Jakhalzen bij de buren

Gestart door joostheeremans, juli 06, 2012, 13:33:49 PM

Vorige topic - Volgende topic

Freek Verkerk

Dit topic loopt niet hard, maar het is wel interessant om te volgen hoe het met deze dieren gaat. In het volgende arikel wordt gezegd dat het erop lijkt dat Jakhalsen zich in Tsjechië aan het vestigen zijn. http://orf.at/stories/2239655/
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Cygnus

#61
Nadat in 2013 in Estland 3 Jakhalzen werden geschoten en op 1 plek roepende exemplaren werden gehoord is er nu ook in Letland voor het eerst een Jakhals vastgesteld. Op 26 december 2013 werd een Jakhals geschoten bij de stad Jelgava in het zuiden van Letland. Deze plek is ongeveer 40 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Riga en ongeveer 30 kilometer ten noorden van de grens met Litouwen. Zie: http://goldenjackalaround.blogspot.com.es/2014/05/jackals-in-latvia.html

De dichtsbijzijnde plek in zuidelijke richting waar een Jakhals met zekerheid is vastgesteld is het zuidwesten van Wit-Rusland. De afstand tussen Jelgava en die plek is ruim 500 kilometer. In die zone van 500 kilometer zijn geen waarnemingen/vondsten e.d. bekend van Jakhalzen.

De plekken waar de Jakhalzen zijn vastgesteld in Wit-Rusland, Letland en Zuid-Estland liggen allemaal min of meer op een rechte lijn op ongeveer 24 graden oosterlengte.

Grote vraag is nog steeds of Jakhalzen uit zichzelf het noordelijke Baltische gebied hebben bereikt. Met het nieuwe geval in Letland lijkt alles weer iets meer in die richting te wijzen.
Met vriendelijke groeten,
Trinus Haitjema

Cygnus

#62
Even een update over de situatie m.b.t. de Jakhals in het Baltische gebied.

In Estland zijn er weer diverse nieuwe gevallen van Jakhalzen bijgekomen. De teller van dode dieren staat nu al op 9. Hiervan zijn er 6 geschoten en waren er maar liefst 3 verkeersslachtoffers. Daarnaast zijn er twee dieren gefotografeerd en was er een geluidswaarneming, Totaal dus 12 gevallen. Het eerste geval was in februari 2013, dus nog geen 2 jaar geleden. Voor het eerst was er een geval op het eiland Saaremaa. In de winter kan een Jakhals over het ijs naar de eilanden lopen. Alle andere gevallen waren (ook) in de buurt van de kust, voornamelijk in West-Estland, maar ook 1 in het noordoosten van Estland.

In Letland was het eerste geval in december 2013. Inmiddels staat de teller daar op 9, allemaal geschoten dieren. Alle gevallen waren in West-Letland in het gebied tussen de kust, de grens met Litouwen en een rechte lijn zuidwaarts van Riga naar de Litouwse grens.

In Litouwen is de Jakhals nog niet vastgesteld.

In Estland en Letland zijn nu dus in zeer korte tijd al ruim 20 verschillende Jakhalzen vastgesteld. Je vraagt je af hoeveel Jakhalzen er wel niet moeten rondlopen om tot zo'n aantal gevonden/geschoten dieren te komen,  50, 100 of nog meer?

DNA-onderzoek lijkt te wijzen op een herkomst uit de Kaukasus (kijk bijvoorbeeld op: https://drive.google.com/file/d/0B4zMxZO-x5WKeHlnT0V3TC1DUFU/view?pli=1). Er zijn gedachtes geweest dat de dieren in Letland vanuit Estland zijn gearriveerd. De Letten gaan er van uit dat de beesten vanuit het zuidoosten zijn gekomen en niet vanuit Estland. Het officieele standpunt (in Estland) dat de Jakhals een exoot is lijkt steeds minder houdbaar nu het er op lijkt dat de Jakhals zelf naar het Baltische gebied is gekomen.
Met vriendelijke groeten,
Trinus Haitjema

Cygnus

Voor het eerst is de Jakhals nu ook in Litouwen vastgesteld. Op 7 februari 2015 werd een exemplaar geschoten in Lekėčiai, Šakių district. Dit ligt ongeveer 40 kilometer ten noordwesten van Kaunas in midden-Litouwen. Verder werd op 21 mei 2015 een Jakhals gefotografeerd in Gugny in het Biebrza Nationaal Park in het oosten van Polen (foto zie hieronder). Dit is volgens mij het eerste bewezen geval in Polen. In de literatuur zijn een aantal algemene aanduidingen over het voorkomen in Polen, maar deze zijn m.i. niet gebaseerd op concrete vondsten of waarnemingen. Met deze 2 gevallen zijn er nu in alle landen tussen het oorspronkelijke verspreidingsgebied (Hongarije en zuidelijker) en noord-Estland Jakhalzen vastgesteld.

