stereomicroscoop

Gestart door ratje, februari 09, 2012, 14:16:51 PM

Vorige topic - Volgende topic

ratje

Al een tijd loop ik te bedenken om een stereomicroscoop aan te schaffen. Een hele dure kan ik me niet permitteren, dus het prijskaartje is belangrijk. Ik zag op marktplaats ook 2e handse staan. Ik ga ervan uit dat er op dit forum wel leden zijn die er al eentje hebben. Misschien kan iemand mij tips geven waar ik op moet letten bij de aanschaf.

Dieter

Evolution is like modifying a machine while it's running. (Karel Liem)
FUNGI are FUN!
KVMV

Gulistan

Ik heb bij een winkel in Duitsland per internet een stereo microsccoop basis van Zeiss tweedehands gekocht en gebruik hem samen met een verrekijker van de Aldi voor een tientje. Ik ben zeer tevreden. Kompact, goed kontrast en makkelijk op te bergen.  Hier het artikel in de.wikipedia.org
Sonderformen [Bearbeiten]Ein interessantes Sondermodell stellte die ,,Mikroskop-Basis Stereo" von Zeiss Oberkochen dar. Es ist ein kleines Stereomikroskop-Stativ mit einem Optikträger, der ein Hauptobjektiv und ein Prismensystem zur räumlichen Trennung der Strahlengänge enthält. Vervollständigt wird es durch ein aufgesetztes Taschenfernglas. Zusammen ergibt dies ein kleines leichtes Stereomikroskop mit konstanter Vergrößerung (12-, 16- oder 20-fach in Abhängigkeit vom benutzten Fernglas) für Reisen und biologische sowie paläontologische Feldarbeiten.[/font]
Groeten van Christiane

ratje

Christian ik zal dit nader bekijken wat ik daar mee kan. Bedankt voor je reactie.
DIeter, ten eerste wil ik er klein "spul"op paddestoelengebied mee bekijken. Daarnaast wil ik in de zomermaanden ook bloemen en eventueel insecten ermee bekijken. Had je een suggestie?

Gert Kremer

Hannie,
ik heb er 1tje op m'n verjaardag gekregen (Rob Arnhem) merk OPTIKA  type ST-30-2LK, ik gebruik deze om hele kleine stukjes uit de lamellen te snijden. Ook slijmzwammetje voor de foto.  :D 
werk voor mij prima.
Groeten, Gert
 
Wat ik nu zie, kon ik eerder zien. maar ik zag het niet, had geen tijd om te kijken.

Dieter

#5
Mja, ik wou dit weten om te weten wat voor optiek je nodig had. Wil je kleine insecten bekijken dan heb je zeer goede optiek nodig dat je tot vergrotingen kan gaan van meer dan 100x.

Ik heb een Novex (model weet ik niet vanbuiten (edit: dit is hem denk ik http://www.euromex.com/nl/catalogus/novez-rz-serie/6/novex-trinoculaire-zoom-stereomicroscoop-rzt-sf/269/)) en is echt prima beeld! Ook Motic zou goed zijn.
Tweedehands is het topmerk Wild, de absolute top vroeger in stereomicroscopen, helaas wordt dit merk niet meer gemaakt. Dan heb je nog Zeiss, wat Christiane aangaf. Ook Bausch en Lomb en Leitz zijn goed, wordt ook niet meer gemaakt. Een groot deel van deze merken zijn Leica geworden...
Voor 2e handsmerken kan het handig zijn dit eens te lezen http://www.martinmicroscope.com/Brands.htm. Best geen onbekende merken kopen 2e hands.

Nu heb je nog verschillende modellen, je hebt er met trap zoom (bv 5x-10x -20x-40x)  maar vergrotingen ertussen gaan niet. De andere modellen hebben een continu zoom (constant toenemende vergroting en niet in trappen). Dat hangt er natuurlijk vanaf wat je wil maar ik vind continu handiger. Ik heb al met trap vergroting gewerkt en soms wil je wel vergroten maar als je naar een grotere vergroting gaat is het direct te groot. Standaard is de vergroting iets van 10x 4x (ergens in die buurt) maar kan je uitbreiden door andere oculairen te kopen of voorzetlenzen te gebruiken (denk wel dat dit de werkafstand verkleint) en kan alleen gedaan worden als het goede optiek is (dus niet bij de goekopere modellen).

