Hoofdmenu

Natuurnieuws

Gestart door Natuurleuk.nl, maart 21, 2007, 13:16:41 PM

Vorige topic - Volgende topic

Natuurleuk.nl

Plaats hier alle natuurnieuwtjes die je vindt / hoort!

Ikzelf houd voor mijn eigen website elke dag het nieuws op het gebied van de natuur bij, wellicht wel leuk om de artikelen die ik daarvoor schrijf ook hier te plaatsen. :)  
Groetjes van Constance van Natuurleuk.nl :)
Activiteiten in de natuur...

Natuurleuk.nl

Dieren trekken noordoostwaarts door ander klimaat



De meeste dieren in Noordwest-Europa zullen hun leefgebied in deze eeuw opschuiven in noordelijke en oostelijke richtingen. Dat komt door de klimaatverandering, waardoor het in het zuiden te warm wordt en in het westen te nat.

Onderzoekers hebben voor 390 dierensoorten berekend wat de gevolgen zijn van de klimaatverandering voor hun huidige leefgebied. Zij stellen dat overheidsmaatregelen zoals de aanleg van de Ecologische Hoofd Structuur niet kunnen voorkomen dat het leefgebied van veel soorten zal afnemen. De haas en de middelste bonte specht bijvoorbeeld zullen duizenden vierkante kilometers terrein verliezen. De springkikker krijgt er juist veel leefgebied bij, maar kan dat nauwelijks bereiken door versnippering.

De onderzoekers verwachten dat menselijk ingrijpen nodig zal zijn om uitsterven van soorten te voorkomen. Er moet volgens hen in Noordwest-Europa meer bos komen, met onder andere zuidelijke boom- en struikensoorten. Ook is het nodig meer moerasland aan te leggen langs rivieren als de Rijn en de Elbe.

Bron: Nu.nl
Foto: Middelste bonte specht, © Birdphoto.nl
Groetjes van Constance van Natuurleuk.nl :)
Activiteiten in de natuur...

Natuurleuk.nl


Wellicht heeft u er wel eens van gehoord: Second Life. Een virtuele wereld waar je, tsja, een tweede leven kan opbouwen. Net als in de gewone wereld kan je een huis kopen, dansen, mensen ontmoeten, werken en zelfs trouwen. Ook kan men er meer dan in het echte leven, namelijk vliegen en zichzelf transporteren tussen verschillende plaatsen.

Natuurmonumenten is nu ook deze vituele wereld ingedoken. "We zien dit als een unieke kans om te verkennen welke mogelijkheden een innovatief medium als Second Life biedt om met een voor ons nog nieuwe doelgroep te communiceren over natuurbescherming. En we vinden het van belang ook in de virtuele wereld de natuur en natuurbescherming een plek te geven. Ook daar kan een balans worden gevonden tussen economie en ecologie", zo stelt Jan Jaap de Graeff, algemeen directeur van Natuurmonumenten.

Reden voor Natuurleuk.nl eens een kijkje te gaan nemen daar. Dus hierover later meer op de website. :D Hier alvast één foto van daar:

Groetjes van Constance van Natuurleuk.nl :)
Activiteiten in de natuur...

Pim

Zo dat zal mensen echt dichter bij de natuur brengen. Ik hoop niet dat NM hier nog geld voor heeft moeten neerleggen.
met vriendelijke groet,

Pim Julsing

natuurverslaving.nl


Windekind

.. nog sterker; je kunt als "second life" zelfs de gedaante en het karakter van een steppenkievit aannemen.  ;)  
Met vriendelijke groet,
Elmar Prins

mcbud

#6
Ben benieuwd of ze daar ook meteen beginnen met alle natuur vol te zetten met lelijke afrasteringen zodat je door de hekken in ieder geval het virtuele landschap niet meer kunt zien.
En natuurlijk met fris-geschilderde waslijsten van alle dingen die er niet mogen.

:angry:
marc

Natuurleuk.nl

CiteerZo dat zal mensen echt dichter bij de natuur brengen. Ik hoop niet dat NM hier nog geld voor heeft moeten neerleggen.
Nou, inderdaad!  :blink:
Maar het schijnt te helpen op SL te zitten ofzo.  :unsure:
Ik moet eerlijk zeggen dat ik er tot nu toe niks aan vind, aan dat Second Life. Maar ik heb uit nieuwsgierigheid, toen het 20 uur Journaal het voor de derde keer over SL had, toch maar eens een accountje aangemaakt 2 weken geleden. Dat kwam nu wel van pas om even een kijkje te nemen bij dat Natuurmonumentenbos. ;)
Maar al met al heb ik het slechts 3 keer een uurtje gespeeld, en snap ik tot nu toe nog niet wat er zo verslavend aan zou moeten zijn.  ;)  
Groetjes van Constance van Natuurleuk.nl :)
Activiteiten in de natuur...

Natuurleuk.nl

Lindes oplossing voor "saaie bossen"



"De Nederlandse bossen zijn oersaai", vinden veel mensen. De bodem van het bos is zeer kaal, en doet daarom vaak winters aan. Onderzoekers stellen dat dit anders kan, door de linde weer in het bos te planten, waardoor de voorjaarsflora terugkomt.

90% van het Nederlandse bos bestaat uit soortenarme heide- en stuifzandbeplantingen uit begin vorige eeuw, die destijds uitgevoerd zijn voor werkverschaffing en houtproductie. Het idee van natuurontwikkeling bestond nog niet. Deze bossen hebben geen gevarieerde ondergroei. Voorjaarsflora, zoals bosanemonen, salomonszegel, lelietjes-van-dalen, daslook en gele anemonen, kan bossen ecologisch waardevol én aantrekkelijk voor recreanten maken. Op dit moment is dit alleen te vinden in Zuid-Limburg.

