Stengelloze Sleutelbloem bloeiend in november?

Gestart door Grada Menting, december 03, 2005, 16:45:19 PM

Vorige topic - Volgende topic

Grada Menting

Lijkt erg op Stengelloze Sleutelbloem.
Ik heb hem eind november gefotografeerd in Zeeland.


han.endt

Sofie,

Dat verschijnsel ken ik. Om deze tijd van het jaar worden sleutelbloemen (vnl. hybriden van de Stengelloze) geforceerd om ze als winterbloeiers te kunnen aanbieden. Ik heb gemerkt dat deze plantjes eenmaal in de tuin gezet van slag blijven en vaak het hele jaar door blijven bloeien. Sleutelbloemen slaan gemakkelijk uit zaad op en ik denk dat het verschijsel daar vandaan komt.

tekenaar

Het komt ook van nature voor. In mijn omgeving (Slovenie) is de stengelloze sleutelbloem een zeer algemene wilde plant. Ongetwijfeld vindt soms uitzaaiing/kruising met gecultiveerde planten plaats (gevolg: enkele rose bloeiende exemplaren in een stadstuin) maar dit zal met name in het bos zeer minimaal zijn.

In feite vindt ik het hele jaar door wel eens een enkel bloempje (uitgezonderd midwinter: sneeuw), ook bij de geheel wilde exemplaren.  

Overigens zijn de bloempje eetbaar (zit weinig smaak aan) en kan je er muziek op maken (ze heten hier 'trompetjes': als je erop blaast komt er -na wat oefening- een piepgeluidje uit. Ongeveer erop blazen zoals je nectar uit dovenetelbloempjes zuigt).  
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/