melanistische wilde eend?

Gestart door eline1234, januari 16, 2007, 22:34:30 PM

Vorige topic - Volgende topic

eline1234

kan het zijn dat deze eend een melanistische wilde is, of is het 'gewoon' een soepeend? het oog was echt zo wit, alleen aan deze kant, aan de andere kant was het wel gewoon. de eend knipperde er wel mee. heeft dat mogelijk te maken met die afwijkende kleur of is deze gewoon toevallig dubbel 'mislukt'?
Eline

redmar_woudstra

volgens mij een prachtige soepeend :P er lijkt in ieder geval wat leucisme in te zitten, maar melanisme volgens mij niett echt...
groet,
Redmar

RWester

In het land der blinden is één oog...
Met vriendelijke groet,

Remco Wester


tekenaar

oog is waarschijnlijk gewoon even dicht, je kijkt tegen de onderkant van het ooglid aan. (bij een oogontsteking houden ze ook een oog dicht..)

melanistisch is deze eend niet (hij is immers niet donkerder dan normaal maar juist lichter). Ik ben niet helemaal zeker welke variant het wel is, ik vermoed "bruin" die al eerder ter sprake is gekomen of een andere "verblekingsfactor". En, ja, ik zou hem ook invoeren als parkeend/soepeend.  
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

eline1234

het oog was bijna blijvend gesloten, vandaar... ik bedoelde trouwens leucistisch (niet zo waarschijnlijk).
bedankt in elk geval
Eline

tekenaar

#5
Leucistisch betekend dat hele veren geheel pigmentloos zijn (wit, dus) maar in de meeste gevallen is het oogpigment wel normaal aanwezig. Deze eend is eerder "opgebleekt" en er is dus wel pigment aanwezig, alleen  minder donker gekleurd pigment of minder pigment. Hierom is dit geen leucistische eend.

Leucistische eenden ("bonte") komen algemeen voor, maar zien er anders uit (ze hebben witte plekken of zijn helemaal wit). Er is een hele reeks van mutaties die leucisme veroorzaakt bij eenden. Een witte eend heeft dus een andere mutatie als een bonte, terwijl beiden wel "leucistisch" worden genoemd.  
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/