Hooiwagen:Voorjaarshooiwagen (Rilaena triangularis

Gestart door Jan Zwaaneveld, februari 11, 2007, 18:47:36 PM

Vorige topic - Volgende topic

Jan Zwaaneveld

Deze kleine hooiwagen vond ik vanmiddag onder een boomstronk in een klein bosje langs de Linge in Leerdam. Ik vermoed dat het Lacinius ephippiatus is. Kan iemand dat bevestigen of ontkennen?

Alvast bedankt!
Lekker vogelen (mijn vogelblog)

Jan Zwaaneveld

Lekker vogelen (mijn vogelblog)

Jan Zwaaneveld

en om je een idee van de grootte te geven ...
Lekker vogelen (mijn vogelblog)

Robert Heemskerk

Het is een lastige groep, moeilijk te determineren (is mij verteld)
Maar misschien dat een specialist je er verder mee kan helpen..

Wel heb ik een aardige link, wat dit soort wagens betreft..;

http://www.european-arachnology.org/Opiliones.shtml

Jan Zwaaneveld

Die mooie wagenlink had ik al gevonden  :)
Het is inderdaad een lastige groep en het feit dat de hooiwagens nog niet in het Nederlands soortenregister staan, helpt ook niet mee. Zo heb je geen flauw idee welke wagens er zoal in dit land rondkarren.

Ik zal 'm eens op diptera.info onder other insects etc. zetten, misschien dat er toevallig een hooiwagenspecialist meeleest.  
Lekker vogelen (mijn vogelblog)

spinnenvrouw

We hebben in NL een kleine 30 soorten hooiwagens, er stond onlangs een lijst in de Nieuwsbrief SPINED.  

Hay Wijnhoven werkt aan een nieuwe tabel voor de NL-soorten, tot zolang kun je het beste werken met Martens (Tierwelt Deutschlands), als je tenminste een binoc hebt om detailkenmerken te bekijken.  Er is ook een KNNV-tabel van Spoek, en daarop zijn aanvullingen gepubliceerd in EB en SPINED.

Met de habituskenmerken als rugvlek en pootlengte kun je de keus wel enigszins beperken, maar persoonlijk vertrouw ik meer op de stekeltjes enzo.
Jacomijn Prinsen

Jan Zwaaneveld

Dank je voor deze nuttige info, spinnenvrouw.

30 soorten, dat is gelukkig te overzien. Helaas ben ik niet in het bezit ben van een tabel, noch van een binoc, dus het zal met de determinatie van dit wagentje niet erg gaan opschieten, vrees ik.

Ben ik net de trotse eigenaar geworden van een exemplaar van de Tirion Spinnengids, kan ik weer achter een hooiwagentabel aan.  :angry: Zo houden de beestjes je bezig ...
Lekker vogelen (mijn vogelblog)

spinnenvrouw

Maak je geen zorgen, als het voorjaar losbarst vliegen er zoveel verschillende spinnen om je oren dat het helemaal niet erg is dat je geen hooiwagentabel hebt!
Veel succes met het spinnenboek!  
Jacomijn Prinsen


Arp

#9
CiteerEr is ook een KNNV-tabel van Spoek, en daarop zijn aanvullingen gepubliceerd in EB en SPINED.
Hoi Jacomijn,

Bedankt voor de info. Ik heb vorige week die Spoek (WM 50, 1975) bemachtigd. Weet jij zo of die aanvullingen ook nog ergens te (ver)krijgen zijn??

Mijn kleine hooiwagentje van vorige week kroop ook tussen de pissebedden, maar op de kleine inlay midden onder zie je hem naast een springstaartje. Valt er wat over te zeggen? Hij lijkt mij dezelfde grappige oogjes te hebben als het dier van Jan?
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

gardensafari

Zijn de bovenste en de donkere onderste dezelfde?

Ik vermoed dat het zou kunnen gaan om juvenielen van de Voorjaarshooiwagen (Rilaena triangularis). Onvolwassen hooiwagens hebben veel kortere poten dan volwassen dieren. De poten worden bij elke vervelling langer. Maar pas op: zekerheid geef ik niet. Aan de andere kant heb je geluk: er zijn niet veel soorten in het voorjaar actief. Ze heten ook niet voor niets hooiwagen.....
Groetjes,

Hans Arentsen
www.gardensafari.nl

Hoezo geen idealen? Ik wil een heleboel mensen verbeteren.

Arp

#11
Dank je Hans, ik ga eens opzoek naar andere plaatjes van Rilaena triangularis.

CiteerZijn de bovenste en de donkere onderste dezelfde?
Voor zover je de bovenste en onderste op mijn kiekje bedoeld - Ja - allemaal één dier. Maar dat het tevens dezelfde zou zijn als op de foto van Jan zou wat al te toevallig zijn  :gap:  Zal ook best niet eens dezelfe soort zijn, maar voor mij als hooiwagenleek vond ik hem wel aardig in de buurt komen ;)
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

hay

Ja, Rilaena triangularis is de naam. Het is een van de weinige hooiwagens die niet in de "hooimaanden" volwassen is, maar vanaf nu tot in juni.
groet, hay

Jan Zwaaneveld

Lekker vogelen (mijn vogelblog)

hay

Ja, sorry Jan,
Alle foto's in dit item zijn onvolwassen beesten van Rilaena triangularis.
Vooral die grote oogheuvel (ocularium) is kenmerkend. De hele jonge exemplaren hebben een naar verhouding enorme oogheuvel, zo grotesk... het maakt ze goed herkenbaar, terwijl de meeste juveniele hooiwagens wat dat betreft een rampgebied zijn.
Groet, hay

Arp

Bedankt voor de bevestiging Hay! Leuk je nu ook hier tegen te komen :D

Het zijn inderdaad erg koddige hooiwagentjes, die kleintjes met de grote ogen  :gap:  
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

Jan Zwaaneveld

Lekker vogelen (mijn vogelblog)

spinnenvrouw

Hallo pudding,
Voor het determineren van hooiwagens kun je het beste wachten op de nieuwe tabel, maar met de oude tabel van Spoek (ik heb ook WM 50, van maart 1975)  kom je de nieuwe soorten voor de fauna tegen bij
4. Dicranopalpus. klauw van de palp klein, palp met lange parallelle apophyse
5. Astrobunus laevipes.  rugsegmenten met 2-4 tuberkels, geen stekel vooraan de kop, oogheuvel met tuberkels.
6a. een tweede Trogulussoort
14a. Platybunus pinetorum
16. Opilio canestrinii
25. Nelima semproni.  De tandjesrij is zelfs met een binoc moeilijk te zien, je zult bijna altijd een Leibunum hebben.  
Jacomijn Prinsen

Arp

Hoi Jacomijn, wat een service - harstikke bedankt voor de aanvullingen :duim: Ik zal uiteraard ook toeslaan zodra de nieuwe tabel er is, maar moet me sowieso nog een stuk beter inlezen op die beestjes voordat ik er echt wat mee kan, maar alle kleine beetjes helpen en dus is de oude tabel (met extra notities nu ;) ) voorlopig een leuk begin. Bedankt!
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

hay

Dag allen,
Geduld, de nieuwe tabel komt eraan. Het concept is af. Er komen heeeeeeel veel plaatjes in, en nog een paar nieuwe, spectaculaire soorten (ik kan het ook niet helpen, dat ik ze vind...). Astrobunus laevipes zit trouwens ook aan de Neder-Rijn, bij Wageningen: zoekt en ge zult vinden! Die "tweede Trogulus-soort" ga ik ook nog voor de Wageningse berg scoren (of is iemand me eens voor?).
Die Rilaena's zijn op dit moment al volwassen. Ze groeien als pubers: een eeuwigheid hebben ze van die korte beentjes en dan, voor je het goed en wel in de gaten hebt, schieten ze uit de kluiten.
groet, hay

spinnenvrouw

Dag Hay,
ik kom bijna nooit op onderlangs de Wageningse Berg, maar dat gaat veranderen. Mijn eigen 'achtertuin'!
Jacomijn Prinsen

hay

Beste spinnenvrouw,
Dat bedoel ik (leuk je hier tegen te komen)! Astrobunus zul je in de vloedzoom moeten zoeken, rond  de hoogwaterlijnzone. Trogulus nepaeformis is te verwachten op de "berg". Daar zou ook Nemastoma bimaculatum kunnen zitten en tal van andere soorten (toch zeker 15 in totaal). De hooiwagentijd ligt nog ver ons...
groet, hay