Automatisch vervagen van enkele pluk-soorten

Gestart door Melchior van Tweel, september 24, 2012, 22:07:57 PM

Vorige topic - Volgende topic

Gulistan

En pittige prijsjes voor de excursies: 150 Euro per deelnemer, kinderen tot 14 jaar betalen maar 110 Euro!
Groeten van Christiane

ratje

Deze beste man woont hier in de buurt en geloof me alle mensen in de omgeving met een natuurhart kunnen deze man wel schieten.....

JW_2all

Wat mensen al niet kunnen doen om een living te halen uit hun hobby :P
Groet,
Jan

Ed van Hecke

Beste allemaal,

Afgelopen herfst (prima paddestoelen seizoen door het relatief zachte weer. zag een week geleden nog  Oranje-rode stropharia,  in februari !) ben ik de paddenstoelen wereld ingezogen.
Nu heb ik in die tijd een plekje 'ontdekt' waar o.a hanenkammen  en beukenbos-gerelateerde soorten staan, klaarblijkelijk nog niet door andere plaatselijke paddenstoelenzoekers of zij voer(d)en dit  verborgen in.
Aangezien ik  als beginner  nogal  wat moeite had  met  sterk op elkaar lijkende  soorten en het verwerken van foto's de nodige  tijd kost  heb ik  eigenlijk  nog  heel weinig (ook van andere gebieden/ waarnemingen)op waarneming.nl, ingevoerd.
Een van de  redenen voor  uitblijven invoer, was ook  dat hanenkammetjes, melkzwammen en boleten   'lekkerbekken' als  boven omschreven etc., aantrekken.

Mijn vraag is eigenlijk of bij verborgen invoeren er door waarneming.nl deze data ook worden doorgegeven aan databank van  overkoepelende  mycologische vereniging en wat zij  daar eigenlijk mee doen behalve een  overzicht voor Nederland te maken.[/i]

Lijkt me wel toch, of is een verborgen  ingevoerde waarneming  echt alleen voor jouw zichtbaar ( en admins uiteraard) ik bedoel wordt een dergelijke waarneming gewoon statistisch verwerkt?

Het vervaagd invoeren heeft denk ik,  zelfs als beginner zijnde, weinig nut  als je  weet op welke omgevingsfactoren(bos/terrein-type etc.) je dient te letten.
Daar kom je met een vage of vergrote gebiedsaanduiding  ook een eind mee op weg.

Vriendelijke groeten

Ed van Hecke

Douwe van der Ploeg

Dag Ed,

Als je op waarneming.nl, onder het menu "Mijn waarneming.nl" kijkt is daar een knopje naar deze pagina (Waar gaat mijn data naartoe?): http://waarneming.nl/gebruiker_toestemming.php. Hier kan je zelf instellen of je data naar de PGO's en de NDFF mogen. Als je hier hebt aangegeven dat dat niet mag, kunnen alleen de paddestoelen-admins en jijzelf de precieze locatie zien. As je echt erg kwetsbare soorten/locaties tegenkomt, kan je die ook onder embargo invoeren, hierbij is eigenlijk niks van de waarneming zichtbaar tot de datum die jij aangeeft.

Voor meer info hierover (en een tip hoe je een vervaging een grotere gebiedsnaam kan meegeven), zie bijvoorbeeld ook deze forumtopics: http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=200124.0 en http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=181711.0.

Wat de NMV met eventueel doorgegeven data doet kan ik je niet vertellen.
Douwe van der Ploeg

Melchior van Tweel

Hallo Ed,
Zoals Douw het aangeeft klopt het inderdaad ongeveer. Standaard (tenzij je dit zelf aangeeft dat je dat niet wilt) gaan je (goedgekeurde!) waarnemingen uit waarneming.nl door naar de NDFF. De NMV heeft zelf ook een waarnemingen bestand met ca 2 miljoen waarnemingen. Hoewel dat op dit moment nog niet gerealiseerd is, is het de planning dat een kopie daarvan ook in de NDFF terecht komt. Wat NMV-ers met die gegevens doen, hangt af van de vraagstelling waarvoor de gegevens gebruikt worden. Voor de ene vraag wil je gewoon zoveel mogelijk gegevens  gebruiken (bijvoorbeeld voor verspreidingskaartjes of gegevens van één gebied). Dan gebruik je dus alle waarnemingen in de NDFF. Als je bijvoorbeeld trendanalyses wilt maken is het gebruik van min of meer gestructureerd verzamelde waarnemingen handig. Dan zou je alleen gebruik kunnen maken van de data van de NMV. Het is heel gebruikelijk in databaseland om voor specifieke vragen deelverzamelingen te gebruiken.
Groet, Melchior
www.melchiorvantweel.nl

