Hoofdmenu

Natuurnieuws

Gestart door Natuurleuk.nl, maart 21, 2007, 13:16:41 PM

Vorige topic - Volgende topic

Rinie van Reenen

Citeerwilde dit berichtje even met jullie delen; http://www.nu.nl/news/1113224/122/Eekhoorn...raait_door.html
Gaat het hier om een Grijze Eekhoorn?
Groet, Rinie van Reenen

Natuurleuk.nl

Ja, dat vroeg ik mij ook al af, om wat voor eekhoorn het ging. Heb bij mijn eigen nieuwsbericht maar een plaatje gezet van een "gewone" eekhoorn. ;)

Anyway, hier weer wat nieuwtjes. De vale gieren domineren momenteel het nieuws, maar er gebeuren ook andere dingen. ;)


Weerstand tegen uitzetten edelherten in Limburg
Posted on June 18th, 2007 at Natuurleuk.nlIn het Weerterbos wilde de Stichting Limburgs Landschap veertig edelherten uitzetten in een gebied van 5000 hectare, waar veel agrarische activiteit is.
Dit leidt nu tot de nodige weerstand bij de agrarisch ondernemers. Zij willen de edelherten tolereren, mits er geen nadelige consequenties zouden zijn. Deze blijken er wel te zijn: zo zouden bedrijven op slot komen te staan, men maakt zich druk over de verkeersveiligheid, en ook zijn er veterinaire risico's, omdat edelherten ziektes als MKZ, Abortus Bang en koeiengriep kunnen overdragen. De agrariërs vinden verder overleg dan ook zinloos.

Bron: Agriholland


Dier en Natuur TV tijdelijk op Nederland 2
Posted on June 19th, 2007 at Natuurleuk.nlVanaf vandaag zal de AVRO iedere dinsdag natuurprogramma's uitzenden van haar digitale themakanaal Dier en Natuur TV (DNTV).

DNTV brengt dagelijks 24 uur per dag dier- en natuurprogramma's via de digitale televisie. Hier kijken nog maar weinig mensen naar. Daarom gaat de AVRO ze tijdelijk via Nederland 2 uitzenden, als opvulling tijdens de zomerstop in Hilversum, zodat mensen kennis kunnen maken met dit themakanaal.
De programma's zijn vooral voor kinderen, maar ook voor families.

DNTV, elke dinsdag om 16.10 op Nederland 2.

Bron: Radio.nl


België heeft last van everzwijnen
Posted on June 19th, 2007 at Natuurleuk.nl"Everzwijn gezien? Kruip in een boom." Dat staat te lezen op de Belgische website HLN.be, waarop gemeld wordt dat men in Midden-Limburg last heeft van everzwijnen.
Gemeenten daar gaan een bestrijdingsbesluit opstellen om de zwijnen af te schieten.

De dieren zijn waarschijnlijk uitgezet door jagers, en zijn niet bang voor mensen. Men is bang dat de zwijnen mensen zullen aanvallen. Vandaar het advies om zich stilletjes te verwijderen, of in een boom te klimmen, wanneer men in contact komt met een everzwijn.

Bron: HLN.be


Op zoek naar een plek voor 40 herten
Posted on June 19th, 2007 at Natuurleuk.nlDe gemeente Rotterdam wil veertig damherten slachten om plaats te maken voor een nieuwbouwwijk. De herten staan in een gebiedje in Rotterdam-Overschie, waar men 1800 woningen wil gaan bouwen. De gemeente ziet geen andere uitweg dan de dieren te laten slachten. Volgens eigen zeggen heeft Rotterdam er alles aan gedaan een nieuwe plek voor de herten te vinden, maar nergens met succes.

Het voorgenomen slachten van de dieren roept medelijden op in Nederland. Zo is de Partij voor de Dieren een onderzoek naar alternatieven begonnen, en ook lezers van het AD reageerden zeer verontwaardigd en kwamen met plannen. Ook VARA Vroege Vogels roept mensen op met alternatieven te komen.

Een verhuizing is niet eenvoudig. Door geldgebrek bij de grote natuurbeheerders kunnen de beesten niet worden bijgevoederd. Men kan ook de damherten niet zomaar in de natuur uitzetten, omdat daar strenge wetten voor gelden.