Uit onderzoek blijkt dat bloemloze bossen niet alleen door de grondsoort komen, maar dat er vooral een relatie is tussen de boomsoort en wat er op de grond groeit. Dit ligt aan het blad dat valt, en kansarme bodems kunnen weer rijker worden door bomen met blad dat voedt en de bodem verbetert. Het bleek dat de iep, de es, de esdoorn en de hazelaar goede bodemverbeteraars zijn. En de meest effectieve bodemverrijker blijkt de winterlinde te zijn, vooral op gronden die men kenmerkt als "overgangsbodems".

De onderzoekers pleiten dus voor het planten van lindes voor een gevarieerder bos met rijke ondergroei. Bosbeheerders zien wel wat in het idee. Zo zijn er in de Drentse bossen veel jonge lindes geplant. Natuurmonumenten vindt dat de natuur zoveel mogelijk zelf haar werk moet doen, en grijpt dan liever ook zo min mogelijk in. Er zijn dan ook slechts enkele terreinen waar lindes in bestaand bos geplant zijn. Toch besloot men ook in Nationaal Park Veluwezoom ruimte te maken voor lindes. Gisteren, op Boomfeestdag, hebben kinderen kinderen daar enkele duizenden lindes geplant.

Bron: Trouw.nl/groen
Groetjes van Constance van Natuurleuk.nl :)
Activiteiten in de natuur...

Windekind

Leuk dat je dit naar voren brengt Constance,

Dat het aanplanten van lindes (en in iets mindere mate bepaalde andere soorten) kan leiden tot een omslag van armer-armer, naar rijker-rijker wordende bodem is de laatste jaren steeds duidelijker geworden, al is het beeld dat dit zo zou kunnen zijn  al erg oud. De laatste jaren heeft iemand die ik ken (waarschijnlijk een van de onderzoekers waar je naar verwijst) daar veel onderzoek naar gedaan. Dit is een aspect dat interessant is voor arme zandgronden.
Een kentering in de genoemde cyclus door aanplant van Linden is overigens, zo heb ik begrepen, alleen mogelijk indien er sprake is van een leempercentage van minimaal een kleine 20% of liefst meer. De Veluwezoom is een gebied waar veel leemhoudende bodems voorkomen, waaronder löss-afzettingen met erg hoge leemfractie.
Voor stuifzandbodems of dekzanden met minder leem gaat het verhaal niet op.
Of de soorten zich daar straks weer makkelijk vestigen is natuurlijk een andere vraag.

Ik heb overigens verscheidene van de referentiebossen gezien, waar deze verschillen in bodemflora tot uiting lijken te zijn gekomen  o.i.v. de verschillen in boomsoorten en struiksoorten en dat is zeker indrukwekkend. Op enkele tientallen meters zie je soms al duidelijke verschillen.

En wat goed van die kinderen dat zij daar allemaal lindes hebben geplant  :duim: . Ik ben benieuwd naar de resultaten, als ik dat nog mee mag maken :(



Met vriendelijke groet,
Elmar Prins

michel.wissink

Een collega wees mij erop dat mijn naam en 'mijn' site werden genoemd in de natuurkatern van een regionaal dagblad:

Boomleeuwerik

Het weidevogelseizoen is vorige week begonnen. Vrijwilligers trekken er op uit om nesten op te sporen en te beschermen. De eerste kieviten zitten al op de eieren en het prachtige voorjaarsweer heeft ook veel andere weidevogels doen terugkeren. Zo werd op 4 maart de eerste baltsende wulp gehoord bij de telpost Oelermars in Losser , terwijl de eerste scholekster zich hier op 21 februari al ziet zien en de eerste tureluur op 7 maart (Ben Hulsebos). Van deze soorten zijn tal van meldingen in Twente en de Achterhoek. Uw waarnemingen (evt. met foto) graag naar: stadenland@tubantia.wegener.nl of waarneming.nlDe boomklever laat zich veelvuldig zien, maar ook vooral horen in bossen en lanen met oudere bomen. Op landgoed Twickel Delden werd al een boomklever gezien die met nestbouw bezig was (11 maart; Ruud Grootenboer). Afgelopen week werd de soort ook gezien in Nijreesbos Almelo (Rick Broekhuis), Galgemansveentje Hellendoorn (Wim Boers, en Deurningen (Peter Stolwijk). Vlinders zijn er weer volop te zien in Twente en de Achterhoek. Het aantal meldingen van de citroenvlinder stijgt gestaag, hierover schreven we al eerder. Soorten die in de afgelopen week zijn : gehakkelde aurelia (Universiteit Twente Enschede; Marian en Bert Jagers en Losser; Els Hulsebos), dagpauwoog (Engbertsdijksvenen; vogelwerkgroep) en kleine vos (Hasseler Es Hengelo; Peter van der Heijden).De boomleeuwerik is ook weer terug. Al op 21 februari werd het eerste zingende dier waargenomen in Losser (IVN Losser). Deze leeuwerik heeft een uitgesproken voorkeur voor heidevelden en stukken gekapt bos. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een baltsend mannetje werd gezien op de Sallandse Heuvelrug (Haarlerberg 12 maart; Roel Janssen) en in het natuurreservaat Boetelerveld (9 maart; Niek Nikamp) tussen Hellendoorn en Raalte. De vogel is vooral te zien in de top van alleenstaande bomen op heidevelden.foto Jos KorenrompOok de tjiftjaf is weer volop terug . Afgelopen week werden al veel zingende dieren waargenomen: Twickel Delden (Michel Wissink), Kruidenwijk Nijverdal (Roel Janssen), Scholtinkstraat Losser (Ben Hulsebos), Broeierd Enschede (Piet Kokke), Eibergen (Carla Fransen) en Bredevoort (Thijs van Kamp). De soort zingt voortdurend z'n eigen naam en komt in Twente en de Achterhoek zeer algemeen voor. Het aantal wordt geschat op 20.000 paren.

