Hoofdmenu

Natuurnieuws

Gestart door Natuurleuk.nl, maart 21, 2007, 13:16:41 PM

Vorige topic - Volgende topic

petermeer

Vlinder laat mieren opdraaien voor kinderopvang
Uitgegeven: 3 januari 2008 20:59
Laatst gewijzigd: 3 januari 2008 21:00


AMSTERDAM - Onderzoekers van de universiteit van Kopenhagen hebben ontdekt dat het gentiaanblauwtje, een vlindersoort die ook in Nederland voorkomt, andere dieren voor de gek houdt zodat deze voor haar kroost zorgen.

De vlinder weet namelijk larven te produceren met een chemisch laagje dat precies overeenkomt met dat van larven van de gewone steekmier. Dat meldden de onderzoekers donderdag in het tijdschrift Science.  

De vlinders laten hun larven achter op de klokjesgentiaan, waar ze gevonden worden door de mieren. Deze herkennen de larven als hun soortgenoten en brengen ze instinctief terug naar hun kolonie.

Daar worden ze door de mieren gevoed tot ze volgroeid zijn en er vandoor gaan. Elders in Europa vermomt het gentiaanblauwtje haar larven ook als die van andere mierensoorten, aldus de Deense onderzoekers.

© ANP
Groeten van Peter van der Meer
KNNV, afdeling Stichts-Hollandse Polderland

Hoe meer ik leer, hoe meer ik tot de ontdekking kom dat ik nog niets weet! (Socrates, 470-399 v. Chr.).

Maico Weites

Dat was toch al jaren bekend?..
Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

Hinko

Ik heb me ookal verbaast over dit bericht. Nixx nieuws volgens mij. Maar Science is natuurlijk ook niet gek. Misschien hebben de onderzoekers het stofje geidentificeerd oid.
mvgr, Hinko

Maico Weites

CiteerDASSENPOPULATIE BEREIKT RECORD
07-01-2008

In Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen en omgeving heeft de dassenpopulatie in 2007 een vooroorlogs aantal bereikt. In 17 dassenburchten leven nu 55 dassen. Bijna alle dassen leven in gebieden van Natuurmonumenten.

De das kwam vroeger in grote delen van Noord-Brabant voor. Voor de Tweede Wereldoorlog lagen in de Loonse en Drunense Duinen en omgeving 17 bewoonde dassenburchten. De das verdween vanaf 1945 uit het landschap door ruilverkavelingen, aanleg van woonwijken, industrieterreinen en wegen en door de jacht. In 1947 is de das wettelijk beschermd.

Toename

In 1999 zijn door Natuurmonumenten en Das & Boom 21 dassen uitgezet in Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen. Sindsdien nam de populatie gestaag toe. "Natuurmonumenten heeft door gericht toezicht en beheer gezorgd voor optimale leefomstandigheden", zegt boswachter Frans Kapteijns. "We letten op dat bezoekers afstand houden van dassenburchten en kopen grond aan zodat de das zich ongestoord over grotere afstand kan verplaatsen."  Met succes: uit onderzoek blijkt dat in 2007 het vooroorlogse aantal van 17 bewoonde dassenburchten is bereikt.


Verkeersslachtoffers

In zes burchten zijn jongen geboren. In de burchten leven ongeveer 55 dassen. Helaas zijn ook zeven dode dassen gemeld, waarvan zes verkeersslachtoffers. In de gemeente Tilburg worden binnenkort tunnels en rasters aangelegd om dassen en andere dieren te beschermen. Voor een verdere verspreiding van de das is de aanleg van een Ecologische Verbindings Zone tussen landgoed Huis ter Heide en Dorst belangrijk. Ook de natuurbrug Woudspoor over de snelweg tussen Tilburg en Waalwijk is gunstig voor de verdere ontwikkeling van dassenpopulatie in Noord-Brabant.

CiteerEERSTE ZEEHONDEN GEBOREN OP GRIEND
07-01-2008

Afgelopen weken zijn voor het eerst grijze zeehonden geboren op het onbewoonde eiland Griend. Vrijwilligers van Natuurmonumenten zagen de pasgeboren jongen op het eiland. Het zijn er minstens zes. De jongen worden door de moeders gezoogd.



De jonge zeehonden kunnen nog niet zwemmen. Vermoedelijk zijn de grijze zeehondenmoeders vorige maand van de Richel, een zandbank onder Vlieland, verdreven door extreem hoog water. Op Griend liggen de dieren zeer stil en kunnen in alle rust hun jonge pups voeden. Griend is gesloten voor alle bezoekers.

 
Rust

Natuurmonumenten beheert Griend al bijna een eeuw. Tot voor kort was Griend omgeven door ondiepe wadplaten, waardoor het eiland moeilijk bereikbaar was voor zeehonden. De laatste jaren ontstaat er een ondiepe geul naar het eiland. De zeehonden kunnen nu tijdens hoog water naar Griend zwemmen. De rust op het onbewoonde eiland maakt het tot een ideale plek voor de jonge zeehonden.


Zoogtijd
De pasgeboren zeehonden zijn ongeveer een meter lang en wegen tussen de tien en twintig kilo. De jonge zeehonden blijven de eerste twee weken op het land en worden door de moeder gezoogd. Tijdens de zoogtijd eten de vrouwtjes niet. Ze blijven in de buurt van hun jong. Er zijn inclusief pasgeborenen achttien grijze zeehonden op Griend aangetroffen.
Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

Maico Weites

CiteerSymposium over jakobskruiskruid
 
  Het jakobskruiskruid is vaak in het nieuws vanwege de giftigheid voor dieren. De Provincie organiseert in samenwerking met ZLTO op 13 februari 2008 een symposium over een mogelijke aanpak van jakobskruiskruid in Noord-Brabant. De doelstelling ervan is om alle betrokken partijen een platform te bieden voor informatie uitwisseling over de problematiek rond het jakobskruiskruid. De Provincie hoopt, dat belanghebbenden met elkaar verschillende oplossingen verkennen en wellicht tot een oplossing komen. 
 
 
Vindt u dat jakobskruiskruid actief bestreden moet worden in Brabant?
Vindt u dat de eigenaar van dieren zelf verantwoordelijk is voor wat hij zijn dieren te eten geeft?
Wilt u weten hoe giftig de plant eigenlijk is?
Wilt u weten met welke beheersmaatregelen u invloed uit kunt oefenen op de verspreiding van jakobskruiskruid?

Kom dan op 13 februari 2008 naar het symposium over jakobskruiskruid in het provinciehuis van Noord-Brabant en
meldt u aan via het '>  Aanmeldingsvormulier symposium jakobskruiskruid'   



Programma (onder voorbehoud)
 

9.00 uur            Ontvangst met koffie en thee

9.15 uur            Opening door dagvoorzitter

Simon Middelkamp, Directielid Ecologie, Provincie Noord-Brabant.

9.20  uur           Welkom door Onno Hoes, gedeputeerde Ecologie.

