonden leeft van een paar honderd dieren. Waaronder overigens een paar flink uit de kluiten gewassen mannetjes. Het is allemaal nog steeds geen bewijs van de theorie dat de grijze zeehonden bruinvissen aanvallen. Maar het is onderhand wel de enige constante factor in het gebied. Bijvoorbeeld de baggerschepen die vorig jaar nog actief waren met het uitbaggeren van de vaargeul en bij de verderop gelegen Maasvlakte zijn nu niet meer aanwezig.....

Aanstaande zondag gaan wij weer een dag het water op om bruinvissen te spotten in het gebied. We zullen extra alert zijn op combinaties zeehond/bruinvis!!

Toevoeging: Kijk voor foto's bij de bruinvis waarnemingen van 3 en 4 maart (niet geschikt voor gevoelige kijkers  :rolleye: )
Marko Oudenaarden
Delta Safari (www.deltasafari.nl)

Marko Oudenaarden

Vandaag ben ik naar het strand van de Kwade Hoek, Goeree geweest. Ook vandaag weer een verminkte bruinvis gevonden. Kijk voor een verslagje met foto's op mijn weblog: http://deltasafarinederland.blogspot.nl/
Ook deze bruinvis vertoonde weer wonden, waardoor ik de theorie van de grijze zeehonden steeds geloofwaardiger ga vinden!

Correctie op de post van gisteren is wel dat er een baggervaartuig enkele kilometers uit de kust aan het werk was (einde Slijkgat).

Marko Oudenaarden
Delta Safari (www.deltasafari.nl)

Hans Verdaat

Marco; heb je die waarnemingen ook met foto op waarneming.nl ingevoerd?
Alvast bedankt, Hans

Marko Oudenaarden

Hallo Hans,

Waarneming is ingevoerd. Ook nog door EHBZ Zuidwest, die het dier later van het strand hebben gehaald. Daarbij ook foto's; http://waarneming.nl/waarneming/view/74189229
Marko Oudenaarden
Delta Safari (www.deltasafari.nl)


jvanleeuwen


Leuk Hans, dat is nog eens overtuigend bewijs! Eerlijk gezegd twijfelde ikzelf: Aas eten OK, maar actief vangen tjonge . .Knap gefotografeerd.

Gr HansvL

maurice.lahaye

Zo, die discussie is opgelost. Goede publicatie.  :duim:
Maurice
2015 is het jaar van de das! www.zoogdiervanhetjaar.nl

Rob Koelman

Dit vindt Lenie vast geen goed nieuws. Haar 'lieve zeehondjes' blijken echte killers te kunnen zijn. Daarmee zijn ze in een keer een stuk minder 'aaibaar'...  ;D

Rob
(op persoonlijke titel)
Met vriendelijke groet, Rob

arjan.kop

Op de site van Lenie staat nog dat ze dat anders nooit doen.

Rob Koelman

Citaat van: arjan.kop op januari 22, 2014, 22:12:51 PMOp de site van Lenie staat nog dat ze dat anders nooit doen.

Doet mij denken aan een zekere reclame: Dat doet ie anders nooit...   ;D

Rob
(op persoonlijke titel)
Met vriendelijke groet, Rob

maurice.lahaye


Dat bericht op de site van Lenie dateert van 24 oktober 2012. http://www.zeehondencreche.nl/wb/pages/actueel.php?p=60&lang=NL Morgen weggehaald of aangepast. Let maar op. Lenie houdt alles in de gaten als het over zeehond gaat, dus ook dit forum ;) .
Maurice
2015 is het jaar van de das! www.zoogdiervanhetjaar.nl

Douwe van der Ploeg

Oh jeej.. Rob gaat op de zwarte lijst en mag nooooooit meer de creche in  ;D
Douwe van der Ploeg

maurice.lahaye

"Enige tijd geleden werden vissers beschuldigd van het verminken van bruinvissen. Nu wijst men, opnieuw zonder bewijs, richting de zeehond. De Zeehondencrèche is bezorgd over de verspreiding van dergelijke niet onderbouwde ideeën in de media." Bron: website Zeehondecreche.

