Casarca's Eemmeer - ringen om herkomst te bepalen?

Gestart door Max Berlijn, juli 09, 2012, 22:46:55 PM

Vorige topic - Volgende topic

migratorius

De Casarcaliefhebber op BirdForum heeft weer eens nagevraagd of er nog nieuws is. De Casarca's zijn hun broedgebieden aan het opzoeken (ik heb al een paar paartjes langs zien komen ten noorden van het Ruhrgebied), dus terugmeldingen worden nu echt spannend!

JanHein

Jeroen Nagtegaal

Het aantal aflezingen en afgelezen vogel is de laatste weken voor mijn gevoel flink minder. Wellicht duid dit ook wel op de spreiding in de regio waardoor de afleeskans lager is. Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen om te denken dat ze niet uit Duitsland komen...
Groet, Jeroen Nagtegaal
Moderator subforum Ringen

Een geringde vogel gezien of gevonden.
Meld het hier of mail naar ringonderzoek@gmail.com

leostegeman

En begint hiermee nu niet de droom van velen te vervliegen dat onze Casrca's een wilde oorsprong uit het verre/midden-oosten zouden hebben????

sjoerddirksen

Tja, da's het typische van dromen....: het is erg leuk, maar als je wakker wordt ziet het er anders uit ;D

Toch heeft het wakker worden veel opgeleverd: we weten nu dat veel van de vogels uit Duitsland en Zwitserland komen, we weten dat de Niederrhein-groep en de Zwitserland-groep met elkaar verbonden zijn. En er zijn nog steeds een aantal vogels met een halsband helemaal niet gezien na vertrek uit het Eemmeer afgelopen augustus - stiekem droom ik soms toch nog wel een beetje!

Max Berlijn

Max Berlijn
Oud archivaris CDNA zie: https://observation.org/user/lifelist/10891 voor mijn belangrijke waarnemingen buiten NL + https://www.instagram.com/maxberlijn/ voor my Holarctic photo's.

Jeroen Nagtegaal

Wrrn.nl maar ook andere bronnen worden goed in de gaten gehouden ;). Dit is een vogel die al enige tijd in Noord-Limburg hangt en dus mogelijk gaat broeden. Huub voert alles keurig in én leest geregeld erg leuke dingen af daar.
Groet, Jeroen Nagtegaal
Moderator subforum Ringen

Een geringde vogel gezien of gevonden.
Meld het hier of mail naar ringonderzoek@gmail.com

migratorius

Momenteel op de voorpagina van http://ornitho.de/: de verspreiding van Casarca's in Duitsland vanaf 1 januari.
Aangezien deze hoogstens een paar dagen te zien is en dit soort leuke kaartjes niet op te vragen is heb ik maar een jpeg als attachment bijgevoegd.

JanHein

Klaas van Dijk

Via Facebook een bericht van Erik Kleyheeg dat hij gister aanwezig was bij een succesvolle vangactie van ruiende Casarca's op het Eemmeer. In totaal werden 64 Casarca's voorzien van een halsband. Hierdoor is het aantal Casarca's met een halsband meer dan verdubbeld.

Alle aflezingen zijn zeer welkom en kunnen worden ingevoerd in geese.org.

Vriendelijke groeten,

Klaas van Dijk

sjoerddirksen

Via ons account op Twitter @WgCasarcaNL en Facebook-berichten is al bekend gemaakt dat we gisteren op het Eemmeer casarca's gevangen hebben: 64 vogels hebben een gele halsband gekregen. De halsband is iets hoger (en beter afleesbaar) dan het type dat we vorig jaar gebruikt hebben. Van onder naar boven aflezen, eerst een letter dan een cijfer. We hebben gisteren de series N, P, R, S, T, U en V gebruikt.

De aantallen op het Eemmeer beleven lang achter bij vorig jaar, en we hebben duidelijke aanwijzingen dat dit samenhangt met een verminderde beschikbaarheid van waterplanten - ook andere soorten die waterplanten eten kwamen later en in lagere aantallen. Uiteindelijk zaten er op 22-7 ruim 600. Onze enige nog actieve zendervogel bevestigde het beeld: hij is in juni en juli twee keer een nacht in het Eemmeer geweest, de tweede keer na een dagenlange zwerftocht door NO-Nederland, maar beide keren vertrok hij na één nacht direct weer naar het Niederrhein gebied in Duitsland. Eemmeer afgekeurd voor dat moment.

We hebben in de gaten gehouden of er op andere locaties ruiers zouden opduiken, bijvoorbeeld Lauwersmeer en IJsselmonding leken kandidaten. Tot onze verrassing bleken er in ieder geval 175 te ruien bij de Kreupel in het IJsselmeer. Daar zijn inmiddels ook 2 vogels van een halsband voorzien (uit de X-serie).

Van de halsbanden van vorig jaar hebben we in de herfst en winter aardig wat aflezingen gekregen. Veel vogels gaan naar de Niederrhein en het Ruhrgebied. Sommige gingen van daaruit verder zuidwaarts, andere werden zonder tussenstop gemeld uit het zuiden van Duitsland (zowel Baden-Würtemberg als Beieren) en Zwitserland. In de broedtijd was het aantal vogels dat gemeld werd niet groot, maar deze casarca's zaten in dezelfde gebieden in Duitsland en ook Zwiteserland.

