Geleedpotigen in het nieuws

Gestart door ruut, oktober 14, 2019, 01:37:27 AM

Vorige topic - Volgende topic

ruut

Berlijn is aan winnende hand bij strijd tegen moeraskrabben
De gemeente Berlijn lijkt de strijd te winnen tegen moeraskrabben. In Berlijn zat een enorme hoeveel krabben. Die dieren, die oorspronkelijk uit Noord-Amerika komen, worden beschouwd als schadelijk voor de natuur in Europa.
Dit jaar heeft de stad ongeveer 22.000 exemplaren gevangen. Vorig jaar waren dat er 38.000. De gemeente beschouwt de vangst als een succes, maar er zijn nog steeds te veel. Daarom zal naar verwachting de bestrijding van de eetbare krabsoort volgend jaar worden doorgezet.

In 2017 werden nog 3000 moeraskrabben, die een opvallend rode kleur hebben, uit de wateren van de Duitse hoofdstad gevist.

Op zwarte lijst EU

De krabben zitten vooral rond de Neuen See, een meer in een groot park. Later werd het dier op andere plaatsen, waaronder de beroemde dierentuin van Berlijn, gezien. Ook in Nederland is de moeraskrab op meerdere plaatsen gevonden.

Het is de vraag of Europa ooit nog van de dieren af zal komen. Eén vrouwtje met meerdere eieren kan voor nieuwe populatie zorgen. De krab is een van in totaal 37 invasieve soorten op een EU-lijst van dieren waarvan de verdere verspreiding in Europa moet worden bestreden.
RTL Nieuws / ANP - RTL Nieuws - zondag 13 oktober 2019

tekenaar

dat zal toch wel gaan over Chinese wolhandkrabben? Of zijn het rode Amerikaanse rivierkreeften?
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

grunsven

Rode Amerikaanse rivierkreeft. Er is een bedrijf (https://holycrab.berlin/) dat ze vangt en als delicatesse verkoopt.
Het idee dat je zo die populatie onder de duim krijgt is natuurlijk een illusie maar wel goede marketing.
Roy van Grunsven
De Vlinderstichting - Dutch Butterfly Conservation (www.vlinderstichting.nl)

Deborah

Met vriendelijke groet, Deborah

Deborah

#4
Maagdelijke kreeft op Antwerpse begraafplaats in het NRC d.d. 30 oktober 2020.

Vaker griezelige visparasieten op Noordzeevis op Nature Today door Stichting ANEMOON d.d. 1 november 2020.
Met vriendelijke groet, Deborah

Deborah

Met vriendelijke groet, Deborah

Deborah

Met vriendelijke groet, Deborah

Rob Koelman

Tsja, slechts grofweg 90% gevangen, dus volgend jaar weer een 'grote oogst' mogelijk. De restaurants heugen zich er al op...

(Wat kost een kilo voor de geïnteresseerde liefhebber?)


Zo'n 11.000 rivierkreeften uit parkvijver gevist: 'Hopen dat we 90 procent nu hebben'

De oogst aan Amerikaanse rivierkreeft in de Proosdijvijver in Ede is met een ruw geschatte 11.000 exemplaren groot te noemen. De onderzoekers van een door de gemeente Ede ingehuurd bureau denken 90 procent van de populatie te hebben gevangen.

Onderzoekers zuiverden de plas van zo'n 2,5 hectare de afgelopen weken zo veel mogelijk van de ongewenste exoot, in opdracht van de gemeente Ede. Maandag was de laatste 'visdag'

,,Wij berekenen de vangst in kilo's'', zegt projectleider Jouke Kampen. Hij is projectleider namens het bureau ATKB, dat de klus uitvoert. ,,Maar 11.000 exemplaren klopt wel ongeveer.''

De Edese stadsvijver blijkt dus een slordige 200 kilo per hectare aan rivierkreeft te bevatten. Kampen: ,,We hebben elders weleens tot 400 kilo per hectare gevonden. Maar dit is een vijver en de rivierkreeft leeft vooral in de oevers. In dat licht bezien is de score best hoog.'' Alle gevangen kreeften gaan naar restaurants in de regio.