Bron: AD.nl / VARA Vroege Vogels
Foto: © Carla Vos, AD.nl[Update] Vale gieren nu ook in Nederland
Posted on June 18th, 2007 at Natuurleuk.nlEen groep van bijna honderd vale gieren is neergestreken in verschillende delen van België.
Deze grote dieren (7,5 kilo, vleugelspanwijdte tot 2,80 meter) komen uit de Spaanse Pyreneeën. Daar hadden zij grote moeite om voedstel te vinden. Zij leven van kadavers van onder andere dode schapen, maar door nieuwe Europese wetten mogen deze niet meer mogen worden achtergelaten.
Omdat zij honger hebben, trekken de gieren nu naar het noorden, op zoek naar voedsel. Daarbij leggen ze gemakkelijk honderden kilometers per dag af.
De gieren zijn nu onder andere te zien bij Antwerpen en in Belgisch-Limburg, maar hier zijn ook geen dode kadavers te vinden. Men vreest dat zij de hongerdood zullen sterven. Wellicht zullen de dieren nog verder naar het noorden trekken, bijvoorbeeld naar Zeeland.

Update: Het NOS Journaal meldt dat de gieren nu ook in Nederland zijn gezien. Verwacht wordt dat zij wellicht naar de Oostvaardersplassen komen, waar Staatsbosbeheer de kadavers van grote grazers laat liggen.

Update2: Nog even over de vale gieren: inmiddels zijn de meeste gieren weer terug gegaan naar België, en hier is ruim 200 kilogram varkensvlees neergelegd op een weide in Ninove, ten oosten van Brussel, om aan te sterken voor hun tocht terug naar de Pyreneeën. Waarneming.nl meldt dat er nog een aantal gieren in Nederland is blijven hangen.

Bron: NU.nl / NOS / foto © vildaphoto
Groetjes van Constance van Natuurleuk.nl :)
Activiteiten in de natuur...

Natuurleuk.nl

*kick* :D

Eikelmuisje bijna uitgestorven
Posted on September 19th, 2007 @ Natuurleuk.nlHet voortbestaan van het eikelmuisje wordt ernstig bedreigd. In Zuid Limburg, waar het diertje vroeger veel voor kwam, werden nog maar negen muisjes aangetroffen. Eikelmuisjes worden ook wel de 'fruitdiefjes' van Nederland genoemd. Zij voeden zich met met insecten, vruchten, noten en slakken. Een andere naam voor het eikelmuisje is ook wel de slaapmuis, aangezien het diertje naast de hazelmuis de enige muis is die een winterslaap houdt. Het diertje, dat te herkennen is aan zijn witte pluimstaart, witte buik en een zwart 'boevenmasker', wordt waarschijnlijk beïnvloed door de zachte winters. "Het eikelmuisje houdt een winterslaap, maar door de warmere winters wordt het vaak wakker en verbruikt dan al zijn vet. Dan haalt het muisje het voorjaar niet", aldus onderzoeker Dick Klees van Zoogdiervereniging VZZ. Ook het steeds monotoner worden van het cultuurlandschap is volgens de onderzoekers een oorzaak voor het feit dat de eikelmuis nagenoeg is uitgestorven in Nederland.

Bron en foto: RTL Nieuws; Trouw
Groetjes van Constance van Natuurleuk.nl :)
Activiteiten in de natuur...

Pim

Is een smillie wel op zijn plaats bij dit droevige bericht?
met vriendelijke groet,

Pim Julsing

natuurverslaving.nl

Natuurleuk.nl

Nee, de smile slaat op de kick. Omdat ik stiekem dit topic weer omhoog kickte. ;) Maar inderdaad, het nieuws is zeer droevig. Ik hoop dat er, net als met de korenwolf, nog iets aan te doen is.  :(  
Groetjes van Constance van Natuurleuk.nl :)
Activiteiten in de natuur...

Pim

Aha dus door nu weer te reageren help ik jouw topic weer omhoog uit het forummoeras ;)  
met vriendelijke groet,

Pim Julsing

natuurverslaving.nl

Maico Weites

#36
Nieuwe planten en dieren ontdekt in vietnam
http://www.nu.nl/news/1250872/89/rss/Nieuw...in_Vietnam.html

Blijdorp wil als eerste reuzenoctopussen kweken
http://www.nu.nl/news/1250744/89/Blijdorp_...sen_kweken.html
Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

Freek Verkerk

#37
Eland op de Snelweg Zoals u in het duits kunt lezen was er in Duitsland ten zuidoosten van Berlijn, richting de Poolse grens een Eland op de snelweg waargenomen. Tevens blijkt in die regio zich een 10 tal elanden gevestigd te hebben. Deze voormalige oost duitse gebieden hebben te kampen met vergrijzing en ontvolking. tegelijkertijd worden dieren als de Eland beschermd waardoor dieren als de Eland en ook de wolf zich hier vestigen en zich uitbreiden richting Lüneburger Heide en Nederland.