Ed van Hecke

#66
Thanks 4 info, ff andere dingen aan het hoofd, moet nog steeds de waarnemingen/ foto's etc invoeren
;D
Als ik  lees dat de NMv  e.a  ook nog  van alles moeten inventariseren oftewel gegevens moeten bewerken zullen mijn lokale waarneminkjes het verschil niet maken, databasegewijs wel handig dat ik alles invoer voor komende zomerhalfjaar denk ik..

Worden er op basis van ingevoerde gegevens  beschermingsplannen/ maatregelen genomen of in  structuurplannen/ bestemmingsplannen  geadviseerd ?
Of ben ik te lui om op  specifieke sites  te kijken?
Blijf overigens het idee toegedaan dat een kleinschalige  km vervaging weinig helpt tegen  'die-hard' (commerciele ) zoekers, die hebben  hun ogen ook niet in de zak en waarschijnlijk redelijke zoek ervaring oftewel  gebieds/ landschappelijk inzicht in voorkomen bepaalde soorten, danwel indicatieve  biotoopsoorten die vaak samen voorkomen. 

Groeten

E van Hecke

JW_2all

Op zich klopt je bewering, Ed. Goede zoekers hebben niet meer nodig dan het signaal dat het seizoen van deze of gene soort is aangebroken. Stel het is Tilburg waar gemeld wordt dat een soort is gezien. Dan gaat zo'n zoeker 10 dagen later in Loosdrecht zoeken, en bingo (want de terreinen zijn hem/haar al bekend).
Anders ligt dat met de grote meuk aan wildplukkers die net beginnen, en in navolging van een landelijke trend, zoeken op sites waar keurig per kilometer hok op staat wat er te vinden is.


En het gaat zeker niet alleen om paddo's om te trippen. In een excursie over wildplukken kwam een zekere walnootboom voor. De plek werd door een IVN'er gedetailleerd op een IVN-website gezet. Het jaar erna was de boom vrijwel volledig geoogst voordat de walnoten rijp waren. Want onrijpe walnoten zijn beter voor sommige bereidingen dan rijpe walnoten.
Het treurige van deze zaak is niet dat mensen oogsten. Het treurige is de ongebreideldheid: men neemt alles mee. Bijzaak: van een stek die een ander bereid is geweest te delen. Bijzaak omdat dit soort websites weliswaar draaien op de bereidheid om plekken en oogsten te delen, maar uiteindelijk altijd aanzetten tot roofbouw. Hoofdzaak in mijn ogen is het egocentrisme. Zo iemand moet een ander volslagen gek vinden om een plek te lekken, maar maakt gretig gebruik van een dergelijke stupiditeit.

Terug naar waarneming. Het enige wat wij eruit kunnen leren is terughoudend te zijn met bepaalde informatie om het niet erger te maken dan het al is.

In het verleden gaf ik excursies in een terrein waar 's ochtends bij het voorlopen van de excursie tal van soorten stonden die 2 uur later, tijdens de excursie ontbraken: alleen de stompjes van de stelen stonden er nog. Het asielzoekerscentrum kreeg soms de schuld, en soms de grazende koeien. Als je iemand met een vuilniszak over de hei naar een patserige mercedes ziet lopen, dan weet je dat je te laat bent opgestaan voor mooie foto's.