Wil je dat u materiaal niet te snel uitdroogt werk je best met een koude lichtbron, één met armen is zeer handig want dan kan je u licht veel beter regelen. Maar gewoon licht werkt natuurlijk ook perfect... Wil je doorzichtige dingen bekijken dan moet er ook een lampje vanonder zitten op de objecttafel.

Houdt er ook rekening mee met hoe groot de objecten zijn die je wilt bekijken. Maar ik denk niet dat het veel uitmaakt in dit geval. Maar wil je bijvoorbeeld naar coprofiele zwammetjes speuren in een bak dan moet de bak er natuurlijk onder geraken. Dingetjes waar je soms niet meteen aan denkt...

Voor foto's is het natuurlijk handig om een trinoculaire microscoop te kopen maar dat beslis je natuurlijk zelf, want dat maakt de aankoop weer wat duurder (bij sommige merken is het verschil echter klein).

Veel succes met de keuze. Hopelijk ben je nu een beetje wijzer geworden waar je moet op letten. ;)
Evolution is like modifying a machine while it's running. (Karel Liem)
FUNGI are FUN!
KVMV

Joris Menten

#6
Misschien is het ook wel handig te definieren wat je heel duur vindt: 200 euro, 500,-, 1000,- of meer dan 2000 ? Onder de 1000 mag je de grote namen Wild/Olympus/Nikon/Zeiss (W-Duitsland)/Leica vergeten (zelfs tweedehands, nieuw mag je ze vergeten onder de 3000 euro of zo ...) en zit je wellicht [nieuw] zowiezo bij Euromex of de chinese merken (Novex, Optika, Byomic) als je maximum 500 is - dan bekijk je best even je budget en wat je nodig hebt.

In Nl zijn de beste bekende winkel/verdelers wellicht inderdaad Rob in Arnhem en Abro in Zaandam. Hier zie je wat Abro heeft dit in lagere prijsklasse: http://www.microscopen-specialist.nl/novex. Dit http://www.microscopen-specialist.nl/beginner/279-byost340 lijkt me ook geen slechte zaak als je budget zover gaat. Rob adverteert op Marktplaats. vermandel verdeelt meen ik ook novex/euromex.

Tweedehands is er naar mijn ervaring niet zoveel te vinden, en zonder ervaring kopen is dan ook al heel wat riskanter. Enige interessante tweedehands dat ik nu op markplaats zie is deze: http://audio-tv-foto.marktplaats.nl/optische-apparatuur-microscopen/522315139-nikon-smz-10-microscoop-nikon-afx-iia-en-nikon-fx-35-camera.html als die in goede staat is (dan mag hij zelfs nog wat meer kosten). Heel evt deze: http://audio-tv-foto.marktplaats.nl/optische-apparatuur-microscopen/509270767-carl-zeiss-stereomicroscoop.html Zeiss, maar wel erg oud (en misschien "Aus jena" wat de oost-duitse zeiss fabriek was).

Joris

Dieter

#7
Ik had bijna een Wild met fototubus voor 600 euro, ware het niet dat er nog iemand aan het bieden was met interesse. Voor die Nikon mag je inderdaad wel wat meer op tafel leggen. ;)
Evolution is like modifying a machine while it's running. (Karel Liem)
FUNGI are FUN!
KVMV

Joris Menten

Da's waar je: je kan altijd met wat geduld en aandacht een koopje doen. BV bij het wisselen van microscopen in universiteiten kan je ook relatief goedkoop een mooie microscoop kopen. Of als je wat meer avontuurlijk bent aangelegd is er nog ebay. Dat is natuurlijk altijd een gok tenzij je erom kan gaan. Joris

ratje

heerlijk dat er zo meegedacht wordt. Kan ik weer een hoop over leren en op me in laten werken. Veel meer dan 500 eru wil (kan) ik er niet voor uitgeven. Dieter je hebt me heel veel info vertrekt, moet het nog een paar keer lezen om te begrijpen wat het allemaal is.  ;)
Gert, Rob ken ik wel. Daar heb ik ook de eerst mic 2e hands gekocht en onlangs nog weer de objectglaasjes. Ik kan hem in ieder geval een mailtje doen met mijn vraag.
De tip over MIc. van universiteiten vind ik ook wel een goede. Ik hoef de mic. niet direct morgen te hebben, kan er rustig naar kijken. Bedankt voor je links die je op marktplaats gezocht hebt.
Ik heb een hoop om over na te denken eer ik iets koop.
Allen bedankt  :duim:

Joris Menten

Nog een tip: op ebay, maar wel in Nl dus evt wel op te halen: http://www.ebay.nl/itm/Zeiss-Stemi-SR-Stereo-Microscope-/250987426931?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3a70043473
Die verlichting is evt wel te vervangen, maar wel een mooie stereomicroscoop.