Zo zie je dat elk nadeel zn eige voordeel heeft.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Maico Weites

#38
hopelijk komen ze naar nederland, maar zal wel te weinig ruimte zijn :mellow:

EDIT: deze vond ik ook nog: schapen worden groen http://www.waarmaarraar.nl/pages/re/19227/...den_aliens.html
en: cobra dood mens http://www.nieuwnieuws.nl/archives/2007/10...t_man_dood.html
Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

Maico Weites

#39
Purperreiger bedreigd door komst windmolens


http://www.nu.nl/news/1257873/89/Purperrei...windmolens.html
Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

Maico Weites

#40
Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

Maico Weites

05 oktober 2007 - 14:36
Indonesië gaat in één dag 79 miljoen bomen aanplanten in de aanloop naar een belangrijke VN-top over klimaatverandering later dit jaar. Dat heeft het Indonesische ministerie voor bosbouw vrijdag bekendgemaakt. De bomen, voornamelijk eucalyptus- en teakbomen, zullen op 28 november door het hele land worden geplant. De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono zal persoonlijk deelnemen aan de campagne. Indonesië is op dit moment het snelst ontbossende land ter wereld. "We willen Indonesië zo snel mogelijk groener maken en de ontbossing zo veel mogelijk tegengaan," zei een woordvoerder van het ministerie tegen de Telegraaf. De jonge boompjes zullen in meer dan 70.000 Indonesische dorpen worden uitgedeeld, waar dorpsoudsten ze samen met regeringsambtenaren en dorpelingen zullen planten.


In mei berichtte de milieuorganisatie Greenpeace dat Indonesië sneller ontbost dan enig ander land: per uur verdwijnen driehonderd voetbalvelden aan bos. Het ministerie van bosbouw heeft de bewering niet in twijfel getrokken. Volgens de milieuorganisatie is het aanplanten van nieuwe boompjes een nobel streven, maar een zinloze onderneming gezien de snelle ontbossing die gaande is. "Het is goed om nieuwe bomen te planten, maar Greenpeace blijft de Indonesische regering oproepen om de boomkap een tijdelijk halt toe te roepen zodat het bos de kans krijgt om terug te groeien," zei een woordvoerder. De ontbossing wordt niet alleen veroorzaakt door commerciële houtkap, maar ook door bosbranden en het ruimen van land voor de aanleg van palmolieplantages.

Bron: vara vroege vogels
Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

Maico Weites

#42
Vogelfanaten tellen 314.000 vogels
Uitgegeven: 6 oktober 2007 21:09

RIJSWIJK- Liefhebbers hebben zaterdag op de jaarlijkse vogelteldag een kleine 314.000 vogels gespot. Zij deden dat vanuit circa 120 kijkposten in het hele land, maakte een woordvoerster van Vogelbescherming Nederland bekend.

De score viel enigszins laag uit. Dat kwam doordat het 's ochtends op veel plaatsen erg mistig was, wat het zicht beperkte. Ook speelde mee dat het hoogtepunt van de vogeltrek al afgelopen dinsdag plaatsvond. In voorgaande jaren werden soms wel 500.000 vliegende dieren geteld.  

Spreeuw

De vogelfanaten telden 190 verschillende soorten. De spreeuw werd een kleine 141.000 keer gezien en was daarmee net als in voorgaande jaren koploper. De kievit (21.000 keer) kwam op de tweede plek en de grauwe gans (15.000) werd derde.

Zeldzame soorten

Net als in voorgaande jaren zagen de liefhebbers weer een aantal zeldzame soorten, waaronder de bladkoning en de rode wouw. De internationale teldag is een initiatief van de organisatie BirdLife International.

Vogelclubs in circa dertig Europese landen spotten dit weekend vogels.

bron: nu.nl
Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

frankmeer

#43
CiteerIn voorgaande jaren werden soms wel 500.000 vliegende dieren geteld.
Oeps... ik las in eerste instantie: 500.000 vliegende deuren. :wub: Ik dacht al...
Frank van der Meer

vuurvlinder

Citeer
CiteerIn voorgaande jaren werden soms wel 500.000 vliegende dieren geteld.
Oeps... ik las in eerste instantie: 500.000 vliegende deuren. :wub: Ik dacht al...
Je bent niet de enige die rare dingen leest! Van de week zag ik op de voorpagina iets staan, wat naar mijn idee begon met gegrilde (?) In werkelijkheid stond er iets van gebrilde of bebrilde (?) Wat weet ik niet meer, maar ik ben niet echt een vogelaar! :wub:  :twisted:  :blink:  
Met vriendelijke groet, Astrid Landsaat.