De Amerikaanse rivierkreeft is een zogenoemde invasieve exoot, die onze inheemse fauna en flora bedreigt. De kreeften eten vis, visseneitjes, planten, larven en zelfs elkaar op. De eerste kreeft in Proosdijvijver in Ede-West is daar waarschijnlijk gedumpt, bijvoorbeeld door iemand die zijn aquarium zat was.

De inzet van de gemeente Ede is om de opmars van het diertje richting de beken op de Veluwe te stuiten. ,,Uit eerdere studie blijkt dat we te maken hebben met een geïsoleerde populatie en dat willen we graag zo houden'', aldus een woordvoerder van de gemeente.

Het idee is nu om de kreeft af te vangen, zodat in de vijver de populatie zo ver mogelijk terug wordt gebracht. ,,Naar de toekomst toe willen we gericht beheer toepassen zodat we verspreiding naar bijvoorbeeld de singels in de wijk Veldhuizen kunnen voorkomen.''
'De laatste vangen, lukt je niet'

Dat is al heel wat, want in Zuidwest-Nederland is er volgens Kampen 'al  geen beginnen meer aan' om de rivierkreeft nog weg te krijgen. ,,We weten nog niet zo veel over de bestrijding. Die komt aarzelend op gang omdat de vraag is of het echt helpt.''

Kampen gaat er vanuit dat de Proosdijvijver nu voor 90 procent is 'gezuiverd'. Over een paar weken gaan de onderzoekers kijken hoe de populatie ervoor staat om te bepalen hoe het verder moet.

Een ding is zeker, stelt de projectleider: ,,De laatste kreeft vangen, lukt je niet.'' Een vrouwtje heeft één legsel per jaar, maar dat bestaat dan wel uit vijfhonderd jongen. ,,Ze planten zich in de winter voort, we hebben de eerste kreeften met eitjes al wel gezien.''


Bron: https://www.gelderlander.nl/ede/zon-11-000-rivierkreeften-uit-parkvijver-gevist-hopen-dat-we-90-procent-nu-hebben~a4120662/
Met vriendelijke groet, Rob

Rob Koelman

Amerikaanse rivierkreeften zijn een plaag, mogelijk ook voor onze dijken

Maandag stortte een dijk in Reeuwijk in, waardoor weilanden onder water kwamen te staan. Hoe dat kon gebeuren is nog onduidelijk, maar een lokale boer wist het zeker: de Amerikaanse rode rivierkreeft was de boosdoener. "Erg onwaarschijnlijk", zegt het hoogheemraadschap van Rijnland. Dát het dier veel kapotmaakt is echter zeker, zegt onderzoeker Ivo Roessink aan Wageningen University & Research (WUR) tegen NU.nl.

Roessink acht het niet onmogelijk dat de kreeft heeft bijgedragen aan de dijkdoorbraak in Reeuwijk, vlak bij Gouda. "Maar ik denk dat er meer dingen aan de hand zijn", zegt hij. "Zo'n kreeft graaft een holletje dat ongeveer een meter de kant ingaat, maar robuuste systemen zoals een dijk, daar zit niet zomaar een gat in."

Amerikaanse rode rivierkreeften zorgen al jaren voor een grote plaag in Nederland. De dieren beschadigingen niet alleen waterkanten en dijken, maar brengen ook schade toe aan ons ecosysteem.

De kreeft is rond 1985 in Nederland geïntroduceerd. Mogelijk sprong het dier van ons bord, ontsnapte het uit aquariums of is het via de Maas ons land binnen gezwommen.

Aanvankelijk viel het dier niet op. Pas toen de soort exponentieel begon te groeien, begonnen de problemen. "Tien jaar geleden zeiden onderzoekers: dit gaat niet goed. Waterschappen waren het daarover eens, maar het duurt lang voordat zoiets op de politieke agenda komt", legt Roessink uit.