In Estland werd onlangs een boekwerkje uitgegeven over de inheemse zoogdieren in Estland. Daarin stond een beetje gewaagd kaartje van het verspreidingsgebied dat, waarschijnlijk mede gebaseerd op de 2 gevallen in Polen en Litouwen, nu een aaneensluitend verspreidingsgebied laat zien van zuid-Europa tot in Estland (zie bijlage). Omdat DNA-onderzoek aan in Estland onderzochte Jakhalzen lijkt te wijzen op een herkomst uit de Kaukasus zou het interessant zijn om te weten of het gat in de verspreiding tussen de Kaukasus en West-Oekraine er in werkelijkheid ook is of dat dit mogelijk al is bevolkt door Jakhalzen. 
Met vriendelijke groeten,
Trinus Haitjema

Freek Verkerk

worden die waarnemingen ook ingevoerd op sites als Waarneming.nl, zodat er inderdaad een mooi kaartje toonbaar wordt?
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

Cygnus

Citaat van: Freek Verkerk op juli 06, 2015, 12:32:46 PM
worden die waarnemingen ook ingevoerd op sites als Waarneming.nl, zodat er inderdaad een mooi kaartje toonbaar wordt?

De waarnemingen van deze Jakhalzen zijn niet integraal te vinden op lokale waarneming-websites. In de eerste plaats omdat die websites er maar beperkt zijn. Verder zijn de meeste Jakhalzen geschoten of aangereden dieren, die komen dus uit het circuit van jagers, politie, wegbeheerders en dergelijke. Dat zijn niet groepen mensen die doorgaans actief zijn met het invoeren van waarnemingen op waarneming-websites. De informatie komt meestal beschikbaar door mededelingen van zoogdier-onderzoekers in overheidsdienst die meldingen krijgen van bijvoorbeeld de geschoten Jakhalzen. De informatie is dus aanwijzig bij deze onderzoekers maar is niet automatisch voor iedereen beschikbaar. Omdat ieder land zijn eigen circuit heeft is er dus ook niet met een druk op de knop een totaaloverzicht te maken.   
Met vriendelijke groeten,
Trinus Haitjema

twan.teunissen

Nieuw rapport: Legal implications of range expansions in a terrestrial carnivore: the case of the golden jackal (Canis aureus ) in Europe


Met ook update van waarnemingen in Europa. Er zou heel kort geleden ook een exemplaar bij de buren in Niedersachsen gezien zijn...


Groeten, Twan
Twan Teunissen

Cygnus

Citaat van: twan.teunissen op juli 10, 2015, 08:48:18 AM
Nieuw rapport: Legal implications of range expansions in a terrestrial carnivore: the case of the golden jackal (Canis aureus ) in Europe

Met ook update van waarnemingen in Europa. Er zou heel kort geleden ook een exemplaar bij de buren in Niedersachsen gezien zijn...

Groeten, Twan

Interessant artikel, bedankt voor de link. Dit artikel is een erg actuele update van de verspreiding van gevallen in ieder geval voor wat betreft Wit-Rusland, Poland, Litouwen, Letland en Estland. De juridische status vergt eigenlijk een zekerheid over de werkelijke situatie (van nature het gebied ingekomen of door toedoen van de mens). Omdat daarover meestal niets met absolute zekerheid gesteld kan worden kan ieder land de regelgeving helaas naar eigen goeddunken interpreteren.   

Dat mogelijke geval in Niedersachsen wordt volgens mij niet genoemd in het artikel, wel het geval uit Brandenburg (van zomer 2000). Waar komt de informatie vandaan over een (mogelijke) Jakhals in Niedersachsen?
Met vriendelijke groeten,
Trinus Haitjema

Maico Weites

Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

HPM

Citaat van: m.weites op juli 21, 2015, 15:30:26 PM
Nu ook een stuk in de volkskrant (paywall): http://www.volkskrant.nl/binnenland/de-goudjakhals-indringer-of-welkome-avonturier~a4104660/
Artikel via twitter: https://twitter.com/XandraAs/status/623363818186481664

Het persbericht op de site van Universiteit Tilburg
https://www.tilburguniversity.edu/nl/actueel/nieuws/persbericht-opkomst-goudjakhals/

