Welke marters op onze boerderij?

Gestart door Corryabbink, april 23, 2006, 22:28:28 PM

Vorige topic - Volgende topic

mhospers

#30
CiteerBibliotheek kan beschermde steenmarter alleen verjagen 
invoerdatum: 01-06-2006      
uit de stentor
De medewerkers van de bibliotheek in Diepenveen kunnen niet veel meer doen dan proberen de steenmarter te verjagen. Het dier geldt in de Flora- en Faunawet immers als beschermde diersoort.

Het advies van de overheid luidt dan ook: zorg dat marters via geen enkele opening ergens kunnen binnendringen. Weidevogelgroep Hof van Twente pleit overigens voor streng optreden tegen de marter. De groep inventariseert momenteel onder alle Overijsselse gemeenten in hoeverre sprake is van overlast en schade door marters . De groep wil met het onderzoek bewerkstelligen dat er in elk geval provinciale vrijstelling komt om, in bepaalde gevallen, de marter te mogen doden, dan wel dat de landelijke wetgeving aangepast wordt.

De steenmarter leidt als nachtdier meestal een verborgen leven. Hij voert met gemak sprongen van anderhalve meter uit. Bovendien is hij een meester in het besluipen, een behendig klimmer en een goed zwemmer. Niet zelden wordt hij aangezien voor een magere kat. 
Misschien inventariseren ze ook succesvolle methoden m marters te verjagen?

mlahaye

Ha ha!

Leuk de mensen van de weidevogelwerkgroep. Steenmarters doden is totaal zinloos, omdat een nieuwe marter het territorium acuut weer inpikt. De populatie is zo groot dat alle open plekken meteen worden opgevuld. Het verlenen van ontheffingen is dan ook volstrek nutteloos, waar de provincie Drenthe niet aan zou moeten beginnen. Vermoedelijk zal echt deskundig advies niet worden ingewonnen.....
Daarnaast zijn de opmerkingen over de ecologie van de steenmarter ook van een matige kwaliteit: 'een meester in het besluipen' en een 'goed zwemmer'. Alle zoogdieren (zelfs vleermuizen) kunnen zwemmen, maar een steenmarter heeft werkelijk een hekel aan water (in tegenstelling tot boommarters). Een steenmarter loopt liever 200 meter om, dan een slootje over te springen.

Groeten,
Maurice

araap

#32
Probleem is denk ik: Steenmarters horen in de natuur, in het bos, of in een oude schuur van een boerderij. Omdat er zoveel zijn (in onze omgeving), en ze dus allemaal een eigen territorium nodig hebben, gaan ze ook in het dorp de huizen in.
De jonge steenmarters die nu in ons dorp rondlopen, hebben zich prima aangepast aan de mensen en zijn niet bang meer om in de buurt van mensen een onderdak te zoeken. Ze passen zich vrij snel aan aan veranderende omstandigheden en zoeken snel nieuwe routes en manieren om ergens binnen te komen.
Doden heeft inderdaad geen zin, omdat je meteen weer een andere marter in huis krijgt. Maar in je huis ben je ze toch liever kwijt dan rijk, vooral als ze over de plafonds in de slaapkamers lopen!
Het is al met al dus een heel lastig op te lossen probleem.

marcel123

De oplossing is dus simpel: een slotgracht om je huis. Het is FF graven, maar dan heb je ook wat.

kroonp

#34
CiteerDe oplossing is dus simpel: een slotgracht om je huis. Het is FF graven, maar dan heb je ook wat.
Niet vergeten om de brug 's avonds omhoog te doen :rolleyes:
Groet

Peter Kroon

huysse

CiteerSteenmarters horen in de natuur, in het bos, of in een oude schuur van een boerderij. Omdat er zoveel zijn (in onze omgeving), en ze dus allemaal een eigen territorium nodig hebben, gaan ze ook in het dorp de huizen in.
Wie zouden er eigenlijk het eerst geweest zijn op die plek?

Groet,
Marijke

hiskodevries

Araap:
als ze jouw huis binnen kunnen komen, moet jouw huis toch minstens 1 of meerdere openingen bevatten waardoor het beest naar binnen kan.
Onder de dakpannen ?
Een ruimte onder de daknok ?
ontluchtingsopening badkamer

Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

Jeroen Nagtegaal

CiteerMaar in je huis ben je ze toch liever rijk dan kwijt,
Moet het niet zijn liever kwijt dan rijk??
Groet, Jeroen Nagtegaal
Moderator subforum Ringen

Een geringde vogel gezien of gevonden.
Meld het hier of mail naar ringonderzoek@gmail.com

mlahaye

#38
Web-site verwijzing verwijderd. Matige site met weinig relevante informatie over hoe om te gaan met steenmarters. Wel goede informatie beschikbaar op: www.minlnv.nl/steenmarter.