Groet,
Jan

Ed van Hecke

Beste allemaal,

Ik ga de data op telmee gooien denk ik ,indien  ik tijd ervoor heb, afijn het blijft moeilijk want zelfs als je bij wijze van spreken  beukenbooom, 101 stuks of in de biotoop aanduiding,  beukenbos of  loofbos invoert geef je al info weg,  en meer to the point, algemener voorkomende soorten  als ridderzwammen  of honingzwammen zijn indicatief en een wat meer geoefende zoeker weet in combi  met seizoens aanduiding of zelfs vervaagde aantalsaanduidingen in  (on)bepaald geied al meer dan voldoende.
Overigens de kaartaanduidingen (blue hyperlink Informatie) zijn  uiterst informatief voor slechtwillende lieden ook mbt andere soorten; vogels , amfibien,  noem maar op.
Dus dan helpt vervaagd/ verborgen invoeren ook nauwelijks, werpt enkel een zoekdrempel van enkele uren op.
Alleen voor de 'die hards',  zal'k maar zeggen
Dank voor de info

Groeten

E van Hecke

Ed van Hecke

Extra info  NMV

Invoeren via telmee en waarneming  niet opgenomen, zie =>

http://www.paddestoelenkartering.nl/Handleiding.html
http://www.paddestoelenkartering/Handleiding/gebruik.html
http://www.verspreidingsatlas.nl

Verder  off topic  zoekt men  waarnemers voor nieuwe meetpunten, on topic, verspreidingskaartjes hoewel op  relatief  grote/ kleine schaal  (tot  5 km  hok ) ook hier een presentje voor minder scrupuleuze  lieden.

Groeten

E van Hecke

Corryabbink

Citaat van: Ed van Hecke op maart 31, 2014, 16:26:58 PM
Extra info  NMV

Invoeren via telmee en waarneming  niet opgenomen, zie =>

http://www.paddestoelenkartering.nl/Handleiding.html
http://www.paddestoelenkartering/Handleiding/gebruik.html
http://www.verspreidingsatlas.nl

Verder  off topic  zoekt men  waarnemers voor nieuwe meetpunten, on topic, verspreidingskaartjes hoewel op  relatief  grote/ kleine schaal  (tot  5 km  hok ) ook hier een presentje voor minder scrupuleuze  lieden.

Groeten

E van Hecke

Als je zo denkt is het misschien verstandig helemaal niets meer te melden...........opgeven die hobby. Kwaadwillende personen zijn er altijd te vinden. Jammer maar het is niet anders. Het is een duivels dilemma.  Niets doen kan ook verkeerd uitwerken.
met groet, Corry

"het is nooit zo donker of het wordt weer licht"

A Kreffer

Aan de data te zien is het niet meer zo heel actueel, maar ik moet het even kwijt. In "mijn" duinen, zo vlak langs het wandelpad
morieljes (half april). Wel 50 of meer. Twee dagen later, nog maar twee bijna vergane. Zou voorlichting niet helpen, pluk toch niet ALLES wat er staat. Mvrgr Anja


floortje

Zeer waarschijnlijk wordt deze site ook gebruikt om bepaalde eetbare soorten te vinden. Met roofvogels,wild en sommige vogelsoorten zal dit ook wel gebeuren. Zelf plaats ik daarom niet alle waarnemingen.
Kom het  regelmatig tegen dat er de ene dag nog ergens Boleten en Cantharellen staan, die de volgende dag verdwenen zijn. Of je wordt soms  aangesproken door mensen, of je nog een plek weet waar ze staan....zeg ik dus niet. ;D
Ik ben wel voor vervagen!
gr. Kiena

Melchior van Tweel

Citaat van: floortje op oktober 22, 2014, 22:03:01 PM
Zeer waarschijnlijk wordt deze site ook gebruikt om bepaalde eetbare soorten te vinden. Met roofvogels,wild en sommige vogelsoorten zal dit ook wel gebeuren. Zelf plaats ik daarom niet alle waarnemingen.
Kom het  regelmatig tegen dat er de ene dag nog ergens Boleten en Cantharellen staan, die de volgende dag verdwenen zijn. Of je wordt soms  aangesproken door mensen, of je nog een plek weet waar ze staan....zeg ik dus niet. ;D
Ik ben wel voor vervagen!
gr. Kiena
Hallo Kiena,
Het kan echt niet dat waarneming.nl gebruikt wordt voor het zoeken van eetbare paddenstoelen. Alle gangbare eetbare soorten worden automatisch vervaagd (tot een hok van 1x1km). Dat hebben we juist zo ingesteld om misbruik te voorkomen. Voor jezelf blijven natuurlijk wel de precieze vindplaatsen zichtbaar. Het zou jammer zijn als je daarom je waarnemingen niet meld, want dan kunnen ze ook niet gebruikt worden voor onderzoek, verspreidingskaarten en in het natuurbeheer.
Groet, Melchior
www.melchiorvantweel.nl