9.30 uur            'Jakobskruiskruid in de land en tuinbouw',

Kees Coppens, bestuurslid ZLTO.

9.45 uur            'Een kort antwoord op enkele veel gestelde vragen door

paardenhouders',

Esther Hegt (initiatiefnemer www.jakobskruiskruid.com)

10.00 uur          'Giftigheid bij dieren'.

A.M. Van den Top, dierenarts/voedingsdeskundige.

10.15  uur         Pauze

10.35  uur         'Ecologie van jakobskruiskruid.'

Martijn Bezemer, Wageningen Universiteit en

Researchcentrum

10.50 uur          'Pilot bestrijding jakobskruiskruid.'

Jaap Bronsveld, Waterschap Rivierenland.

11.05 uur          'Is er te veel geel in het groen? Jacobskruiskruid vanuit

een natuurbeschermings-perspectief.'

Robert Ketelaar, Vereniging Natuurmonumenten

11.20  uur         Pauze

11.40  uur         Discussie met zaal en panel

12.45 uur          Afsluiting Onno Hoes

13.00 uur          Eenvoudige lunch met broodjes

 

Aan deelname van het symposium (de lunch inbegrepen) zijn geen kosten verbonden. Meldt u aan via het het '> Aanmeldingsvormulier symposium jakobskruiskruid'   

Voor vragen kunt u contact op nemen met:

Ir. Melchert Meijer zu Schlochtern

t: (073) 680 8198

e: MMeijerzuSchlochtern(at)brabant.nl


Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

Maico Weites

#155
Citeer54 nieuwe soorten

Nieuwe soorten voor de wetenschap vernoemd naar Linnaeus

Onderzoekers van Naturalis beschrijven op 1 januari 2008 maar liefst 54 soorten nieuw voor de wetenschap. Op deze datum is de standaardwijze waarop wetenschappers diersoorten omschrijven, de zogeheten zoölogische nomenclatuur, precies 250 jaar oud. Op 1 januari 1758 verscheen namelijk het grondleggende werk Systema Naturae van Carolus Linnaeus.

In een bijzondere aflevering van het museumtijdschrift Zoölogische Mededelingen publiceren 23 medewerkers en gastmedewerkers van Naturalis beschrijvingen van soorten uit onder meer Vietnam, Malawi, de Democratische Republiek Congo, Suriname, Indonesië en de Filippijnen.

Om de 250ste verjaardag van Linnaeus' ordeningssysteem van de natuur te vieren, zijn vele van de nieuwe soorten vernoemd naar Linnaeus, zoals de libel Asthenocnemis linnaei, de vedermot Agdistis linnaei, de dikkopvlinder Banta linnaei en de spons Agelas linnaei. Andere soorten hebben een naam gekregen die met Linnaeus te maken heeft, zoals de slak Gulella systemanaturae, vernoemd naar het boek, en de libel Mesocnemis saralisa, vernoemd naar Linnaeus vrouw.

De regels voor de naamgeving van nieuwe dieren zijn vastgelegd in de Code voor Zoölogische Nomenclatuur. Wie een nieuwe soort beschrijft, moet deze regels kennen en volgen. Op deze manier blijft de naamgeving overal en altijd stabiel. De belangrijkste leidraad is prioriteit: de oudste naam heeft de oudste rechten.

Sinds Linnaeus' standaardwerk zijn ruim 1,5 miljoen soorten dieren wetenschappelijk beschreven, maar het werkelijk aantal soorten op aarde wordt wel geschat op tien miljoen. Biologen over de gehele wereld werken al 250 jaar aan het volledig in kaart brengen van de grote verscheidenheid aan soorten dieren en planten.

De meesten van deze taxonomen zijn verbonden aan natuurhistorische musea. Naturalis is het grootste Nederlandse instituut op dit gebied met specialisten voor uiteenlopende diergroepen als sponsen, koralen, fossiele slakken, vissen, vlinders en libellen. Onderzoekers van Naturalis verrichten jaarlijks veldwerk in gebieden als Griekenland, Vietnam en Indonesië. Expedities in deze landen resulteren nog steeds in de ontdekking van vele onbeschreven soorten.

Maar ook uit ons eigen land zijn regelmatig nog nieuwe ontdekkingen te melden: zo ontdekte Naturalis-onderzoeker Cees van Achterberg de afgelopen jaren maar liefst zes voorheen onbekende sluipwespen in een bosje in Zuid-Holland.

Het beschrijven van de diversiteit van het leven op aarde beschouwt Naturalis als één van de kerntaken van een natuurhistorisch museum. Als basis voor alle biologisch onderzoek is het noodzakelijk een goede beschrijving te hebben van de soorten. Ecologen, gedragsdeskundigen en natuurbeschermers gebruiken dagelijks de namen die de taxonomen aan dieren en planten hebben gegeven.

Naturalis wil bovendien inzicht krijgen in de natuurlijke verwantschap van soorten en in de mechanismen die een rol spelen bij het ontstaan van nieuwe soorten.

Van v.v.v http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/radi...art=1:25:30.034

Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

petermeer

Wasbeer gevangen in winkelcentrum
Uitgegeven: 10 januari 2008 15:39
Laatst gewijzigd: 10 januari 2008 15:42


AMSTERDAM - In een winkelcentrum in Dronten is woensdagavond een wasbeer gevangen. Het beest gedroeg zich agressief en viel een medewerker van de dierenambulance aan. Dat meldt een woordvoerder van de ambulance.

De medewerker is door de wasbeer in zijn hand gebeten en gekrabd. Het dier is waarschijnlijk 'moedwillig vrijgelaten'.

Vangpoging
De dierenambulance deed dinsdagavond al een vangpoging nadat de wasbeer elders in het centrum van Dronten was gesignaleerd. Woensdagavond had een nieuwe poging wel succes, al moest er een dierenarts aan te pas komen.

Het beest is verdoofd met twee verdovingspijlen en heeft de nacht bij de dierenambulance doorgebracht.

Voedsel
Donderdagmiddag is het beest bij Stichting AAP binnengebracht. Een woordvoerder van de stichting meldt dat het gaat om een dier van vermoedelijk een jaar oud. De gezondheid van de wasbeer is redelijk, al heeft hij wel wat vachtproblemen. Dat duidt op verkeerd voedsel.

In Nederland is het toegestaan wasberen als huisdier te houden. Alleen dieren die worden bedreigd met uitsterven staan op een lijst met verboden dieren. De wasbeer komt veel voor in Noord-Amerika.

© Novum
Groeten van Peter van der Meer
KNNV, afdeling Stichts-Hollandse Polderland

Hoe meer ik leer, hoe meer ik tot de ontdekking kom dat ik nog niets weet! (Socrates, 470-399 v. Chr.).

petermeer

Spotvogel verdwijnt, Zuid-Europese exoot verschijnt
Uitgegeven: 9 januari 2008 15:22
Laatst gewijzigd: 9 januari 2008 15:45


BEEK-UBBERGEN - Exotische vogelsoorten uit Zuid-Europa zijn over vijftig jaar een begrip in Nederland. Dat zegt Ruud Foppen van de vereniging SOVON Vogelonderzoek Nederland.