Het gaat dus om het eerder al door Twan genoemde artikel "Legal implications of range expansions in a terrestrial carnivore: the case of the golden jackal (Canis aureus ) in Europe" in Biodiversity and Conservation
http://link.springer.com/content/pdf/10.1007%2Fs10531-015-0948-y.pdf

Herman van der Meer

grunsven

Ook in gebieden waar jakhals wel zeker voor komt wordt hij door de lokale bevolking vaak niet als eigen soort erkent. Vaak denken mensen dat ze een kleine wolf hebben gezien of een loslopende hond.
Dat er weinig waarnemingen (bekend geworden) zijn uit het tussenliggende gebied (Oekraine en Wit Rusland) zegt dan ook weinig over het voorkomen van Jakhalzen.
Afwezigheid van bewijs is geen bewijs van afwezigheid, zeker voor Jakhals.
Roy van Grunsven
De Vlinderstichting - Dutch Butterfly Conservation (www.vlinderstichting.nl)

Cygnus

In Estland hebben de wildbiologen van het Environmental Agency (overheidsinstelling) geadviseerd om de Jakhals van de lijst met exoten af te halen omdat hij daar volgens nieuwe inzichten ten onrechte op staat. Daar is hij 2 jaar geleden door toedoen van diezelfde biologen op terecht gekomen omdat zij destijds hadden verklaard (tegen beter weten in?) dat de Jakhals niet op eigen kracht Estland kon bereiken.
Met vriendelijke groeten,
Trinus Haitjema



Cygnus

#74
Citaat van: lucasn op augustus 09, 2015, 16:31:22 PM
In Trouw afgelopen zaterdag
http://www.trouw.nl/tr/nl/4332/Groen/article/detail/4116133/2015/08/09/Na-de-wolf-dient-nu-de-jakhals-zich-aan.dhtml

Wat wel een beetje vreemd is aan het verhaal in Trouw is dat wel de gebiedsuitbreiding naar de landen direct rond het recente verspreidingsgebied wordt genoemd, maar niet de spectaculaire uitbreiding naar het noorden (Polen, Wit-Rusland, Litouwen, Letland en Estland). Het moet in die landen inmiddels al om enkele honderden dieren gaan. Die uitbreiding is voor Nederland veel relevanter, want het laat zien dat de soort zich heel snel over grote afstanden kan uitbreiden. De recente uitbreiding naar het Baltische gebied laat ook zien dat de soort niet voor het eerst vastgesteld wordt aan de grenzen van die landen, maar ver landinwaarts in geschikte biotopen. In Nederland zal de Jakhals waarschijnlijk dus niet voor het eerst gezien worden in Venlo of Winterswijk maar eerder in zones met veel riet en struweel in de buurt van meren en kusten.   
Met vriendelijke groeten,
Trinus Haitjema

Bart van Hoogstraten

Vriendelijke groet! Bart van Hoogstraten

De toekomst van Waarneming is onzeker. Draag bij aan het voortbestaan en betaal gewoon jaarlijks € 25,- abonnementskosten!
https://waarneming.nl/donate/

HPM

Artikeltje over de Jakhals in Estland. Met foto's en geluidsopname. Voor het eerst zeker in 2013, maar waarschijnlijke waarneming al in 2010. http://www.looduskalender.ee/node/24651
(Je moet de link zelf maar even in Google Translate gooien)

In 2013 ook in Letland en dit voorjaar in Litauen en Polen.
http://www.goldenjackal.eu/
Herman van der Meer

Cygnus

#77
Citaat van: HPM op augustus 24, 2015, 08:40:09 AM
Artikeltje over de Jakhals in Estland. Met foto's en geluidsopname. Voor het eerst zeker in 2013, maar waarschijnlijke waarneming al in 2010. http://www.looduskalender.ee/node/24651
(Je moet de link zelf maar even in Google Translate gooien)

Dit artikel (oorspronkelijk gepubliceerd op www.rmk.ee) had ik ook gezien, maar er staat verder geen nieuwe informatie in ten opzichte van wat hier eerder al is gemeld, dus ik heb het hier niet opnieuw gemeld. Er was ook al meer dan 2 jaar bekend dat de mensen in het dorp Ullaste al in/vanaf 2010 Jakhalzen hebben gehoord (echter niet door hun gedetermineerd, gemeld als gehuil van een onbekende diersoort). Ze hebben dat toen ook aan de autoriteiten gemeld, maar die hebben met die melding verder niets gedaan ("het zal wel een rare Wolf zijn geweest"). Pas toen jagers in februari 2013 daar een "rare Vos" schoten werd iedereen wakker. Voordeel is waarschijnlijk wel geweest dat de Jakhalzen zich een paar jaar ongestoord hebben kunnen vermenigvuldigen.
Met vriendelijke groeten,
Trinus Haitjema

joostheeremans


Nu dus ook een jakhals doodgereden in Denemarken, al is er nog enige onduidelijkheid over de herkomst.