Bron: TC Tubantia, 17 maart 2007
Groeten,
Michel

Katoelenkiekers.nl

Camera: Fuji FinePix HS10 en FinePix S1
Kijkers: Nikon Action 8x40; Bynolyt Target 60

Natuurleuk.nl

@ Elmar: Lijkt me mooi om te zien inderdaad, zo'n bos! :)

@ Michel: grappig om opeens je eigen naam tegen te komen in een krant!  :lol:  
Groetjes van Constance van Natuurleuk.nl :)
Activiteiten in de natuur...

Natuurleuk.nl

Klimaatverandering invloed op loopkevers



Door klimaatverandering breiden zuidelijke loopkeversoorten zich in Nederland uit, terwijl noordelijke loopkevers het steeds moeilijker krijgen. In Nederland komen ongeveer 380 soorten loopkevers voor. Begin jaren '90 nam het aantal toe, maar sinds 2000 is er weer sprake van een afname. Stichting Willem Beijerinck Biologisch Station en Wageningen Universiteit onderzochten de effecten van de veranderingen in het weer en klimaat op 20 soorten loopkevers, die al bijna 50 jaar lang gevolgd worden.

Volgens de onderzoekers kan met goed beheer de achteruitgang van de noordelijke soorten wellicht gestopt worden. Zo blijkt het dat de steiging van het aantal kevers waarschijnlijk samenhing met grootschalige plagactiviteiten, waarbij de bovenlaag van de bodem verwijderd werd. Door het plaggen wist een aantal noordelijke soorten zich lange tijd goed te handhaven. De achteruitgang van deze soorten als gevolg van de klimaatverandering is dus mogelijk stop te zetten door eens in de tien tot vijftien jaar te plaggen.

Bron en meer lezen: Vara Vroege Vogels
Groetjes van Constance van Natuurleuk.nl :)
Activiteiten in de natuur...

Natuurleuk.nl

"Haai in Hollandsche Ijssel"

Een vervroegde 1 aprilgrap? En nieuw Lochness-verhaal? Wat het ook is, het houdt de gemoederen bezig in Moordrecht en de buurgemeente Gouderak: er zou een haai zwemmen in de Hollandsche Ijssel. Dat een haai voor 100% een zeewaterdier is, en niet zomaar zo ver een rivier met zoet water op zwemt, doet er niet toe. Volgens Jim Pronk uit Moordrecht leeft er zeker een haai in de Hollandsche Ijssel, hij heeft hem zelf gezien. "Ik dacht eerst dat het een stuk hout was, maar het kwam steeds dichterbij. Het was tijdens het uitlaten van de hond, nu een maand geleden. Het was vlakbij de ooievaarspaal. De hond zag het veel eerder en stond al een hele tijd te blaffen." Pronk was in eerste instantie te verbouwereerd om iets te doen, maar besefte op tijd dat hij met zijn mobiele telefoon foto's kon nemen. Na twee weken stuurde hij ze door naar het plaatselijke huis-aan-huis-blad. Inmiddels is het nieuws over de haai als een lopend vuurtje door Moordrecht en buurgemeente Gouderak, gegaan. "Er hebben zich meer mensen gemeld die de haai hebben gezien", weet Pronk.

Hier de foto:



;)
Groetjes van Constance van Natuurleuk.nl :)
Activiteiten in de natuur...

Elachista

Beetje onwaarschijnlijk  :gap:  Is het geen bruine vinvis??  
Groet,
Tymo

eline1234

http://www.ad.nl/groenehart/gouda/article1215554.ece

"Het is overigens niet heel bijzonder dat een haai de binnenwateren van een land op zoekt. In Midden-Amerika zwemmen haaien zeer regelmatig de rivieren op, ondanks het zoete water. Haaien zijn euryhaline dieren die zowel in zoet, brak als zout water kunnen overleven. "


en dan nu met z'n allen het dreigende deuntje uit JAWS....  
Eline

Natuurleuk.nl

Zeldzame soorten kevers ontdekt in nieuw Gelders natuurgebied

Vrijwilligers hebben in het nieuwe Gelderse natuurgebied Reijerskamp zeldzame soorten kevers ontdekt. In totaal telden zij maar liefst 108 soorten loopkevers. Niet alleen het aantal is spectaculair, ook de dichtheden zijn hoog.

De graanloopkever (Zabrus tenebrioides) is in Nederland zeer zeldzaam, en is dan ook de meest opmerkelijke vondst. De terugkeer van deze soort komt waarschijnlijk door de hete zomer.

Het in kaart brengen van de loopkeverfauna door vrijwilligers is gestart in 2006, de komende jaren volgen ze de ontwikkeling verder.

Bron: Vara Vroege Vogels  
Groetjes van Constance van Natuurleuk.nl :)
Activiteiten in de natuur...

Natuurleuk.nl

Paniek bij de bavianen in Emmen



De 120 mantelbavianen van Dierenpark Emmen zijn in paniek. De apen zitten sinds maandagmiddag op een rots en weigeren hun plek te verlaten. Allemaal staren ze naar de Afrikasavanne. Zelfs hun favoriete voedsel kan hen niet van hun plek krijgen.

Waar de plotselinge angst vandaan komt is onduidelijk. In 1994 en 1997 hebben de dieren zich ook vier dagen nauwelijks bewogen, toen zaten ze in de bomen. Ook toen is het nooit duidelijk geworden wat er aan de hand was.

Bron: Trouw
Groetjes van Constance van Natuurleuk.nl :)
Activiteiten in de natuur...

Natuurleuk.nl

Whops, al een tijdje geen nieuwtjes meer gepost hier.  :rolleyes:

Well, even een greep uit de nieuwsberichtjes die ik lately plaatste op mijn eigen site:

Allemaal geboortes bij de "webcam-vogels" ;)

Jonge zeearend geboren!