De rivierkreeft zorgt vooral in het westen van Nederland voor problemen, en dan met name in de gebieden rond Gouda, Reeuwijk, Woerden en Den Haag. In welke aantallen de kreeft voorkomt, is niet bekend. Het tellen is lastig en tijdrovend en bovendien pas net begonnen, aldus Roessink.

Ondertussen brengen de kreeften grote schade toe aan ecosystemen in rivieren en sloten. "Ik noem ze ook wel de tanks van het onderwaterleven. Ze kunnen van alles eten: planten, viseitjes, modder en zelfs elkaar. Als het hele ecosysteem naar de knoppen gaat, houd je de rivierkreeft als laatste over", vertelt hij.

Daarbij zorgen de knip-, loop-, en graafactiviteiten van de kreeft ervoor dat slib omhoog geslingerd wordt, waardoor water troebel wordt en bepaalde planten niet meer goed kunnen groeien.

De Amerikaanse rode rivierkreeft heeft lange tijd geen natuurlijke vijanden gekend in Nederland. De laatste jaren komt daar wat verandering in en staat het schaaldier op het menu van onder andere meeuwen, futen, meerkoeten en grote vissen als palingen.

De rode Amerikaan verdringt ook de Europese rivierkreeft, die hier van nature wel thuishoort. Dat heeft volgens Roessink te maken met het paringsgedrag van de rode kreeften. "Ze paren aan het einde van de zomer. In de winter dragen vrouwtjes eitjes onder hun staart en in het vroege voorjaar, een paar maanden eerder dan bij andere kreeftsoorten, komen de jonkies al los."

Bovendien kunnen kreeften in hun eerste levensjaar al voor nageslacht zorgen, terwijl Europese rivierkreeften pas na drie tot vier jaar geslachtsrijp zijn.

Naar hoe het dier bestreden moet worden is al veel onderzoek gedaan, maar er is nog altijd geen goede manier gevonden. De mogelijkheid bestaat dat in de loop der tijd een natuurlijk evenwicht zal ontstaan, al is de vraag of dit wenselijk is. Een andere oplossing: de barbecue. "Met een sausje zijn ze best lekker", aldus Roessink.


Bron: https://www.nu.nl/dieren/6148058/amerikaanse-rivierkreeften-zijn-een-plaag-mogelijk-ook-voor-onze-dijken.html
Met vriendelijke groet, Rob

Rob Koelman

Eerste echte duizendpoot ontdekt met meer dan duizend pootjes
16 december 2021 21:09 Laatste update: een uur geleden

Wetenschappers hebben 's werelds eerste ware duizendpoot ontdekt. Het gaat om een lang en dun wezen met maar liefst 1.306 pootjes. Er is geen ander ontdekt dier ter wereld met zoveel pootjes. De wetenschappers spreken over een wonder van de evolutie.

De nieuwe recordhouder is 60 meter onder de grond ontdekt in een boorgat in een mijngebied in West-Australië. Het beestje is Eumillipes persephone genoemd, deels naar de Griekse mythologische godin Persephone, die oorspronkelijk aan de oppervlakte leefde maar door Hades naar de onderwereld werd gebracht.

Het snaarachtige wezen is minder dan een millimeter breed maar bijna 10 centimeter lang en heeft "een kegelvormige kop met enorme antennes en een snavelvormige mond om te eten", aldus de onderzoekers. Het beestje is blind en kleurloos, eigenschappen die typisch zijn voor dieren die hun hele leven onder de grond doorbrengen. De vrouwtjes hebben meer poten dan de mannetjes.

De duizendpoot rekt zijn lichaam uit waardoor het nog dunner wordt en zo in kleine scheurtjes past. De vele pootjes stuwen het lichaam voort en breken spleetjes en kloofjes open.

Van de tot nu toe bekende wormachtige beestjes die duizendpoten worden genoemd, is er nooit één gevonden met meer dan 750 poten. Duizendpoten behoren tot de eerste dieren op aarde die vanuit zee het land veroverden en lucht inademden. Sommige al lang uitgestorven soorten waren ruim twee meter lang.


