goede geluidsopname apparatuur?

Gestart door laatvlieger, februari 21, 2007, 12:31:26 PM

Vorige topic - Volgende topic

laatvlieger

Heeft iemand een idee waarmee je op dit moment het beste geluidsopnamen kunt maken? De minidisk was hier erg goed voor, maar dat is toch een systeem dat het verder niet gaat redden, dus dat lijkt me niet de beste keus.

Waar zou het verder nog goed mee kunnen? Heeft iemand tips? Liefst iets kleins waar ook een externe microfoon op is aan te sluiten.  
Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/

Edwin Bont

#1
Er bestaat tegenwoordig ook een nieuwe soort minidisc, het is Hi-MD minidisc.
Het komt erop neer dat je hem gewoon als harde schijf kan gebruiken, opnemen op mp3 formaat, enz.
Hier wat meer info: http://www.mdcenter.nl/  

JanM

#2
Kijk voor algemene info op http://www.natuurgeluid.nl/website.htm

Je kunt ook denken aan een harddiskrecorder, neemt gelijk in WAV en in een bijzonder hoge kwaliteit op

Zie
http://www.geluidenlichtshop.nl/product_in...roducts_id=1225

of iets goedkoper

http://www.geluidenlichtshop.nl/product_in...roducts_id=1224
Nog meer:
Dat recorder zie http://www.zzounds.com/item--TASDAP1

Videocamera, (wel wat slepen) een laptop, memorecorder, de ouderwetse cassetterecorder, je kunt achteraf een hoop corrigeren ( ruis er uit) met een audioprog

Ik gebruik zelf de minidisc


JanM

#4
MP3 is gecomprimeerd en toch iets minder van kwaliteit dan WAV (en dat kun je altijd nog omzetten naar MP3 om het bijvoorbeeld hier te laten horen)

marcel123

#5
De vraagbaak van natuurgeluid.nl gaf het volgende antwoord dat een overzicht is van de antwoorden die hierboven zijn gegeven:

CiteerHallo Marcel,

MP3 spelers met microfooningang zijn er wel, maar worden binnen onze club niet gebruikt omdat ze niet goed genoeg zijn om mooie geluidsopnamen mee te maken. Het handmatig instellen van het opnameniveau is ook vrijwel nooit mogelijk.
Met een tweedehands Minidisc-recordertje kun je over het algemeen al betere opnamen maken.
HiMD, de opvolger van minidisc wordt zo weinig verkocht dat deze recorders misschien over een paar jaar niet meer gemaakt worden. Met HiMD zijn wel opnamen van hoge kwaliteit mogelijk, zeker als je ongecomprimeerd in PCM opneemt (Sony MZ-NH900, MZ-RH1). Andere recorders die voor ongeveer 200-300 Euro een vergelijkbaar hogee opnamekwaliteit bieden zijn er niet.
Dus als je 200-300 euro wilt uitgeven aan een recorder dan kun je toch veel beter een Sony HiMD recorder kopen dan een MP3 speler met microfooningang

Als je low budget opnamen wilt maken dan kun je misschien beter meer geld uitgeven aan je microfoon dan aan je recorder. Aan een goede microfoon ben je ook al gauw een paar honderd euro kwijt,  Een low budget-oplossing voor recorder plus microfoon komt daarmee toch al gauw op zo'n 600-700 Euro.
Wil je minder geld uitgeven, koop dan via Marktplaats voor een paar tientjes een MD recorder (of  twee van hetzelfde merjk en type), en daarbij bijvoorbeeld een nieuwe (of, als je eraan kunt komen, een tweedehands) richtmicrofoon van Sennheiser ME67 . Ook de oude MD schijfjes kun je gerust tweedehands met tientallen tegelijk aanschaffen voor ca 0.80- 0.85  Euro per  MD. Ze zijn herschrijfbaar en bovendien duurzamer dan een CD.


A.s.  zaterdag is er een bijeenkomst van onze club in Putten, op de Veluwe. Als je meer info wilt hebben, dan ben je altijd welkom.

Groeten,
Vincent Martens


Meer info over de bijeenkomst van zaterdag a.s.: http://forum.waarneming.nl/forum/index.php...ent&eventid=313

Piter Anjema

#6
Ik ben nog steeds heel tevreden met mijn mp3 speler als opname apparatuur.

Het enige wat ik dit jaar ga veranderen is de microfoon, ik heb nu een €5,- microfoon van een headset.

totale kosten tot nu toe:
mp3-speler € 119,- + een mic. € 5,- = € 124,-

resultaat:

Zanglijster

Tuinfluiter

Alarmerende Merel

Spreeuwen Gekwetter

Huismus

laatvlieger

#7
Bedankt voor al jullie reacties! Ik ben er echter niet heel erg vrolijk van geworden... oude mindiskspelers ... en alles bij elkaar nog steeds aardig wat geld bij elkaar...

Ik ga nog even denken.. Dan is de tussenoplossing van Piter misschien zo gek nog niet... Dan kan ik er ook nog muziek op zetten..  
Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/