Hoofdmenu

gierzwaluwen ringen

Gestart door derksh, juli 29, 2012, 22:23:35 PM

Vorige topic - Volgende topic

Langenbach

Beste Herman,
de mate van verstoring door ringen en nestkastcontroles (bij gierzwaluw relatief groot) moet worden afgewogen tegen de opbrengst. Ten opzichte van de resultaten met geo-locators zijn de resultaten naar trek van GZ met ringen uiterst matig. Voor onderzoek naar de TREKROUTE en het winterverblijf is het ringen dus sterk af te raden. Ik weet niet wat ringen oplevert voor de overige aspecten van de leefwijze (alle literatuur is welkom !) maar duidelijk is wel dat we genoeg van de Gierzwaluw weten om hem beter te kunnen beschermen.
Overigens worden er nog meer verstorende methoden dan alleen ringen op het nest gehanteerd. Van de zomer (tijdens het broedseizoen) zag ik bij Warns  (Fr.) dat een ringer mistnetten rond zijn huis had opgesteld en met enorme speakers lokgeluiden van Gierzwaluwen afspeelde.

groeten, Jaap Langenbach op: http://members.ziggo.nl/jaaplangenbach/Gierzwaluwwoudsend.html .
Vr. gr. Jaap Langenbach

HPM

Citaat van: Jeroen Nagtegaal op augustus 02, 2012, 14:46:31 PM
Citaat van: peterlindenburg op augustus 02, 2012, 14:42:13 PM
Ik denk dat ringen veel meer verstoring met zich mee brengt dan twitchen.
Dat is iets dat er los van staat lijkt me...

Verder lijkt deze discussie voor Henk meer vermaak te zijn dan echt iets serieus...
Zie http://tech.groups.yahoo.com/group/gierzwaluwen-praatgroep/message/5870

De gang schijnt vol te staan  ;)
Herman van der Meer

HPM

Hier wat gegevens over terugmeldingen uit Euringdatabase
http://www.euring.org/edb/species-maps/sp07950.htm
Ringtotalen zijn daar volgens mij niet te vinden.

Herman van der Meer

HPM

Citaat van: Langenbach op augustus 02, 2012, 14:59:26 PM
Beste Herman,
de mate van verstoring door ringen en nestkastcontroles (bij gierzwaluw relatief groot) moet worden afgewogen tegen de opbrengst. Ten opzichte van de resultaten met geo-locators zijn de resultaten naar trek van GZ met ringen uiterst matig. Voor onderzoek naar de TREKROUTE en het winterverblijf is het ringen dus sterk af te raden. Ik weet niet wat ringen oplevert voor de overige aspecten van de leefwijze (alle literatuur is welkom !) maar duidelijk is wel dat we genoeg van de Gierzwaluw weten om hem beter te kunnen beschermen.
Overigens worden er nog meer verstorende methoden dan alleen ringen op het nest gehanteerd. Van de zomer (tijdens het broedseizoen) zag ik bij Warns  (Fr.) dat een ringer mistnetten rond zijn huis had opgesteld en met enorme speakers lokgeluiden van Gierzwaluwen afspeelde.Dat lijkt me verstorend voor de buren.
Herman van der Meer

BramtK

Hoe dan ook, ik vind het niet slim om principieel voor het ringen van jonge Gierzwaluwen te zijn. Het vogeltrekstation zou een en ander periodiek tegen het licht moeten houden en daarbij rekening moeten houden met de laatste technologische ontwikkelingen. De opkomst van dataloggers heeft natuurlijk invloed op de kosten/baten-analyse. Dus Henk, pak de handschoen op en stop met het stichten van brandhaardjes.
Groeten,