Maurice La Haye
admin zoogdieren

marcel123

CiteerGEVAREN DOOR ONWETENDHEID.
Vaak hoor ik van mensen dat ze WC of chloorblokjes onder de motorkap hangen, dit zou volgens diverse mensen de steenmarters weghouden. U begrijpt natuurlijk wel dat dit heel gevaarlijk is. Vooral bij vochtig weer lossen deze blokjes heel langzaam op, zet u op dat moment de ventilator aan om dat mogelijk de ramen beslaan dan komen deze zeer schadelijke stoffen (chloordampen) langzaam maar zeker uw auto binnen en ademt u ze in met alle gevolgen van dien.

Als ik dit lees moet het toch ook levensgevaarlijk zijn die toiletblokjes in een toilet te gebruiken?

mlahaye

Heb jij die dan in je WC hangen?  :D

Maurice

Corryabbink

Hallo allemaal,
Al jaren hebben we last van marters in onze aardappelschuur.
Marters. Ik hoor ze vechten en spelen maar zie ze zelden of nooit. Op bepaalde plekken vind ik uitwerpselen.
Ze bijten overal doorheen, hout daarachter isolatie van de schuur zelfs isolatie met een aluminiumlaag totaal vernield. Dat alles om bij de zwaluwnesten te komen. Afgelopen jaar hebben ze ca. 8 boerenzwaluwnesten leeggeroofd. Vlak boven het nest beten ze door de isolatieplaten en alles werd opgepeuzeld. Weg zwaluwen.
Natuurlijk zijn onze kippen ook al aan de beurt geweest.
Afgelopen nacht vochten ze weer nu in de houtsingel ze zijn er dus nog altijd......
Welk soort marter kan dit zijn? Zelf denk ik dat het steenmarters zijn.
Ik gun ze graag een bestaan op en rond onze boerderij maar hoe houden we de boel heel en de zwaluwennesten ongedeerd?
met groet, Corry

"het is nooit zo donker of het wordt weer licht"

eline1234

Hoi Corry,
ik heb het vorige topic ook gevolgd, maar ik begrijp dat ze nu nog steeds niet weg zijn?
ik heb hier maar even een link geplaatst naar het vorige topic, dan weet iedereen wat er al als mogelijke oplossingen aangedragen is...
http://forum.waarneming.nl/forum/index.php...arters+overlast
Eline

Corryabbink

#43
CiteerHoi Corry,
ik heb het vorige topic ook gevolgd, maar ik begrijp dat ze nu nog steeds niet weg zijn?
ik heb hier maar even een link geplaatst naar het vorige topic, dan weet iedereen wat er al als mogelijke oplossingen aangedragen is...
http://forum.waarneming.nl/forum/index.php...arters+overlast
Dag Eline,
Bedankt. Ik kon mijn vorig topic niet terugvinden. De wc dingen hebben we geprobeerd zelfs boven de zwaluwnesten en het hielp niets. Ook ammoniak op doeken hielp niet. Tot dusver had ik aardig vrede met hun aanwezigheid maar binnenkort komen de zwaluwen terug en dan .........begint het spelletje natuurlijk opnieuw. Meer dan 7 meter hoog bovenin de ijzeren balken met direkt daarboven het dakbeschot maken deze hun nest. Vorig jaar hebben we boven sommige nesten met gevaar voor eigen leven de boel afgetimmerd maar dan zien ze nog kans erbij te komen. We zouden de zwaluwen graag houden. Jaren zijn ze afwezig geweest en tot vorig seizoen konden ze ongestoord en met succes broeden.

Ps. De kippen hebben het niet overleefd. Alleen de haan is er nog en de marters natuurlijk.....
met groet, Corry

"het is nooit zo donker of het wordt weer licht"

gardensafari

#44
Ik leef met je mee Corry. Zijn ongetwijfeld steenmarters. Die doen het niet alleen in steden goed, maar ook op het platteland. Lastige en in onze ogen uiterst vernielzuchtige beesten. De bescherming lijkt langzamerhand erg overdreven en maakt het buitengewoon moeilijk ervan af te komen. Er zijn echter specialisten op dit gebied, ik weet alleen niet precies hoe je ermee in contact komt.....