frankmeer

Citeermaar ik ben niet echt een vogelaar! :wub:  :twisted:  :blink:
Dan is het misschien handig te vermelden dat 'Vliegende Deur' de bijnaam voor de Zeearend is (toevallig zag ik er vandaag nog eentje).
Frank van der Meer

Maico Weites

#46
GEEN DRUKJACHT IN GEBIEDEN VAN NATUURMONUMENTEN
08-10-2007

Natuurmonumenten zal geen gebruik maken van de mogelijkheid om met drukjacht wilde zwijnen af te schieten. Drukjacht zorgt volgens de vereniging voor te veel verstoring. Ook is het risico te groot dat zwijnen niet goed worden geraakt; de verwondingen die ze dan oplopen zorgen voor erg veel stress en onnodig lijden.

Bij drukjacht drijft een jager dieren op terwijl een ander klaarzit om ze af te schieten. De provincie Gelderland heeft eind vorige maand toestemming gegeven voor drukjacht op wilde zwijnen. Daar was door de faunabeheereenheid (FBE) Veluwe om gevraagd. De FBE voorziet dat het met de bestaande jachtmethoden niet lukt om de zwijnenstand terug te brengen van 4.600 tot 800.


Jachtseizoen
Natuurmonumenten heeft geen problemen om het toegewezen aantal van 514 wilde zwijnen 'te halen'. Medewerkers en vrijwilligers zijn meteen bij de opening van het jachtseizoen op 1 juli aan de slag gegaan, met als resultaat dat inmiddels negentig procent is geschoten. "Ik kan me voorstellen dat er elders op de Veluwe problemen zijn", zeg Tim van den Broek, ecoloog van Natuurmonumenten in de regio Gelderland, "maar als je op tijd begint en er voldoende tijd in steekt, is het mogelijk om het toegewezen aantal binnen te halen."


Geen reden tot afschot
Het liefst zou Natuurmonumenten met de zwijnenjacht stoppen. De vereniging is evenwel gehouden aan de afspraken die de verschillende beheerders op de Veluwe hebben gemaakt. Maar ecologisch gezien is er geen reden om tot afschot over te gaan, meent Van den Broek. "Zonder jacht krijg je sterk fluctuerende aantallen zwijnen. De stand volgt dan het voedselaanbod. Dat is de natuur. Het zou goed zijn om eens een proef op te zetten." Nu al laat Natuurmonumenten afgeschoten wilde zwijnen liggen. Ze vormen een voedselbron voor roofvogels, vossen en insecten.
Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

Maico Weites

#47
Belgen ontdekken nieuwe minikikker in India
Uitgegeven: 8 oktober 2007 13:48

BRUSSEL - In India is in het regenwoud een minikikker van ongeveer één centimeter groot ontdekt. De ontdekking van de nieuwe soort is gedaan door onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel.

De soort is Nyctibatrachus minimus, letterlijk de kleinste nachtkikker, gedoopt. Volwassen mannetjes zijn amper één centimeter groot, maar vertonen alle kenmerken van een volwassen kikker. Het is daarmee het kleinste gewervelde dier van India en mag zich naast enkele Braziliaanse soorten scharen in de lijst van kleinste kikkers ter wereld, aldus de onderzoekers.  

De Brusselse onderzoekers vonden in India eerder al een nieuwe kikkerfamilie, die wekenlang diep onder de grond leeft, en een boomkikker die leeft in de hoogste boomtoppen van het regenwoud.

bron:nu.nl
Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

Maico Weites

#48
Massale boskap in Canada voor Nederlandse dagbladen.

09 oktober 2007 - 14:14
Drie grote Nederlandse krantenuitgevers PCM, Wegener en de Telegraaf Media Groep nemen af van een papierproducent die zich schuldig maakt aan grootschalige verwoesting van Canadese oerbossen. Kranten als NRC, Telegraaf en Volkskrant kunnen gedrukt zijn op papier dat rechtstreeks uit de oerbossen afkomstig is. Greenpeace heeft contact gehad met de drie uitgevers. Zij hebben schriftelijk tegenover Greenpeace verklaard niet te stoppen met het afnemen van de Canadese papierproducent. Greenpeace wil dat de regering ingrijpt en ervoor zorgt dat er voor de Nederlandse import geen oerbos verdwijnt.