Samen met de Vogelbescherming en de Universiteit van Durham heeft SOVON de Klimaatatlas Europese Broedvogels samengesteld.
Deze atlas, die zij volgende week in Den Haag presenteren, biedt inzicht in de gevolgen van de klimaatverandering voor 540 Europese vogelsoorten. Ook een groot aantal andere Europese landen presenteert volgende week de atlas.

Leefgebied
De Klimaatatlas geeft volgens Foppen onder meer een beeld van de leefomgeving van vogels over vijftig jaar. Zo zal de in Nederland bekende spotvogel verdwijnen. Daarvoor in de plaats komt de orpheusspotvogel, een nu nog exotische familie uit Zuid-Europa.

De onderzoeker constateert twee fenomenen. "Aan de ene kant zie je dat vogels die zuidelijk leven naar het noorden trekken. Verder zie je soorten die alleen in noordelijke gebieden voorkomen. Hun leefgebied wordt kleiner en soorten zullen uitsterven", aldus Foppen.

Andere vogels
Vogelsoorten die op termijn zullen verdwijnen uit Nederland zijn behalve de spotvogel ook de velduil en de kemphaan. "Over enige decennia is het klimaat hier volstrekt ongeschikt voor deze vogels", aldus Foppen.

"Je zult zien dat Nederland een transportland wordt voor vogels die zich hier nu nog vestigen." De opvolging van deze vogels komt volgens Foppen uit Zuid-Europa. "De orpheusspotvogel zal in Nederland over enkele tientallen jaren makkelijk kunnen leven. En de Provençaalse grasmus, die langs de Middellandse Zee leeft, kan over vijftig jaar met gemak tot in Denemarken komen."

Gier
De vale gier, die bijvoorbeeld in juni vorig jaar al boven Nederland werd gesignaleerd, is volgens de vogelonderzoeker "een speciaal geval". De populatie van de roofvogel, afkomstig uit de Spaanse Pyreneeën, is de laatste jaren "spectaculair gegroeid".
Op zoek naar voedsel trekken ze richting het noorden en ook Nederland zal volgens Foppen regelmatig bezoek krijgen van de vale gier.

Interessant
Foppen noemt de ontwikkelingen door de klimaatverandering "uitermate interessant" voor vogelonderzoekers. Snelle klimaatsveranderingen doen vogels echter vaak de das om. "Wat wij moeten doen, is de kwaliteit en grootte van de natuurgebieden op peil houden. Alleen dan kunnen vogels de veranderingen van het klimaat doorstaan."

© ANP
Groeten van Peter van der Meer
KNNV, afdeling Stichts-Hollandse Polderland

Hoe meer ik leer, hoe meer ik tot de ontdekking kom dat ik nog niets weet! (Socrates, 470-399 v. Chr.).

petermeer

Hond schiet jager dood
Uitgegeven: 8 januari 2008 22:52

CHICAGO - Een opgewonden hond heeft in de Amerikaanse staat Texas per ongeluk zijn baasje doodgeschoten.

De man, een jager, had net een gans uit de lucht geschoten en hij wilde zijn hond uit zijn pick-up te halen om de vogel te zoeken. Hij legde zijn jachtgeweer in de laadbak waar de labrador retriever zat.

Het dier stond vervolgens enthousiast te kwispelen op het geladen wapen, dat daarop plotseling afging, volgens Amerikaanse media.

De 46-jarige jager raakte zwaargewond en werd afgevoerd naar een ziekenhuis. Daar overleed hij korte tijd later. Het incident gebeurde al afgelopen weekeinde, maar de autoriteiten maakten het pas dinsdag bekend.

© ANP
Groeten van Peter van der Meer
KNNV, afdeling Stichts-Hollandse Polderland

Hoe meer ik leer, hoe meer ik tot de ontdekking kom dat ik nog niets weet! (Socrates, 470-399 v. Chr.).

Maico Weites

CiteerPolitie arresteert handelaar in illegale vogels


11 januari 2008 16:12
De politie heeft woensdag in Amsterdam een handelaar in illegale vogels aangehouden. Dat gebeurde nadat zij enkele weken geleden in een volière 71 dieren aantrof en in beslag nam, maakte een woordvoerder vrijdag bekend.


Van de beesten mochten er 66 niet worden verkocht. Het ging vooral om in het wild gevangen vogels. De handelaar had de dieren voorzien van gemanipuleerde ringpootjes.

Veel van de vogels waren in slechte gezondheid, dertig zijn inmiddels zelfs overleden. De politie heeft de overgebleven beesten elders ondergebracht. Zij worden teruggezet in de natuur.

Bron: ANP


CiteerStro als brandstof voor auto's


11 januari 2008 16:06
Het gebruik van stro als brandstof voor auto's komt dichterbij door het omzetten van gewasresten in ethanol. Dat concludeert onderzoeker Ronald Maas van de Wageningen Universiteit. De onderzoeker promoveert volgende week op een onderzoek naar het gebruik van gewasresten.


Momenteel worden gewasresten al in de vorm van biomassa gebruikt als brandstof. Door de houtachtige samenstelling ervan is het echter moeilijk om auto's op biomassa te laten rijden. Maas ontwikkelde een techniek waarmee gewasresten als stro door onder meer verhitting en toevoeging van enzymen worden omgezet in suikers. Micro-organismen zetten deze suikers vervolgens om in ethanol, waarop auto's kunnen rijden.

Ongeveer een derde van de gewasresten kan niet worden omgezet in ethanol. Verbranding ervan levert echter de energie die nodig is voor de omzetting van de rest in suikers. Ook blijft er energie over die aan het elektriciteitsnetwerk kan worden toegevoegd, aldus Maas.

De methode lijkt volgens de onderzoeker een haalbaar alternatief voor de steeds schaarser en duurder wordende fossiele brandstoffen.

Bron: ANP


CiteerOok Australië weert gratis plastic tassen


10 januari 2008 16:18
Na China heeft ook Australië besloten dat er een einde komt aan de verspreiding van gratis plastic tassen door supermarkten en andere bedrijven. Volgens Australische media werkt de regering aan een plan om de gratis tasjes vanaf eind dit jaar te weren.

Volgens de minister van Milieu, Peter Garrett, vormen de tasjes een groot vervuilingsprobleem. Hij gaf niet aan of er een verbod komt op elke verstrekking van plastic tassen of dat consumenten voortaan voor tasjes moeten gaan betalen.

De ongeveer 20,4 miljoen Australiërs gebruiken ongeveer vier miljard plastic tassen per jaar. In China (1,3 miljard mensen) gaat het om circa drie miljard per dag.