http://www.thelocal.dk/20150911/first-european-jackal-spotted-in-denmark
MvG Joost Heeremans



- Do geese see god ?-

grunsven

Hoe onduidelijk kan dat zijn als het dier gecastreerd was?
De Deense vereniging voor natuurbescherming kan roepen wat ze wil maar dan geloof ik niet in een wilde herkomst.
Roy van Grunsven
De Vlinderstichting - Dutch Butterfly Conservation (www.vlinderstichting.nl)

HPM

Een Jakhals zonder kloten! Die zou in ieder geval geen bevolkingsexplosie veroorzaakt hebben. Dat ze nou net die moeten doodrijden.

Herman van der Meer

Freek Verkerk

Zeer interessant. In het artikel wordt ook melding gemaakt van waarnemingen in Duitsland. Hopelijk kunnen ze nog via het DNA uitzoeken waar het dier familiebanden heeft. Ze kunnen tegenwoordig veel. Het dier kan natuurlijk ook ontsnapt zijn. Ik weet niet hoeveel privépersonen en dierentuinen Jackhalsen houden. weinig denk ik. Hopelijk levert DNA onderzoek nog iets op.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

grunsven

Er zijn meer jakhalzen in gevangenschap dan gecastreerde jakhalzen in het wild. De kans dat dit dier wild is is nihil naar mijn idee. Kun je dat geld voor DNA onderzoek beter besteden.
Roy van Grunsven
De Vlinderstichting - Dutch Butterfly Conservation (www.vlinderstichting.nl)

joostheeremans

Nou is castratie natuurlijk wel een goede indicator voor gevangenschap, maar ook met die jakhalzen in de Baltische staten werd lang uitgegaan van ontsnapte exemplaren, daarnaast is het beest met een opmars bezig in Europa. Ook al is hij uit gevangenschap afkomstig (waarom staat er mist testikels, en niet is gecastreerd, een castratie moet je kunnen zien als je hem op de snijtafel heb liggen) dan nog zou het wel interessant zijn om te weten waar hij dan is ontsnapt. Hoe ver kan zo'n beest zich ongezien verplaatsen, hoe lang heeft hij rondgedwaald, wat at hij etc.
MvG Joost Heeremans



- Do geese see god ?-

jeroenroelofsen

Inderdaad, bij een gecastreerde hond kun je dit ook nagenoeg zijn hele leven zien. Dus op de snijtafel zou dat zeker ook duidelijk moeten zijn.
Met vriendelijke groet
Jeroen Roelofsen
Mijn waarnemingen
Mijn website
Recente blog; Zuidpier IJmuiden
Nieuwe vogel soorten; Zeekoet, Kleine Rietgans, Strandleeuwerik, Waterral, Witgatje   (185 totaal)

Cygnus

In diverse Deense media stond dat de Jakhals van Karup wel eens uit Sachsen (Duitsland) afkomstig zou kunnen zijn. Mij waren maar 2 waarnemingen uit Duitsland bekend, namelijk een dier dat vanaf januari 1996 werd gezien in het zuidoosten van de deelstaat Brandenburg (en daar werd geschoten in augustus 1998) en een fotoval waarneming van 25 april 2012 uit het Bayerische Wald iets ten noorden van Passau in het uiterste zuidoosten van Beieren. Voor de zekerheid de stand van zaken nog even nagekeken, er zijn geen zekere waarnemingen uit Sachsen bekend. Volgens mij heeft dat verhaal van Sachsen betrekking op de Wolf, daar wordt namelijk ook iets over geschreven, en heeft men 2 dingen door elkaar gehaald en is dat vervolgens een eigen leven gaan leiden.