"Het paartje zeearenden in natuurgebied de Oostvaardersplassen (Fl) heeft voor de tweede keer een ei uitgebroed.", meldt Staatsbosbeheer vandaag trots. Vorig jaar was het de eerste keer sinds de middeleeuwen dat de zeearend in Nederland broedde.
Staatsbosbeheer, die daar een webcam plaatste, is blij te kunnen melden dat de webcam, die het niet meer deed, toch af en toe beelden doorzendt.

Op zondag 15 april 2007 was via de webcam een kleine zeearend in het nest te zien. Het ei was begin maart gelegd, want vanaf dat moment zaten de zeearenden op het nest te broeden, het mannetje en vrouwtje wisselden elkaar af.
Boswachter Hans Breeveld: "Het is geweldig, deze keer kunnen we echt alles zien. Opeens was daar een klein wit koppie in het nest te zien dat door de ouder werd gevoed. De geboorte van de jonge zeearend komt iets vroeger dan verwacht. Maar dat is de natuur." Het is nog onduidelijk of dit het enige jong is, of dat er de komende dagen nog een ei uitkomt.

Bron: Staatsbosbeheer / foto: © MartijndeJonge.nl

Slechtvalkkuikens uit het ei



Naast de zeearend-webcam en de diverse webcams op de website Beleef de Lente, zijn er ook slechtvalken te volgen, op Planet.nl.

Planet meldt dat alle kuikens nu uit het ei zijn gekropen. "Het feest is compleet. Nadat zaterdag het eerste slechtvalkkuiken al uit het ei kroop, volgden zondag, na lang wachten, het tweede en niet lang daarna het derde kuiken. Kortom: een prachtig weekend voor alle slechtvalkvolgers. De gehele familie slechtvalk maakt het overigens uitstekend. (...) De vader vliegt af en aan met prooien, de kinderen eten goed, de moeder maakt de kuikens schoon en heeft de eierschalen inmiddels opgegeten."

Volgens Planet begint het nu pas echt: "De eieren zijn dus allemaal uitgebroed, het echte opvoeden kan nu beginnen. Het beloven weer spannende tijden te worden in de nestkast van de familie slechtvalk."

De webcam en meer artikelen zijn HIER te bekijken: Planet.nl


En verder nog:


Grutto en kievit deponeren hun eieren in één nest



In Reeuwijk is een nest gevonden met daarin zowel kievits- als gruttoeieren. Truus van der Werf werd door een vrijwilliger die naar weidevogels zoekt geattendeerd op het bijzondere nest bij haar achter op het land. Volgens v/d Werf hebben de ouders (zowel de kieviten als de grutto's), zich nog niet om de eieren bekommerd, maar dat kan nog komen. "Probleem is, een grutto en een kievit samen in één nest, dat geeft ruzie". Zij en haar man overwegen nu zelf een nestje in elkaar te knutselen en dat ernaast te zetten. "Dan laten we de grutto-eieren liggen want de grutto ruikt mensenlucht." Een kievit heeft volgens haar geen moeite met een verhuizing. "Die zijn niet zo kieskeurig."

Bron: AD.nl


Otters in Nederland: "geef het tijd"



De Stentor schreef dit weekend een artikel over de otter in de Kop van Overijssel. Daar gaat het goed mee, en het is alleen nog een kwestie van tijd en geduld, misschien nog wel een hele generatie, voordat de zorgvuldig opgebouwde populatie zonder al teveel menselijke bemoeienis floreert. "Gun de otter die tijd. Het zal alle moeite waard zijn."

Een groep experts was deze week in Wieden en Weerribben te gast voor het ottercongres. De wereldwijde specialisten van de Internationaal Union for the Conservation of Nature (IUCN) bezochten de beide natuurgebieden. Ook Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, onderzoeksbureau Alterra en het ministerie van LNV was aanwezig. Samen maakten zij de balans op van het miljoenenproject van de herintroductie van de otter, dat 5 jaar geleden startte.

De experts zagen geen otters, maar wel veel sporen. "Hier is al veel bereikt. Was het bij ons maar zo goed geregeld," zei de Schotse voorzitter Conroy. De deskundigen hameren er op geduld te hebben, omdat de herintroductie een lang project is met een lange adem. Zij hopen dat er meer otters zullen worden uitgezet, omdat anders te kleine populaties zich op de lange duur alleen voortplanten via inteelt. "We hebben meer verse genen nodig voor een evenwichtige mix." Het internationale team stelt voor de komende jaren minimaal dertig otters extra te plaatsen. Het IUCN-team brengt binnenkort een rapport uit met adviezen.

Bron en foto: De Stentor
Groetjes van Constance van Natuurleuk.nl :)
Activiteiten in de natuur...

Jeroen Nagtegaal

Grutto en kievit, daar wil ik even op inhaken, Zeggen ze nou dat de 2 soorten niet in 1 nest kunnen worden groot gebracht? Ik heb bij de weidevoeglbescherming gezeten en daar haaden we uit een graslnad waar grutto zat de eieren weg omdat de boer er niet langs wilde maaien, en we legden ze op de kievit nesten op de akker erlangs, 2 jaar terug zat er ook een grutto te broeden op de akker, en verder liepen er ook vaker grutto jonegn over de akker, dus dat ging gewoon goed,
Groet, Jeroen Nagtegaal
Moderator subforum Ringen

Een geringde vogel gezien of gevonden.
Meld het hier of mail naar ringonderzoek@gmail.com

Kees van Bochove

Citeer"Haai in Hollandsche Ijssel"

Een vervroegde 1 aprilgrap? En nieuw Lochness-verhaal? Wat het ook is, het houdt de gemoederen bezig in Moordrecht en de buurgemeente Gouderak: er zou een haai zwemmen in de Hollandsche Ijssel. Dat een haai voor 100% een zeewaterdier is, en niet zomaar zo ver een rivier met zoet water op zwemt, doet er niet toe. Volgens Jim Pronk uit Moordrecht leeft er zeker een haai in de Hollandsche Ijssel, hij heeft hem zelf gezien. "Ik dacht eerst dat het een stuk hout was, maar het kwam steeds dichterbij. Het was tijdens het uitlaten van de hond, nu een maand geleden. Het was vlakbij de ooievaarspaal. De hond zag het veel eerder en stond al een hele tijd te blaffen." Pronk was in eerste instantie te verbouwereerd om iets te doen, maar besefte op tijd dat hij met zijn mobiele telefoon foto's kon nemen. Na twee weken stuurde hij ze door naar het plaatselijke huis-aan-huis-blad. Inmiddels is het nieuws over de haai als een lopend vuurtje door Moordrecht en buurgemeente Gouderak, gegaan. "Er hebben zich meer mensen gemeld die de haai hebben gezien", weet Pronk.