Bron: ANP 

Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

Maico Weites

CiteerIntelligente parasiet lokt vogels via 'besjes'
Uitgegeven: 17 januari 2008 09:58
Laatst gewijzigd: 17 januari 2008 10:04

AMSTERDAM - Wetenschappers in de Verenigde Staten hebben een opvallende ontdekking gedaan. Uit onderzoek in opdracht van The American Naturalist blijkt dat parasieten die zich in mieren hebben gevestigd, hun gastheer zó op kunnen blazen dat ze er uitzien als rode bessen.

Daarmee verleiden zij hongerige vogels, waar de parasieten in verder kunnen leven. De wetenschappers toonden de onderzoeksresultaten woensdag, meldt Reuters. Zij meldden dat het gaat om de nematode, die in Nederland bekend staat als de rondworm. 

Zodra de parasieten zich in de mier hebben gevestigd, zorgen zij dat het onderlijf van het insect opzwelt en het een rode kleur krijgt. Op die manier lijkt het op een sappig besje. De ontdekking is gedaan in de bossen in Panama.

Werkwijze

Volgens wetenschappers van de Universiteit van California en de Universiteit van Arkansas is deze werkwijze van parasieten nieuw. Zij hebben vogels de bessen nog niet zien eten, maar sluiten niet uit dat dit wel zal gaan gebeuren.

© NU.nl/Dennis van Luling

CiteerBiobrandstoffen leveren nauwelijk CO2-winst op
18 januari 2008 10:07

Het gebruik van biobrandstoffen, zoals palmolie levert in Europa nauwelijks CO2-winst op. De kosten van het gebruik van biobrandstoffen in EU-landen kunnen oplopen tot 65 miljard euro, terwijl de gehoopte werkgelegenheidseffecten verwaarloosbaar zijn. Dit zijn de voornaamste conclusies in een nog niet gepubliceerd rapport van het onderzoeksbureau van de Europese Commissie, het Joint Research Centre.

De conclusies komen op een politiek gevoelig moment: voorzitter Barosso van de Europese Commissie presenteert aankomende woensdag, 23 januari, juist nieuwe maatregelen die de commissie wil instellen voor hernieuwbare energie en klimaatverandering, waaronder duurzaamheidscriteria voor agrobrandstoffen. Milieudefensie vindt dat de conclusies laten zien dat het gebruik van biobrandstoffen geen oplossing is voor het klimaatprobleem.

De Europese Raad wil dat in 2020 tien procent van alle brandstof die in Europa wordt gebruikt voor auto's en andere vervoersmiddelenuit agrobrandstof, ook wel biobrandstof genoemd, bestaat, mits deze duurzaam zijn geproduceerd. Biobrandstoffen zijn brandstoffen op basis van gewassen, zoals bijvoorbeeld raapzaadolie of palmolie. Het gebruik van biobrandstoffen inplaats van fossiele brandstoffen zou de co2-uitstoot verminderen.

Het rapport 'Biofuels in the European Context' van het Joint Reserach Centre (JRC), dat in bezit is van Milieudefensie, laat echter zien dat het bijmengen van biobrandstoffen nauwelijksCO2-winst oplevert. Dat komt, aldus het JCR, omdat biobrandstoffen vooral geimporteerd moeten worden van buiten de EU. Dat levert veel co-2 uistoot op, bijvoorbeeld omdat sommige biobrandstoffen op veengebieden in Indonesie worden geproduceerd. Hierdoor komt koolstof vrij, waardoor de CO2 balans negatief valt. Ook ontbossing buiten de EU als gevolg van de vraag naar agrobrandstoffen zorgt voor extra CO2 uitstoot.

De Commissie hoopte dat door vermeerderd gebruik van biobrandstoffen de werkgelegenheid voor boeren op het platteland in Europa zal toenemen. Deze werkgelegenheid zal inderdaad iets toenemen, maar de extra belasting die nodig is om de subsidies op biobrandstoffen te betalen, kost weer banen. Hierdoor is het netto effect op de werkgelegenheid verwaarloosbaar. De kosten voor het gebruik van tien procent biobrandstoffen in de Europese Unie lopen daarentegen behoorlijk op: die variëren tussen de 33 en 65 miljard euro. Dat is te wijten aan de hoge kosten van de productie van biobrandstoffen. Als landen buiten de EU biobrandstoffen gaan gebruiken zal de vraag verder toenemen en zullen de prijzen nog meer stijgen.

Anne van Schaik, campagneleider Globalisering en Milieu van Milieudefensie: 'Dit rapport geeft een belangrijk signaal aan de Europese Comissie. Biobrandstoffen die afkomstig zijn van grootschalige plantages die leiden tot ontbossing en extra CO2 uitstoot, moeten we niet willen. We moeten ons klimaatbeleid niet ten koste van tropische bossen gaan voeren. Er zijn maatregelen genoeg waarmee de uitstoot van broeikasgassen door het verkeer kan worden aangepakt: zuiniger auto's, lagere maximumsnelheid, stoppen met de aanleg van nieuw asfalt, bevorderen openbaar vervoer.'

Bron: Milieudefensie


Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

Maico Weites

CiteerNieuwe aanslag op de Eems

22 januari 2008 10:22
Bovenop alle problemen rond de Eems die tijdens de Eemsactie al aan de kaak zijn gesteld dreigt een nieuwe aanslag op het estuarium. Een aantal Duitse energiebedrijven heeft het voornemen om in de buurt van het plaatsje Jemgum, dat even ten noordwesten van Leer aan de Eems ligt, zoutkoepels te gaan gebruiken om gasreserves op te slaan. Het probleem is echter dat die koepels ('Kavernen' noemen de Duitsers dat) er nog niet zijn.


Een Kaverne in een dikke zoutlaag maak je door het zout op te lossen in water en de aldus ontstane pekel af te voeren. Het plan is nu om water van de Eems te gebruiken om de koepels (een stuk of dertig) te maken. De pekel zou dan weer geloosd kunnen worden in, jawel, de Eems. Het gaat dan om zeer grote hoeveelheden pekel over een periode van een jaar of dertig. De lozing zou vlakbij het Emssperrwerk plaatsvinden.

De Waddenvereniging heeft vorig jaar, toen deze plannen op tafel kwamen bezwaar aangetekend. Een doodzieke patiënt geef je nu eenmaal niet een trap in de maag. Inmiddels bereiken ons berichten dat zich nog een derde energiebedrijf heeft gemeld, dat nog eens twintig extra koepels zou willen maken, waarbij dan overigens het lozingspunt verder naar zee zou worden verschoven, naar het plaatsje Rysum ten Westen van Emden. De Waddenvereniging volgt dit proces zeer kritisch en zal desnoods de kwestie juridisch aanvechten. Een bijkomend element dat wij zeker in de discussie zullen brengen betreft het zomaar wegspoelen van een nuttige grondstof: zout kent vele toepassingen, niet alleen op de keukentafel, maar ook in de industrie en zelfs mogelijk in de energievoorziening (blue energy).