PS die haan krijgt toch nog wel enige hennetjes? Anders wordt het leven wel erg saai. Voor die haan dan. En misschien ook wel voor die hennetjes. Tenzij dat nonnetjes zijn, natuurlijk. Hoewel eendennonnetjes zijn weinig celibatair gedragen  
Groetjes,

Hans Arentsen
www.gardensafari.nl

Hoezo geen idealen? Ik wil een heleboel mensen verbeteren.

mlahaye

#45
Beste Corry,

Het gedrag wat jij beschrijft duidt inderdaad op steenmarters, maar in sommige delen van het land zou het ook om boommarters kunnen gaan. Het weren van (steen)marters is erg lastig, omdat de dieren uitstekend kunnen klimmen en zeer behendig zijn. Het beschermen van je boerenzwaluwen zal dan ook een hele klus worden, zeker als ze zo hoog in de schuur broeden. Het enige wat je kan doen is toch proberen de zwaluw-nesten onbereikbaar te maken, door te trachten de looproute's te blokkeren met een stalen scherm waar de marters niet langs kunnen. Door deze schermen, van minimaal 50cm hoogte, op de balken te monteren en ze schuin naar buiten te monteren (dus in de richting van waaruit het gevaar komt) zal een marter de grootste moeite hebben om het scherm te passeren. De uitleg is summier, maar het idee is een soort van mantel of kraag (zoals honden en katten wel eens om de kop krijgen als ze bepaalde plekken elke keer open krabben of bijten), tegenwoordig wordt zo'n mantel/kraag ook toegepast bij kerkuilenkasten in gebieden waar steenmarters de kasten leeg eten. Het ziet er wel niet uit, maar bij kerkuilen schijnt het goed te werken. Wat betreft het dak is de enige oplossing om sterk gaas aan te brengen waar de marters niet door heen kunnen bijten. Al met al, denk ik een hoop werk, maar zeker de moeite waard om de boerenzwaluwen te behouden.

Als laatste een algemene opmerking en waarschuwing over de bescherming van de steenmarter. Of het dier nu wel of niet beschermd is, maakt voor de overlast niets uit. Het 'verwijderen' van een dier (dood maken in normale mensentaal) is geen oplossing. Door de geursporen die de steenmarters achter laten, zal een nieuwe marter het vrijgekomen territorium snel weer innemen. Door de geursporen zal een nieuwe marter wederom gebruik gaan maken van dezelfde slaapplaatsen en andere ruimte's. Het enige wat helpt is het 'marter-proof' afsluiten van de ruimte's waar de overlast wordt veroorzaakt en ja, dat kan soms niet mogelijk of uiterst moeilijk zijn! Voor de helderheid, ook ik word 's nachts wel eens wakker van een steenmarter in de dakgoot en ik kan me goed voorstellen dat het vreselijk is als zo'n marter aan het herrie schoppen is in je spouwmuur of in je schuur (en tegelijk je kippen te grazen neemt).
Door de steenmarter onbeschermd te verklaren zal de overlast NIET afnemen, maar zal het dierenleed wel toenemen doordat op niet professionele wijze marters gevangen, vergiftigd of verplaatst gaan worden. Nog afgezien van het feit dat verwarring met de boommarter (erg zeldzaam!) soms niet uit te sluiten valt. Uit het verleden zijn voorbeelden bekend waarbij boommarters zijn gesneuveld, doordat men dacht met een steenmarter/bunzing te maken te hebben.

Kortom Corry, ik vrees dat je nog het nodige zal moeten knutselen om de steenmarters en de boerenzwaluwen te sparen.

Met vriendelijke groeten,
Maurice La Haye
admin zoogdieren

eline1234

nu bedenk ik me nog iets anders: (dan maken ze in het begin waarschijnlijk wel nóg veel meer lawaai) mijn tante heeft ook kippen, en die waren nogal geliefd bij haar honden, en de kat van de buren (jaja, flinke kat ;) )  zij heeft om het kippenhok en de ren een extra rand kippengaas gezet van ongeveer 1 meter hoog, op ongeveer een halve meter van het hok vandaan. daar heeft ze schrikdraad (gewoon van dat draad wat ze ook voor weilandomheiningen gebruiken) doorheengevlochten. als ze nu het schrikdraad aanzet, staat het hele gaas 'onder stroom' Je moet dan wel bijvoorbeeld houten of plastic blokjes onder het gaas zetten zodat het geen contact maakt met de grond (dat tikt ook zo irritant).

misschien dat een dergelijke constructie nog iets kan betekenen?  
Eline

vgustings

Wellicht kan je contact opnemen met een (goede) ongediertebestrijder. Deze mogen de dieren niet doden, maar kunnen je vaak wel tips geven hoe je bepaalde plaatsen tegen marters moet beschermen.

Bij een bijeenkomst van de nhgl kring Heerlen was laatst zo'n ongediertebestrijder een presentatie komen houden. Voor het weren van marters uit huizen werden geluids,- en reukmiddelen gebruikt. Vooralsnog werken de reukmiddelen goed, maar de vraag was voor hoe lang. Het dier moet hierbij eigenlijk een afweging maken tussen een enorme stank en een mogelijke voedsel of slaapplaats. De geluidsmiddelen werken vaak niet, zo vertelde hij.