ratje

Citaat van: Melchior van Tweel op oktober 23, 2014, 09:06:51 AM
Citaat van: floortje op oktober 22, 2014, 22:03:01 PM
Zeer waarschijnlijk wordt deze site ook gebruikt om bepaalde eetbare soorten te vinden. Met roofvogels,wild en sommige vogelsoorten zal dit ook wel gebeuren. Zelf plaats ik daarom niet alle waarnemingen.
Kom het  regelmatig tegen dat er de ene dag nog ergens Boleten en Cantharellen staan, die de volgende dag verdwenen zijn. Of je wordt soms  aangesproken door mensen, of je nog een plek weet waar ze staan....zeg ik dus niet. ;D
Ik ben wel voor vervagen!
gr. Kiena
Het zou jammer zijn als je daarom je waarnemingen niet meld, want dan kunnen ze ook niet gebruikt worden voor onderzoek, verspreidingskaarten en in het natuurbeheer.
Worden de gemelde gegevens daadwerkelijk gebruikt? Zover ik nog steeds weet doet de NMV niets met de gemelde soorten.

Melchior van Tweel

Citaat van: ratje op oktober 23, 2014, 10:07:32 AM
Worden de gemelde gegevens daadwerkelijk gebruikt? Zover ik nog steeds weet doet de NMV niets met de gemelde soorten.
Inderdaad nog niet. Maar in de (nabije) toekomst gaat dat zeker veranderen.
Groet, Melchior
www.melchiorvantweel.nl

sjaakvantiel

Moeten we niet toe naar paddenstoelreservaten in belangrijke gebieden. Dan is in bepaalde gebieden al het plukken, betreden en aanraken gewoon verboden. En elders ook zeldzame soorten; dan wordt men overal wat voorzichtiger.

Melchior van Tweel

Hallo Sjaak,
Paddenstoelen zijn nu eenmaal niet wettelijk beschermd en ik zie dat met deze regering niet snel veranderen. Nederland kent trouwens twee paddenstoelreservaten: Rotstergaasterwallen en Notenlaan. In Natuurgebieden (en andere prive-gebieden) zijn paddenstoelen trouwens altijd beschermd omdat plukken gezien kan worden als vernieling / diefstal. Op de toegangsborden staat ook vaak dat niets beschadigd mag worden.
Groet, Melchior
www.melchiorvantweel.nl

sjaakvantiel

Bedankt voor je uitleg Melchior. Bevredigend is het niet als de paddenstoelen onder je neus worden geplukt. Bij vogels heb je een broedperiode waarin ze niet mogen worden gestoord, maar een plukverbod voor paddenstoelen binnen een bepaalde periode zal wel moeilijk worden, gelet op je reactie. Groet. Sjaak.

geertberg49

Misschien een beetje laat, maar ik vind het een prima idee, om eetbare paddenstoelen te vervagen

Gert Kremer

Citaat van: Melchior van Tweel op december 06, 2014, 07:28:31 AM
Hallo Sjaak,
Paddenstoelen zijn nu eenmaal niet wettelijk beschermd en ik zie dat met deze regering niet snel veranderen. Nederland kent trouwens twee paddenstoelreservaten: Rotstergaasterwallen en Notenlaan. In Natuurgebieden (en andere prive-gebieden) zijn paddenstoelen trouwens altijd beschermd omdat plukken gezien kan worden als vernieling / diefstal. Op de toegangsborden staat ook vaak dat niets beschadigd mag worden.


is de wet niet zo....alles wat op een andermans grond staat is beschermd, dus...verboden om mee te nemen, plukken, betreden enz. alleen met toestemming.  :angel:
Groeten, Gert
 
Wat ik nu zie, kon ik eerder zien. maar ik zag het niet, had geen tijd om te kijken.

