Laten controleren van myxomyceten

Gestart door Arno van Stipdonk, december 28, 2006, 19:40:19 PM

Vorige topic - Volgende topic

Arno van Stipdonk

Zoals velen van jullie intussen weten zijn myxomyceten vrijwel niet vanaf een foto te determineren. Als je ze met zekerheid op naam wilt brengen, zullen ze microscopisch onderzocht moeten worden. Wie een leuke soort gevonden heeft en ze graag de naam van de soort wil weten, heeft altijd de mogelijkheid om ze te laten controleren door Hans van Hooff. Wat te doen?

Het heeft alleen zin om rijpe myxomyceten op te sturen, omdat alleen deze microscopisch te determineren zijn. Je kunt dit goed zien doordat de vruchtlichamen niet meer slijmerig zijn maar hard. Van binnen is vaak een massa aan sporen aanwezig welke uit elkaar vliegen als je er tegen blaast.
Neem vervolgens wat materiaal mee in een doosje waarin je het vastzet met een of meerder knopspelden. Dus bijvoorbeeld op de bodem van een schoenendoos of in een doosje met een laagje piepschuim. Als het materiaal niet vastzit, rolt het in de doos en gaan de slijmzwammen kapot, ze zijn zeer breekbaar!
Thuisgekomen doe je vervolgens wat materiaal in een luciferdoosje. Zet dit wel vast met een druppel lijm zodat het niet rondvalt. Op het luciferdoosje plak je een sticker met hierop de naam van de plaats waar het gevonden is, datum, substraat bv. dode loofboomstam. Als je de boomsoort weet deze ook vermelden.

Stuur Hans van te voren even een e-mail, dan weet hij dat het materiaal er aan komt, en dan heeft hij meteen jouw e-mailadres om de uitslag naar toe te kunnen mailen.

Adresgegevens:

Hans van Hooff
Lambertushof 30
5667 SE Geldrop

jpm<punt>van<punt>hooff<apestaartje>upcmail.nl

Er is me verzekerd dat alle reacties van harte welkom zijn!

Voor reacties kunnen jullie een nieuw topic aanmaken.