Bron: https://www.nu.nl/binnenland/6173588/eerste-echte-duizendpoot-ontdekt-met-meer-dan-duizend-pootjes.html
Met vriendelijke groet, Rob

KoenVerhoogt

Maar ik zie 2 pootparen per segment... dan is het dus gewoon een miljoenpoot met veeeeeel te weinig pootjes :P
Met vriendelijke groet, Koen Verhoogt
Favoriete soortgroepen: Korstmossen en Kevers
6237 soorten tot nu toe

https://waarneming.nl/user/photos/102250[/url

Frank van de Putte

In het Engels klopt het wel, het is de eerste millipede (bij ons miljoenpoot) met > 1000 poten;

https://www.nature.com/articles/s41598-021-02447-0
Groetjes,

Frank van de Putte

OJGoreng

Met vriendelijke groet, Zainal

Rob Koelman

Vangen overlastgevende rivierkreeft gaat nog niet goed, verder onderzoek nodig
31 mrt 2022 om 20:25

Bij een vangproef van Amerikaanse rivierkreeften in Krimpenerwaard zijn ruim 80.000 dieren gevangen, maar toch blijkt de proef geen succes. Dat zegt het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard woensdag tegen NU.nl na berichtgeving van Omroep West. Om het kreeftprobleem op te lossen is een landelijke aanpak nodig.

80.000 kreeften lijkt veel, maar het zijn er nog niet genoeg en ze werden niet gevangen voordat ze flink waren gegroeid en zich al hadden voortgeplant. De gevangen kreeften worden vooral gebruikt voor onderzoek en gaan naar restaurants, die ze verwerken in hun eten.

Het onderzoek gaat nu een tweede fase in, waarin in meerdere gebieden naar de dieren wordt gekeken, zegt Paula Korteweg van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK). Tijdens de proeven wordt verder onderzocht wat het effect is van het vangen van kreeften en hoeveel geld en mensen er nodig zijn voor het vangen.

Om de plaag te beëindigen is een landelijke aanpak nodig, zoals ook gebeurde bij de muskusratten, zegt Korteweg. De vangproeven en onderzoeken die nu worden gedaan zijn daar een voorbereiding op.

Korteweg legt uit dat zo'n aanpak lastig is, omdat er volgens de wet niet vrij gevist mag worden op de kreeften. Uiteindelijk is het aan de Rijksoverheid om mogelijk te maken dat de rivierkreeften kunnen worden geruimd.

Amerikaanse rivierkreeften vormen al jaren een plaag. Het dier werd rond 1985 in Nederland geïntroduceerd. Aanvankelijk viel het niet op, maar toen de diertjes zich flink voort begonnen te planten, begonnen de problemen. Ze verstoren de ecoystemen in verschillende gebieden, eten allerlei diertjes, insecten en plantjes op en graven holen en gangen. Daardoor worden oevers instabiel, waar boeren last van hebben.


Bron: https://www.nu.nl/dieren/6192549/vangen-overlastgevende-rivierkreeft-gaat-nog-niet-goed-verder-onderzoek-nodig.html
Met vriendelijke groet, Rob

ruut

Steeds vaker een valse wolfspin gezien in Brabant
Vandaag om 05:00 • Aangepast vandaag om 09:07

NL
Deze valse wolfspin eet bananen (foto: Jessica en Erik).

Het aantal meldingen van valse wolfspinnen steeg dit jaar explosief in Brabant en de rest van Nederland. Vorig jaar werd er in Brabant bij Waarneming.nl zo'n 60 keer melding gemaakt van een valse wolfspin. Dit jaar steeg dat aantal explosief, naar 280 meldingen.
Profielfoto van Liam Toll
Geschreven door
Liam Toll
Op Waarneming.nl kunnen Nederlanders planten en dieren die ze hebben gespot doorgeven. Landelijk ontving de website dit jaar bijna 1600 meldingen van valse wolfspinnen. Dat is ruim vijf keer zoveel als in heel 2021.

