Visser vindt levende prehistorische haai

Gestart door Andre321, januari 29, 2007, 11:23:30 AM

Vorige topic - Volgende topic

Andre321

http://www.elsevier.nl/nieuws/wetenschap/a...true/index.html

Visser vindt levende prehistorische haai

woensdag 24 januari 2007 13:14

In een Japans zeeaquarium zijn opnames gemaakt van een levende Franjehaai. Uniek, want deze haaiensoort leeft op honderden meters diepte en laat zich eigenlijk nooit zien aan het wateroppervlak.

Het prehistorisch dier laat zich eigenlijk nooit zien

Een Japanse visser waarschuwde het Awashima-zeeaquarium dat hij in de haven een vreemd aal-achtig beest had gezien met een mond vol scherpe tanden, meldt Reuters.

Fossiel
Medewerkers van het park besloten de vis van ruim anderhalve meter te vangen: het blijkt een vrouwelijke Franjehaai (Chlamydoselachus anguineus). Dat is een bijzonder beest. Het leeft op honderden meters diepte waar mensen niet kunnen komen. En het is een vreemde verschijning, de haai heeft sinds de prehistorie de evolutie genegeerd en wordt wel een levend fossiel genoemd.


http://www.elsevier.nl/nieuws/wetenschap/a...true/index.html

Dragonfly

Hm, dus het beestje is nu overleden...

Wat ik mij afvraag, het zal wel een ziek beest zijn geweest maar dan nog, de drukverschillen moeten toch enorm zijn geweest? Als het beest normaal op honderden meters diepte leeft en nu ineens boven opduikt, dat is toch al niet echt overleefbaar?
Godelieve Brinkhof
Kijk ook eens op mijn (foto)blog: Godelieve Wandelt

(\__/)
(='.'=)
(")_(") This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination!

characea

Een potvis kan het ook denk ik dan maar..dus ik neem aan dat dit soort beesten geen inwendige holtes hebben en zuurstof niet als 'opgelost gas' opslaan maar gehecht aan vast mycoglobine in het spierweefsel...

(exacte details ben ik vergeten)