Gewoon dikkopmos?

Gestart door JohnvR, februari 27, 2007, 16:38:31 PM

Vorige topic - Volgende topic

JohnvR

Zondag was ik op de Veluwe in een gemengd bos. Grote delen van de bodem, boomstronken etc. waren begroeid met mos. Daarvan heb ik er een aantal verzameld, die ik graag wil verifieren.

Mos 2, Gewoon dikkopmos? Dit stond op een boomstronk. Het lijkt alsof er horizontale takjes zijn die fijn bebladerd zijn en opstaande takjes die dichter bebladerd zijn met grotere blaadjes. De kapselsteel is ruw (40x) en de blaadjes zijn licht getand (40x). Ik kan er alleen geen duidelijk nerf in onderscheiden.






Windekind

#1
Als de kapselsteel papilleus is ( onder 40x duidelijke kleine bolletjes) dan moet dit inderdaad Gewoon dikkopmos zijn. Ik zie het op de foto niet goed. Overigens de laatste foto heb je elders gepost onder de vraag of dit Thujamos is.  Ik denk dat je een vergissing hebt gemaakt bij het invoeren van de foto op die plek.

groet,

Elmar
Met vriendelijke groet,
Elmar Prins

Niko Buiten

John,

Je schrijft dat je geen duidelijke nerf in de blaadjes kunt onderscheiden terwijl ik er verscheidene zie. Volgens mij moet je ze nog leren herkennen. Daarom zal ik er hieronder enkele beschrijven:

1. In de middelste stengel het bovenste met de bladrug naar ons toegekeerde blaadje. De groene streep midden in het blad is de nerf.

2. In de linkse stengel het blaadje links van het zwarte bolletje. De groene streep in het blad is de nerf.

Ik ben benieuwd naar je bevindingen.
Groet,

Niko Buiten.


JohnvR

Ik ben inderdaad nog niet zo bekend met Gewoon dikkopmos (of met andere mossen). Ik heb het een enkele keer gezien. Ik lees in de veldgids dat het nogal variabel is, dus daar ligt voor mij nog braakliggend terrein. Wat me opviel was dat er horizontale stengels zijn en opstaande met een andere morfologie. Ik hoop dat dat op onderstaande foto een beetje duidelijk is.

Mijn microscoop is niet zo goed, maar met het 'webcammetje' dat erbij zit zie je de dingen toch slechter dan door de lens. De bobbeltje op de kapselsteel zijn desalniettemin wel te zien, maar de tandjes op de blaadjes komen niet goed uit de verf, maar ze zitten er wel.

Voor wat betreft de nerven zie ik die inderdaad wel op mijn foto's bij sommige blaadjes, maar onder de microscoop komt dat niet goed uit de verf. Al met al klopt denk ik alles wel voor Gewoon dikkopmos.

Foto met een poging de horizontale en opstaande verschillen in beeld te brengen.


Links de ruwe kapselsteel, rechts een bladrand met vaag de tandjes.