Naast de 2 gevallen van 1996/1998 en 2012 aan de oost en zuidoostranden van Duitsland is er sinds een paar weken ook een nieuwe spectaculaire waarneming bekend geworden uit de deelstaat Hessen in midden Duitsland. Op 13 augustus 2015 werd een Jakhals gefotografeerd bij de plaats Schlitz in het Vogelsbergkreis, deze plek ligt halverwege de steden Kassel en Frankfurt am Main (zie afbeelding). Dit is nog maar 250 kilometer van Nederland verwijderd. Bron o.a.: https://umweltministerium.hessen.de/presse/pressemitteilung/goldschakal-erstmals-hessen-gesichtet
Met vriendelijke groeten,
Trinus Haitjema

joostheeremans

Trinus bedankt voor de link, dat is zeker spectaculair! Nooit gedacht dat hij al zo snel zo dicht bij Nederland zou zitten, die is hier straks nog eerder dan de Lynx  ::)
MvG Joost Heeremans



- Do geese see god ?-


Cygnus

#88
Er zijn indicaties dat er onlangs een Jakhals met een fotoval gefotografeerd te zijn in de Duitse deelstaat Niedersachsen, maar de gegevens worden geheim gehouden. Niedersachsen grenst aan Nederland maar het oostelijkste deel ligt 270 kilometer van Nederland verwijderd. Vanuit kennisoogpunt zou het wel van belang zijn waar de Jakhals ongeveer gefotografeerd is, hopelijk komen de gegevens nog eens boven water. Link: http://woelfeindeutschland.de/datenschutz-fuer-den-goldschakal/

Dit jaar werd een tweede zekere Jakhals vastgesteld in Polen. In het voorjaar werd een verkeersslachtoffer gevonden langs de weg tussen Krajnik-Dolny en Ognica in NW-Polen. Deze weg ligt aan de oever van de Oder tegenover Schwedt in Brandenburg, Duitsland. De determinatie is bevestigd door wetenschappers. Verder schijnt er een betrouwbare waarneming te zijn van een Jakhals aan de kust bij Rewal (ongeveer 30 kilometer ten westen van Kolobrzeg). Link: http://gryfickie.info/szakal-zlocisty-pojawil-sie-w-okolicy-rewala/

Met vriendelijke groeten,
Trinus Haitjema

Freek Verkerk

Citaat van: Cygnus op september 26, 2015, 11:52:44 AM
Er zijn indicaties dat er onlangs een Jakhals met een fotoval gefotografeerd te zijn in de Duitse deelstaat Niedersachsen, maar de gegevens worden geheim gehouden. Niedersachsen grenst aan Nederland maar het oostelijkste deel ligt 270 kilometer van Nederland verwijderd. Vanuit kennisoogpunt zou het wel van belang zijn waar de Jakhals ongeveer gefotografeerd is, hopelijk komen de gegevens nog eens boven water. Link: http://woelfeindeutschland.de/datenschutz-fuer-den-goldschakal/

Dit jaar werd een tweede zekere Jakhals vastgesteld in Polen. In het voorjaar werd een verkeersslachtoffer gevonden langs de weg tussen Krajnik-Dolny en Ognica in NW-Polen. Deze weg ligt aan de oever van de Oder tegenover Schwedt in Brandenburg, Duitsland. De determinatie is bevestigd door wetenschappers. Verder schijnt er een betrouwbare waarneming te zijn van een Jakhals aan de kust bij Rewal (ongeveer 30 kilometer ten westen van Kolobrzeg). Link: http://gryfickie.info/szakal-zlocisty-pojawil-sie-w-okolicy-rewala/
Het is natuurlijk op het eerste gezicht onbegrijpelijk dat men de waarneming van een jakhals in Duitsland probeert geheim te houden. Maar mogelijk heeft het ermee te maken dat de camera ergens stond opgesteld waarvoor er geen toestemming was verleend, of mogelijk stond er meer op de beelden dan men wilde vrijgeven. In het verleden is het voorgekomen dat er vrijende (mensen)paartjes op de camera's stonden. En omdat het toevallig om plaatselijke politici ging werd dat breed uitgemeten in de pers. Vervolgens bleek dat men niet gelet had op privacy wetgeving waarbij vooraf toestemming gevraagd moet worden voordat men in publieke ruimten (zoals de natuur) camera's ophangt. Dit zal ook wel iets vergelijkbaars zijn. Openheid is natuurlijk niet in ieders belang. In het verleden zijn er ook wel beelden van lynxen binnengekomen die over parkeerplaatsen liepen die met camera's bewaakt werden. Zoiets kan het ook zijn. Misschien liep het dier gewoon ergens door een winkelstraat.

Overigens vraag ik mij af over hoe het met DNA onderzoek zit van deze dieren. Zeker als men een doodgereden exemplaar vindt moet DNA onderzoek mogelijk zijn zodat er iets gezegd kan worden over mogelijke herkomst. Tegenwoordig kan men zelfs aan het haar meten waar mens en dier water gedronken hebben. Als ik in herinnering haal wat men allemaal wist te achterhalen van de dood gevonden wolf in Nederland, dan is een kadaver in bron van informatie.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk