Onbekende sprinkhanen Europa

Gestart door Bobby, oktober 04, 2012, 20:02:39 PM

Vorige topic - Volgende topic

Bobby

Ben al mijn foto's aan het organiseren en kwam nog een zwik foto's tegen van sprinkhanen die ik kriskras door Europa heb gefotografeerd, heb van sommige soorten wel een idee maar ik zou graag de meningen horen van wat experts.

Oostenrijk, omgeving van Weissenbach am Lech.
1.

2.

3.


Slovenië, omgeving van Stenje.
4.


Frankrijk, Massif des Maures.
5.

6.


Spanje, Menorca.
7.


Griekenland, Dadia forest.
8.

9.


Frankrijk, Lorraine.
10.

11.jaapbouwman

Beste Bobby

Niet alles zal even makkelijk zijn maar hierbij vast een begin.

1. Kleine goudsprinkhaan (Euthystira brachyptera), vrouw
2. Heel jong beest maar lijkt mij een Klappersprinkhaan (Psophus stridulus)
3. Moerassprinkhaan (Stethophyma grossum), vrouw
4. Acrometopa macropoda, vrouw
5. Tylopsis liliifolia, vrouw
6. Ephippiger, mogelijk terrestris maar niet zeker, vrouw
7 & 8 weet ik zo niet
9. zeer jong beest, geen idee
10 & 11 Rosse sprinkhaan (Gomphocerippus rufus)

groet

Jaap

Bobby

Hallo Jaap,

Heel erg bedankt voor deze determinaties, dat schiet al een heel eind op! Nummer 9 dacht ik zelf aan Pholidoptera (griseoaptera?) maar ik hoop dat anderen mij kunnen helpen met de resterende soorten.

Groeten Bobby

Bobby

12. Steengroeve in Duitsland

13. Duinen van Heemskerk.

jaapbouwman

Hoi Bobby

De eerste is niet te determineren. Dit is een juveniel, te zien aan de beadering van de vleugels, je kunt hem invoren als een Chorthippus spec. De tweede is een Zanddoorntje (Tetrix ceperoi).

groet!

RoyKleukers

Ik ben het vrijwel helemaal eens met Jaap. Alleen nummer 6 lijkt me geen Ephippiger, maar een andere vertegenwoordiger van de Ephippigerinae. Is deze foto soms in Spanje gemaakt? Daar komen veel genera uit deze groep voor.
Verder is nummer 7 Tropidopola cylindrica en nummer 8 een vertegenwoordiger van de Pamphagidae (Paranocaracris bulgaricus of Paranocarodes straubei). Die vraag ik nog even na bij Luc Willemse. Groeten,

Roy
EIS-coordinator sprinkhanen

Bobby

Heel erg bedankt beide! Nummer 6 is gemaakt in Zuid-Frankrijk op het Massif des Maures.

florisbrekelmans

Hoi,

Met die korte cerci en plompe voorkomen zou nummer zes zomaar Ephippiger provincialis kunnen zijn! Komt nagenoeg alleen voor in Massif des Maures. Heb hem daar tevergeefs gezocht..... :-[

Groet,

Floris

RoyKleukers

Volgens Luc Willemse is nummer 8 Paranocarodes chopardi. Groeten,

Roy
EIS-coordinator sprinkhanen

Bobby

Super bedankt weer voor de vlotte reacties! Floris, begin augustus 2010 was ik daar, we hebben ook maar één Ephippiger gezien, focus lag vooral op de schildpadden...

Ik heb er hier nog twee en dat zijn de laatste die ik nog heb, beide van de Veluwe.
florisbrekelmans

En, schildpadden gelukt? Heb ze zelf ook gezien in de Var aan de rand van Foret des Maures, wat een onwijs gave beestjes. Ik was aanvankelijk op zicht aan het zoeken, maar uiteindelijk bleek stilstaan en luisteren naar geritsel de beste methode. 

Groet,

Floris


Bobby

Nee, helaas geen schildpadden voor ons. Was niet zo'n ramp want Testudo hermanni wel al op een hoop andere plaatsen gezien (Griekenland, Menorca, Montenegro) maar wel jammer. We waren daar in hartje zomer dus met de hitte hielden ze zich waarschijnlijk koest plus de dichtheden zijn over het algemeen niet zo hoog in Frankrijk. Gelukkig wel veel parelhagedissen gezien. Luisteren is inderdaad de beste methode ja  ;)   Wij waren overigens bij Lac de Escarcets mocht je nog eens op zoek willen naar Ephippiger.

florisbrekelmans

Ah, bekend gebied. Bij het meerrtje zelf ben ik niet geweest, maar vlak in de buurt heb ik Testudo's gevonden. Die zijn daar overigens hartje zomer bij hoge temperaturen gewoon overdag actief. Super mooi gebied en rijk aan Mediterrane soorten.