Bruine kikker

Gestart door Floppy, januari 11, 2007, 00:39:28 AM

Vorige topic - Volgende topic

Floppy

De foto is nogal vaag, maar waar het mij om gaat, is de oorvlek.
Is dit nu een (jonge) bruine kikker ?
met vriendelijke groet,
Floris Grotenhuis

Website: Gallen in Nederland

klaas van haeringen

Als het een klein kikkertje was dan was het een jonge en anders niet...

tekenaar

#2
De donkere vlek die je ziet is het trommelvlies. Ik kan de oorvlek (om het trommelvlies heen) op deze foto niet onderscheiden. Toch is de kikker wel te determineren: zo'n ronde snuit hebben in Nederland alleen bruine kikkers  ^_^

De oorvlek wordt heel vaak als belangrijkste kenmerk genoemd voor bruine kikker en heikikker. In de praktijk kleven daar twee bezwaren aan: veel groene kikkers (met name vrouwtjes en juvenielen) hebben ook een donkere oorvlek en zo af en toe zijn bruine kikkers zo bleek gekleurd dat de oorvlek (tijdelijk!) niet goed zichtbaar is. Alle kikkers kunnen van kleur veranderen (meest van licht naar donker en omgekeerd); de precieze kleur hangt af van o.a. de kleur van de omgeving, de hoeveelheid licht waarin de kikker zit, de temperatuur, en de hormoontoestand van de betreffende kikker.

Ondanks deze bezwaren gebruik ik de oorvlek ook vaak als kenmerk (en zelfs subtiele verschillen in de vorm van de oorvlek die vaak, maar niet bij alle exemplaren, helpen om de soort te determineren). Meestal is de totaalindruk echter belangrijker, maar die valt moeilijk uit te leggen. De kikkers zelf herkennen soortgenoten vooral aan specifieke geluiden, die mannetjes in de voortplantingstijd maken. Buiten de voortplantingstijd om maakt het voor een kikker niet uit of een andere kikker al dan geen soortgenoot is. Het is dan ook niet toevallig dat bruine kikker en heikikker, erg op elkaar lijkende soorten met een overeenkomstige voortplantingstijd, een totaal verschillend geluid maken (en de heikikkermannen zichzelf ook nog eens herkenbaar maken door blauw te verkleuren). In mijn woonomgeving (Slovenie) komen daar nog twee andere bruine kikkersoorten bij, die ook weer erg op bruine en heikikkers lijken: springkikker (kwaakt een beetje bruine-kikkerig, maar dan onder water) en Italiaanse springkikker (kwaakt ook onder water, maar maakt een totaal ander geluid: hij mauwt als een kat!).

p.s. gezien de lichaamsbouw van de kikker op de foto denk ik aan een volwassen of bijna volwassen mannetje.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Floppy

Hartelijk dank voor de uitvoerige en instructieve toelichting !
De miauwende kikker intrigeert me trouwens wel. Misschien kun je het geluid (indien voorradig) eens onder de geluiden plaatsen?
Nogmaals dank. :)

CiteerAls het een klein kikkertje was dan was het een jonge en anders niet...

:lol:


met vriendelijke groet,
Floris Grotenhuis

Website: Gallen in Nederland

tekenaar

Ik heb het op een CD waar ik geen auteursrecht op heb, en daarom kan ik het niet op internet plaatsen.

Het geluid is wel te horen via: http://www2.pms-lj.si/cdzabe/cdzsampl.html

De "mauwende" soort is Rana latastei, op het sample staat vooral een zacht geluidje en de mauwen van andere exemplaren zijn in de achtergrond te horen (de meeste kikkersoorten kunnen meerdere geluiden maken).

Het is erg indrukwekkend om met een onderwatermicrofoon naar deze dieren te luisteren. Boven water is de "gewone" springkikker nog wel zachtjes te horen, van de Italiaanse springkikker hoor je boven water absoluut niets. Hang je dan een onderwatermicrofoon in de poel (of, typischer voor de soort, in een beekje), dan kan het een oorverdovend spectakel zijn. Ik heb zelf helaas niet zulke opname-apparatuur (hangt een prijskaartje aan...) maar had het geluk een paar keer met collega's mee te kunnen die professionele opname-apparatuur hebben.  
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Floppy

Hallo Paul,

Hartelijk dank voor de link.
Ik heb met veel plezier naar de miauwende kikker (en ook naar de andere samples trouwens) geluisterd.
Heel fascinerend.  :)  
met vriendelijke groet,
Floris Grotenhuis

Website: Gallen in Nederland