Hoofdmenu

Spannende meeuw?

Gestart door Muad'Dib, januari 03, 2007, 02:30:38 AM

Vorige topic - Volgende topic

Muad'Dib

Deze zilvermeeuw kwam ik vanochtend in de Eemshaven tegen. De "inktvlek" is weliswaar wat diffuus, maar de rest klopt aardig voor Amerikaan (kop-, hals- en borststreping, lichte snavel en lichte mantel.

Wat denken jullie er van?

Muad'Dib


Sjoerd Radstaak

Hallo,

Een paar dingen waarom het mijns inziens geen Amerikaan is, maar het is natuurlijk niet één van de makkelijkst te determineren soorten meeuwen. Maar het feit dat je de vlek op de tertials al als 'diffuus' bestempeld en hij op foto's niet echt zwart (eerder donkerbruin) lijkt te zijn, past op Zilvermeeuw en niet op Amerikaanse. Snavel niet zeer opvallend, al hoewel wel tamelijk slank ogend. Volgens 'Gulls' (zelf niet ingezien) moet het zwart op de snavel doorlopen tot op de bovensnavel wat ook niet het geval is bij de vogel in kwestie. Verder is de koptekening opvallend: veel streping rond kop en in achternek is opvallend, maar variabel bij Zilvermeeuw. Feit blijft dat laatste kenmerk dus variabel is, snavelvorm niet heel goed in te schatten valt (en patroon niet klopt) en het eerstgenoemde kenmerk één van de hardste is voor de soort en deze nou net niet klopt: de vlek moet gitzwart zijn en scherp begrensd, wat niet het geval is. Oh ja, de grootte v/d vogel is ook niet overdreven (als argenteus, niet argentatus)..lastig in te schatten, maar past niet op Amerikaanse Zilvermeeuw.

Groeten,
Sjoerd Radstaak

P.S: "identification often straightforward in firstyears but otherwise extremely difficult and for older birds often impossible" (citaat 'Gulls')
Met vriendelijke groeten,
Sjoerd Radstaak