Bron: Waddenvereniging


CiteerAbu Dhabi krijgt eerste CO2-neutrale stad

22 januari 2008 10:00
Abu Dhabi begint volgende maand met de bouw van 's werelds eerste stad die geen overschot van het broeikasgas kooldioxide uitstoot in de dampkring. Dit hebben de projectontwikkelaars maandag bekendgemaakt tijdens een conferentie in de Verenigde Arabische Emiraten.


Masdar City wordt een stad voor 50.000 mensen waar geen auto's rijden. De inwoners kunnen zich verplaatsen met een lightrailverbinding en een soort horizontale liften. De stad in het zonovergoten woestijnemiraat maakt volop gebruik van zonne-energie.

"Dit is een plaats die geen voetspoor aan kooldioxide achterlaat en de planeet op geen enkele manier zal verwonden'', aldus de directeur van het project. "Tegelijkertijd biedt de stad de hoogst mogelijke kwaliteit van leven voor haar inwoners.''

Kroonprins sjeik Mohammad bin Zayed al-Nahayan van Abu Dhabi stelt 15 miljard dollar beschikbaar voor het project. De 6 vierkante kilometer grote stad moet in 2013 klaar zijn.

Bron: ANP



CiteerDeense Waddenzee aangewezen als nationaal park


22 januari 2008 10:06
Denemarken heeft het Deense deel van de Waddenzee, inclusief de eilanden en enkele delen van het vasteland, aangewezen als Nationaal Park. Denemarken kende voorheen nog geen Nationale Parken, en over deze aanwijzing is een paar jaar heftig gediscussieerd.


Overigens was die een van de redenen waarom Denemarken voorlopig niet met Duitsland en Nederland mee wilde doen aan een gezamenlijke Werelderfgoednominatie voor de gehele Waddenzee.

Het is niet uitgesloten dat, nu de aanwijzing tot Nationaal Park een feit is, Denemarken over een paar jaar dit deel van de Waddenzee ook als Werelderfgoed zal aanmelden.

Bron: Waddenvereniging

Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

Maico Weites

CiteerNoorwegen gaat klimaatneutraal

22 jan 2008 | Noorwegen, dat vorig jaar naar eigen zeggen 's werelds meest ambitieuze emissiedoel stelde, doet daar nu nog een schep bovenop. Het land wil de CO2-uitstoot in 2030 nu met maar liefst 100 procent verlaagd hebben. Noorwegen zou daarmee het eerste volledig klimaatneutrale land worden.
Noorwegen wil de bestaande klimaatplannen versneld uitvoeren. Het aanvankelijke doel was om in 2050 klimaatneutraal te worden.

Om de uitstoot van broeikasgassen naar nul te reduceren omvat het plan ook maatregelen voor CO2-compensatie. Zo wil de Noorse regering elk jaar drie miljard Noorse kronen (375 miljoen euro) besteden aan avoided deforestation, het voorkómen van ontbossing, in ontwikkelingslanden. Ontbossing veroorzaakt nu nog 20 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Bosaanplant zorgt daarentegen voor CO2-opslag.

Onder het Kyoto-protocol verkrijgen landen geen emissierechten voor de aanplant van bossen in eigen land, maar wel wanneer dat in ontwikkelingslanden gebeurd. Het streven is om in een nieuw klimaatverdrag ook de bescherming van bestaande bossen op te nemen.
'De partijen denken nu dat het realistisch is om aan te nemen dat de totale emissiereductie van Noorwegen in 2020 al 15 tot 17 miljoen ton CO2 zal bedragen, bereikt door energiebesparing, het gebruik van duurzame energie en investering in buitenlandse bossen', zegt de Noorse regering in een verklaring. Maar Noorwegen plaatst het binnenlandse bosbeheer ook in het klimaatbeleid. De Noorse bossen zorgen voor een CO2-reductie van 3 miljoen ton.
Daarmee wordt het aanvankelijke doel, 13 tot 16 miljoen ton minder CO2, overtroffen.

Het binnenlandse beleid van Noorwegen is uiterst ambitieus. Om volledig klimaatneutraal te worden zullen de Noorse industrie en huishoudens hun CO2-uitstoot uiteindelijk met tweederde moeten verlagen.
Milieuorganisaties zeggen dat het besluit nog te vaag is. Dit wordt erkend door de minister voor Olie en Energie Aaslaug Haga: 'We weten nog niet hóe we de doelen kunnen bereiken, en dat is uitdagend.'
Toch zijn er, naast verbeterd bosbeheer, al verschillende concrete voorstelen, waaronder koolstofbelastingen voor diesel en benzine en een substantiële financiële investering in de ontwikkeling van duurzame energie. Er zijn aanvullende maatregelen voor energiebesparing in de transportsector.

Om de noodzakelijke gedragsverandering te bereiken zullen 'zowel de wortel als de stok' gebruikt worden, stelt de Noorse regering, doelend op stimulering van schone alternatieven, gekoppeld aan strenge wetgeving.
De Noorse minister-president, Jens Stoltenberg, noemt de uitdaging van het klimaatprobleem 'de maanlanding van de 21e eeuw'.

Noorwegen bekleed wereldwijd de vijfde positie als olie-exporteur en heeft de grootste aardgasvoorraad van Europa. Desondanks wekt het land nu al bijna alle elektriciteit op uit duurzame bronnen, zoals waterkracht en biomassa. Daarnaast is het land koploper in de ontwikkeling van CCS, een techniek waarmee elektriciteitsopwekking uit fossiele brandstoffen schoner kan worden gemaakt.

groenportaal
Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

Ted van der Knaap

#163
..van de week stonden ze er nog.. (zie foto)

binnenkort verhuizen ze naar Duitsland en Polen

..zie artikel http://www.overschiesekrant.nl/modules/new...php?storyid=228
(scroll naar het midden!)
groet-je, Ted van der Knaap (always learning!)

Maico Weites

CiteerEconomische schade door graverij en vraat door muskusratten onderzocht

25 jan 2008 | Het LEI heeft in opdracht van de Landelijke Coördinatie Commissie Muskusrattenbestrijding de economische schade als gevolg van graverij en vraat door muskusratten in beeld gebracht. In tien karakteristieke gebieden zijn aan de hand van een protocol veldwaarnemingen gedaan om de effecten van graverij en vraat te bepalen. Op basis van deze gegevens is vervolgens een raming gemaakt van de economische schade voor heel Nederland. Er blijkt vooral sprake te zijn van graafschade aan oevers (1 tot 4 miljoen euro per jaar), extra baggerwerkzaamheden, schade aan infrastructuur en gevolgschade voor de landbouw (samen 480.000-850.000 euro per jaar). Vraatschade aan landbouw en natuur is slechts in beperkte mate waargenomen.