Ik ken ook mensen die hun volieres en kippenrennen tegen marters beschermen met schrikdraad. Dit moet wel op een juiste manier bevestigd worden, waarbij kennis vereist is over de klimkunsten van een marter.

En Maurice, ik ben het met je eens wat de bescherming van marters betreft. Als je in een buiten gebied (of niet) woont moet je aanvaarden dat er roofdieren op je erf rondwandelen. Zelf heb ik mijn pluimvee afdoende beschermd tegen marters en vossen. Doe je dat niet, dan kan je er vanuit gaan dat je vroeg of laat een bezoekje krijgt.
Vincent Gustings

www.paddentrek.co.cc

Corryabbink

CiteerEn Maurice, ik ben het met je eens wat de bescherming van marters betreft. Als je in een buiten gebied (of niet) woont moet je aanvaarden dat er roofdieren op je erf rondwandelen. Zelf heb ik mijn pluimvee afdoende beschermd tegen marters en vossen. Doe je dat niet, dan kan je er vanuit gaan dat je vroeg of laat een bezoekje krijgt.

De kippen zitten in een grote ren van wel 2.50M. hoog. De haan pakken ze niet maar de kippen wel. Op klaarlichte dag notabene. 's Nachts worden ze altijd in het nachthok opgesloten. Met die kippen heb ik wel vrede..........en daar gaat het mij niet om. De boerenzwaluwen is een andere zaak. Verder nog de enorme schade aan het dak van de bewaarplaats van de aardappelen. Die is nu niet meer vorstvrij daar de isolatie totaal onbetrouwbaar geworden is. Het meest deert mij echter het verlies van de zwaluwkolonie. Binnenkort komen ze weer terug nestelen, hebben jongen en dan is het weer zover. Het idee van Maurice is goed maar voor zo'n groot oppervlak niet uitvoerbaar. Er mag dan wel een hoogwerker ingehuurd worden. Verder zijn de slaapplaatsen ook niet af te schermen daar ze tussen de dakplaten en de isolatie zitten en er altijd wel weer een toegang is te vinden. Al met al een hopeloze zaak. Misschien worden de zwaluwen intelligenter en nestelen ze elders anders ziet het er bij ons niet goed voor ze uit.
Verjagen heeft geen nut want het werkt net als bij andere dieren het territorium wordt zo weer ingenomen. Vangen en elders weer loslaten ook niet. Ze hebben het vermogen terug te komen. We moeten er maar mee leren leven zolang ze niet in onze woning komen vind ik het wel goed en de natuur, in dit geval de boerenzwaluw, vindt misschien zelf wel een oplossing. Afwachten hoe het e.e.a. zich ontwikkelt.
Doden is nog nooit in mijn hoofd opgekomen daar ik toch wel enig respect heb voor al wat leeft. Beschermd of onbeschermd dat is voor mij niet relevant.
met groet, Corry

"het is nooit zo donker of het wordt weer licht"

Corryabbink

#49
De zwaluwen zijn dit jaar met 6 nesten begonnen en halverwege de broed was alles verloren.
Geen enkele boerenzwaluw meer op het erf.
Alleen de huiszwaluw hoog in de nok van ons huis heeft met succes 3 jongen grootgebracht.
De marters zijn volop aanwezig. Overal kan ik ze speuren.

Zou het helpen hen een eigen verblijf te maken, zoals in de folder genoemd, in de houtwal?
Daar kunnen ze trouwens nu ook goed verblijven want wij stapelen al jaren al ons snoeihout daarin. Diervriendelijk noemen ze dat. Misschien dat we ze daarom gekregen hebben. Er zitten trouwens ook hazen, egels en vogels  in diezelfde houtwal. Een enkele keer heb ik het idee dat ze een konijn/haas pakken en de weidevogels in de omgeving hebben het waarschijnlijk ook niet al te goed. Er is soms grote paniek in het veld. Momenteel zitten de marters in een berg stro in de schuur of tussen de dakplaten. Geen kat die daar in de buurt durft te komen.  
Ik vraag me af of het altijd bij 1 paartje blijft op een erf en hoe groot het territorium is. De buren, ook met een boerderij, zijn ze momenteel kwijt maar m.i. reizen ze heen en weer tussen onze bedrijven. Soms heb ik het idee dat er om de plek of om het vrouwtje gevochten wordt en er meerdere marters aanwezig zijn ....
Wie weet hoe groot zo'n territorium is?

Dan zou ik ook nog graag weten of ze van een vos iets te duchten hebben.

Alle vossen worden hier jammer genoeg direkt afgeschoten en de territoria constant weer opgevuld met vossen vanuit Duitsland. Zinloos. Dat de jagers dat niet een keer door hebben .........
met groet, Corry

"het is nooit zo donker of het wordt weer licht"