Helaas zijn er nog niet veel vogels terug gezien in Nederland. Op het Eemmeer is aflezen niet gemakkelijk, het licht is vooral 's avonds gunstig en dan moet je geluk hebben dat ze niet te ver uit de kust foerageren. Het zou mooi zijn als mensen vanuit de vogelkijkhut of het talud van de A27 nog kans zien halsbanden uit 2013 af te lezen - we willen graag weten welke en hoeveel vogels weer naar NL zijn gekomen. Uiteraard is het heel goed denkbaar dat op de ruiplaats in het Eemmeer vooral (nog) niet broedende vogels zitten, die het jaar daarop mogelijk op andere plekken, bij eventuele jongen, ruien. Ook in de weken na de rui is opletten zinvol: vorig jaar werden op verschillende plekken vogels gezien die het Eemmeer verlaten hadden. Ook op die manier kunnen we nog vogels 'te pakken krijgen' die hier geruid hebben.

Namens de Werkgroep Casarca Nederland,
Sjoerd Dirksen


sjoerddirksen

In de zomers van 2013 en 2014 hebben wij in Nederland in totaal 126 casarca's geringd met een afleesbare halsband, de meeste op het Eemmeer. Het eerste doel van het project was het achterhalen van de herkomst van de grote groep ruiende casarca's op het Eemmeer.

In oktober j.l. hebben we een poster met de eerste resultaten van ons project gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de Deutsche Ornithologen-Gesellschaft te Bielefeld. Het leek ons goed die poster rond te sturen aan alle aflezers en andere belangstellenden. Naast die e-mail verzending hebben we dit forum steeds als plek voor berichten gebruikt, daarom nu ook hier deze informatie. We willen graag laten zien wat het project tot nu toe al heeft opgeleverd. 

Dit geeft ons ook de gelegenheid om iedereen te bedanken voor zijn/haar bijdrage aan het project, in de meeste gevallen in het veld door het aflezen van halsbanden of hulp bij de vangacties. Uit de poster zal duidelijk zijn dat we nu al het een en ander weten, maar dat er tegelijk ook nog veel te ontdekken is aan deze leuke vogels.

Namens de Werkgroep Casarca Nederland,

Sjoerd Dirksen

PS om de poster binnen de 400 KB te krijgen die hier is toegestaan, heb ik hem twee keer door een filesize-reductie moeten duwen - als de kwaliteit te wensen overlaat kun je me altijd mailen voor een betere file wgcasarca@xs4all.nl

HPM

Herman van der Meer

migratorius

Leuk! Wellicht zal dit de Britten ertoe bewegen de "moderne" zomerse Casarcawaarnemingen eindelijk als Categorie C5 (in het buitenland ingeburgerde exoten) op te nemen in de Britse lijst.

JanHein

sjoerddirksen

Citaat van: HPM op december 06, 2014, 11:35:33 AM
Zie ook nog:
Vögel in Deutschland aktuell:
Sommer 2014: Rostgänse, Halsbandsittiche und Steppenweihen
Der Falke 61,11/2014
http://www.dda-web.de/downloads/texts/publications/falke/61/koenig_et_al_2014_ornitho_sommer_rostgaense_halsbandsittiche_steppenweihen.pdf

Dank Herman, die had ik zelf moeten bedenken als toevoeging... Dat was spin-off van onze aanwezigheid in Bielefeld, we hopen vooral in de broedtijd meer waarnemers in Duitsland achter onze vogels aan te krijgen!

Sjoerd

Roland_Wantia

Jan Hein,
Hanteren de Britten ook een categorie "(in het buitenland) ingeburgerde nazaten van escapes"? Naar mijn mening zijn casarca's potentiële dwaalgasten en is exoot om die reden een niet passende kwalificatie.
Groet, Roland (in de auto op weg naar een verlaat sinterklaasfeest)

migratorius

Citaat van: Roland_Wantia op december 06, 2014, 18:14:31 PM
Jan Hein,
Hanteren de Britten ook een categorie "(in het buitenland) ingeburgerde nazaten van escapes"? Naar mijn mening zijn casarca's potentiële dwaalgasten en is exoot om die reden een niet passende kwalificatie.
Groet, Roland (in de auto op weg naar een verlaat sinterklaasfeest)
De exacte omschrijving van Categorie C5 is "Vagrant naturalized species – species from established naturalized populations abroad". Hij is nog niet toegepast, maar zou bijvoorbeeld ook op Heilige Ibis kunnen slaan. De Engelsen gebruiken de term "exoot" niet – ook herintroducties staan in Categorie C. Een soort kan bovendien in meer dan één categorie staan (bv. Grauwe Gans in A en C). Casarca staat al op de Britse lijst in Categorie B ("historische dwaalgast").

Een vogel met een halsband zou m.i. meteen in Categorie C5 terecht kunnen. Natuurlijk kan Casarca een "echte" dwaalgast zijn (want er zijn genoeg historische waarnemingen), maar de kans op een echt wilde vogel is wel heel klein (en, zoals de CDNA toegeeft: niet te beoordelen). Het standpunt van de BOU is nog veel gekker: men gaat ervan uit dat alle vogels in GB "recent ontsnapte vogels" zijn (Categorie E).

Overigens tellen Britten ook vogels in Categorie C, wat de belangstelling in "onze" Casarca's verklaart.

JanHein

Roland_Wantia

Dank voor de uitgebreide en heldere toelichting.
Groet, Roland (tijdens korte pauze pakjesavond die mijn dochter aangrijpt om namen te leren lezen).

Rene Janssen

Citaat van: sjoerddirksen op december 06, 2014, 10:38:38 AM
We willen graag laten zien wat het project tot nu toe al heeft opgeleverd. 
Super fraaie resultaten nu al! Dank voor het delen, Sjoerd!
René Janssen

Klaas van Dijk

Gister (27 augustus 2015) op een akker tussen Zoutkamp en Ulrum (provincie Groningen, oost van Lauwersmeer) een aflezing van een in het Eemmeer geringde Casarca (geel Z1), zie http://waarneming.nl/waarneming/view/105787040

Vriendelijke groeten,

Klaas van Dijk