Lynx jaagt op poes midden in Oslo

Gestart door vastenhouw, februari 14, 2007, 21:28:37 PM

Vorige topic - Volgende topic

vastenhouw

Een berichtje uit een Noorse krant:

==============================

Lynx jaagt op poes midden in Oslo

Jorunn Knudsen zag iets heel vreemds toen ze 's ochtends vroeg uit het raam keek. Op het terras stond een lynx. En die bleef daar nog een tijdje zitten.
Knudsen woont samen met vriend en zoon in de Gamle Bygdeveien bij Mortensrud in Oslo, en het was daar dat ze het roofdier ontdekte net buiten het raam van de woonkamer.
''Het was iets over achten 's morgens, toen een van onze katten een verschrikkelijk kabaal begon te maken. Echte oergeluiden kwamen er uit. Ik liep naar de woonkamer en daar stond de lynx op het terras'', zegt Knudsen.
Ze was niet helemaal zeker wat voor beest daarbuiten stond, want het schemerde nog en was wat donker. Maar ze zag wel dat het om iets anders ging dan om een gewone huiskat.
De lynx bleef een tijd op het terras zitten en Knudsen kon foto's maken en een filmpje opnemen met haar mobiel-telefoon, voordat de lynx weer verdween.
Maar een uur later was de lynx er weer. Toen de lynx de kat in de woonkamer zag, deed ie een uitval naar de kat en sprong tegen het raam. De kat werd zo bang, dat ie naar zolder rende en daar is ie sindsdien gebleven.
De andere kat was minder bang en begon te grommen en te blazen tegen de lynx.
Knudsen nam niet aleen contact op met de krant maar ook met het instituut voor natuurbeheer, die iemand stuurde om te komen kijken. De mensen van het instituut zeiden dat het nog een jong dier was. De lynx was verder in goede conditie, maar dit was wel ongewoon gedrag voor een lynx. Het dier was duidelijk moe, omdat het zo lang bleef zitten. Hij sliep zelfs een tijdje op het terras en nam na 2 a 3 uur pas weer de benen.
Knudsen heeft eerder ook al lynxen gezien, maar nog nooit een levende. Ze vertelt dat er een keer een lynx was overreden bij hun in de buurt. ''Eerst was ik ontzettend verrast. Want het is toch wel heel erg bijzonder. Toen de lynx bleef zitten, hebben we hem met rust gelaten, want hij had zeker wel wat rust nodig.''

Volgens Morten Bronndal van de afdeling zoologie van het Biologisch instituut van de universiteit van Oslo zijn er ongeveer 450 lynxen in Noorwegen, en van deze bevinden zich er 30-40 in de provincie Akershus (waar Oslo ligt, red.).
De lynx is een roofdier dat hoofdzakelijk van klein wild leeft, en het lust graag reeen. 's Winters trekken de reeen vaak naar de bebouwing, op zoek naar voedsel. Afgevallen fruit is favoriet. Als het heeft gevroren zit er veel suiker in oude appels en peren en daar houden reeen van. Twee weken geleden kregen we ook meldingen binnen van reeen bij Mortensrud. Het is daarom niet vreemd dat er ook af en toe lynxen zijn. Maar het is wel bijzonder dat ze worden gezien, meestal verstoppen ze zich overdag en jagen alleen 's nachts.
Vorig jaar werden er dieren gezien zo ver als Nordstrand en bij Baekkelaget.

Het roofdier leeft in familiegroepen met een mannetje, vrouwtje en welpen. Het doel is om 60 a 70 familiegroepen te hebben, maar deze winter zonder sneeuw heeft het erg moeilijk gemaakt om het huidige bestand te tellen. Er is deze winter geen spoorsneeuw geweest, dus het is moeilijk te zeggen, maar we houden er rekening mee dat het bestand is toegenomen.