De spin komt van oorsprong vooral voor in het Middellandse Zeegebied, maar kan steeds beter overleven in het Nederlandse klimaat, merkt Matthijs Marskamp. Hij is spinnendeskundige bij de Oliemeulen in Tilburg. "Vroeger hadden we lange en strenge winters. Daardoor ging de spin in de winter vaak dood en zagen we hem minder." Door klimaatverandering is dat nu dus veranderd. "In warm weer is het beestje veel actiever en zien we hem dus ook veel meer."

Samen met Limburg en Gelderland is het aantal waarnemingen in onze provincie het meeste gestegen vergeleken met vorig jaar. In 2022 werd het aantal waarnemingen in deze drie provincies vijf keer zo hoog. In de provincie Zeeland werd de wolfspin het minst vaak gezien.

Op deze kaart is per gemeente te zien waar de wolfspin waargenomen is

Bron https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/4172992/steeds-vaker-een-valse-wolfspin-gezien-in-brabant

ruut

Oeps, de verkeerde topic, graag verplaatsen aub
met dank, ruut

ruut

NOS Nieuws

Gisteren, 21:48
Vrouw vindt schorpioen in haar schuur: 'Ik was als de dood'

In Nunspeet heeft een vrouw een schorpioen gevonden in haar schuur. Ze wilde iets uit de schuur pakken toen er plotseling iets kleins en zwarts wegschoot.

Ezra van Olst wist niet wat ze zag. "Ik was de baby aan het verschonen. De doekjes waren op, dus ging ik de schuur in om nieuwe te halen. Daar liggen de doekjes in een soort kist met lades. Ik trok een la open en zag onder de doos met doekjes iets kleins en zwarts wegschieten", vertelt ze aan Omroep Gelderland.

Naar eigen zeggen is ze "als de dood voor alles wat kruipt", dus haar vriend ging op onderzoek uit. "Hij dacht aan een spinnetje toen ik hem erbij riep. Dat veranderde toen hij ging kijken", zegt ze. "Hij leek Freek Vonk wel. 'Wow, een schorpioen', riep hij. En toen wilde hij hem nog houden ook. Hij is naar de dierenwinkel gegaan voor een terrarium."

De schorpioen heeft een nieuw onderkomen gekregen. Niet bij Van Olst thuis maar op het kantoor van haar vriend.

Oorsprong is een raadsel

Hoe het dier in de schuur is terechtgekomen, is onduidelijk. Van Olst heeft naar eigen zeggen wat onderzoek gedaan en op basis daarvan vermoedt ze dat het gaat om een Europese zwarte schorpioen die met iets is meegereisd. "Die komt normaal alleen in Zuid-Europa voor en daar zijn we niet onlangs geweest. Misschien zat hij op de een of andere manier in de grootverpakking van de billendoekjes."

Ook terrariumspecialist Mark van een dierenspeciaalzaak uit Ede denkt aan een transportkwestie. "Misschien door de wereldhandel", legt hij uit. "Waar spullen verzonden worden, kunnen dieren meekomen. Denk aan kikkers bij snijbloemen of spinnen bij een lading bananen. Als een verpakking verhandeld wordt via een groothandel en die verpakking is op een plek geweest waar schorpioenen voorkomen, kan er eentje meekomen."

Wat voor soort het is, durft Mark niet te zeggen. "Er zijn duizenden soorten schorpioenen en ze lijken vaak veel op elkaar. Zolang niet duidelijk is uit welk land de schorpioen komt, is het gewoon niet met zekerheid te zeggen."

Ecoloog Fabrice Ottburg van Wageningen University & Research denkt overigens dat Van Olst gelijk heeft: volgens hem gaat het zeer waarschijnlijk om de Europese zwarte schorpioen.

Bron:
https://nos.nl/artikel/2453798-vrouw-vindt-schorpioen-in-haar-schuur-ik-was-als-de-dood