Geavanceerd zoeken  

Nieuws:

Pagina's: 1 2 [3]   Omlaag

Auteur Topic: Automatisch vervagen van enkele pluk-soorten  (gelezen 16760 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Gulistan

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 6198
  • http://www.ferienhaus-tuerkei.eu/
Re: Automatisch vervagen van enkele pluk-soorten
« Reactie #60 Gepost op: januari 28, 2014, 22:32:14 pm »

En pittige prijsjes voor de excursies: 150 Euro per deelnemer, kinderen tot 14 jaar betalen maar 110 Euro!
Gelogd
Groeten van Christiane

ratje

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 18672
  • http://kijkhiereens.nl/
Re: Automatisch vervagen van enkele pluk-soorten
« Reactie #61 Gepost op: februari 01, 2014, 12:12:42 pm »

Deze beste man woont hier in de buurt en geloof me alle mensen in de omgeving met een natuurhart kunnen deze man wel schieten.....

JW_2all

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 2697
 • Blijoogjuffer
Re: Automatisch vervagen van enkele pluk-soorten
« Reactie #62 Gepost op: februari 23, 2014, 19:29:29 pm »

Wat mensen al niet kunnen doen om een living te halen uit hun hobby :P
Gelogd
Groet,
Jan

Ed van Hecke

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 165
Re: Automatisch vervagen van enkele pluk-soorten
« Reactie #63 Gepost op: februari 25, 2014, 22:16:06 pm »

Beste allemaal,

Afgelopen herfst (prima paddestoelen seizoen door het relatief zachte weer. zag een week geleden nog  Oranje-rode stropharia,  in februari !) ben ik de paddenstoelen wereld ingezogen.
Nu heb ik in die tijd een plekje 'ontdekt' waar o.a hanenkammen  en beukenbos-gerelateerde soorten staan, klaarblijkelijk nog niet door andere plaatselijke paddenstoelenzoekers of zij voer(d)en dit  verborgen in.
Aangezien ik  als beginner  nogal  wat moeite had  met  sterk op elkaar lijkende  soorten en het verwerken van foto's de nodige  tijd kost  heb ik  eigenlijk  nog  heel weinig (ook van andere gebieden/ waarnemingen)op waarneming.nl, ingevoerd.
Een van de  redenen voor  uitblijven invoer, was ook  dat hanenkammetjes, melkzwammen en boleten   'lekkerbekken' als  boven omschreven etc., aantrekken.

Mijn vraag is eigenlijk of bij verborgen invoeren er door waarneming.nl deze data ook worden doorgegeven aan databank van  overkoepelende  mycologische vereniging en wat zij  daar eigenlijk mee doen behalve een  overzicht voor Nederland te maken.[/i]

Lijkt me wel toch, of is een verborgen  ingevoerde waarneming  echt alleen voor jouw zichtbaar ( en admins uiteraard) ik bedoel wordt een dergelijke waarneming gewoon statistisch verwerkt?

Het vervaagd invoeren heeft denk ik,  zelfs als beginner zijnde, weinig nut  als je  weet op welke omgevingsfactoren(bos/terrein-type etc.) je dient te letten.
Daar kom je met een vage of vergrote gebiedsaanduiding  ook een eind mee op weg.

Vriendelijke groeten

Ed van Hecke
Gelogd

Douwe van der Ploeg

 • Observado Admin
 • *
 • Offline Offline
 • Berichten: 13179
Re: Automatisch vervagen van enkele pluk-soorten
« Reactie #64 Gepost op: februari 26, 2014, 03:06:13 am »

Dag Ed,

Als je op waarneming.nl, onder het menu "Mijn waarneming.nl" kijkt is daar een knopje naar deze pagina (Waar gaat mijn data naartoe?): http://waarneming.nl/gebruiker_toestemming.php. Hier kan je zelf instellen of je data naar de PGO's en de NDFF mogen. Als je hier hebt aangegeven dat dat niet mag, kunnen alleen de paddestoelen-admins en jijzelf de precieze locatie zien. As je echt erg kwetsbare soorten/locaties tegenkomt, kan je die ook onder embargo invoeren, hierbij is eigenlijk niks van de waarneming zichtbaar tot de datum die jij aangeeft.