De verklaring:

MOORDRECHT - Zij hebben hem echt gezien. Eelco Eekhof en Willem de Jong kunnen nog steeds niet geloven dat ze zélf de veelbesproken haai in de Hollandsche IJssel hebben gezien en gefilmd




zojuist op rtl4 gezien... een professionele visser en de brandweer zijn aan het zoeken geweest naar de levensgevaarlijke haai... en hebben niets kunnen vinden behalve een houten haaievin met daarop wat reclame van de lokale kroeg... kroegbaas was ook nog in beeld (volgens mij een van de 1 mannen van het filmpje van het AD), en die zei dat ie probeerde het dorpje moordrecht op de kaart te zetten...

De haai die bij Moordrecht in de Hollandsche IJssel zou zwemmen, is gisteren gevangen. Het ging om een houten haaienvin. Op de dijk stond het zwart van de toeschouwers.



Het dorp was al weken in de ban van het dier. Zwom er nu wel of geen haai in de rivier. Beroepsvisser Piet Kalkman besloot daarom om gistermiddag onder massale mediabelangstelling de waarheid letterlijk en figuurlijk boven water te halen. Uiteindelijk waadde kroegbaas Willem de Jong tot zijn nek het ijskoude water in om met een houten haaienvin weer op het droge te komen. Hij werd onthaald op boegeroep en applaus.

Filmpje
De haaiengrap was bedacht door een groep van twintig man. De foto's en het filmpje werden 2 maanden geleden op een zondag om half acht 's morgens gemaakt. Deze week hebben de bedenkers het plan met het filmpje wat extra body gegeven. "We waren niet meer van de buis te slaan."

Kalkman en de Moordrechtse brandweer grepen de grap aan om aandacht te vragen voor de vervuiling van de Hollandsche IJssel. Kalkman is eigenaar van het visrecht in de rivier van Gouda tot Rotterdam.


En nu het volgende:



Na haai nu krokodil in IJssel

MOORDRECHT - De 'haai' in de Hollandsche IJssel bij Moordrecht heeft concurrentie gekregen van een stuk of vijf krokodillen.
Na de 'levensgevaarlijk' haai in de Hollandsche IJssel, werden vrijdagmiddag nabij het pontje in Moordrecht maar liefst vijf krokodillen gesignaleerd. Van plastic weliswaar, maar toch.

Het blijkt een parodie op de haaiengrap van Eelco Eekhof, Willem de Jong en een twintigtal andere handlangers uit het IJsseldorp.

Al gehoord Eelco? Er zwemmen vijf zogenaamde krokodillen in de IJssel. Je kunt er geen genoeg van krijgen zeker?
,,Sorry, maar ik weet van niks. Echt. Je bent de eerste die het me vertelt. Wij hebben daar niets mee te maken. Maar ik moet er wel om lachen, eerlijk gezegd. Al is het niet zo origineel meer natuurlijk. Het zal wel een parodie op onze grap zijn, vermoed ik. Dat is dan wel weer aardig natuurlijk.''

Grappig volk, die Moordrechtenaren. Je krijgt nog concurrentie, man.
,,Ik weet echt niet wie hier achter zit. Het zijn in ieder geval niet de mensen die bij de 1 aprilgrap betrokken waren, anders wist ik het wel. Het brengt weer wat leven in de brouwerij he.''

Jullie bak was beter, eerlijk is eerlijk.
,,Onze grap heeft dan ook veel meer voorbereiding en tijd gekost. Wij zijn daar met een flinke ploeg al sinds half februari mee bezig geweest. Dit is gewoon een grap naar aanleiding van ons 1 aprilverhaal.''



groeten, Kees van Bochove
Waarnemingen: http://waarneming.nl/user/view/8118

Jeroen Nagtegaal

was dat niet al een paar weken bekend adt het om een vin zou gaan?
Groet, Jeroen Nagtegaal
Moderator subforum Ringen

Een geringde vogel gezien of gevonden.
Meld het hier of mail naar ringonderzoek@gmail.com

spinnenvrouw

CiteerLindes oplossing voor "saaie bossen"



"De Nederlandse bossen zijn oersaai", vinden veel mensen. De bodem van het bos is zeer kaal, en doet daarom vaak winters aan. Onderzoekers stellen dat dit anders kan, door de linde weer in het bos te planten, waardoor de voorjaarsflora terugkomt.
.....

Uit onderzoek blijkt dat bloemloze bossen niet alleen door de grondsoort komen, maar dat er vooral een relatie is tussen de boomsoort en wat er op de grond groeit. Dit ligt aan het blad dat valt, en kansarme bodems kunnen weer rijker worden door bomen met blad dat voedt en de bodem verbetert.
....
Lindes zouden zorgen voor een interessantere ondergroei door hun bladval? Best mogelijk.
Maar ik heb ook wel eens gehoord of gelezen dat onder lindes een interessant bodemleven aanwezig is vanwege de bladluizen op linde die massaal honingdauw produceren. Wie zijn tuinstoelen of zijn auto onder linde heeft geparkeerd kan daarover meepraten. Die zoetigheid valt op de grond en zou daar de schimmelgroei bevorderen, met alle gevolgen van dien: schimmel-etende bodemdiertjes, predatoren, een hele voedselketen bloeit op.
Ik sluit niet uit dat dit is bedacht op een mooie zomeravond toen de bodem van de fles in zicht kwam, maar het blijft een intrigerend idee.
Overigens spelen ook de zuurgraad en het tanninegehalte van bladeren een rol bij de strooiselvertering, en die factoren zijn afhankelijk van de boomsoort. Bodemdieren vinden het ene blaadje lekkerder dan het andere, en als lindeblad van zichzelf al lekkerder is dan eikeblad of dennennaalden maakt dat ook uit voor het bodemleven en de ondergroei.
Jacomijn Prinsen

