Bijzondere wesp?

Gestart door jeanette, juli 05, 2012, 12:44:21 PM

Vorige topic - Volgende topic

jeanette

Deze vraag met- helaas niet al te juidelijk foto- werd gesteld  op het VV-forum.  Zelf kom ik er niet uit; heeft iemand hier enig idee wat het zou kunnen zijn? Bvd.
http://vroegevogels.vara.nl/Forum.35.0.html?&view=single_thread&cat_uid=3&conf_uid=8&thread_uid=35617

gko

mogelijk een exoot, wel een intrigerend beest, heb helaas geen flauw idee,
klopt de kleur met de werkelijkheid?
met vr gr gkoopman

jeanette

#2
De indruk dat het een exoot kan zijn  had ik ook . De kleur wordt beschreven en  komt daarmee overeen. De omgevingskleuren lijken ook normaal. Bedankt voor het meedenken, en wachten we volgende reacties af in de hoop achter de naam te komen.


Tim Drost

Niet direct het antwoord op de vraag van mijnheer/mevrouw de Boer, maar dit filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=L54exo8JTUs en daarna dit filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=0EZtXNIT5QQ&feature=relmfu zijn zeker de moeite van het bekijken waard...
groeten Tim
Mijn fotosite

Arp

#5
Citaat van: blaauw7 op juli 05, 2012, 21:37:26 PM
Als het deze maar niet is......
http://www.hln.be/hln/nl/2661/Bedreigde-Dieren/article/detail/1336611/2011/10/20/Aziatische-wesp-duikt-voor-het-eerst-op-in-Belgie.dhtml
Volgens mij worden er weer wat dingen heerlijk door elkaar gehaald  :rolleyes:

Natuurlijk ben ik geen wespenweter, dus correct me if I'm wrong, maar volgens mij is het beest op de foto bij het artikel inderdaad Vespa mandarinia (die ook in de filmpjes figureert). Het lijkt me heeeeeel sterk dat die in BelgiĆ« gevonden is en het strookt ook van geen kanten met het verhaal over Frankrijk. Dat lijkt over Vespa velutina te gaan (zie ook fr.wikipedia). In Griekenland dan nog Vespa orientalis, maar dat is allemaal echt geen mandarina   :-X

De foto op VV is geen beste foto, maar eerlijk gezegd vind ik de habitus ook niet helemaal passen voor Vespa. Zal het geen Siricoidea c.q. dus Siricidae zijn ?!

P.S. Hmmmm, nee - daarvoor is het lijf teveel ingesnoerd. Andere grote beesten zijn Scoliidae, maar niet in Nederland - er staat overigens niet bij waar de foto genomen is. En zou de OP misschien het houten randje op de foto op kunnen meten? Vanwege het perspectief helpt dat waarschijnlijk ook niet veel, maar 5-6 cm is wel errug groot (en Urocerus gigas is het niet).
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

jeanette

Heb op het VV-forum even gevraagd naar de lokatie en de breedte van het hout.

wilde

De link die Dick Belgers plaatste is wat vreemd. Het plaatje erbij is niet de variant van de Aziatische hoornaar (Vespa velutina ssp. nigrithorax), want die heeft een geheel zwarte bovenkant kop. Er zijn veel varianten van deze hoornaar, maar alleen nigrithorax komt voor in Frankrijk en trekt in Noordelijke richting.
Het plaatje bij het artikel is vermoedelijk ergens van internet gevist, want dit is een andere hoornaar of andere variant van de Aziatische hoornaar. De compleet gele kop komt wel mooi overeen met het insect van dit item. De genoemde afmetingen lijken mij zeer overdreven, zoals gewoonlijk door leken gebeurt.

www.ahw.me/a1/vespa_velutina.pdf
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Arp

Citaat van: wilde op juli 06, 2012, 11:24:16 AM
De link die Dick Belgers plaatste is wat vreemd.
Dat zeg ik :) De foto bij het artikel is naar mijn bescheiden leken-mening dus Vespa mandarinia, toch? Zal inderdaad van internet geplukt zijn. Vandaar de verwarring die je krijgt, ook al door het ontbreken van wetenschappelijke namen om de uitleg van de genoemde Nederlandse benamingen beter te duiden.

Vind jij de kop van het beest op de foto niet bizar (lang) ? Ik kon er niks passends bij vinden  :huh:
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

wilde

Citeerkop van het beest op de foto niet bizar (lang) ?
Ja, dat vind ik ook en ik kan er geen enkel bekend insect mee associƫren. Het zal dus wel iets bijzonders zijn.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Stijn Schreven

de lange achterkant van de kop is wel kenmerkend voor Vespa, helaas verder weinig details te zien.
Groeten en bedankt,

Stijn Schreven.