Voor meer info hierover (en een tip hoe je een vervaging een grotere gebiedsnaam kan meegeven), zie bijvoorbeeld ook deze forumtopics: http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=200124.0 en http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=181711.0.

Wat de NMV met eventueel doorgegeven data doet kan ik je niet vertellen.
Gelogd
Douwe van der Ploeg

Melchior van Tweel

 • Admins
 • Offline Offline
 • Berichten: 12253
 • Admingroep: Paddenstoelen
  • www.melchiorvantweel.nl
Re: Automatisch vervagen van enkele pluk-soorten
« Reactie #65 Gepost op: februari 26, 2014, 06:34:46 am »

Hallo Ed,
Zoals Douw het aangeeft klopt het inderdaad ongeveer. Standaard (tenzij je dit zelf aangeeft dat je dat niet wilt) gaan je (goedgekeurde!) waarnemingen uit waarneming.nl door naar de NDFF. De NMV heeft zelf ook een waarnemingen bestand met ca 2 miljoen waarnemingen. Hoewel dat op dit moment nog niet gerealiseerd is, is het de planning dat een kopie daarvan ook in de NDFF terecht komt. Wat NMV-ers met die gegevens doen, hangt af van de vraagstelling waarvoor de gegevens gebruikt worden. Voor de ene vraag wil je gewoon zoveel mogelijk gegevens  gebruiken (bijvoorbeeld voor verspreidingskaartjes of gegevens van ťťn gebied). Dan gebruik je dus alle waarnemingen in de NDFF. Als je bijvoorbeeld trendanalyses wilt maken is het gebruik van min of meer gestructureerd verzamelde waarnemingen handig. Dan zou je alleen gebruik kunnen maken van de data van de NMV. Het is heel gebruikelijk in databaseland om voor specifieke vragen deelverzamelingen te gebruiken.
Gelogd

Ed van Hecke

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 165
Re: Automatisch vervagen van enkele pluk-soorten
« Reactie #66 Gepost op: maart 08, 2014, 12:40:50 pm »

Thanks 4 info, ff andere dingen aan het hoofd, moet nog steeds de waarnemingen/ foto's etc invoeren
 ;D
Als ik  lees dat de NMv  e.a  ook nog  van alles moeten inventariseren oftewel gegevens moeten bewerken zullen mijn lokale waarneminkjes het verschil niet maken, databasegewijs wel handig dat ik alles invoer voor komende zomerhalfjaar denk ik..

Worden er op basis van ingevoerde gegevens  beschermingsplannen/ maatregelen genomen of in  structuurplannen/ bestemmingsplannen  geadviseerd ?
Of ben ik te lui om op  specifieke sites  te kijken?
Blijf overigens het idee toegedaan dat een kleinschalige  km vervaging weinig helpt tegen  'die-hard' (commerciele ) zoekers, die hebben  hun ogen ook niet in de zak en waarschijnlijk redelijke zoek ervaring oftewel  gebieds/ landschappelijk inzicht in voorkomen bepaalde soorten, danwel indicatieve  biotoopsoorten die vaak samen voorkomen. 

Groeten

E van Hecke
« Laatst bewerkt op: maart 08, 2014, 13:08:06 pm door Ed van Hecke »
Gelogd

JW_2all

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 2697
 • Blijoogjuffer
Re: Automatisch vervagen van enkele pluk-soorten
« Reactie #67 Gepost op: maart 29, 2014, 17:48:41 pm »

Op zich klopt je bewering, Ed. Goede zoekers hebben niet meer nodig dan het signaal dat het seizoen van deze of gene soort is aangebroken. Stel het is Tilburg waar gemeld wordt dat een soort is gezien. Dan gaat zo'n zoeker 10 dagen later in Loosdrecht zoeken, en bingo (want de terreinen zijn hem/haar al bekend).
Anders ligt dat met de grote meuk aan wildplukkers die net beginnen, en in navolging van een landelijke trend, zoeken op sites waar keurig per kilometer hok op staat wat er te vinden is.


En het gaat zeker niet alleen om paddo's om te trippen. In een excursie over wildplukken kwam een zekere walnootboom voor. De plek werd door een IVN'er gedetailleerd op een IVN-website gezet. Het jaar erna was de boom vrijwel volledig geoogst voordat de walnoten rijp waren. Want onrijpe walnoten zijn beter voor sommige bereidingen dan rijpe walnoten.
Het treurige van deze zaak is niet dat mensen oogsten. Het treurige is de ongebreideldheid: men neemt alles mee. Bijzaak: van een stek die een ander bereid is geweest te delen. Bijzaak omdat dit soort websites weliswaar draaien op de bereidheid om plekken en oogsten te delen, maar uiteindelijk altijd aanzetten tot roofbouw. Hoofdzaak in mijn ogen is het egocentrisme. Zo iemand moet een ander volslagen gek vinden om een plek te lekken, maar maakt gretig gebruik van een dergelijke stupiditeit.

Terug naar waarneming. Het enige wat wij eruit kunnen leren is terughoudend te zijn met bepaalde informatie om het niet erger te maken dan het al is.

In het verleden gaf ik excursies in een terrein waar 's ochtends bij het voorlopen van de excursie tal van soorten stonden die 2 uur later, tijdens de excursie ontbraken: alleen de stompjes van de stelen stonden er nog. Het asielzoekerscentrum kreeg soms de schuld, en soms de grazende koeien. Als je iemand met een vuilniszak over de hei naar een patserige mercedes ziet lopen, dan weet je dat je te laat bent opgestaan voor mooie foto's.

Gelogd
Groet,
Jan

Ed van Hecke

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 165
Re: Automatisch vervagen van enkele pluk-soorten
« Reactie #68 Gepost op: maart 31, 2014, 13:53:15 pm »

Beste allemaal,

Ik ga de data op telmee gooien denk ik ,indien  ik tijd ervoor heb, afijn het blijft moeilijk want zelfs als je bij wijze van spreken  beukenbooom, 101 stuks of in de biotoop aanduiding,  beukenbos of  loofbos invoert geef je al info weg,  en meer to the point, algemener voorkomende soorten  als ridderzwammen  of honingzwammen zijn indicatief en een wat meer geoefende zoeker weet in combi  met seizoens aanduiding of zelfs vervaagde aantalsaanduidingen in  (on)bepaald geied al meer dan voldoende.
Overigens de kaartaanduidingen (blue hyperlink Informatie) zijn  uiterst informatief voor slechtwillende lieden ook mbt andere soorten; vogels , amfibien,  noem maar op.
Dus dan helpt vervaagd/ verborgen invoeren ook nauwelijks, werpt enkel een zoekdrempel van enkele uren op.
Alleen voor de 'die hards',  zal'k maar zeggen
Dank voor de info

Groeten

E van Hecke
Gelogd

Ed van Hecke

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 165
Re: Automatisch vervagen van enkele pluk-soorten
« Reactie #69 Gepost op: maart 31, 2014, 16:26:58 pm »

Extra info  NMV

Invoeren via telmee en waarneming  niet opgenomen, zie =>

http://www.paddestoelenkartering.nl/Handleiding.html
http://www.paddestoelenkartering/Handleiding/gebruik.html
http://www.verspreidingsatlas.nl

Verder  off topic  zoekt men  waarnemers voor nieuwe meetpunten, on topic, verspreidingskaartjes hoewel op  relatief  grote/ kleine schaal  (tot  5 km  hok ) ook hier een presentje voor minder scrupuleuze  lieden.

Groeten

E van Hecke
Gelogd

Corryabbink

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 14045
Re: Automatisch vervagen van enkele pluk-soorten
« Reactie #70 Gepost op: april 01, 2014, 00:26:02 am »

Extra info  NMV

Invoeren via telmee en waarneming  niet opgenomen, zie =>

http://www.paddestoelenkartering.nl/Handleiding.html
http://www.paddestoelenkartering/Handleiding/gebruik.html
http://www.verspreidingsatlas.nl

Verder  off topic  zoekt men  waarnemers voor nieuwe meetpunten, on topic, verspreidingskaartjes hoewel op  relatief  grote/ kleine schaal  (tot  5 km  hok ) ook hier een presentje voor minder scrupuleuze  lieden.

Groeten

E van Hecke

Als je zo denkt is het misschien verstandig helemaal niets meer te melden...........opgeven die hobby. Kwaadwillende personen zijn er altijd te vinden. Jammer maar het is niet anders. Het is een duivels dilemma.  Niets doen kan ook verkeerd uitwerken.
Gelogd
met groet, Corry

"het is nooit zo donker of het wordt weer licht"

A Kreffer

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 424
Re: Automatisch vervagen van enkele pluk-soorten
« Reactie #71 Gepost op: mei 17, 2014, 00:55:56 am »

Aan de data te zien is het niet meer zo heel actueel, maar ik moet het even kwijt. In "mijn" duinen, zo vlak langs het wandelpad
morieljes (half april). Wel 50 of meer. Twee dagen later, nog maar twee bijna vergane. Zou voorlichting niet helpen, pluk toch niet ALLES wat er staat. Mvrgr Anja

Gelogd

floortje

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 1320
Re: Automatisch vervagen van enkele pluk-soorten
« Reactie #72 Gepost op: oktober 22, 2014, 22:03:01 pm »

Zeer waarschijnlijk wordt deze site ook gebruikt om bepaalde eetbare soorten te vinden. Met roofvogels,wild en sommige vogelsoorten zal dit ook wel gebeuren. Zelf plaats ik daarom niet alle waarnemingen.
Kom het  regelmatig tegen dat er de ene dag nog ergens Boleten en Cantharellen staan, die de volgende dag verdwenen zijn. Of je wordt soms  aangesproken door mensen, of je nog een plek weet waar ze staan....zeg ik dus niet. ;D
Ik ben wel voor vervagen!
gr. Kiena
Gelogd

Melchior van Tweel

 • Admins
 • Offline Offline
 • Berichten: 12253
 • Admingroep: Paddenstoelen
  • www.melchiorvantweel.nl
Re: Automatisch vervagen van enkele pluk-soorten
« Reactie #73 Gepost op: oktober 23, 2014, 09:06:51 am »

Zeer waarschijnlijk wordt deze site ook gebruikt om bepaalde eetbare soorten te vinden. Met roofvogels,wild en sommige vogelsoorten zal dit ook wel gebeuren. Zelf plaats ik daarom niet alle waarnemingen.
Kom het  regelmatig tegen dat er de ene dag nog ergens Boleten en Cantharellen staan, die de volgende dag verdwenen zijn. Of je wordt soms  aangesproken door mensen, of je nog een plek weet waar ze staan....zeg ik dus niet. ;D
Ik ben wel voor vervagen!
gr. Kiena
Hallo Kiena,
Het kan echt niet dat waarneming.nl gebruikt wordt voor het zoeken van eetbare paddenstoelen. Alle gangbare eetbare soorten worden automatisch vervaagd (tot een hok van 1x1km). Dat hebben we juist zo ingesteld om misbruik te voorkomen. Voor jezelf blijven natuurlijk wel de precieze vindplaatsen zichtbaar. Het zou jammer zijn als je daarom je waarnemingen niet meld, want dan kunnen ze ook niet gebruikt worden voor onderzoek, verspreidingskaarten en in het natuurbeheer.
Gelogd

ratje

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 18672
  • http://kijkhiereens.nl/
Re: Automatisch vervagen van enkele pluk-soorten
« Reactie #74 Gepost op: oktober 23, 2014, 10:07:32 am »

Zeer waarschijnlijk wordt deze site ook gebruikt om bepaalde eetbare soorten te vinden. Met roofvogels,wild en sommige vogelsoorten zal dit ook wel gebeuren. Zelf plaats ik daarom niet alle waarnemingen.
Kom het  regelmatig tegen dat er de ene dag nog ergens Boleten en Cantharellen staan, die de volgende dag verdwenen zijn. Of je wordt soms  aangesproken door mensen, of je nog een plek weet waar ze staan....zeg ik dus niet. ;D
Ik ben wel voor vervagen!
gr. Kiena
Het zou jammer zijn als je daarom je waarnemingen niet meld, want dan kunnen ze ook niet gebruikt worden voor onderzoek, verspreidingskaarten en in het natuurbeheer.
Worden de gemelde gegevens daadwerkelijk gebruikt? Zover ik nog steeds weet doet de NMV niets met de gemelde soorten.

