Tamron AF18-270 lens. iemand ervaring?

Gestart door Erwin Timmerman, februari 16, 2013, 17:49:12 PM

Vorige topic - Volgende topic

Erwin Timmerman

Ik ben sinds vanmorgen de trotse bezitter van een Nikon D3200, gecombineerd met een Tamron AF18-270mm lens. Weet iemand hoe het komt dat je in sommige situaties , waarbij de lens op AF staat, wel lijkt te kunnen scherpstellen, maar vervolgens niet kunt afdrukken voor een foto? Ben al even aan het zoeken, maar ik kom er niet achter. iemand een idee?


Bij voorbaat dank!
Met hartelijke groet,

Erwin Timmerman
Amersfoort

Waarnemingen Nederland: http://waarneming.nl/user/view/41580
En daarbuiten: http://observado.org/user/view/41580

Mimino

Op sommige cameras ( heb zelf ook Nikon ) zit een keuze, ik weet alleen niet precies hoe de mogelijkheden heten, maar waarschijnlijk iets als "focus priority" waarbij de ontspanknop niet werkt als de lens niet helemaal 100% kan scherpstellen en "release priority" waarbij je foto's kan maken ongeacht de scherpstelling.
Hoewel het in sommige gevallen lijkt alsof het beeld scherp is, kan de AF hier net even anders over "denken" en de ontspanknop blokkeren.
Let ook op de autofocusinstelling op de camera zelf. Ik weet niet of de D3200 deze ook heeft, maar mijn D2x laat mij kiezen tussen M ( manual ), AF-S ( single, camera stelt een keer scherp en verandert de scherpstelling niet meer zolang je de ontspanknop ingedrukt houdt, ook al beweegt je onderwerp ) en AF-C ( continuous, de scherpstelling blijft werken en volgt bewegende onderwerpen )
Kwestie van de handleiding doorspitten.
Met vriendelijke groet,
Peter Valk a.k.a. Mimino
Moskou, Rusland

http://www.flickr.com/photos/miminostudio/
http://www.facebook.com/peter.valk#!/profile.php

Melchior van Tweel

Hallo Erwin,
Ik heb dezelfde lens (op een Canon) en toevallig gisteren hetzelfde probleem. Ik wilde er een detailfoto mee maken (te lui om mijn macrolens te pakken) en hij wilde niet afdrukken. Wat bleek: ik zat te dichtbij. Twee cm naar achteren en hij wilde wel afdrukken. Door de zoeker was dit niet te zien. Zat jij soms ook te dicht bij je onderwerp?

Groet, Melchior
www.melchiorvantweel.nl

Erwin Timmerman

Het heeft er idd mee te maken dat de autofocus er soms net iets anders over denkt. Volgens de handleiding zijn er nogal wat situaties waarin dat het geval kan zijn. Iets meer afstand maakt soms inderdaad al het verschil. Ik heb net de overstap gemaakt naar spiegelreflex, dus het is nog even wennen!
Met hartelijke groet,

Erwin Timmerman
Amersfoort

Waarnemingen Nederland: http://waarneming.nl/user/view/41580
En daarbuiten: http://observado.org/user/view/41580

ZLHaberham

Als het diafragma van de lens onder de f/5.6 komt heeft de D3200 volgens de handleiding moeite met scherpstellen. Als je die Tamron naar 270mm zoomt, is het grootste diafragma f/6.3. AF wordt dan tricky; met heel veel licht gaat het waarschijnlijk wel goed, maar zodra het wat donkerder wordt zal de camera gaan protesteren. Ik zie in de on-line handleiding van de D3200 niets staan over focus priority and shutter/release priority (waar Peter het over heeft), dus je hebt kans dat het veiliger is om bij een volledig uitgezoomde lens handmatige scherpstelling als uitgangspositie te gebruiken, en te testen of AF mogelijk is als je goed zicht heb op je onderwerp en er veel licht is.

Ik heb mijn camera tegenwoordig standaard op shutter priority ingesteld (want ik heb soms liever een onscherpe foto dan helemaal geen foto), maar bij slecht licht of in het bos eigenlijk altijd op manual focus, omdat dat de enige manier om bijvoorbeeld vogels die tussen takken etc. vliegen nog enigszins te kunnen "vangen".

Mimino

Dat zou dan dus betekenen dat "focus priority" ( waarbij de ontspanknop niet werkt als de lens niet helemaal 100% kan scherpstellen, herhaling...) standaard is ingesteld bij de D3200 en niet kan worden uitgeschakeld.
Voor mij een klein minpuntje.
Ik vind vaak het moment van de opname belangrijker dan 100% scherpte. ( fotojournalistieke achtergrond )
Het niet kunnen maken van een foto omdat de kamera dat niet wil is soms heel frustrerend.
Met vriendelijke groet,
Peter Valk a.k.a. Mimino
Moskou, Rusland

http://www.flickr.com/photos/miminostudio/
http://www.facebook.com/peter.valk#!/profile.php