Whops, al een tijdje geen nieuwtjes meer gepost hier.
Well, even een greep uit de nieuwsberichtjes die ik lately plaatste op mijn eigen site:
Allemaal geboortes bij de "webcam-vogels"
Jonge zeearend geboren!
“Het paartje zeearenden in natuurgebied de Oostvaardersplassen (Fl) heeft voor de tweede keer een ei uitgebroed.”, meldt Staatsbosbeheer vandaag trots. Vorig jaar was het de eerste keer sinds de middeleeuwen dat de zeearend in Nederland broedde.
Staatsbosbeheer, die daar een webcam plaatste, is blij te kunnen melden dat de webcam, die het niet meer deed, toch af en toe beelden doorzendt.
Op zondag 15 april 2007 was via de webcam een kleine zeearend in het nest te zien. Het ei was begin maart gelegd, want vanaf dat moment zaten de zeearenden op het nest te broeden, het mannetje en vrouwtje wisselden elkaar af.
Boswachter Hans Breeveld: ”Het is geweldig, deze keer kunnen we echt alles zien. Opeens was daar een klein wit koppie in het nest te zien dat door de ouder werd gevoed. De geboorte van de jonge zeearend komt iets vroeger dan verwacht. Maar dat is de natuur.” Het is nog onduidelijk of dit het enige jong is, of dat er de komende dagen nog een ei uitkomt.
Bron: Staatsbosbeheer / foto: © MartijndeJonge.nl
Slechtvalkkuikens uit het ei
Naast de zeearend-webcam en de diverse webcams op de website Beleef de Lente, zijn er ook slechtvalken te volgen, op Planet.nl.
Planet meldt dat alle kuikens nu uit het ei zijn gekropen. “Het feest is compleet. Nadat zaterdag het eerste slechtvalkkuiken al uit het ei kroop, volgden zondag, na lang wachten, het tweede en niet lang daarna het derde kuiken. Kortom: een prachtig weekend voor alle slechtvalkvolgers. De gehele familie slechtvalk maakt het overigens uitstekend. (…) De vader vliegt af en aan met prooien, de kinderen eten goed, de moeder maakt de kuikens schoon en heeft de eierschalen inmiddels opgegeten.”
Volgens Planet begint het nu pas echt: “De eieren zijn dus allemaal uitgebroed, het echte opvoeden kan nu beginnen. Het beloven weer spannende tijden te worden in de nestkast van de familie slechtvalk.”
De webcam en meer artikelen zijn HIER te bekijken:
Planet.nlEn verder nog:
Grutto en kievit deponeren hun eieren in één nest
In Reeuwijk is een nest gevonden met daarin zowel kievits- als gruttoeieren. Truus van der Werf werd door een vrijwilliger die naar weidevogels zoekt geattendeerd op het bijzondere nest bij haar achter op het land. Volgens v/d Werf hebben de ouders (zowel de kieviten als de grutto’s), zich nog niet om de eieren bekommerd, maar dat kan nog komen. “Probleem is, een grutto en een kievit samen in één nest, dat geeft ruzie”. Zij en haar man overwegen nu zelf een nestje in elkaar te knutselen en dat ernaast te zetten. “Dan laten we de grutto-eieren liggen want de grutto ruikt mensenlucht.” Een kievit heeft volgens haar geen moeite met een verhuizing. “Die zijn niet zo kieskeurig.”
Bron: AD.nl
Otters in Nederland: “geef het tijd”
De Stentor schreef dit weekend een artikel over de otter in de Kop van Overijssel. Daar gaat het goed mee, en het is alleen nog een kwestie van tijd en geduld, misschien nog wel een hele generatie, voordat de zorgvuldig opgebouwde populatie zonder al teveel menselijke bemoeienis floreert. “Gun de otter die tijd. Het zal alle moeite waard zijn.”
Een groep experts was deze week in Wieden en Weerribben te gast voor het ottercongres. De wereldwijde specialisten van de Internationaal Union for the Conservation of Nature (IUCN) bezochten de beide natuurgebieden. Ook Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, onderzoeksbureau Alterra en het ministerie van LNV was aanwezig. Samen maakten zij de balans op van het miljoenenproject van de herintroductie van de otter, dat 5 jaar geleden startte.
De experts zagen geen otters, maar wel veel sporen. “Hier is al veel bereikt. Was het bij ons maar zo goed geregeld,” zei de Schotse voorzitter Conroy. De deskundigen hameren er op geduld te hebben, omdat de herintroductie een lang project is met een lange adem. Zij hopen dat er meer otters zullen worden uitgezet, omdat anders te kleine populaties zich op de lange duur alleen voortplanten via inteelt. “We hebben meer verse genen nodig voor een evenwichtige mix.” Het internationale team stelt voor de komende jaren minimaal dertig otters extra te plaatsen. Het IUCN-team brengt binnenkort een rapport uit met adviezen.
Bron en foto: De Stentor