Melchior van Tweel

 • Admins
 • Offline Offline
 • Berichten: 12253
 • Admingroep: Paddenstoelen
  • www.melchiorvantweel.nl
Re: Automatisch vervagen van enkele pluk-soorten
« Reactie #75 Gepost op: oktober 23, 2014, 16:17:32 pm »

Worden de gemelde gegevens daadwerkelijk gebruikt? Zover ik nog steeds weet doet de NMV niets met de gemelde soorten.
Inderdaad nog niet. Maar in de (nabije) toekomst gaat dat zeker veranderen.
Gelogd

sjaakvantiel

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 2187
Re: Automatisch vervagen van enkele pluk-soorten
« Reactie #76 Gepost op: december 05, 2014, 22:22:56 pm »

Moeten we niet toe naar paddenstoelreservaten in belangrijke gebieden. Dan is in bepaalde gebieden al het plukken, betreden en aanraken gewoon verboden. En elders ook zeldzame soorten; dan wordt men overal wat voorzichtiger.
Gelogd

Melchior van Tweel

 • Admins
 • Offline Offline
 • Berichten: 12253
 • Admingroep: Paddenstoelen
  • www.melchiorvantweel.nl
Re: Automatisch vervagen van enkele pluk-soorten
« Reactie #77 Gepost op: december 06, 2014, 07:28:31 am »

Hallo Sjaak,
Paddenstoelen zijn nu eenmaal niet wettelijk beschermd en ik zie dat met deze regering niet snel veranderen. Nederland kent trouwens twee paddenstoelreservaten: Rotstergaasterwallen en Notenlaan. In Natuurgebieden (en andere prive-gebieden) zijn paddenstoelen trouwens altijd beschermd omdat plukken gezien kan worden als vernieling / diefstal. Op de toegangsborden staat ook vaak dat niets beschadigd mag worden.
Gelogd

sjaakvantiel

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 2187
Re: Automatisch vervagen van enkele pluk-soorten
« Reactie #78 Gepost op: december 12, 2014, 19:57:38 pm »

Bedankt voor je uitleg Melchior. Bevredigend is het niet als de paddenstoelen onder je neus worden geplukt. Bij vogels heb je een broedperiode waarin ze niet mogen worden gestoord, maar een plukverbod voor paddenstoelen binnen een bepaalde periode zal wel moeilijk worden, gelet op je reactie. Groet. Sjaak.
Gelogd

geertberg49

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 164
Re: Automatisch vervagen van enkele pluk-soorten
« Reactie #79 Gepost op: december 17, 2015, 22:53:45 pm »

Misschien een beetje laat, maar ik vind het een prima idee, om eetbare paddenstoelen te vervagen
Gelogd

Gert Kremer

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 14059
Re: Automatisch vervagen van enkele pluk-soorten
« Reactie #80 Gepost op: december 27, 2015, 10:20:54 am »

Hallo Sjaak,
Paddenstoelen zijn nu eenmaal niet wettelijk beschermd en ik zie dat met deze regering niet snel veranderen. Nederland kent trouwens twee paddenstoelreservaten: Rotstergaasterwallen en Notenlaan. In Natuurgebieden (en andere prive-gebieden) zijn paddenstoelen trouwens altijd beschermd omdat plukken gezien kan worden als vernieling / diefstal. Op de toegangsborden staat ook vaak dat niets beschadigd mag worden.


is de wet niet zo....alles wat op een andermans grond staat is beschermd, dus...verboden om mee te nemen, plukken, betreden enz. alleen met toestemming.  :angel:
Gelogd
Groeten, Gert
 
Wat ik nu zie, kon ik eerder zien. maar ik zag het niet, had geen tijd om te kijken.

geertberg49

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 164
Re: Automatisch vervagen van enkele pluk-soorten
« Reactie #81 Gepost op: mei 05, 2017, 09:51:58 am »

Na zeer slechte ervaringen zet ik de morieljes nergens meer op. Op de plaats waar ik morieljes heb gevonden, stonden er van de circa 60 exemplaren nog slecht een paar die al aan het vergaan waren. Ik vind, dat jammer, want ze zijn zo fotogeniek. Ik een paar medeliefhebbers van het fotograferen baalden enorm. Temeer omdat bijvoorbeeld ook de opkomende bokaalkluifzwammmen en de grote aderbekerzwammen  evenals diverse vingerhoedjes, vertrapt waren.
Het kan ook zijn dat er bij de paddenstoelenexcursie een spion heeft meegelopen.
met vriendelijke groet,