Abitibi heeft vergunningen om in de provincies Ontario en Quebec te kappen, waar nog maar een fractie van het oorspronkelijke oerbos over is. Satellietbeelden verzameld door Global Forest Watch laten zien dat van alle oerbossen onder beheer van Abitibi meer dan 74 procent gefragmenteerd en aangetast is door grootschalige kaalkap. De Canadese papierproducent is in een langdurig conflict verwikkeld met de inheemse bevolking over het gebruik van de bossen.

Abitibi levert jaarlijks 26.000 ton krantenpapier aan Nederland en is daarmee de grootste Canadese leverancier van krantenpapier. Slechts een fractie van het krantenpapier van Abitibi is gerecycled: uit onderzoek van Greenpeace blijkt dat het papier van Abitibi voor meer dan negentig procent uit nieuwe houtvezels bestaat. Per jaar kappen bedrijven in Canada meer dan 700.000 hectare bos, een oppervlakte van twee-en-een-half maal de provincie Noord-Holland. Grote stukken bos worden verwoest voor kranten, boeken en toiletpapier.

Canada bezit de grootste wouden van Noord-Amerika. Deze vormen het natuurlijke leefgebied voor bedreigde diersoorten als de lynx, de wolf en de kariboe. Het behoud van de oerbossen is essentieel voor hun voortbestaan. Recent onderzoek in opdracht van Greenpeace laat zien dat de oerbossen wereldwijd behalve voor papier en hout ook massaal verdwijnen voor de import van vlees, soja en palmolie. Deze laatste twee zijn onzichtbare grondstoffen voor onze dagelijkse boodschappen. In de afgelopen tien jaar is meer dan 1,5 miljoen hectare bos verwoest voor de Nederlandse import van deze producten.

Campagneleider Hilde Stroot van Greenpeace: "Als consument moet je erop kunnen vertrouwen dat er geen oerbos verdwijnt voor je krantje en er geen regenwoud is platgebrand voor je pindakaas. Het is nu niet mogelijk om verantwoord boodschappen te doen. Het is de hoogste tijd dat de overheid ingrijpt en zorgt dat de Nederlandse economie oerbosvrij wordt. Anders zien we straks door de boodschappen het bos niet meer."

Bron: vara vroege vogels
Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

Maico Weites

Noord-Nederland wil binnen vier jaar superschoon zijn.

09 oktober 2007 - 14:03
Noord-Nederland moet in 2011 een superschone regio zijn. Dat bleek maandagmiddag in Oranjewoud. In het Friese dorpje bij Heerenveen tekenden de ministers Cramer (VROM) en Van der Hoeven (Economische Zaken) een convenant met de regio om over vier jaar een CO2-reductie te realiseren die jaarlijks door 1,5 miljoen auto's wordt uitgestoten. Verder moet het noorden voor een half miljoen huishoudens schone energie en energiebesparing realiseren.


Bron: vara vroege vogels

Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

Maico Weites

#50
Ermelo waarschuwt voor oprukkend zwijn.

09 oktober 2007 - 14:20
Inwoners van Ermelo wordt aangeraden tuinen en terreinen af te zetten met schrikdraad en hekwerken. De wilde zwijnen in de omgeving bezoeken steeds vaker bermen en tuinen op zoek naar voedsel, meldde de gemeente dinsdag.


,,Een stroomdraad op de juiste hoogte kan ook op veel campings veel schade voorkomen,'' zei gemeentelijk bosbeheerder Henk Jan Zwart. Ook op de weg zorgt de grotere populatie zwijnen voor overlast: nu al hebben in Ermelo en omgeving meer aanrijdingen met wilde varkens plaatsgevonden dan in heel 2006. Het gaat om honderden beesten die met name 's avonds en 's nachts worden aangereden.

De gemeente heeft de Stichting Groennetwerk Veluwe gevraagd om de dieren schrik aan te jagen op de plaatsen waar hun aanwezigheid ongewenst is. De dieren worden beschenen met sterke lantaarns of beschoten. Verwacht wordt dat de wilde zwijnen zich dan terugtrekken in de bossen en zich niet meer op de wegen laten zien.

De provincie Gelderland maakte vorige maand bekend de drukjacht op wilde zwijnen op de Veluwe weer toe te staan. Dit vanwege de explosieve groei van het aantal wilde zwijnen in het natuurgebied. In Nederland is drijfjacht op wild sinds 2001 verboden.

Bron: vara vroege vogels
Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

Maico Weites

#51
Zwolle erkent vernieling beschermde plant.


09 oktober 2007 - 13:52
De gemeente Zwolle heeft tijdens werkzaamheden in het park de Wezenlanden exemplaren van de beschermde kievitsbloem vernield. Dat erkende wethouder Erik Dannenberg maandag nadat een groep omwonenden van het stadspark aangifte had gedaan bij de Algemene Inspectiedienst (AID).


