Geen cicade, maar een BLADVLO. Wie biedt?

Gestart door Jan Eerbeek, maart 08, 2012, 20:07:16 PM

Vorige topic - Volgende topic

Jan Eerbeek

Is dit een cicade? En zo ja: welke? En zie ik boven hen een rijtje eieren?
Dank voor je inspanning! Jan

harry60

Dit is volgens mij een bladvlo ?

Gr Harry
M.Vr.Gr. Harry de Koning

Jan Eerbeek

Aha! En is jullie ook bekend welke?
Dank! Jan

thijsdegraaf

#3
Eens met Harry. Maar welke ???
Hier kun je een aantal bekijken: http://www.britishbugs.org.uk/systematic_psy.html
Cacaopsylla heeft ongeveer de zelfde tekening.

harry60

http://www.britishbugs.org.uk/homoptera/Psylloidea/Psylla_ambigua.html

Deze komt voor op wilg.... maar het blijft giseen....
Misschien als deze naar de juiste groep word geplaatst komt er misschien iets meer uit.

Gr harry
M.Vr.Gr. Harry de Koning

thijsdegraaf

Verander ook de titel in in bladvlo Jan. Dat trekt misschien de juiste mensen aan.

Jan Eerbeek

Nog kenners die van deze bladvlo de juiste maken?
Bvb dank!
Jan

Arp

#7
Ha Jan (&hoi allemaal),

We hebben op wrn nog niet echt iemand die supergespecialiseerd is in Psyllidae en het is geen eenvoudige groep - ze kunnen knap variabel zijn kwa kleur enzo.

Lang geleden heb ik eens wat info/links bij elkaar gelepeld.Ik neem aan dat veel links inmiddels niet meer werken, maar misschien heb je er wat aan.

Begin op de pagina psyllid morphology van psyllids.org en bepaal op basis van de vleugeladering of het een Psyllidae of een Triozidae is. Je hebt dan om te beginnen een wat grotere uitsnede van de vleugels nodig denk ik.

Kijk vervolgens met welke soorten je rekening moet houden, bijvoorbeeld op basis van de lijsten van nlsrt en FE die bij mijn (inmiddels alweer zwaar achterhaalde!  :o ) checklist voor NL onderaan gelinkt zijn. Volgens nlsrt inmiddels voor NL een kleine 65 soorten bekend zie ik.

Ga dan op zoek naar diagnostische beschrijvingen voor alle soorten die in aanmerking komen en probeer eveneens voor alle soorten foto's te vinden. Bepaal of je de determinaties bij de foto's kunt vertrouwen of dat je ze moet wantrouwen.

Als je alle soorten op die manier goed "in beeld" hebt kun je inschatten of de beesten op je foto('s?) vanaf foto te determineren zijn of niet.

Vervolgens kun je hier op het forum andere mensen helpen bij de determinatie van bladvlooien  ;D

P.S. Ik zie dat nlsrt bij veel soorten deze als referentie geeft:
Blöte, H.C. (1926) Overzicht der Nederlandsche Psylliden-soorten - Tijdschrift voor Entomologie, Vol.69, pp.57-84. @Biostor

DAISIE (2009) Handbook of alien species in Europe Dordrecht: Springer. @Springer / PDF Inhoudsopgave

Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

Jan Eerbeek

Dank je wel! Dit zou m'n eerste bladvlo worden, dus een superspecialisme is nog ver weg. Neemt niet weg dat je me enorm helpt. Ik ga me verdiepen en meld hier als het beestje determinabel is.
Goed weekend!
Jan

Jan Eerbeek

De aanhouder wint: Cacopsylla saliceti
Voor een ander plaatje: http://www.biolib.cz/en/image/id48691/
Deze staat overigens niet genoemd op waarneming.nl! Wie weet raad?
Dank, Jan

Arp

Citaat van: Jan Eerbeek op maart 10, 2012, 13:01:26 PM
De aanhouder wint: Cacopsylla saliceti
Voor een ander plaatje: http://www.biolib.cz/en/image/id48691/
Je zegt saliceti, maar verlinkt naar een cf. brunneipennis ? Is die "brunneipennis" op BioLib verkeerd op naam gebracht en moet dat saliceti zijn? Heb je dat zelf uitgevogeld, of heeft een kenner het voor je beslist? Wie? Indien zelf beslist, wat zijn dan de kenmerken die diagnostisch zijn voor deze soort? En zijn die op jouw foto goed zichtbaar?