Bovenstaande stelling is definitief onderuit gehaald, nog één te gaan: "Door onderzoekers van Imares werd zelfs gesuggereerd dat grijze zeehonden gevaarlijk zijn voor mensen. Gelukkig is dit een fabeltje." Bron: website Zeehondencreche.

Wie komt met de eerste foto's? ;D
Maurice
2015 is het jaar van de das! www.zoogdiervanhetjaar.nl

arjan.kop

Als jij ze gaat aaien maak ik de foto's wel.

Of ze actief agressief gedrag vertonen weet ik niet, maar ik heb wel gezien hoe twee flinke grijze zeehonden ervoor zorgden dat de plaatselijke bevolking van een Schots kustdorpje het makreelvissen in de haven staakte toen de beesten een portie makreel mee kwamen pikken. Niemand had zin om het eerste geregistreerde geval te worden. Zo'n paar meter bloedsnel vet met tanden vlak voor je neus is best indrukwekkend.


arjan.kop

Nee, het was een gehucht waar magere kinderen kwamen bedelen om gevangen makrelen. Toeristen hadden ze nog nooit gezien.
Het ging er ongeveer zo aan toe
http://www.youtube.com/watch?v=Jwno0rwS87c

Alvast een paar voor Lenie:
http://www.kidzworld.com/article/1200-when-seals-attack
http://www.independent.ie/irish-news/sexstarved-seals-prey-on-bathers-26558734.html
http://www.bbc.co.uk/news/uk-scotland-north-east-orkney-shetland-19882985

Maar ze zijn wel lief, met die grote vochtige ogen.


Hans Verdaat

 
van Bleijswijk JDL, Begeman L, Witte HJ, IJsseldijk LL, Brasseur SMJM, Gröne A, Leopold MF (2014)
Detection of grey seal Halichoerus grypus DNA in attack wounds on stranded harbour porpoises Phocoena phocoena.
Mar Ecol Prog Ser 513:277-281

http://www.int-res.com/abstracts/meps/v513/p277-281/
en de PDF
http://www.int-res.com/articles/meps_oa/m513p277.pdf


Merel

Vriendelijke groet,
Merel Zweemer


Hans Verdaat

#57
Interview met de onderzoekers:
De kennis van nu - 'Grijze zeehond ontmaskert' - 25 min.
Grijze zeehond eet bruinvis
-----
Grey seal eats Harbour porpoise (video in Dutch)
http://www.npo.nl/de-kennis-van-nu/11-03-2015/VPWON_1236023


Leuk om te zien hoe men van totale ontkenning naar brede instemming is gegaan. Ook in het buitenland wordt de Grijze Zeehond als doodsoorzaak nu ook hierkend.Merel

Die Grijze zeehonden zijn toch iets grotere monsters dan ik eerst dacht.. Of laat ik het dan zo zeggen, in eerste instantie dacht ik dat we het hier over individuele dieren hadden die op slechts enkele locaties op bruinvis jagen. Maar het fenomeen lijkt wel heel wat verder verspreid. Uit Schotland komen ook al meldingen. Ook dat filmpje uit Wales en die melding van een aanval op een gewone zeehond vind ik 'schokkend'. :)
Dadelijk durft niemand meer in zee te zwemmen. ;D
Vriendelijke groet,
Merel Zweemer

Rob Koelman

#59
Citaat van: Hans Verdaat op maart 12, 2015, 00:15:33 AM
De kennis van nu - 'Grijze zeehond ontmaskert' - 25 min.
http://www.npo.nl/de-kennis-van-nu/11-03-2015/VPWON_1236023

Goede en voor iedereen (behalve misschien Lenie  ;) ) begrijpelijke weergave van het verhaal over de relatie tussen dode bruinvissen en grijze zeehonden. Wel een enigszins tendentieus bijschrift bij de uitzending: Wie zijn verantwoordelijk voor de gruweldood van bruinvissen in de Noordzee?...
Met vriendelijke groet, Rob