De wilde kievitsbloem staat op de Rode Lijst van bedreigde soorten en is wettelijk beschermd. De bloem komt in Nederland en Europa slechts op enkele plekken voor. Volgens de wethouder zijn bij de uitvoering van grondwerk in het park populaties van de bloem over het hoofd gezien.

Bron: V.v.v
Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

Maico Weites

#52
Eigen natuurreservaatje voor zeldzame orchidee en waterspitsmuis

Eemshaven -  De zeldzame waterspitsmuis en de eveneens nog maar weinig voorkomende groenknolorchis (een orchidee) hebben in de Eemshaven hun eigen natuurreservaatje gekregen. Voor de beschermde soorten is naast en tussen de industrieterreinen een speciale ecostrook aangelegd. Daar moeten ze weer goed kunnen gedijen.

De aanleg van de ecostrook is nodig, omdat in de Eemshaven het natuurlijke leefgebied van zowel groenknolorchis als waterspitsmuis steeds kleiner wordt. Braakliggende industrieterreinen worden in toenemende mate bouwrijp gemaakt, zoals voor de nieuwe Nuon-energiecentrale. De planten en dieren, die daar leven, komen daardoor danig in de knel. In de ecostrook moeten ze hun toevlucht vinden.

Minister Jacqueline Cramer vindt de ecostrook een dermate bijzonder initiatief dat ze de voltooiing ervan persoonlijk kwam opluisteren. Tijdens een zonnige maandagmorgen klom ze op een brullende graafmachine om met het storten van een berg zand het natuurreservaat feestelijk in te wijden.
Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

Maico Weites

#53
28/09/07 - China erkent dramatische gevolgen DrieklovendamDe Chinese overheid heeft voor het eerst openlijk toegegeven dat de enorme Drieklovendam in de rivier de Yangtze dramatische gevolgen heeft voor mens en natuur. Tot nu toe werden de nadelige gevolgen niet openlijk besproken in China. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) in China heeft desondanks, beetje bij beetje, aan de hand van diverse onderzoeken, die gevolgen in kaart gebracht en voorgelegd aan experts van de overheid. Het is dan ook een enorme stap vooruit dat er nu openlijk wordt gesproken over de gevaren die de Drieklovendam oplevert.

De Drieklovendam in de rivier de Yangtze in China, is de grootste stuwdam ter wereld. Dit megaproject is tot nu toe de grootste waterkrachtcentrale in de Yangtze, maar er staat een nog veel groter complex van reusachtige dammen op stapel. Voor het leven in en om de rivier zijn de dammen rampzalig. De natuurlijke stroom wordt volledig verstoord, de routes voor vissen worden geblokkeerd. Voor bijzondere en bedreigde soorten (zoals de Yangtze steur) kan dat het einde betekenen. Het WNF pleit al heel lang voor dambeheer waarbij de natuurlijke waterdoorvoer beter geïmiteerd wordt. Ook visdoorgangen kunnen de effecten op de visstand verminderen. Gelukkig is de nieuwe generatie dammenbouwers in China– veel meer dan de pioniers - bereid om daarover te praten.

Alleen al door het vullen van het stuwmeer, wat jaren duurt, daalt de hoeveelheid water voorbij de dam aanzienlijk. Dat betekent dat meren die afhankelijk zijn van het water in de Yangtze in hoog tempo opdrogen. Het belangrijkste is het Dongting meer, het op één na grootste zoetwatermeer van China. Het meer is onmisbaar als leverancier van  drinkwater, water voor landbouw en industrie en natuurlijk ook als leefomgeving voor planten en dieren. Dat meer is inmiddels door inpoldering voor landbouw en door de bouw van de Drieklovendam sterk gekrompen. Als er niet wordt ingegerepen, zal het meer uiteindelijk zo klein worden, dat het wordt afgesneden van de watertoevoer door de Yangtze rivier. Na het vullen van het stuwmeer zijn deze problemen niet voorbij, want  dammen laten meestal langere periodes minder water door dan natuurlijk is.

Een ander gevolg van de waterafname, is de lage waterafvoer bij de delta Shanghai, waar de Yangtze uitmondt in zee. Daardoor rukt het zoute zeewater op; dat geeft in Shanghai en omgeving nu al verzilting van het grondwater.

