hoe heet deze?

Gestart door mezze, mei 03, 2012, 21:34:09 PM

Vorige topic - Volgende topic

mezze

gebied: oostelijke veluwezoom. Ik kan hem/haar niet vinden in mijn insectenboek en ook niet via kenmerken als 'gevlekte vleugels' of 'knotsvormige antennes'. Best een groot insect met een ferme hakerige greep :-)
Bedankt, Annet

Joris Menten

In mijn insectengids staat die wel, denk ik. Berkenknopwesp Cimbex femoratus op pagina 225 in de "Nieuwe insectengids". Nu weet ik wel niet of er erg gelijkende soorten zijn. Joris

Arp

Cimbicidae schijnen niet makkelijk te zijn - erg variabel qua kleur enzo ... ?

Wellicht weten ze op het wespenforum meer :)
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

mezze

met 'berkenknopwesp' kwam ik al heel wat tegen, met de latijnse naam nog meer, t/m een foto+beschrijving op waarneming. Daar heet hij (want het zou een heer moeten zijn) Berkenknotssprietbladwesp.
Zal ik het hier op houden, met dank? Of is het leuk om dit alles naar de wespen te verplaatsen? En hoe gaat zoiets?
dag, Annet


Arp

Hoi Annet,

Hij was al verplaatst ;) (dat kan alleen door forum-"admins" gedaan worden)

In Nederland vliegen 4 soorten Cimbex rond (connatus, luteus, femoratus, fagi) plus eentje die tegenwoordig "Paleocimbex" heet. Voor zover ik weet zijn ze niet altijd even makkelijk op naam te brengen, vooral de mannetjes. Ik ben geen kenner en moest even bladeren, maar ik geloof dat je in dit geval mazzel hebt en dat deze vanwege het (net) niet geheel zwarte achterlijf in combinatie met de duidelijke (donkere / scherp begrensde) zwarte achterranden van de vleugels inderdaad femoratus moet zijn.

Maar dat is ook maar op basis van amateuristisch geblader in oude literatuur en internet - wacht dus even op een kenner voordat je hem op "zeker" zet.

Hoe dan ook een prachtige waarneming - Cimbex-soorten zijn tamelijk zeldzaam en leven vooral hoger in de bomen, dus ze worden niet vaak gefotografeerd :)

@Kenners:
1) Ik lees bij deze waarneming iets over "kop geheel zwart" - is dat inderdaad diagnostisch?

2) Bij de soortinfo voor femoratus staat onder andere:
CiteerDit is de  enige inheemse Cimbex met een "zwart" lijf. De rest van zijn familieleden  zijn  geel-zwart gestreept op het achterlijf
Dat lijkt niet te stroken met dingen die ik elders lees (c.q. ooit eerder gelezen had) - ik heb in m'n notities juist staan dat femoratus meestal een paar lichtere plekken heeft (of zelfs grotendeels rood) en dat juist andere soorten (luteus?) vaak echt geheel zwart zijn? Wat is het nou?

Beide stellingen lijken in tegenspraak met deze determinatie (=luteus) - of heeft Thierry scheel door z'n binoc gekeken?
Ook op naturamediterraneo menen ze zo'n zwarte luteus te hebben ... (?)
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

Joris Menten

#5
Volgens mijn (oude) literatuur, is enkel femoratus gekleurd als deze - maar als je de topic titel naar iets met Cimbex of  knopwesp verandert is de kans groter dat Jorgen deze snel opmerkt en die weet het wellicht wel zeker. Joris

Jorgen

De combinatie van de donkere vleugelrand en het bijna volledig zwarte achterlijf duidt op Cimbex femoratus. Dit is een variabele soort die volledig zwart, rood-zwart of zelfs geel kan zijn. Het probleem is dat er voor manntejes en vrouwtjes andere kenmerken gelden.

De andere soorten zijn meestal geel gestreept (vrouwtjes in ieder geval).
------------------------------------------------
Jorgen Ravoet
http://picasaweb.google.nl/Jorgen.Ravoet

Arp

Hoi Jorgen,

Met excuses vooraf - ik heb er niet heel veel info over verzameld (meer over de larven), maar ik vind het wel lollig om er wat van op te steken...

Zinnen als deze - die ik ook elders gelezen heb - zijn voor verschillende uitleg vatbaar:
CiteerDe combinatie van de donkere vleugelrand en het bijna volledig zwarte achterlijf duidt op Cimbex femoratus

1) C. femoratus nooit echt helemaal zwart, andere soorten wel ?
2) Zo ja, welke ? Kunnen die ook lichter vlekken/zones hebben (maar dan dus geen zwarte vleugelranden) ?
3) Als C. femoratus qua lijf lichter is, hoeven de vleugels ook niet per se een duidelijke zwarte rand te hebben ?

In concreto: Wat denk jij bijvoorbeeld van beide hierboven gelinkte "luteus" - plausibel ?
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

Jorgen

Hallo Arp, zoals eerder gezegd: voor manntejes en vrouwtjes gelden andere kenmerken. In de tabel van Taeger kom je echter bij dit exemplaar zowel bij mannetje als vrouwtje op C. femoratus uit (door het zwarte achterlijf en de donkere vleugelrand).

Een zwart exemplaar zonder die vleugelrand, duidt op een mannelijke C. luteus of fagi. Taeger noemt deze wel zo goed als niet te onderscheiden. Die gelinkte voorbeelden lijken me dus wel plausibel, met als opmerking dat ik fagi niet zou uitsluiten.

Femoratus kan wel volledig zwart zijn, maar ook zwart met rood of geel. Dit is wel de enige met zwart achterlijf die ook een donkere vleugelrand heeft. Anderen kunnen echter ook volledig zwart zijn (zie hierboven).
------------------------------------------------
Jorgen Ravoet
http://picasaweb.google.nl/Jorgen.Ravoet

Arp

Hartelijk dank Jorgen,

Dat is net het beetje extra info dat het verhaal helemaal duidelijk maakt  :duim:
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

mezze

wat is het toch leuk dat er specialisten bestaan!
Ik heb het beestje op waarneming gepoot als femoratus, mét zijn eendaagse historie (meer maakte ik niet mee). Dank u!
En nu als de weerga naar 'kevers' met weer een nieuwe vraag ;-)
Annet