Territorium

Volgens Bronndal heeft een vrouwtjes lynx een territorium van 300-400 vierkante kilometer, terwijl een mannetje 600 vierkante kilometer nodig heeft. Op plaatsen met weinig wild heeft hij tot 1000 vierkante kilometer nodig.
In de omgeving van Oslo, hebben ze waarschijnlijk aan 300 vierkante kilometer genoeg, want de wildstand biedt voldoende voedsel hier.
De jongen worden geboren in april/juni en verlaten de moeder binnen een jaar.
In maart beginnen ze te zwerven, steeds verder en verder van de moeder en vangen dan zelf hun eten. Lynxen kunnen ver zwerven om een eigen territorium te vinden.


Roodkapje syndroom

De lynx is een van de weinige roofdieren die we in de noorse natuur hebben, maar over lynxen zijn nauwelijks  negatieve verhalen bekend zoals over wolven.
Een lynx pakt makkelijk een hond, maar er zijn geen verhalen dat er ooit mensen zijn gegrepen zoals bij de verhalen over wolven. In sommige gebieden pakken lynxen wel eens schapen. Boeren houden niet van lynxen, maar men is er ook niet echt bang voor. Wolven jagen in een groep en veroorzaken meer ophef. Daarbij speelt ook duidelijk het roodkapje-syndroom mee.

bron: http://www.dagbladet.no/nyheter/2007/01/19/489396.html
foto op: http://www.dagbladet.no/nyheter/2007/01/19/489396.html=======================================

Mvg.


Bart.
Met vriendelijke groeten,

Bart.website: http://a82-95-208-35.adsl.xs4all.nl

Freek VerkerkDe beschrijving van de Lynx klopt niet helemaal. De dieren leven bijvoorbeeld niet in familieverband en territoria zijn iets van 100 km2 . Maar mogelijk is de voedselsituatie in Noorwegen slechter zodat ze daar grotere territoria nodig hebben.
Katten horen tot de prooidieren van Lynxen. Ook zijn er verhalen bekend dat ze jachthonden gedood hebben die (toevallig) hun jong op het spoor gekomen was en aanviel. Mensen worden wel eens aangevallen door deze dieren, maar dat is een vergissing want mensen zijn veel te sterk voor die dieren. Maar soms zijn ze ook wel eens ziek (hondsdolheid) en gebeuren dat soort dingen.

In dit beschreven geval zou het best een jong dier geweest kunnen zijn dat gescheiden geraakt is van zn moeder en mogelijk nog niet goed in staat is voor zichzelf te zorgen. Moeder lynxen overlijden natuurlijk ook wel eens door auto's, jagers etc.

Lees ook maar eens wat er in de Wikipedia staat;
De Lynx in de Wikipedia.

Er wordt daar gefilosofeerd over de toekomstige aanwezigheid in Nederland.

Gezien de nog minimale aanwezigheid van lynxen in de Eiffel, Ardennen en Hessen denk ik niet dat er al Lynxen in Nederland voorkomen, maar ik verwacht de eerste zwervers wel de komende 5 jaren.
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

eline1234

CiteerZe blijven ongeveer 12 maanden bij de moeder. Het mannetje helpt de eerste twee maanden mee met de zorg, door voedsel voor de moeder te brengen.

wellicht dat dit bedoeld werd met familiegroepen? er staat namelijk ook dat de dieren erg ver kunnen zwerven om een eigen territorium te vinden, dus blijkbaar is het de schrijver welk bekend dat de dieren solitair leven?
Eline

Pim

#3
Dag Bart,

Zou je de foto's willen vervangen door een link erheen?
Of je moet toestemming ervoor gekregen hebben om ze te plaatsen...

Ik zou ook wel een lynx in mijn achtertuin willen, maar neem voorlopig genoegen met een egel....
met vriendelijke groet,

Pim Julsing

natuurverslaving.nl

vastenhouw

Hoi Pim,

Ik heb de foto even vervangen door een linkje.

Tja, wel een sterk verhaal, zo'n lynx op je terras, maar daar is het ook scandinavie voor.  ;)  
Met vriendelijke groeten,

Bart.website: http://a82-95-208-35.adsl.xs4all.nl