Dieter

Hmm, dan vindt ik de Nikon beter en wel om volgende redenen 1. Je hebt geen fototubus 2. De vergroting gaat maar tot 32x met 10x oculairs. De lichtbron die erbij is ziet er ook maar triestig uit, een goede lichtbron is ook niet goedkoop en dan ga je al gauw over u budget. Dit geldt echter ook voor die Nikon, die is ook zonder lichtbron...
Evolution is like modifying a machine while it's running. (Karel Liem)
FUNGI are FUN!
KVMV

Joris Menten

Gaat tot 50x (de adverteerder heeft de nummertjes in foute volgorde gezet). Welke de beste is zeg ik niet, maar voor 450 euro is dat geen slechte koop indien in goede staat (en zou ik verkiezen boven een gelijkgeprijsde nieuwe novex/optika). Verkoper is betrouwbaar (heb ik al eens iets van gekocht en heel hoge positieve score). Idd een extra verlichting zou geen kwaad kunnen. Joris

Gulistan

Groeten van Christiane

Joris Menten

#14
Vind ik eigenlijk niet, als je budget écht niet verder gaat en je hem niet te intensief wil gebruiken misschien. De basis versie heeft enkel vergroting 20x en 40x; 10x kan enkel met bij te kopen 5x oculairs. Optische kwaliteit - bv breedte van gezichtsveld - is wellicht maar zo-zo. (Weet ik natuurlijk niet echt, gezien ik dit specifieke model niet heb gezien - ik ken wel vergelijkbare van deze in china gemaakte bino's.) Ik ben weliswaar met een vergelijkbaar model (van Viking) begonnen, maar vanaf ik wat meer geld had ben ik met veel plezier een upgrade gekocht. Indien ik zo'n model kocht zou ik wel voor 1x en 2x of 3x objectieven (bij Rob bv http://audio-tv-foto.marktplaats.nl/optische-apparatuur-microscopen/519509192-stereomicroscoop-10x-20x-met-led-verlichting-en-accu.html ; lijkt me hetzelfde model maar goedkoper) gaan ipv 2x en 4x, of direct er een 5x set oculairs bij kopen: 20x minimum vergroting is vaak te veel.

Als je vergelijkt met die Zeiss hierboven die uiteindelijk voor 380,- is verkocht, is die weliswaar dubbel zo duur, maar ik ben er zeker van dat je daar veel meer plezier aan zou beleven.

Nuja, 't is als met verrekijkers, met een van 200 euro kan je natuurlijk vogels kijken, maar je zal wellicht snel willen upgraden. Een nieuwe van 400 is wellicht heel wat beter. Als je voor 400 een tweedehands topmerk kan vinden in goede staat, ben je wellicht nog beter af.

Joris

Dieter

Ik weet niet in hoeverre de optiek goed is maar het ziet er wel leuk uit!
http://www.opticsplanet.net/lomo-sf-50-microscopes.html
Evolution is like modifying a machine while it's running. (Karel Liem)
FUNGI are FUN!
KVMV

ratje

Hoi Dieter, ik heb even gekeken. Ben er nog niet helemaal uit. Is me nog niet duidelijk hoe vaak de vergroting is en de verlichting of die er ook bij zit.

Dieter

#17
Hoi Hannie,

High quality Achromatic Lenses - Built-in 0.3X, 0.5X, 1X, 2X, and 3.3X.
Dit maal de oculairen (die van 14x) kom je op stappen van 4.2x, 7x, 14x, 28x, en 46.2 en niet 47.2 denk ik dan. De 2.4x is met de 8x oculair. De verlichting is er sowieso bij geleverd (hangt links aan de stereomicroscoop), hou er wel rekening mee dat die warm krijgt. Als je een trino wilt moet je $80 meer betalen. Als je dit apart nog zou willen aanschaffen moet je er $295.00 voor betalen. Voor je uw camera erop kan plaatsen heb je ook een 't-mount' nodig (kijk ook even of uw camera dit ondersteund). Goedkoopste transport naar Nederland, $84.00.