De afgelopen drie jaar is er een grote onderzoeksinspanning geleverd in het kader van de muskus- en beverrattenbestrijding in opdracht van de Landelijke Coördinatie Commissie Muskusrattenbestrijding. De uitgevoerde onderzoeken richten zich op de vraag van nut en noodzaak van de bestrijding en op efficiëntieonderzoek. Alle 6 uitgevoerde rapporten zijn terug te vinden op hun website. groenportaal.nl
Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

petermeer

Vlinders vroeg naar buiten
Uitgegeven: 11 februari 2008 12:25
Laatst gewijzigd: 11 februari 2008 12:44


WAGENINGEN - Niet alleen vele Nederlanders brachten afgelopen weekeinde heel wat uurtjes buiten door, ook de vlinders genoten van het zonnige en warme weer. De afgelopen dagen zijn er meer dan 175 vlindermeldingen doorgegeven aan De Vlinderstichting.

Dat liet de stichting maandag weten.

Vooral de vlinderoverwinteraars spreidden hun vleugels. Deze soorten zitten tijdens de winter weggestopt tussen planten of in schuren en huizen, maar komen tevoorschijn als de temperatuur hoog genoeg is en de zon schijnt.

Koude Een bijzondere overwinteraar is de atalanta, een trekvlinder die de winter doorbrengt in zuidelijker streken. De laatste jaren ziet de stichting deze vlinder ook in Nederland overwinteren. Ondanks de koude periode in december werd er dit weekend meer dan twintig keer melding gemaakt van de atalanta.

Naaste de overwinteraars zijn er ook al meldingen gemaakt van het klein- en groot koolwitje. Die vlinders hebben de winter als pop meegemaakt en normaal gesproken komen deze vlinders pas half maart tevoorschijn. De vlinderstichting denkt dat het warme er voor gezorgd heeft dat de koolwitjes zich hebben kunnen ontpoppen.

De citroenvlinders, waarvan de mannetjes geel zijn en de vrouwtjes meer groen van kleur, en de bontgekleurde dagpauwoog zijn het meest gezien. De kleine vos, met oranje en zwarte kleuren, en de gehakkelde aurelia met zijn gekartelde vleugels sluiten de top vier af.

© ANP/NU.nl
Groeten van Peter van der Meer
KNNV, afdeling Stichts-Hollandse Polderland

Hoe meer ik leer, hoe meer ik tot de ontdekking kom dat ik nog niets weet! (Socrates, 470-399 v. Chr.).

Maico Weites

CiteerEngelse aanpak groen-blauwe diensten werkt


18 februari 2008 11:55
Advisering vooraf en een betere begeleiding tijdens de uitvoering van beheersmaatregelen stimuleren boeren veel meer om de doelstellingen van de Kaderrichtlijn Water te behalen. Dat blijkt uit een advies van CLM en NAJK aan de overheid. De organisaties hebben gekeken naar de aanpak van de Engelse overheid om particulieren in te zetten voor groen-blauwe diensten en concluderen dat ze het overzees veel beter doen.


Het Nederlandse systeem van agrarisch natuurbeheer is vooral gebaseerd op wederzijds wantrouwen, en dus op controle achteraf, stellen de onderzoekers. Het Engelse systeem voor beheer van groenblauwe diensten werkt juist met advisering vooraf en begeleiding tijdens de uitvoering van inrichtings- en beheermaatregelen.

Vijf Nederlandse jonge boeren, vertegenwoordigers van het ministerie van LNV, V&W en de Unie van waterschappen zijn op Engelse agrarische bedrijven op werkbezoek geweest. Zij zagen dat op basis van bedrijfswaterplannen in nauw overleg tussen boer en gebiedscoördinator bepaald wordt welke maatregelen voor natuur- en waterbeheer de boer het beste kan nemen. De boer wordt vervolgens betaald als hij de maatregelen heeft uitgevoerd. Hij loopt dus niet de kans, wat nu in Nederland het grootste knelpunt is, dat hij wordt gekort als, vaak buiten zijn schuld om, bepaalde doelen niet worden gehaald. Nederland zou de Engelse sleutel tot succes over moeten nemen, omdat het goed maatwerk op regionale schaal mogelijk maakt en boeren vrijwillig een bijdrage kunnen leveren aan beter waterbeheer.

Bron: Boomblad

Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

Ted van der Knaap

Citeer..van de week stonden ze er nog.. (zie foto)

binnenkort verhuizen ze naar Duitsland en Polen

..zie artikel http://www.overschiesekrant.nl/modules/new...php?storyid=228
(scroll naar het midden!)
..van de week di 25 febr kort filmpje over de konikpaarden (bij het NOS-journaal op 3 van 22.45uur)

http://player.omroep.nl/?aflID=6577904&md5...746904baa82f1e8

van 3.38 - 5.14 min.

groet-je, Ted van der Knaap (always learning!)

petermeer

Vroegste kievitsei ooit gevonden
Uitgegeven op maandag 03 maart 2008 om 15:11:33  

(Novum) - Het eerste kievitsei van 2008 is maandagochtend gevonden in het Utrechtse Eemnes. Volgens een woordvoerder van Landschapsbeheer Nederland gaat het om de vroegste vondst ooit. Het vorige record stond op 4 maart.

De vondst werd rond 12.40 uur gedaan door Hayo Piersma en Gert Bieshaar in de Maatpolder. Zij waren ook verantwoordelijk voor de vondst van het eerste kievitsei twee jaar geleden.

Landschapsbeheer en Stichting Beheer Natuur en Landelijke gebied hebben het ei gecontroleerd op zijn echtheid. Conform de wettelijke regels is het ei niet geraapt en ligt het nog op zijn plek.

De vondst heeft alleen symbolische waarde. De provincie Friesland is het enige gebied in de Europese Unie waar het rapen van kievitseieren is toegestaan. Het zoeken naar het eerste kievitsei is van oorsprong een Friese traditie. Het eerste gevonden ei staat symbool voor het begin van het voorjaar. In Friesland mogen tussen 1 maart en 1 april wel toegestaan kievitseieren te rapen. De provincie heeft een uitzonderingspositie op basis van cultuurhistorische gronden.

[Copyright 2008, Novum]
Groeten van Peter van der Meer
KNNV, afdeling Stichts-Hollandse Polderland

Hoe meer ik leer, hoe meer ik tot de ontdekking kom dat ik nog niets weet! (Socrates, 470-399 v. Chr.).

Maico Weites

CiteerRingelrobben Oostzee ernstig bedreigd


10 maart 2008 14:50
De ringelrobben in de noordelijke Oostzee zijn met uitsterven bedreigd door de warme winter. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) in het Duitse Stralsund heeft maandag alarm geslagen over de toekomst van de kleine zeehondensoort.


Door de hoge temperaturen is er nauwelijks pakijs. De ringel- of stinkrob heeft het ijs nodig om holen te graven waarin hij zijn nageslacht kan grootbrengen. Het WNF vreest dat veel jonge dieren zullen sterven. De natuurbeschermers gaan de komende weken voor de kusten van Finland en Estland naar overlevende robbenbaby's zoeken, meldden Duitse media.