Bram ter Keurs

HPM

#65
De verstoring door het ringen van nestjongen die Henk aanvoerde is in Engeland opgelost door ze niet meer zo jong te ringen. Kennelijk zijn er dan niet dezelfde problemen want zoals je in de gegeven grafiek kan zien worden er daar steeds meer nestjongen geringd. Dat wil uiteraard niet zeggen dat er helemaal geen verstoring is maar worden de nesten nu niet meer verlaten.
Iedere wetenschapper zal uiteraard de onderzoeksmethode kiezen die het best is om de vragen te beantwoorden. Ik denk niet dat alle vragen met loggers of zenders beantwoord kunnen worden en hoe dan ook brengt het gebruik van zenders e.d. ook verstoring en andere negatieve zaken met zich mee.
Bedenk vooral ook dat op of in het nest gevangen vogels het beste is wat je kan krijgen omdat alleen van die met zekerheid bekend is waar ze vandaan komen. Daar zijn geen alternatieven voor.
Als je elke vorm van verstoring verwerpt is er echt maar een oplossing: geen onderzoek meer doen.
Het is maar goed dat leken niet weten wat er in het kader van de wetenschap allemaal met vogels wordt uitgespookt. aan de andere kant zouden ze het misschien beter wel kunnen weten, want dan zouden ze het ringen vast met andere ogen gaan bekijken.
Herman van der Meer

BramtK

Maar wie verwerpt elke vorm van verstoring?


Later ringen is ook het resultaat van je methoden tegen het licht houden en afgaan op veldervaringen.
Groeten,

Bram ter Keurs

derksh

Dag allen,

sorry voor mij late reactie op iedereen maar had even andere dringende bezigheden.

Eerst even een reactie op Jeroen; vermaak Jeroen is het zeer zeker niet, ook al leest mijn bericht misschien zo. Als het zo overkomt, sorry daarvoor.
Dat " huiver" komt voort uit het feit dat ik informatie krijg die ik nog nooit gezien heb, ondanks dat ik veel op internet bezig ben.

In het begin van dit topic heb ik al aangegeven dat ik erg benieuwd ben naar jullie mening omdat op Waarneming.nl veel kennis aanwezig is.
Waarvoor in ieder geval iedereen bedankt.
Tenslotte ben ik niet voor niets hier een onderwerp over begonnen, de kennis op het forum is gewoon erg groot.  En die van mij wellicht te weinig en misschien wat voorbarig.

Jullie hebben mij aardig overtuigd dat onderzoeken die wetenschappelijk uitgevoerd worden wel degelijk verantwoord zijn en dat er zeker gekeken wordt naar de ins en outs. Dat wil zeggen de plussen en minnen.
Waar ik nog wel tegenaan loop is dat minnen ook wetenschappelijke resultaten zijn.
Natuurlijk is dat waar maar zijn de gevallen waarin het mis gaat dan acceptable losses?

Ik realiseer mij dat bewijzen dat jonge gierzwaluwen in veel gevallen verlaten worden door de ouders moeilijk te bewijzen is, de gegevens die Herman aanhaalt zijn duidelijk, de timing van ringen is de belangrijkste factor voor het verdere verloop van het broedsel.

Hoe anders zou het in gewone nestkasten  kunnen zijn die jaarlijks worden leeggehaald in bij zijn van belangstellenden en waarbij kinderen een jonge gierzwaluw mogen vasthouden met alle mogelijke gevolgen van dien.
Maar goed, KUNNEN, is dus niet zeker weten. Dat snap ik nu wel.

Ik weet zeker dat jullie mij nu de vraag gaan stellen omdat inderdaad ook te gaan doen en om zo met gegevens te komen.

groet Henk
HPM

Voor de discussei over ringen versus geolocators is dit een interessanat artikel (PDF)
Bowlin, M.S. et al (2010)
The effects of geolocator drag and weight on the flight ranges of small migrants
Methods in Ecology & Evolution 1(4):398–402

Het gaat primair over de luchtweerstand van geolocators maar er worden ook nog andere zaken genoemd (gewicht, onnauwkeurigheid, laag terugmeldingspoercentage). Er valt nog veel te verbeteren.

Herman van der Meer

derksh

Dag Herman,

Bedankt voor de "link".

" een zin in het rapport waar ik in ieder geval meteen wat mee kan is,"to ensure that there are are nest sites available". :blink:

Voor de rest is het toch belangrijk om te blijven kijken naar wie het ringen van gierzwaluwen in Nederland uitvoeren en wat de beweegredenen zijn.

Door een paar locale acties heb ik te snel iedereen over èèn kam geschoren, maar goed, inmiddels hebben jullie mij wel duidelijk gemaakt dat dat niet de bedoeling is. ;D.

Toch ben ik ondanks de soms gepeperde uitlatingen blij met de informatie die ik hierdoor heb gekregen. Zo zie je maar.

vr. groet
Henk