Rubus saxatilis?

Gestart door theomuusse, april 05, 2012, 23:43:11 PM

Vorige topic - Volgende topic

theomuusse

Gewone braam of steenbraam?

1 jarige rubus, duidelijk uit de wortel groeiend en niet uit een houtige stengel.
Steunblaadjes van de bladsteel niet vergroeid met de steel. Kleur van het blad is helder groen. Stengel behaard en met spaarzame korte rechte stekeltjes.
Gewone braam ernaast gezet voor de foto.

Theo

theomuusse


theomuusse

3

petraw

Beste Theo,

Misschien iets voor je collega Anton in Breda. Die is goed thuis in bramen.

Groet,

Petra
Groet, Petra

Datura

Ik zie hier niet direct een Steenbraam in, die heeft meestal een meer glanzende habitus. Iemand heeft mij ooit verteld dat Steenbraam een glanzende bladonderkant heeft (op deze niet al te beste foto toch wel te zien: http://observado.org/foto/view/3138697). Wat wel weer apart is, is dat ik dit kenmerk zo snel niet in de literatuur terugvind.

Ook andere Rubus-soorten kunnen kruidachtig uit de grond groeien en zo eenjarig lijken. De fotos worden er kwalitatief niet beter op, maar bij deze een Dauwbraamplaatje die dat laat zien.
http://observado.org/foto/view/3138723
Natuurlijke groeten van
Kim Lotterman

Crossbill guides

theomuusse

De steunblaadjes staan los, dat sluit toch een heleboel uit?

Theo

Hinko

Theo, waar is deze plant eigenlijk gevonden? Steenbraam komt bij mijn weten maar op 1 plaats in Drenthe voor. Een spontane verschijning elders in het land lijkt mij zééér onwaarschijnlijk, zo niet onmogelijk.
mvgr, Hinko

theomuusse

Beste Hinko,
deze plant is gevonden op enkele 100en meters afstand van de oude vindplaats van steenbraam.
Daar werd hij voor het laatst gezien in 2008...

Theo

petraw

Beste Theo,

Hier het kaartje van Steenbraam. Alleen die in Drenthe is goedgekeurd. http://www.telmee.nl/index.php?c=info&m=chart&mm=spinfo&taxid=8482125&scinames=0&year=1980&endyear=2012&regid=37

In je verspreidingsatlas is alleen die in Drenthe op het kaartje te vinden. Nogmaals neem hem mee voor Anton die kan je vast verder helpen.

Groetjes,

Petra
Groet, Petra

theomuusse

Nogmaals, ik heb hem gevonden in de zuid-punt van Groningen, in de buurt van de oude vindplaats.

Theo

petraw

Beste Theo,

Dat had ik er niet uit begrepen, dacht dat je in de Biesbosch bedoelde. Nu met je extra aanvulling zou het natuurlijk best kunnen.

Groet,

Petra
Groet, Petra

Datura

Vandaag kwam ik (hier in Zwitserland) Steenbraam tegen en me deze discussie herinnerend heb ik de steunblaadjes gefotograveerd. Verderop stond Dauwbraam dus die heb ik meteen maar meegenomen:

Steenbraam (http://switzerland.observado.org/waarneming/view/68946268)
Overzicht:


Close-up:


Dauwbraam (http://switzerland.observado.org/waarneming/view/68946258):
Overzicht:


Close-up:


Je ziet inderdaad dat bij Dauwbraam de steunblaadjes iets verder op de bladsteel staan (en dus vergroeid zijn), en dat bij Steenbraam de blaadjes dichter bij de stengels staan. Al met al is dit niet het type kenmerk waarvan ik zeg 'tjonge wat duidelijk' maar het klopt wel (ik heb geen zicht op de totale variatie in de R. fruticosus groep, maar ik kan me voorstellen dat er wel meer kenmerken voor de volgende Heukels-determinatiesleutel verzonnen kunnen worden). Overigens is dit ook zo'n soort die in het veld met een beetje ervaring op habitus niet zo moeilijk is (maar dat is vaker niet makkelijk in een papieren sleutel te vatten).

Resumee, Theo: mijns inziens heb je hier inderdaad een Steenbraam te pakken.
Natuurlijke groeten van
Kim Lotterman

Crossbill guides