Een foto vinden op internet die grofweg op jouw beest lijkt is zelden genoeg voor een determinatie. Ten eerste kan die foto een verkeerde naam dragen (de kans daarop is groter naarmate de soortgroep minder bekend/populair is), maar zelfs als de foto de juiste naam draagt zegt het helemaal niks. Je moet minimaal alle nauw verwante soorten goed in beeld hebben om te weten of er nog andere alternatieven/dubbelgangers zijn en dan kun je nog hard naast de pot pissen (een helemaal niet verwante soort die er toch "sprekend" op lijkt - komt vaker voor dan je denkt, vooral zolang je eigenlijk nog niet goed weet waar je op moet letten).

Dat is niet om je te demotiveren, het is juist ontzettend leuk om zo'n puzzel op te lossen, maar het is meestal beslist geen makkelijke puzzel (wel een uitdagende).

Citaat van: Jan Eerbeek op maart 10, 2012, 13:01:26 PM
Deze staat overigens niet genoemd op waarneming.nl! Wie weet raad?
Als je ervan overtuigd bent dat je zeker weet dat het soort X is en deze soort is nog niet op wrn beschikbaar, dan kun je hier aanvragen dat de soort wordt aangemaakt. Lees eerst het bericht bovenaan om duidelijk te krijgen welke gegevens je aan moet leveren.

Er is momenteel voor zover ik weet géén admin voor Psylloidea, je waarneming wordt dus voorlopig niet gecontroleerd en als je er een verkeerde naam bij verzonnen hebt blijft die dus jarenlang op waarneming als zodanig gepresenteerd. Andere mensen gaan dat dan gebruiken om te vergelijken, want ja nou ja, op waarneming.nl zullen ze het wel weten (niet dus) en er staat immers bij dat het zeker is.... En zo staan dan over een paar jaar allerlei foto's die er een beetje op lijken met een verkeerde naam eronder op internet. Fout op fout op fout. Dat schiet niet echt op.

Mijns inziens is het dus van belang om bij zulke groepen die niet gecontroleerd worden driedubbel zeker te zijn voordat je een beest een naam geeft, laat staan dat je die naam dan ook nog als "zeker" betitelt. En je weet het pas zeker als je je op de hele groep hebt ingewerkt en alle vergelijkbare soorten echt uit kunt sluiten, omdat je weet hoe het zit.
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

thijsdegraaf


Jan Eerbeek

Dank voor jullie commentaar. Ik doelde inderdaad op bruneipennis. Inmiddels heb ik via de door jullie genoemde link advies gevraagd.
Ik houd jullie op de hoogte.
Gr. Jan

Arp

Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

thijsdegraaf

Dat is mooi. In ieder geval een Cacopsylla.  :)

Jan Eerbeek

Jawel, dat had ik jullie nog beloofd even te melden. En Arp: zie ik hier een sliepuitje?  ;)

Arp

#16
Citaat van: Jan Eerbeek op maart 16, 2012, 23:35:10 PM
En Arp: zie ik hier een sliepuitje?  ;)
Ik zal niet zeggen dat ik daar boven sta - af en toe best leuk, maar in dit geval niet aan de orde (gemiste kans  :rolleyes: ;D ). Ik zag de soortaanvraag en je waarneming langskomen en vond het gewoon wel nuttig om hier ook even te vermelden wat de uitkomst was voor de anderen die hebben meegedacht.

Voor hetzelfde geld had je het goed gehad, maar ze zijn gewoon knap lastig - vooral als je er geen kijk op hebt, zoals ik ;)

Alleen maar compliment waard dat je de moeite hebt genomen om tot het gaatje te gaan en met een verantwoorde naam komt  :duim:
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)