Bron: ANP



CiteerUiterst zeldzaam mos gevonden in de Wieden

07 maart 2008 16:10
Op een perceel van Natuurmonumenten in De Wieden is het uiterst zeldzame geel schorpioenmos aangetroffen. Op de vindplek was deze ernstig bedreigde soort niet eerder aangetroffen. Geel schorpioenmos is één van de plantensoorten waar De Wieden de status van beschermd Europees natuurgebied (Natura 2000) aan te danken heeft.


Het mos groeit op een plek waar trilveen, blauwgrasland en moerasheide elkaar overlappen. Het is een perceel met een bijzondere vegetatie. In Nederland komt geel schorpioenmos alleen in Overijssel voor. In De Wieden lagen alle vindplaatsen in en rond het Meppelerdiep. Op de nieuwe plek komt geel schorpioenmos voor in combinatie met de ook ernstig bedreigde soorten rood en groen schorpioenmos.

IJzerrijke bodem
Tot nu toe werd aangenomen dat die twee soorten een ander milieu nodig hadden dan geel schorpioenmos. Rood en groen schorpioenmos blijken best tegen een beetje ijzer te kunnen. Geel schorpioenmos groeit uitsluitend op een ijzerrijke bodem. De vondst is gedaan in een perceel dat Natuurmonumenten al jaren als hooiland beheert. Zorgvuldig beheer en de verbeterde waterkwaliteit werpen hun vruchten af.

Bron: Natuurmonumenten

Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

vuurvlinder

Met vriendelijke groet, Astrid Landsaat.

Inge van der Wulp

Dan vind ik deze inderdaad leuker om te lezen.

http://vroegevogels.vara.nl/nieuws-item.16...html?&tx_ttnews[tt_news]=345181&tx_ttnews[backPid]=258&cHash=1ae1c02903
Groeten, Inge van der Wulp

Mijn eigen website: http://ingevanderwulp.nl

frankmeer

Frank van der Meer

Maico Weites

CiteerTijger heeft het moeilijk op Sumatra en in India


15 feb 2008 | Deze week werd bekend dat de wetten die de Sumatraanse tijger in Indonesië moeten beschermen, niet hebben kunnen voorkomen dat er openlijk wordt gehandeld in tijgerproducten. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau TRAFFIC.
TRAFFIC - opgericht door het Wereld Natuur Fonds (WNF) en IUCN - brengt de handel in producten van wilde dieren in kaart. De onderzoekers troffen tanden, nagels, stukjes huid, snorharen en botten van Sumatraanse tijgers aan in tien procent van de 326 winkels die in 2006 op heel Sumatra werden bezocht. Het betreft goudsmeden, souvenirwinkels, traditionele Chinese medicijnwinkels en winkels die antiek en edelstenen verkopen. De TRAFFIC-medewerkers schatten dat daarvoor tenminste 23 tijgers het leven hebben gelaten. Het rapport bepleit effectieve handhaving van de wetten tegen illegale handel in tijgerproducten. Ook in India gaat het niet goed met de tijger. In India leven nog maar tussen 1165 en 1657 tijgers in het wild. Dat blijkt uit een nieuwe tijgertelling door de Indiase overheid. Het WNF is zeer bezorgd over de uitkomst. De cijfers bevestigen dat de tijgerpopulatie in India in zijn voortbestaan wordt bedreigd. De telling is uitgevoerd in 2006 en 2007.
In 2002 waren er ook al eens tijgers geteld. Toen kwamen onderzoekers op 3642 dieren uit, maar dit aantal werd niet als betrouwbaar gezien. In het meest recente onderzoek is gebruik gemaakt van verbeterde onderzoeksmethoden, zoals cameravallen.
Volgens het WNF worden tijgers in India bedreigd door een combinatie van verlies aan leefgebied, mens-dierconflicten en stroperij. Dank zij de beschikbaarheid van de nieuwe cijfers heeft WNF de mogelijkheid om doelgericht, en per regio, maatregelen te nemen tegen de teruggang van het aantal exemplaren.
Volgens schattingen leven er wereldwijd nog maar ongeveer 5000 tijgers in het wild

groenportaal

CiteerZeearend broedt weer in Oostvaardersplassen
vogels verhuisd naar nieuw nest, dus meekijken via webcam niet meer mogelijk, 18 maart 2008


Voor het derde opeenvolgende jaar broedt een zeearendpaar in de Oostvaardersplassen, een natuurgebied van Staatsbosbeheer tussen Lelystad en Almere. Dit jaar broeden de vogels niet meer op het nest dat ze de afgelopen twee jaar hebben gebruikt. Ze hebben op een andere plek in het 6.000 ha grote natuurgebied een nieuw nest gebouwd en in gebruik genomen. Vorig jaar was bij het oude nest een webcam geplaatst, maar door de onverwachte verhuizing is meekijken via de website dit jaar helaas niet mogelijk.



Verhuizing
De boswachters in de Oostvaardersplassen keken de afgelopen weken met spanning uit naar de terugkeer van de zeearenden op hun nest. Maar de datum waarop vorig jaar het ei werd gelegd verstreek. Even leek het er op dat ze dit jaar niet in dit gebied gingen broeden. Maar vorige week vonden de boswachters van Staatsbosbeheer tijdens hun werkzaamheden op een ontoegankelijke plaats een tweede, nog onbekend zeearendnest. In de omgeving houden zich regelmatig zeearenden op. En inmiddels is er op het nieuwe nest een broedende zeearend waargenomen. De reden van de verhuizing is niet duidelijk. De webcam die Staatsbosbeheer afgelopen winter weer had geïnstalleerd voor een nieuw broedseizoen zal dit jaar geen beelden van broedende zeearenden geven. Het is mogelijk dat een ander roofvogelpaar het vrijgekomen grote zeearendnest gaat gebruiken.

Rust, ruimte en voedsel
Staatsbosbeheer is zeer verheugd over het feit dat de zeearend ook dit jaar weer in de Oostvaardersplassen is gaan broeden. Het feit dat er nu een ander nest is gemaakt geeft duidelijk aan dat de Oostvaardersplassen een grote aantrekkingskracht op deze roofvogels hebben. Zij voelen zich hier blijkbaar goed thuis. Aan rust, voedsel en ruimte ontbreekt het ze in ieder geval niet. Zeearenden kiezen de Oostvaardersplassen al jaren als overwinteringgebied en hebben er de laatste twee jaar ook succesvol gebroed. Het nest en de omgeving ervan zijn net als bij het vorige nest tot strikt rustgebied verklaard en dus niet toegankelijk.

Kijk hier voor een compilatie van de webcambeelden van vorig jaar
Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

petermeer

#174
Vandaag (26-mrt-2008) in het AD: Meeuw eet (volwassen) merel!