Dus met transport, de binoculaire microscoop 264.908 EUR en de trinoculaire 332.426 EUR (transport is +/- $90 voor de trino)
Dieter
Evolution is like modifying a machine while it's running. (Karel Liem)
FUNGI are FUN!
KVMV

ratje

Citaat van: Dieter op maart 18, 2012, 14:29:57 PM
Hoi Hannie,

High quality Achromatic Lenses - Built-in 0.3X, 0.5X, 1X, 2X, and 3.3X.
Dit maal de oculairen (die van 14x) kom je op stappen van 4.2x, 7x, 14x, 28x, en 46.2 en niet 47.2 denk ik dan. De 2.4x is met de 8x oculair. De verlichting is er sowieso bij geleverd (hangt links aan de stereomicroscoop), hou er wel rekening mee dat die warm krijgt. Als je een trino wilt moet je $80 meer betalen. Als je dit apart nog zou willen aanschaffen moet je er $295.00 voor betalen. Voor je uw camera erop kan plaatsen heb je ook een 't-mount' nodig (kijk ook even of uw camera dit ondersteund). Goedkoopste transport naar Nederland, $84.00.

Dus met transport, de binoculaire microscoop 264.908 EUR en de trinoculaire 332.426 EUR (transport is +/- $90 voor de trino)
Dieter
Geweldig, wat een werk je voor me gedaan hebt. Bedankt  :duim:

adinda

#19
Wat dacht je van een Bresser Advance ICD 10x-160x, je kunt hem geleverd krijgen voor € 450,- is sowieso geschikt voor je Bresser microscoopcamera heb hem zelf ook en ben er uiterst tevreden over. Kijk maar eens op deze site http://www.bresser-online.nl/stereo-oplicht-microscopen.
Met vriendelijke groeten,

Joop

Dieter

Hmm, 160x, dure merken doen dit zelf niet (of toch niet veel)... Zie je nog scherp op die vergroting met die voorzetlens en 20x oculairs?
Evolution is like modifying a machine while it's running. (Karel Liem)
FUNGI are FUN!
KVMV

Joris Menten

#21
Da's dus met 2x voorzet lens en 20x oculairs. Wat onzin dus, 20x oculairs helpen zelden of nooit om meer te zien; die voorzetlenzen helpen wel wat, maar verminderen sterk de werk-afstand en je verliest wat van je dieptezicht. Je moet niet verwachten veel meer te zien eens je boven 40 a 50x gaat met een niet overdreven dure stereomicroscoop. Met mijn huidige (relatief dure) Olympus haal ik ongeveer 90x zonder al te veel scherpte verlies. Eens boven de 100 gebruik je zowiezo beter een "gewone" biologische microscoop.

Verder lijkt die Bresser wel wat in de klasse van de Novex & Byomic zoom-modellen (die meen ik wat meer zoom hebben van 7-45), best wel goeie bino's. Overigens ben je vaak meer met een iets lagere vergroting (6 a 7x) dan de "top" vergroting die zelden erg nuttig is.

Qwa tweedehands staat er in Brussel deze:
http://www.2dehands.be/foto-camera/foto-accessoires-overig/microscopen/nokon-microscoop-smz-1b-115158169.html?qq=nokon&pcpl=&pc_id=&afd=
(echt wel nikon ipv "nokon" meen ik - indien in goede staat aan 200 a 250 m.i. mogelijk een goeie koop; maar wel ver van Nl natuurlijk)

Joris

ratje

Ik zit ook nog op deze site te snuffelen. Leverancier is betrouwbaar. Heb ik ook mijn oudje vandaan en de objectglaasjes bestel ik ook bij hem. http://www.microscoop-service.nl/

Dieter

Hoi Hannie,

Vrij goedkope modelletjes vind ik. Maar dat is natuurlijk mijn mening. Als dit niet ver van u is zou ik ze toch eerst uittesten, indien ze voldoen aan u eisen is het natuurlijk prima.
Evolution is like modifying a machine while it's running. (Karel Liem)
FUNGI are FUN!
KVMV

ratje

Citaat van: Dieter op maart 21, 2012, 20:11:17 PM
Hoi Hannie,

Vrij goedkope modelletjes vind ik. Maar dat is natuurlijk mijn mening. Als dit niet ver van u is zou ik ze toch eerst uittesten, indien ze voldoen aan u eisen is het natuurlijk prima.
Ik vind het wel prettig als iemand zegt wat men ervan vindt, ik ben er niet in thuis, dus.........bedankt.