Boekentips

Gestart door Arno van Stipdonk, november 27, 2006, 20:58:55 PM

Vorige topic - Volgende topic

Arno van Stipdonk

Voor de liefhebbers van myxomyceten:

Les Myxomyc è tes, Michel Poulain, Marianne Meyer en Jean Bozonnet, 2011. Twee delen, een foto boek en een determinatie werk in het Frans en Engels.
De tabellen lopen goed en je komt snel op de juiste soort uit. Het zijn alleen tabellen en geen uitvoerige beschrijving per soort. Zie recensie door Marian Jagers in de Coolia:
http://www.mycologen.nl/Coolia/PDF-files/boekbespr_Coolia54(4)pp185-187.pdf


Duitse serie van 3 boeken met een vrijwel compleet overzicht van alle slijmzwammen:
H. Neubert, W. Nowotny, K. Baumann & H. Marx (1993-2000): Die Myxomyceten Deutschlands und des angrenzenden Alpenraumes unter besonderer Berücksichtigung Österreichs. Karlheinz Baumann Verlag, Gomaringen.
http://www.meijsnatuurboeken.com/details.aspx?id=1736

Nederlands boek van Nannenga-Bremekamp uit 1974: De Nederlandse myxomyceten.
Is niet meer verkrijgbaar, maar duikt regelmatig nog ergens op.
Dus, zoeken op internet of te koop vragen.


Het boek is Nederlands geschreven, eerst een uitgebreide uitleg hoe je het beste te werk kunt gaan bij het determineren, hoe je een herbarium aanlegt, etc. dat soort tips. Daarna worden alle soorten besproken die tot 1974 in Nederland bekend waren. Overal zijn duidelijke schetsen bijgemaakt en een uitgebreide beschrijving met de verschillen van gelijkende soorten.

Verder is in 1979 supplement 1 en in 1983 supplement 2 uitgekomen met allerlei correcties/aanvullingen.

Arno van Stipdonk

Dit soort boeken zul je niet zomaar tegenkomen in een standaardbibliotheek. Wat misschien nog een optie is, lid worden van de NMV (20 euro per jaar) en dan kun je gratis gebruik maken van de bibliotheek in Utrecht waar zo'n beetje alles staat wat er ooit gepubliceerd is over paddestoelen en dus ook over myxomyceten.  Je kunt er tevens gratis kopiëren.