Andere platrug?

Gestart door janaken, februari 05, 2007, 13:19:29 PM

Vorige topic - Volgende topic

janaken

Een paar maanden geleden heb ik een foto gemaakt van Polydesmus angustus.

http://forum.waarneming.nl/forum/index.php?showtopic=17102

Nu kwam ik weer een platrug tegen, maar een veel kleiner exemplaar.
Bovendien zien de randen en de rugplaten er anders uit, ze zijn gestekeld.
De randen van de rugplaten zijn naar buiten gestekeld, de rugplaten naar achteren.
Weet iemand welke soort dit is?
 
Groetjes,

Tjeu.

Arp

#1
Ik heb het nog nog niet geprobeerd, maar misschien kom je hiermee verder??

Edit: Nee dus ... daarmee kom ik maar tot "Polydesmida" ... heb het even geprobeerd, want kijk nou wat er tussen m'n foto's van vandaag zat  :lol: wel vind ik ze eigenlijk toch wel erg op jouw oude beest lijken  :blink:  
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

janaken

Polydesmus angustus
Groetjes,

Tjeu.

janaken

Véél kleiner en héél anders.

Onbekende platrug
Groetjes,

Tjeu.

Arp

#4
Mooie foto's - zo gedetailleerd dat doet mijn speelgoedcameraatje niet hoor. Ik kan je er zeker niet verder mee helpen, maar misschien is het voor anderen alvast handig om te weten hoe groot de beestjes dan ongeveer waren (als dit mede je twijfel veroorzaakt). Verder ben ik waarschijnlijk gewoon te dom, maar zie ik nog steeds geen héél erg duidelijk verschil; tenzij de kop van de bovenste (P. angustus) aan de andere kant ligt dan van de onderste (onbekend) zie ik bij beide een vergelijkbare kartelrand, waarbij die van de onbekende mij wat "verser" lijkt (en wellicht daarom nog wat fijnere puntjes aan de uiteinden van de kartels heeft??). Ik zie de "stekeltjes" die je bedoeld wel, maar vraag me dus af hoeveel dagen/uren die dingen heel blijven als zo'n beest onder vanalles en nogwat rondschurkt? Wel lijkt er wat relatief lengteverschil in de geledingen van de pootjes te zitten?? Maar dat zijn alleen wat observaties van een totaal lekenoog dat het wel lollig vind om wat te leren, maar eigenlijks niks weet... :wacko:
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

gardensafari

Tel ik 19 segmenten? Dan wellicht een Brachydesmus-soort. Anders zou je kunnen denken aan Polydesmus testaceus.

Misschien kan Louis uitkomst brengen....
Groetjes,

Hans Arentsen
www.gardensafari.nl

Hoezo geen idealen? Ik wil een heleboel mensen verbeteren.

spinnenvrouw

Het is hier net als bij spinnen en de meeste insecten: voor een zekere determinatie heb je het genitaal nodig. Bij deze beesten heb je dan vooral de mannetjes zo op naam.
Volgens een van mijn boeken (Blower 1985, voor GB) is een volwassen Brachydesmus 10 mm lang en heeft 19 ringen; Polydesmus is 10 mm of langer, en heeft 20 ringen.  Beharing (borsteltjes op de rugzijde) is afgebeeld voor Brachydesmus maar ook bij een Polydesmussoort, dus dat lijkt me niet diagnostisch.  Determineren op de vorm van de bobbels lijkt me erg moeilijk zonder veel ervaring en veel vergelijkingsmateriaal.
Jacomijn Prinsen

janaken

Dankjewel allemaal.
Als ik het goed begrijp is er dus ook een Polydesmus met stekels.
De lengte van het beestje was trouwens 1 cm.

De identificatie blijkt reuze eenvoudig te zijn. Toch gewoon een kwestie van goed tellen. Het eerste segment is iets anders van vorm dan de andere. Het is dat halvemaanvormig stekelig ding waar de kop net achter schuil gaat. Dáár begin je dus met tellen. De eerste 4 segmenten zijn trouwens dunner dan de daaropvolgende, omdat ze maar één paar pootjes dragen. Dat is hier goed te zien. Bij 7 ben je aangekomen bij die blauwe verkleuring, en het stuitje is precies nummer 19.

Ter controle kijken we nog even naar Polydesmus angustus. Daar is de kop achter het schild nog net te zien. Als we bij dat schild beginnen met tellen komen we bij 20 uit. Dat klopt dus als een bus.

Het moet een Brachydesmus zijn, en omdat er in Nederland maar één soort voorkomt, is het:
Brachydesmus superus Latzel, 1884


Twee stekelige kleutertjes.
http://photo.net/photodb/photo?photo_id=3906919
Groetjes,

Tjeu.

gardensafari

#8
Citeer


Twee stekelige kleutertjes.
http://photo.net/photodb/photo?photo_id=3906919
Maar ik denk dat die twee "kleutertjes" insecten zijn: zes pootjes, niet elk segment heeft pootjes en de segmenten met pootjes hebben maar één paar...
Groetjes,

Hans Arentsen
www.gardensafari.nl

Hoezo geen idealen? Ik wil een heleboel mensen verbeteren.

janaken

Als je een beetje lager gekeken had, had je kunnen zien dat de determinatie door Matty Berg gebeurd is. Ik heb uiteraard even nagekeken of die persoon wel iets voorsteld, en dat bleek inderdaad het geval te zijn. Jij vertrouwd er ook op in je website.
Groetjes,

Tjeu.

gardensafari

#10
Oeps, sorry:  :unsure:

Ik had inderdaad niet omlaag gescrold. Sorry. Als Matty Berg ze heeft gedetermineerd, trek ik mij met het schaamrood op de kaken terug onder de steen, waaronder ik meende vandaan te moeten komen.
Ik heb echt nooit geweten dat (kennelijk 1e instar) jonge myriapoda ook maar zes pootjes hadden. Net als mijten en teken, van welke diertjes ik het wel wist.

Aanvaard mijn nederige excuses dus en geloof me, ik zal het vast nog wel een keer fout doen  :)

Maar het was weer een prima leermoment.... :duim:

Maar Janaken, je bent een heel goede aanwinst hier op waarneming.nl, maar het is een beetje gewoonte geworden op dit forum om met je (voor)naam te ondertekenen. Je kunt een standaard ondertekening aanmaken. Voegt aan de volwaardigheid van je bijdragen niets toe, maar maakt alles net een beetje persoonlijker.

PS: Dit is positief bedoeld, ik hoop niet dat je boos wordt.....
Groetjes,

Hans Arentsen
www.gardensafari.nl

Hoezo geen idealen? Ik wil een heleboel mensen verbeteren.

gardensafari

Verder ben ik blij dat mijn Brachydesmus juist bleek. Had ik nou maar even in het soortenregister gekeken, dan had ik hem tot op de soort kunnen benoemen.
Nou ja, nog een leermoment zullen we maar zeggen... :(  
Groetjes,

Hans Arentsen
www.gardensafari.nl

Hoezo geen idealen? Ik wil een heleboel mensen verbeteren.