Het WNF heeft het Nederlandse ingenieursbureau DHV opdracht gegeven om alle nadelige effecten in kaart te brengen. Dat rapport is ook vertaald in het Chinees. Nu erkent dus ook de overheid dat de dam catastrofale gevolgen heeft als er niets gedaan wordt. Het WNF is uitgenodigd door de in China hoog aangeschreven Chinese Academy of Science om mee te werken aan verder onderzoek. Dit biedt WNF goede mogelijkheden om de problemen verder onder de aandacht te brengen van de Chinese overheid en te pleiten voor een natuurlijker stroombeheer van de Yangtze.

bron:WNF
Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

Maico Weites

Scheepvaart veel vervuilender dan aangenomen
Uitgegeven: 10 oktober 2007 09:51

LONDEN - De negatieve gevolgen van scheepvaart voor het milieu zijn veel ernstiger dan tot nog toe werd aangenomen. De bedrijfstak stoot bijna twee maal zo veel broeikasgassen uit als de luchtvaartbranche.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek in opdracht van de International Maritime Organization IMO waarover de Britse krant The Independent woensdag bericht.  

Hoewel scheepvaart lange tijd het predikaat groen kreeg, lijkt dat niet helemaal correct, aldus de krant. Volgens nog vertrouwelijke cijfers die de internationale associatie van onafhankelijke tankereigenaren Intertanko aan de IMO heeft gezonden, stoten alle schepen wereldwijd meer dan 1 miljard ton aan broeikasgassen uit. Tot nog toe dachten onderzoekers dat de branche 'slechts' verantwoordelijk was voor 600 miljoen ton.

Op het vlak van vervuiling streeft de scheepvaart de luchtvaart ruimschoots voorbij. Vliegtuigen produceren naar schatting 650 miljoen ton CO2 en andere schadelijke broeikasgassen.

Stijgen

Als er geen maatregelen worden genomen zal de scheepvaartuitstoot bovendien tot het jaar 2020 nog eens stijgen met 75 procent.

Terwijl andere bedrijfstakken onder vuur zijn komen te liggen wegens de uitstoot van broeikasgassen is de scheepvaart daar tot nog toe grotendeels aan ontsnapt.

Politici

De branche weet volgens Intertanko zelf heel goed dat ze weinig aandacht heeft besteed aan milieuproblematiek en dat ze daartoe ook niet is aangezet. "Scheepvaart is niet gereguleerd en voor politici staat het laag op de milieuprioriteitenlijst", aldus Bill Box.

De scheepvaartbranche is betrokken bij circa 90 procent van de wereldhandel en aangezien die is geëxplodeerd is de vloot enorm gegroeid, stelt The Independent.

bron: nu.nl
Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

Rinie van Reenen

Best nuttige info, maar begin is wel een beetje misleidend: vergelijking met luchtvaart gaat mank, omdat niet gekeken wordt naar hoeveelheid uitstoot per ton vervoerde goederen, maar om de totale uitstoot. Per saldo is ongetwijfeld de scheepvaart schoner (aangezien, zoals artikel zegt, 90 % van alle goederenvervoer per schip gebeurt).
Groet, Rinie van Reenen

Maico Weites

Satellieten ontdekken veel meer olielozingen
Uitgegeven: 11 oktober 2007 07:39

LISSABON - Satellieten om olielozingen op te sporen zijn een groot succes. Sinds de eerste opnames in april zijn al honderden mogelijke olievlekken ontdekt. Die zouden anders grotendeels onopgemerkt blijven.

Willem de Ruiter, uitvoerend directeur van het nieuwe EU-agentschap voor veiligheid op zee EMSA in Lissabon, heeft dat donderdag bekendgemaakt.  

Het agentschap heeft de honderden lozingen doorgegeven aan verantwoordelijke diensten in de EU-landen. Dat zal geleidelijk tot meer rechtszaken leiden.

Pakkans

Tot april was de pakkans nog heel gering. Vliegtuigen moesten patrouilleren op zoek naar verdachte olievlekken. "Met die grote lappen zee in Europa is dat heel kostbaar", weet De Ruiter. "En om dan nog een verband leggen met een schip! Het aantal veroordelingen was dus heel gering."

De satellieten, gehuurd van het European Space Agency (ESA) en de Canadese regering, zien tegenwoordig elk olielaagje op de Europese zeeën, ook 's nachts en tijdens mist.

CleanSeaNet

De zeer scherpe waarnemingen van de satellieten van het zogeheten CleanSeaNet bespeuren zelfs zeer dunne laagjes olie, wat niet altijd efficiënt is. "We moeten dat nog wat preciezer afstellen", vindt De Ruiter.