Zie: http://www.ad.nl/fun/bizar/2166503/Meeuw_eet_merel.html en let op de foto, bizar.
Groeten van Peter van der Meer
KNNV, afdeling Stichts-Hollandse Polderland

Hoe meer ik leer, hoe meer ik tot de ontdekking kom dat ik nog niets weet! (Socrates, 470-399 v. Chr.).

frankmeer

#175
Frank van der Meer

wimtegels

CiteerMieren met ruggengraat
Posted on May 30th, 2007 in Nieuws, Dieren by Constance

Britse biologen zijn er met een experiment achter gekomen dat mieren hun lichaam gebruiken om gaten in een houten plank op te vullen, zodat hun soortgenoten zich sneller kunnen verplaatsen. Wanneer een colonne van 200.000 mieren tijdens een rooftocht op gaten stuit, gaan sommige mieren in de gaten zitten, zodat de rest op volle snelheid over hun rug kunnen lopen. Wanneer een gat te groot is, proberen grotere mieren het te vullen. Mieren kunnen met een factor van 50 in grootte met elkaar verschillen. Komende maand publiceren de onderzoekers hun bevindingen. Uit de studie blijkt volgens hen dat er sprake is van extreme specialisatie bij een aantal mieren met een sterke ruggengraat, ter verbetering van de prestaties van de meerderheid.

Bron: NRC.next, wo 30/5, p. 21
Hoeveel wervels hebben mieren in hun ruggegraat :lol:

Met vriendelijke groet,

Wim Tegels

Maico Weites

[/QUOTE]
CiteerFlinke doorbraak in verlaging van zwavel in brandstof voor schepen

04 april 2008 10:54

Gisteravond werd tijdens het IMO-overleg voor scheepvaart in Londen een grote stap gezet richting schonere scheepvaart. Unaniem besloten de 160 aanwezige landen de wereldwijde norm voor de uitstoot van zwavel in brandstof van schepen te verlagen. Het besluit wordt vanmiddag definitief. Zwavel is schadelijk voor de gezondheid en het milieu. Stichting De Noordzee heeft in Londen hoog ingezet op de verlaging van zwaveluitstoot en ziet het besluit als een belangrijke doorbraak. 

De aanscherping van Marpol Annex VI, het verdrag over emissies van schepen, is een van de belangrijkste onderwerpen op de agenda van de 57e MEPC vergadering (Marine Environment Protection Committee) van de IMO in Londen. Vooral de uitstoot van zwavel stond hoog op de agenda. Schepen stoten nu nog 4500 keer zoveel zwavel uit, dan de maximaal toegestane norm voor het wegverkeer.

Gisteravond werd besloten de uitstoot van zwavel omlaag te brengen naar 3500 keer zoveel in 2012. In 2020 moeten zwavelemissies zelfs teruggebracht worden naar 500 keer zoveel. Die tijd is nodig om de raffinaderijen aan te passen.

Voor de Noordzee moet de uitstoot nog verder teruggebracht worden. De momenteel toegestane norm van 1500 keer zoveel zwavel als voor het wegverkeer, moet in 2020 zijn teruggebracht naar 100 keer zoveel. De Noordzee geldt als SECA-gebied (Sulphar Emission Control Area), waar dus strengere normen voor gelden. Ook de Oostzee valt onder deze normen. De verwachting is dat meerdere kuststaten in de toekomst zullen proberen als SECA gebied aangemerkt te worden, zodat in de kustzeeën de uitstoot van zwavel nog verder verminderd kan worden.

Stichting De Noordzee heeft de afgelopen 3 jaar een internationale coalitie van milieu-organisaties aangevoerd. En de eerste vruchten daarvan kunnen nu geplukt worden. Eelco Leemans van Stichting De Noordzee is aanwezig bij de IMO conferentie in Londen: "De overeenkomt is echt een doorbraak. Tot voor kort zaten de deelnemers vast in hun stellingen. Vooral de olielobby hield heel star vast aan hun standpunt dat laagzwavelige brandstof niet mogelijk is. Dit was het best bereikbare resultaat bij de IMO, maar we zullen er zeker voor strijden dat emissies van schepen verder omlaag gaan, bijvoorbeeld via lagere haventarieven voor schone schepen".

Bron: Stichting De Noordzee



CiteerToestand vennen sterk verbeterd

04 april 2008 09:58

De chemische toestand van vennen in Nederlandse natuurgebieden is sterk verbeterd door de afname in verzuring. Ook de toegenomen temperatuur en de hoeveelheid neerslag in de laatste decennia hebben een positief effect. Die conclusies trekt het onderzoeksbureau Grontmij Aquasense na een analyse van decennialange metingen. De verbetering leidt echter nog niet tot een zichtbaar positief effect op de vegetatie.


Vennen zijn van nature voedselarm. Bemesting door luchtverontreiniging heeft daarom grote gevolgen. In korte tijd gingen levensgemeenschappen door de neerslag van stikstof dan ook hard achteruit, waardoor karakteristieke planten en dieren dreigden te verdwijnen. Sinds maatregelen om de emissie terug te dringen zijn genomen, is de verzuring van natuurgebieden echter afgenomen. Grontmij Aquasense onderzocht de effecten hiervan op de vennen.

Van 1978 tot en met 2006 zijn in drie vennen jaarlijks en in acht vennen elke vier jaar waarnemingen verricht van de chemische samenstelling van het oppervlaktewater en de soortensamenstelling van kiezelwieren - microscopische algen die sterk reageren op veranderingen in de waterchemie. De gegevens zijn samen met verspreide waarnemingen uit dezelfde vennen vanaf 1916 verwerkt.

Op basis van de verzamelde data concluderen de onderzoekers dat de neerslag van zwavel- en stikstof uit de lucht dusdanig afgenomen is dat de chemische samenstelling van het water in zure vennen sterk is verbeterd. Het herstel gaat echter gepaard met veranderingen in het klimaat. Ook de toegenomen temperatuur en hoeveelheid neerslag hebben volgens de onderzoekers een positief effect gehad op verbetering van de kwaliteit.

Wel is er in veel vennen sprake van interne eutrofiering. Door de klimaatveranderingen zijn de ammoniumconcentraties sterk gedaald. De reductie van zwavelverbindingen en denitrificatie bevordert de afbraak van opgehoopte organische stof in de bodem, waarbij fosfaat vrijkomt. De soortensamenstelling van kiezelwieren is door de verrijking nog wezenlijk anders dan die aan het begin van de 20e eeuw.

De noodzaak voor aanvullende maatregelen blijft daarom hoog, stellen de onderzoekers. Want de kritische niveaus, met name van stikstof, worden nog steeds overschreden. De onderzoekers verwachten pas echt verbetering in de kwaliteit van venvegetaties te zien als de stikstofneerslag verder is afgenomen. Aanvullende beheersmaatregelen zoals baggeren en opschonen van oevers kan een positieve bijdrage leveren. Deze maatregelen kunnen ook de interne eutrofiering tegengaan.

Bron: Boomblad

Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

frankmeer

#178
Frank van der Meer

frankmeer

Frank van der Meer