Natuurleuk.nl

Heeeey! Al tijdje niet gepost hier.  :unsure: Hier weer wat natuurnieuws van mijn website. :)

Roodborstjes zingen 's nachts in lawaaierige steden



Onderzoekers van de Britse Sheffield University meldden in het blad Biology Letters dat roodborstjes in lawaaierige steden 's nachts gaan zingen, omdat de kans dan groter is dat ze worden gehoord.
Het team zegt bewijzen te hebben dat de vogels hun gedrag hebben aangepast aan het lawaai. Eerder dacht men dat het kunstlicht de oorzaak is, waardoor het bioritme van de roodborstjes in de war raakte. Op plaatsen waar de roodborstjes 's nachts zijn gaan zingen, is tien keer zo veel lawaai als op plekken waar ze dat overdag doen.

Bron: IVN


Aantal korhoenders op Sallandse Heuvelrug stabiel



Dit voorjaar hebben Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer in totaal 15 korhanen en 11 hennen geteld in het Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug. Volgens Natuurmonumenten.nl is dit aantal in lijn met de resultaten van 2005, toen de natuurorganisaties dertien hanen telden. In 2006 was er sprake van een piek: de onderzoekers telden toen 23 hanen.

De groep korhoenders is nog steeds klein en is daardoor erg kwetsbaar. Desondanks handhaven de korhoenders zich. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten willen werken aan een verdere uitbreiding van het leefgebied van de korhoenders, en voeren daarnaast een speciaal heidebeheer uit voor het behoud van de zeldzame vogels. "Het belangrijkste kenmerk van het beheer is het vergroten van de afwisseling in het heidegebied door een kleinschalige aanpak. Behalve het korhoen profiteren ook boomleeuwerik, nachtzwaluw, roodborsttapuit, vlinders en libellen, zandhagedis, gladde slang en ree van deze variatie", aldus Natuurmonumenten.

Bron: Natuurmonumenten.nl



"Laat reekalveren met rust"



De Vereniging Het Reewild roept mensen op om pasgeboren reekalveren met rust te laten en niet naar dierenartsen op opvangcentra te brengen. "Ook als het reekalfje alleen in de velden of de bossen te vinden is, zal het niet door de moeder verlaten zijn", aldus de Vereniging, die tot doel heeft de leefomstandigheden te verbeteren en de reeënpopulatie in stand te houden in Nederland.

Jaarlijks worden door goedbedoelende mensen tientallen tot wellicht honderden reekalveren in de periode tussen half mei en begin juni gevonden en naar een dierenarts of opvang gebracht.
"Het kalfje ligt daar omdat de moeder, de reegeit, het diertje daar heeft neergelegd. Zij is even weg om te eten of weggevlucht omdat iets in de buurt van haar kalf is gekomen. Het beste is om ver weg van de vindplaats te gaan en het dier niet te verstoren. Mensengeur aan een reekalf kan betekenen dat de moeder het afstoot. Neem het niet zeker mee. Een moeder reegeit zal haar kind nooit verlaten, ze is altijd in de buurt", laat de Vereniging Het Reewild weten.

De oorzaak van het goedbedoelde gedrag is meestal onbekendheid met de leefwijze van de ree.
In Nederland leven naar schatting 60.000 reeën. Voor meer informatie en voorlichting over deze prachtige dieren, zie www.reewild.nl

Bron: VARA Vroege Vogels

Groetjes van Constance van Natuurleuk.nl :)
Activiteiten in de natuur...

michel.wissink

#24
Grutto ziet steeds bleker
09 mei 2007, 15:00

WORKUM (ANP) - De grutto wordt steeds bleker. Althans, de mannetjesgrutto's zijn de afgelopen 150 jaar minder bont geworden. Dat zijn de voorlopige conclusies van promovenda Julia Schroeder, die onderzoek doet naar de weidevogel.

,,Het is nog geen wetenschappelijk resultaat, maar mannetjes waren vroeger veel bonter'', aldus Schroeder woensdag vanuit de weilanden in Zuidwest-Friesland. Schroeder trekt de voorlopige conclusies onder meer na bestudering van oude opgezette grutto's in natuurhistorische musea in Kopenhagen, Leeuwarden, Amsterdam en Leiden. Hoe het precies komt dat de grutto bleker wordt, is nog niet duidelijk.

Bron: www.home.nl
Groeten,
Michel

Katoelenkiekers.nl

Camera: Fuji FinePix HS10 en FinePix S1
Kijkers: Nikon Action 8x40; Bynolyt Target 60

Natuurleuk.nl

Mieren met ruggengraat
Posted on May 30th, 2007 in Nieuws, Dieren by Constance



Twee Britse biologen zijn er met een experiment achter gekomen dat mieren hun lichaam gebruiken om gaten in een houten plank op te vullen, zodat hun soortgenoten zich sneller kunnen verplaatsen. Wanneer een colonne van 200.000 mieren tijdens een rooftocht op gaten stuit, gaan sommige mieren in de gaten zitten, zodat de rest op volle snelheid over hun rug kunnen lopen. Wanneer een gat te groot is, proberen grotere mieren het te vullen. Mieren kunnen met een factor van 50 in grootte met elkaar verschillen. Komende maand publiceren de onderzoekers hun bevindingen. Uit de studie blijkt volgens hen dat er sprake is van extreme specialisatie bij een aantal mieren met een sterke ruggengraat, ter verbetering van de prestaties van de meerderheid.

