Galloway runderen

Gestart door jeroenkoreman, juli 15, 2005, 22:50:22 PM

Vorige topic - Volgende topic

jeroenkoreman

Hallo allemaal,

Ik loop al een tijd met de vraag waarom Galloway runderen niet standaard aangemerkt zijn als een escape/exoot op de soortlijst. Voor zover ik weet zijn de Galloway runderen ook ooit naar Nederland gebracht. De fazant bijvoorbeeld wordt wel zo aangemerkt.


Met vriendelijke groet,

Jeroen Koreman

Jan-Pieter

Ik neem aan omdat deze runderen niet in de wilde natuur voorkomen en gewoon net als alle andere koeien als gedomesticeerde beesten worden aangemerkt en dus niet op lijsten staan om te tellen. Een fazant leeft zijn eigen leven in de vrije natuur. Maar wordt ook door sommigen als escape aangemerkt enniet op soortenlijsten gezet.

MVG JP

tekenaar

Net als 'koeien in de wei' worden de galloways beschouwd als 'gehouden dieren' (en dus niet als wilde dieren). Ze moeten ook net als andere koeien gevaccineerd en gemerkt worden (geeft wel wat rodeo-spectakel zo hier en daar). Wanneer het aantal toeneemt worden ze (alweer net als andere koeien) verkocht of geslacht.  
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

jeroenkoreman

Bedankt voor de reacties!

MVG,

Jeroen

laatvlieger

Ja ik vraag me dit ook al een tijdje af. Waarom schotse hooglanders, heckrunderen, koninkpaarden, galloways etc allemaal op lijstjes met wilde dieren komen?? Bij topspotter bijvoorbeeld. Eigenlijk zijn soorten als damhert, moeflon, muskusrat, beverrat, grondeekhoorn, etc etc ook niet anders dan bijvoorbeeld nijlgans, halsbandparkeit e.d.  Zelfs over een heleboel edelherten valt nog wel wat te discussieren

Kijk je moet ze wel invoeren want het blijven interessante waarnemingen maarze horen wel een andere status te krijgen dan dat ze nu hebben.  
Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/

Vincent

#5
Zoiets als type exoot? Dat heb ik al gevraagd.

http://www.waarneming.nl/forum/index.php?s...indpost&p=21230
Vincent

hiskodevries

galloway,heckrunderen en konikpaarden hebben nu als type domestica en worden niet standaard meegenomen bij topspotters
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

Vincent

Vincent