Tsunami van wespen dreigt

Gestart door streetkajohn, maart 16, 2007, 22:41:43 PM

Vorige topic - Volgende topic

streetkajohn

Tsunami van wespen dreigt

Gepubliceerd op vrijdag 16 maart 2007

Eén zwaluw maakt nog geen zomer, maar ondertussen is er al wel één gesignaleerd in Nijmegen en zijn de eerste korte rokjes al gezien. De natuur is van slag. De waarnemers van de Natuurkalender tellen zich suf en vallen van de ene verbazing in de andere. En een tsunami van wespen is deze zomer heel waarschijnlijk.
Arnold van Vliet, bioloog aan de Lanbouwuniversiteit Wageningen, is er maar druk mee: het bijhouden van de Natuurkalender. Het ene na het andere insect of dier duikt op in het land terwijl dat eigenlijk nog maanden had moeten duren.

Het is ontegenzeggelijk waar dat het vroege geluid van de tjiftjaf bij menigeen tot vroegtijdige lentekriebels leidt en daarmee een prettig gevoel. Ook de verschijning van Zuid-Franse planten en insectensoorten in het Nederlandse landschap doet menig biologenhart harder kloppen.

Maar de achterliggende oorzaken zijn in feite dieptriest, aldus Arnold van Vliet. Want door ons eigen toedoen warmt de aarde op. De voorbeelden van de klimaatsverandering zijn nu nog wel als romantisch te beschouwen, maar als straks met de exotische plantsoorten ook de overstromingen komen, zal menigeen het lachen vergaan. Voorlopig zijn de gevolgen van de klimaatsverandering beperkt. Een kleine opsomming:

Gevaar
Op korte termijn zullen we de komende zomer vooral last krijgen van een wespenplaag. Menig koningin heeft de fabriek alweer opgestart en is begonnen met het bouwen van nesten. Normaal komt de koningin pas rond half april uit de winterschuilplaats tevoorschijn. Tenzij het nog flink gaat vriezen de komende tijd, zullen mensen met een wespensteekallergie een angstige zomer tegemoet gaan. De (weers)omstandigheden nu lijken volgens Van Vliet erg op 2004, toen er een wespenplaag in ons land was. Ook toen was sprake van een warme zomer in het jaar ervoor en een zachte winter.

Vlinders
Bij vlinders denkt menigeen aan zonnige dagen, bloeiende bloemen en velden vol klavers. Maar door de hoge temperaturen zijn de rupsjes dit jaar sneller groot dan vewacht. De meest opvallende verschijning afgelopen tijd was die van de atalantavlinder. In de maanden januari en februari werden in totaal meer dan tweehonderd meldingen van de atalanta doorgegeven. De eerste al op 2 januari. Een andere veelgeziene vlieger is de dagpauwoog. Ruim 50 keer werd dit exemplaar aangemeld bij de natuurkalender. Ook de gehakkelde aurelia en de citroenvlinder zijn opmerkelijk vaak gesignaleerd.

Vogels
Ook de vogels zijn behoorlijk in de war. Sommige ooievaars zijn al weer teruggekeerd van hun zonvakantie in het zuiden. En als het zo doorgaat vertrekken ze over een paar jaar helemaal niet meer. Ze vinden het wel prima aan de Costa del Noord. Ook de tjiftjaf heeft extreem vroeg van zich laten horen. En in Nijmegen is een optimistische zwaluw opgemerkt.

Gewassen
Behalve de dieren is ook menig plant en gewas de kluts kwijt. De groei van wintertarwe ligt een maand voor op schema. En bij de fruitbomen staan de knoppen op knappen. Een mooi gezicht, maar voor boeren vergt het flink wat oplettendheid. Gebruikelijke schema's voor bemesten, ziektebestrijding en oogsten zijn dit jaar onbruikbaar. Alles loopt anders dan anders.

Bovendien zou een periode van vorst nog wel eens voor vreselijk veel schade kunnen zorgen. Juist als bomen in bloei staan zijn ze het kwetsbaarst voor vorst. Om precies inzicht te krijgen welke invloed de klimaatsverandering heeft op de landbouw, roept de Natuurkalender boeren dan ook op om nauwgezet verslag uit te brengen van de veranderingen. Zo kan beter worden bepaald welke (natuurvriendelijke) aanpassingen nodig zijn in het landbouwbeleid.

------------------------------------------------------------------------------------------------

John ;)


Groetjes,


John :)