Bron: NRC.next, wo 30/5, p. 21


Natuurmonumenten op melkpakken
Posted on May 30th, 2007 in Nieuws, Natuurorganisaties by Constance



Natuurmonumenten zal acht weken lang op de liter en anderhalve liter pakken halfvolle melk, volle melk en karnemelk van Friesche Vlag staan. De eerste vier weken staat er informatie over de fietsroutes op de pakken, daarna vier weken lang een verwijzing naar de wandelroutes van Natuurmonumenten.

"Natuurmonumenten vindt dat koeien volop de wei in moeten kunnen. Dat is niet alleen goed voor de koeien, dit beeld hoort ook bij ons Hollandse landschap. Helaas is het in de moderne veehouderij niet vanzelfsprekend dat het melkvee naar buiten kan. Om ervoor te zorgen dat koeien een groot deel van het jaar buiten zijn, heeft Natuurmonumenten samen met andere partijen de Stichting Weidegang opgericht. De stichting wil boeren met een bonus stimuleren om hun koeien in de wei te laten grazen. Boeren krijgen een bonus als ze hun koeien minstens 120 dagen per jaar, ten minste zes uur per dag, van voorjaar tot najaar in de wei laten lopen.", aldus Natuurmonumenten.nl.

Kijk voor meer informatie op www.natuurmonumenten.nl/weidemelk.

Groetjes van Constance van Natuurleuk.nl :)
Activiteiten in de natuur...

Natuurleuk.nl

Jonge zeearend is een vrouwtje
Posted on June 4th, 2007 at Natuurleuk.nl



De jonge zeearend die op 15 april in de Oostvaardersplassen werd geboren is een vrouwtje. Dit bleek uit DNA-onderzoek dat is uitgevoerd op een veer van de jonge vogel. De veer werd meegenomen toen het jong geringd werd.
Vorig jaar werd voor het eerst sinds mensenheugenis een zeearendjong in Nederland geboren. Staatsbosbeheer heeft het jong toen niet geringd waardoor het geslacht ook onbekend is gebleven, omdat het een eerste – dus kwetsbare – broedpoging van een relatief jong zeearendvrouwtje betrof.
Dit jaar was het dus wel mogelijk, waardoor wij nu weten dat het een vrouwtje is. Het DNA-monster zal door onderzoeksinstituut Alterra, dat wetenschappelijk onderzoek naar de zeearend uitvoert, worden bewaard voor eventueel genetisch onderzoek naar de zeearendpopulatie in Europa.
Het zeearendjong krijgt geen naam, daar doet Staatsbosbeheer niet aan bij in het wild levende dieren.

Bron: Staatsbosbeheer


De beer duikt weer op in Zwitserland
Posted on June 5th, 2007 at Natuurleuk.nl



De bruine beer is voor de eerste keer sinds twee jaar weer opgedoken in Zwitserland. De beer wandelt nu door de bossen van het Zwitserse kanton Graubünden. Uit de pootafdrukken blijkt dat het gaat om een volwassen beer. Hij komt vermoedelijk uit de Italiaanse Dolomieten, waar het project 'Life Ursus' zorgt voor een groeiende berenpopulatie.

Vorig jaar was er in Duitsland al een beer aangetroffen. 'Bruno' maakte toen gebieden in Duitsland onveilig en werd een maand later gedood. Het dier zwierf rond in de Alpen, Oostenrijk en Duitsland en liet daarbij een spoor van dode schapen na.
De Zwitserse regering weer niet precies wat ze ermee aan moet. Een beer kan destructief zijn bij zijn zoektocht naar voedsel. Bijenkorven, boomgaarden, maar ook schapen, ezels en kippen moeten eraan geloven. Wanneer de beer ook mensen aanvalt, dan mag hij bij de eerste gelegenheid afgeschoten worden, meldt de Zwitserse regering.

Bron: HLN.be


Hardenbergse grutto inzet Haags debat
Posted on June 4th, 2007 at Natuurleuk.nl



Naar aanleiding van een artikel in de Stentor over de lekke regelgeving voor de weidevogelbescherming heeft de Partij voor de Dieren om opheldering gevraagd aan minister Gerda Verburg van Landbouw.

Aanleiding voor de kamervragen was het voorval waar een stuk grasland net buiten Hardenberg, waar zeker dertig jonge grutto's bivakkeerden, begin mei werd platgemaaid. Vogelbeschermers in Hardenberg hadden begin mei zeven paren grutto's geteld en zeker dertig jongen op het perceel aan de Duitslandweg. De boer die het land bezit weigerde de vergoeding die hij zou krijgen als hij niet zou maaien, die in zijn ogen te laag was. De provincie kon ook niet meer doen dan de vergoeding aanbieden.

De PvdD vraagt zich af waar het mis gaat op het gebied van de bescherming van de weidevogel. De partij had meerdere foto's en getuigenverklaringen in haar bezit over misstanden aangaande de weidevogelbescherming.
Deze week antwoordde minister Verburg op de vragen. Het doden of verwonden van beschermde vogels is een overtreding van de Flora- en faunawet. De provincie heeft de verantwoordelijkheid over de subsidiestromen. De minister kon niet vaststellen of het Hardenbergse voorval een incident is of dat het vaker voorkomt. Om herhaling in de toekomst te voorkomen gaat de minister in overleg treden met de organisatie Natuurlijk Platteland Nederland, die de belangen behartigt van agrariërs die vergoedingen ontvangen voor weidevogelbeheer.
De Partij voor de Dieren is absoluut niet tevreden met de antwoorden van de minister en men stelt nu vervolgvragen op.

Bron: De Stentor
Groetjes van Constance van Natuurleuk.nl :)
Activiteiten in de natuur...