geertberg49

Na zeer slechte ervaringen zet ik de morieljes nergens meer op. Op de plaats waar ik morieljes heb gevonden, stonden er van de circa 60 exemplaren nog slecht een paar die al aan het vergaan waren. Ik vind, dat jammer, want ze zijn zo fotogeniek. Ik een paar medeliefhebbers van het fotograferen baalden enorm. Temeer omdat bijvoorbeeld ook de opkomende bokaalkluifzwammmen en de grote aderbekerzwammen  evenals diverse vingerhoedjes, vertrapt waren.
Het kan ook zijn dat er bij de paddenstoelenexcursie een spion heeft meegelopen.
met vriendelijke groet,

Geert

Melchior van Tweel

Beste Geert,

Hoezeer ik je standpunt ook begrijp, zou ik het wel heel jammer vinden. Waarnemingen die niet ingevoerd worden kunnen ook niet gebruikt worden voor verspreidingsonderzoek en in het natuurbeheer. Waarnemingen van Morieljes worden automatisch vervaagd tot op 1 km2. Behalve admins kan dus niemand de details van je waarneming zien.
Groet, Melchior
www.melchiorvantweel.nl

Giel van der Pluijm

Hier in de buurt (Bergen) geconstateerd dat jonge zadelzwammen weggesneden waren en een mevrouw uit Tsjechië aangesproken die in een grote tas een stuk of 20 jonge grote parasolzwammen had zitten. Nu zijn dit algemene soorten. Vwb mij hoeven deze niet op vervagen gezet te worden, want de plukplaatsen zijn bekend bij degene die ze weghalen. Verder ben ik het er volledig mee eens dat deze soorten op automatisch vervagen gezet worden.

geertberg49

Citaat van: Geum rivale op oktober 15, 2012, 14:17:00 PM
Jammer, hoor. Zelf pluk ik geen paddenstoelen, maar ik zou graag nog eens morieljes willen zien. Nu moet ik het dus hebben van toeval...

Ik hen afgelopen voorjaar, een vrouw gevolgd  naar aanleiding van haar gedarg. Toen bleek dat ze een vergadering in mijn buurt had en graag morieljes wilde fotograferen. Ik heb deze gewezen en de vrouw was uitermate dankbaar. Trouwens de morieljes zijn een natuurlijke dood gestorven

groetjes,
Geert

Enmos

Citaat van: ratje op oktober 14, 2013, 20:35:00 PM
vanavond was op het nieuws dat je best een beetje paddenstoelen mag plukken. Joepie!!!!!! :-[
Volgens mij is het gewoon verboden.

Henri van Dodeweerd

Citaat van: Enmos op oktober 17, 2020, 11:46:11 AM
Citaat van: ratje op oktober 14, 2013, 20:35:00 PM
vanavond was op het nieuws dat je best een beetje paddenstoelen mag plukken. Joepie!!!!!! :-[
Volgens mij is het gewoon verboden.

Heb je een bron?
Met vriendelijke groet,
Henri van Dodeweerd

Enmos


Maya

Ik ben volledig tegen wildplukken uit de natuur. Helaas zie ik jaarlijks rond deze tijd dat mensen massaal alle eetbare paddestoelen hier in de natuurgebieden Hilversum zuid weg roven. In 2007 heb ik meer dan 275 soorten op foto gezet en sindsdien zijn er steeds minder soorten te vinden vanwege teveel mensen die een beetje wegplukken tot er uiteindelijk niks meer overblijft.
De natuur is geen tuincentrum waar je alles gratis mag mee nemen wat je leuk of lekker vind, helaas deelt niet iedereen mijn mening.

En om die reden ben ik heel voorzichtig met invoeren op waarneming.nl en toch gebruik ik hem zelf ook vanwege mijn vrijwilligerswerk met een bepaalde vogelsoort want het blijft toch een handige site om iets te vinden wat je zoekt.


floortje

Goed idee Melchior!
Ik heb pas een, denk ik, Gelobde pruikzwam gevonden en hem, als ik het het goed heb gedaan,  vervaagd :blink:
Misschien kun je ook even checken of het er 1 is :blink:
gr. Kiena Brouwer