Sporen van... Zwijnen? of doet een troep herten dit ook?

Gestart door yonivaneynde, april 29, 2010, 11:22:49 AM

Vorige topic - Volgende topic

yonivaneynde

Beste allemaal,

Omdat nederland nogal wat groot wilt kent roep ik de hulp in van onze nederlandse buren.

Het gaat over een gebied in de regio Geel - Meerhout (20 km ten zuid - westen van Mol Postel/ Grens nederland als iemand deze buurt kent.)

Nadat er een gevlekt big gevonden was, dood weliswaar, ben ik op inspectie geweest in dat dennenbos. Onmiddelijk zag ik een hele boel wroet en graafsporen, ik ken het bos goed en weet dus zeker dat hier een groot zoogdier(en) rondzwerft. Maar het big was spijtig genoeg die nacht verdwenen... Een gevlekt big stemt niet overeen met de pyama structuur van de vacht van wilde zwijnen... toch blijkbaar komt dit sporadisch wel voor bij wilde zwijnen. Eerst dacht ik dat er een varken met biggen uit de buurt ontsnapt was. Maar ik kan moeilijk geloven dat een ontsnapt varken een hele bos omwoelt voor wat kevertjes en wortels... nu blijkt dat er toch wat wroetsporen zijn bijgekomen. En dus waarschijnlijk zijn wilde zwijnen, of ander groot wild, over het kanaal geraakt ( Albert kanaal, gekend als onoverkomelijke barriere voor groot en klein wild ten zuiden van de Belgische Kempen.)

Kan iemand meer uitleg geven over onderstaande wroetsporen?
Ik vind namelijk geen echte diepe kuilen,
geen duidelijke wissels (doch op sommige plaatsen wel looppaden van wild)
geen wroetsporen in aanliggende velden of weien,
en geen duidelijke sporen in die droge zanderige bosbodem.
Wel zijn veel boomwortels uitgekrabt, maar niet diep en de meeste lijken mij legers van herten. Maar ook alweer, nooit heb ik zoveel legers gevonden in dat bos, tot 40 per hectare.

Alle reacties zijn welkom. Kunnen deze woelsporen van herten zijn? of gaat het hier duidelijk om een varken? of loopt er iets anders rond in dat bos?

Foto s omgewoelde bodem

http://img31.imageshack.us/i/dsc00780q.jpg/
http://img6.imageshack.us/i/dsc00784tf.jpg/
http://img22.imageshack.us/i/dsc00785bx.jpg/
http://img714.imageshack.us/i/dsc00786x.jpg/
http://img191.imageshack.us/i/dsc00787ss.jpg/


Foto s herten legers?een heleboel foto s, ik hoop dat iemand er raad mee weet.

bedankt


woen

Hallo,


Er zitten in die regio iig genoeg wilde zwijnen tegenwoordig. Of ze zijn uitgezet of er anders zijn geraakt weet ik niet.


En de sporen lijken mij van wild zwijn.
Groeten,

Jeroen

yonivaneynde

Citaat van: woen op mei 01, 2010, 12:55:10 PM
Hallo,


Er zitten in die regio iig genoeg wilde zwijnen tegenwoordig. Of ze zijn uitgezet of er anders zijn geraakt weet ik niet.


En de sporen lijken mij van wild zwijn.

Hallo bedankt voor je antwoord.

Ja een 20 tal kilometer naar het zuiden zijn wat 'tamme'wilde zwijnen waargenomen en gedeeltelijk gevangen of geschoten. maar zoals ik al zei, het Albert kanaal, een breed kanaal met betonnen randen, ligt tussen dit gebied. Ik vermoed dus uitgezet.

Maar als ze echt aan dit tempo verspreiden, dan word al snel heel antwerpen en noord brabant in NL gekoloniseerd door deze evers....

woen

Hallo,


Woon zelf aan de grens in Valkenswaard en daar lopen al vrij veel evers rond. Kijk maar eens in de waarnemingen op de Nederlandse site.

En dit krantenartikel: http://dieren.blog.nl/mens-en-dier/2009/09/07/belgische-burgemeester-wil-leger-inzetten-tegen-everzwijnen

Groeten,

Jeroen