Geert
Gelogd

Melchior van Tweel

 • Admins
 • Offline Offline
 • Berichten: 12253
 • Admingroep: Paddenstoelen
  • www.melchiorvantweel.nl
Re: Automatisch vervagen van enkele pluk-soorten
« Reactie #82 Gepost op: mei 14, 2017, 13:24:38 pm »

Beste Geert,

Hoezeer ik je standpunt ook begrijp, zou ik het wel heel jammer vinden. Waarnemingen die niet ingevoerd worden kunnen ook niet gebruikt worden voor verspreidingsonderzoek en in het natuurbeheer. Waarnemingen van Morieljes worden automatisch vervaagd tot op 1 km2. Behalve admins kan dus niemand de details van je waarneming zien.
Gelogd

Giel van der Pluijm

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 601
Re: Automatisch vervagen van enkele pluk-soorten
« Reactie #83 Gepost op: oktober 22, 2018, 12:58:42 pm »

Hier in de buurt (Bergen) geconstateerd dat jonge zadelzwammen weggesneden waren en een mevrouw uit TsjechiŽ aangesproken die in een grote tas een stuk of 20 jonge grote parasolzwammen had zitten. Nu zijn dit algemene soorten. Vwb mij hoeven deze niet op vervagen gezet te worden, want de plukplaatsen zijn bekend bij degene die ze weghalen. Verder ben ik het er volledig mee eens dat deze soorten op automatisch vervagen gezet worden.
Gelogd

geertberg49

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 164
Re: Automatisch vervagen van enkele pluk-soorten
« Reactie #84 Gepost op: oktober 26, 2018, 13:15:09 pm »

Jammer, hoor. Zelf pluk ik geen paddenstoelen, maar ik zou graag nog eens morieljes willen zien. Nu moet ik het dus hebben van toeval...

Ik hen afgelopen voorjaar, een vrouw gevolgd  naar aanleiding van haar gedarg. Toen bleek dat ze een vergadering in mijn buurt had en graag morieljes wilde fotograferen. Ik heb deze gewezen en de vrouw was uitermate dankbaar. Trouwens de morieljes zijn een natuurlijke dood gestorven

groetjes,
Geert
Gelogd

Enmos

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 65
Re: Automatisch vervagen van enkele pluk-soorten
« Reactie #85 Gepost op: oktober 17, 2020, 11:46:11 am »

vanavond was op het nieuws dat je best een beetje paddenstoelen mag plukken. Joepie!!!!!! :-[
Volgens mij is het gewoon verboden.
Gelogd

Henri van Dodeweerd

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 9495
Re: Automatisch vervagen van enkele pluk-soorten
« Reactie #86 Gepost op: oktober 17, 2020, 12:41:06 pm »

vanavond was op het nieuws dat je best een beetje paddenstoelen mag plukken. Joepie!!!!!! :-[
Volgens mij is het gewoon verboden.

Heb je een bron?
Gelogd
Met vriendelijke groet,
Henri van Dodeweerd

Enmos

 • Member
 • Offline Offline
 • Berichten: 65
Re: Automatisch vervagen van enkele pluk-soorten
« Reactie #87 Gepost op: oktober 18, 2020, 03:20:40 am »

Formeel gezien wordt zelfs het meenemen van een gevallen eikeltje als stroperij gezien, maar op zeer kleine schaal voor eigen gebruik wordt oogluikend toegestaan.
Vernielen wordt helemaal niet toegestaan.

http://www.wetboek-online.nl/wet/Wetboek%20van%20Strafrecht/314.html
https://www.staatsbosbeheer.nl/contact/toegangsregels/wildplukken
https://www.dvhn.nl/groningen/Wild-plukken-Wat-wel-en-niet-mag-22388392.html?harvest_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
Gelogd
Pagina's: 1 2 [3]   Omhoog
 

Pagina opgebouwd in 0.055 seconden met 19 queries.