Natuurleuk.nl

Opvallend meer jonge roofvogels in het Kuinderbos
Posted on June 5th, 2007 at Natuurleuk.nl



Staatsbosbeheer meldt vandaag dat er dit jaar opvallend meer jonge roofvogels zijn geteld in het Kuinderbos (Flevoland). Jaarlijks is de boswachter Harco Bergman op zoek naar de nesten van buizerds, haviken, sperwers, wespendieven en ransuilen. Hij heeft dit voorjaar al meer dan 20 nesten geteld. Vorig broedseizoen waren dat er 15.
Oorzaak voor de toename is volgens de boswachter de storm van begin dit jaar. De omgevallen bomen zorgen voor extra voedsel voor knaagdieren, zoals eekhoorns en muizen, die dan in aantal toenemen. Dit betekent op zijn beurt dat er extra voedsel is voor de roofvogels.

Staatsbosbeheer gaat de komende tijd de jonge roofvogels allemaal ringen en onderzoeken. "Ze worden voorzichting via een rugzak en een touw naar beneden gemanoeuvreerd. Op de grond worden de vogels grondig bekeken en gemeten. Spanwijdte, gewicht, pootlengte en conditie, alles komt aan bod. Ook het nest wordt grondig geïnspecteerd.", aldus Staatsbosbeheer.

Bron: Staatsbosbeheer



Plan natuurherstel Waddengebied gepresenteerd
Posted on June 6th, 2007 at Natuurleuk.nl



Maandag is een plan voor de natuurherstel van de Waddenzee gepresenteerd. De Waddenvereniging en Universiteit Utrecht hebben een brochure overhandigd met de naam 'Het Tij Geleerd' aan het Regionaal College Waddenzee (RCW). Voorzitter Hans Alders reageerde enthousiast op de plannen voor natuurherstel in het waddengebied van acht natuurorganisaties en veertien onderzoeksinstellingen. Hij zei blij te zijn met de inhoud van het plan, maar zeker ook met het permanente karakter van deze samenwerking tussen natuurbescherming en onderzoek.

De organisaties dringen aan op investeringen in fundamenteel en zorgvuldig herstel van natuurwaarden en veerkracht van het waddengebied. Het Waddenfonds wordt gedeeltelijk opengesteld voor natuurprojecten, die op basis van het gepresenteerde programma zullen worden ingediend. De samenwerking tussen natuurorganisaties en wetenschappelijke instellingen die onderzoek doen in het waddengebied is uniek voor het waddengebied. Hans Alders: "Het permanente karakter van deze samenwerking zal bijdragen aan verdieping van de kennis van het waddenecosysteem en zo een nog steviger fundament bieden voor beleid en beheer. En daar mogen de natuur èn de bewoners van het waddengebied blij mee zijn."

De plannen zijn te vinden op de speciaal daarvoor gemaakte website: www.hettijgeleerd.org

Bron: Waddenvereniging
Groetjes van Constance van Natuurleuk.nl :)
Activiteiten in de natuur...

Natuurleuk.nl

Aandacht voor Vliegend Hert
Posted on June 6th, 2007 at Natuurleuk.nl



Naturalis wijdt speciale aandacht aan het vliegend hert, en roept iedereen op zijn waarnemingen door te geven (per e-mail naar eis@naturalis.nl of per post naar EIS-Nederland, Antwoordnummer 10430, 2300 WB Leiden).
Op de website van Naturalis is uitgebreide informatie te vinden over een van de spectaculairste en grootste insecten in Europa. Het mannetje kan wel zo'n 8 centimeter groot worden. Opvallend zijn met name de grote gewei-vormige kaken. Het vliegend hert is zeldzaam en is in Europa wettelijk beschermd. Ze zijn vaak bij eikenbomen te vinden.
De afgelopen jaren is al veel aandacht aan het vliegend hert besteed, in opdracht van het ministerie van LNV is veel onderzoek verricht naar het voorkomen in Nederland. Voor de provincie Limburg is een beschermingsplan opgesteld. Nu zijn Gelderland en Overijssel aan de beurt. De stichting European Invertebrate Survey (EIS) gaat uitgebreid onderzoek doen, waarbij een beschermingsplan wordt opgesteld voor de Veluwe en de omgeving Mander, Twente. Ook de verspreiding op de Utrechtse en Sallandse Heuvelrug wordt onder de loep genomen.

Bron: VARA Vroege Vogels
Foto en meer informatie: www.naturalis.nl/vliegendhert



Grote zorg over graafzucht van beverkolonie
Posted on June 7th, 2007 at Natuurleuk.nl



Staatsbosbeheer laat onderzoeken hoe de dijken in de Ooijpolder en andere delen van natuurreservaat De Gelderse Poort beschermd kunnen worden tegen bevers die holen graven in de waterkeringen. De bevers kruipen weg in dijklichamen, terwijl de dieren doorgaans stevige burchten van hout en klei aan de waterkant bouwen. Onderzoeksbureau Alterra uit Wageningen gaat uitzoeken hoe dit komt. Enkele jaren geleden had Staatsbosbeheer al te maken met de zeer vraatzuchtige bever 'Gekke Willem' in het gebied Oude Waal, die hele gangenstelsels in de Waaldijk groef.

Bevers horen van oorsprong thuis in het Gelderse rivierengebied. In 1993 zijn er vijftig bevers uitgezet. Inmiddels is de populatie gegroeid naar tachtig dieren. De bevers zorgen op een natuurlijke manier voor een meer gevarieerde flora, omdat ze houtopstand vellen. Het is echter niet de bedoeling dat de bevers de dijklichamen aantasten, en daarom laat Staatsbosbeheer onderzoeken welke maatregelen kunnen worden genomen. Mogelijke oplossingen zijn gaas te spannen in de dijk of het storten van beveronvriendelijke stenen. Het onderzoek moet dit najaar klaar zijn.

Bron: De Gelderlander

Groetjes van Constance van Natuurleuk.nl :)
Activiteiten in de natuur...

HansJWG

Groet, Hans