Zijn agentschap zendt de satellietbeelden van een oliespoor binnen 30 minuten naar de betrokken lidstaat. Die stuurt dan gericht een patrouillevliegtuig of -boot, om te zien welk schip de mogelijke dader is.

Gps-signaal

"Binnenkort gaan we nog een stap verder", kondigt De Ruiter aan. "Door nieuwe EU-wetgeving moet elk schip een gps-signaal uitzenden. Dan kunnen we hier achter het bureau al zien welk schip het is. Maar nog heb je verificatie nodig om in de rechtszaal een sterke zaak te hebben."

De grotere pakkans valt samen met uitgebreidere straffen voor olielozers. Rechters in EU-landen mogen sinds kort niet alleen de kapitein, maar ook zijn bazen veroordelen. De reders hebben hiertegen nog een proces lopen bij het EU-Hof van Justitie in Luxemburg.

Drukke routes

De satellietbeelden zorgen niet voor een verrassing bij de locatie van de meeste olievlekken. De verdachte lozingen doen zich vooral voor op de drukke scheepvaartroutes, merkte EMSA. Die routes zijn onder meer het Kanaal en de Noordzee.

Olievlekken kunnen voor grote schade zorgen aan flora en fauna, zoals zeevogels. De meeste oliesoorten breken slechts langzaam af in de natuur. De Ruiter is vier jaar geleden door de Europese Commissie aangesteld om het nieuwe EU-agentschap voor veiligheid op zee te vormen.

Inmiddels voeren zo'n 150 man de EU-richtlijnen uit voor zaken als scheepscontroles, gevaarlijke ladingen en de strijd tegen olievervuilingen op zee.
bron: nu.nl
Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

Maico Weites

#57
Dwergpinguïns vissen met vrienden
Uitgegeven: 10 oktober 2007 19:13

LONDEN - Dwergpinguïns in de krachtigste jaren van hun leven gaan wanneer mogelijk altijd met oude bekenden vissen. Elk jaar weer gaan ze met dezelfde maat op de visrijke wateren af om hun prooi te zoeken.

Dit hebben onderzoekers in het Australische natuurpark Philip Island vastgesteld dankzij de inplanting van microchips, zo meldt de nieuwste editie van het wetenschappelijke tijdschrift New Scientist.  

De kameraadschap is echter niet door dik en dun. Erg jonge en oude dwergpinguïns worden niet gevraagd om mee te gaan vissen. Ook bij visschaarste neigen deze pinguïns ernaar niemand mee te nemen omdat de prooi dan gedeeld moet worden.
Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

Maico Weites

#58
Na dertig jaar weer Chinese tijger gespot
Uitgegeven: 12 oktober 2007 16:49

PEKING - Voor het eerst in meer dan dertig jaar is er in China weer een wilde tijger gezien. Volgens de krant People's Daily heeft een boer in de noordwestelijke provincie Shaanxi zelfs enkele foto's kunnen maken van het roofdier.

Het gaat om een Zuid-Chinese tijger, een ondersoort waarvan wetenschappers dachten dat die was uitgestorven. In de jaren vijftig leefden er nog naar schatting 4000 exemplaren in Zuid- en Midden-China.  

De laatste wilde Zuid-Chinese tijger werd in 1964 gezien.

Bron:nu.nl, foto WWF
Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

Maico Weites

Adviesorgaan tegen uitheemse planten en dieren

12 oktober 2007 - 16:11
Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit richt een adviesorgaan op tegen plagen door uitheemse planten en dieren in Nederland. Dat heeft zij vrijdag bekendgemaakt.

Door het toenemende globale transport verspreiden steeds meer planten, dieren en micro-organismen zich over de wereld. Een deel daarvan weet zich explosief te vermenigvuldigen en vormt een plaag met soms ernstige bedreigingen voor inheemse soorten, de volksgezondheid of de economie.

Het Coördinerend Orgaan Invasieve Exoten (COIE) moet vanaf begin 2009 volledig draaien. In het orgaan komen onafhankelijke deskundigen en bestuurders uit kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en terreinbeheerders.

Het orgaan gaat alleen over uitheemse soorten adviseren die Nederland niet op eigen kracht kunnen bereiken en die zich explosief voortplanten. Dieren, planten en micro-organismen die Nederland zelfstandig binnenkomen, bijvoorbeeld door klimaatverandering, vallen niet onder het aandachtsgebied.

Van deze soorten is namelijk minder schade te verwachten dan van soorten die door direct menselijk handelen in Nederland geïntroduceerd worden. Bovendien is het praktisch onuitvoerbaar om deze organismen tegen te houden.

Bron: vvv
Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/